Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Criza rachetelor căzute în Polonia. Surse citate de presa poloneză spun că acestea sunt rusești. Cum ar putea reacționa NATO

Explozie Polonia

Foto: Onet

O explozie a avut loc în această seară la o fermă din Polonia, ucigând doi oameni. Potrivit presei poloneze, dar și Associated Press, ar fi vorba de două rachete rusești. 

Un înalt oficial din cadrul serviciilor de informații americane a spus pentru Associated Press că rachetele rusești au ajuns pe teritoriul Poloniei, stat membru NATO, omorând două persoane.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat, scriind că „Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia,, teritoriul țării noastre prietene”.

- Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația, dar a spus că liderii țării țin o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.

- Conform CNN, care îl citează pe generalul Pat Ryder de la Pentagon, SUA este „conștientă de rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina”, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte. „Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai spus Ryder, precizând și că orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție.

- Jurnalistul Mariusz Gierszewski, de la postul de radio polonez ZET (instituție media care a dat printre primii știrea), a scris pe twitter că sursele sale din servicii spun că ceea ce a lovit Przewodow a fost cel mai probabil rămășițele unei rachete rusești doborâtă de Forțele Armate ale Ucrainei.

- Rușii au venit și ei cu o poziție. Minsterul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, spune Moscova.

- Ce se poate întâmpla mai departe? Nu se activează articolul 5 din tratatul NATO.

- Cel mai probabil va fi activat articol 4 din Tratatul NATO, care presupune consultări imediate între aliaţi. Articolul 4 din tratatul NATO acoperă cazul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă. Cele 30 de state membre ale NATO încep apoi consultări formale la cererea statului membru amenințat. Discuțiile analizează dacă există o amenințare și cum va fi aceasta contracarată, deciziile urmând a fi luate în unanimitate.

- Acest mecanism de consultare a fost declanșat de mai multe ori în istoria NATO. Spre exemplu, Polonia a cerut activarea articolului 4 după anexarea Crimeei și declanșarea conflictului din Donbas. Apoi s-a hotărât, printre altele, transferul de mici trupe americane pentru antrenament prin rotație în Polonia.

- Presa poloneză amintește că Joe Biden a promis, în vizita sa în Polonia de anul acesta, că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul Alianței.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  "Criza" rachetelor rusesti seamana de departe cu vizita lui Elon Musk la castelul Bran. O singura sursa de informatie. O informatie neverificata si transmisa neaparat ca sa satisfaca dorinta de trafic a mediei tabloide globale si bineinteles efectul de turma al tuturor companiilor de media de a da o informatie care nu se stie cat este de adevarata, dar daca este adevarata si nu am dat-o, o sa pic de papagal fata de ceilalalti. Este mult mai usor sa explic ca toti am plecat pe fenta, decat sa explic de ce eu nu am plecat. In plus daca nu am plecat nu am trafic, deci tot este rau. Ca dovada ca interesul public, stiri corecte si adevarate se discuta numai la scoala,
  Este acest informatie un fake news sau nu?
  • Like 0
  • @ Nume
   Dan check icon
   Este „Nume” un troll putinist sau nu?
   • Like 1
  • @ Dan
   Nume check icon
   Este nasol cand citesti si nu intelegi mesajul. O sa incerc intr-un limbaj mai simplu. Ma refeream la faptul ca imediat toata media s-a aruncat sa "valideze" ca rusii au trimis doua rachete in Polonia avand ca sursa presa poloneza, fara sa se astepte o verificare sau o confirmare oficiala din partea autoritatilor. Iar cand un jurnalist publica sau nu o astfel de informatie poate sa fie considerata fake news sau nu?
   • Like 0
  • @ Nume
   Dan check icon
   Și troll putinist, și nesimțit. Ce surpriză!
   Cititorii „Republica” sunt mai inteligenți decât trolli trimiși pe aici să stârnească zâzanie.
   „Mesajele” acestui „Nume”, luate ca întreg de când și-a făcut apariția pe „Republica”, nu trunchiate sau răstălmăcite, cum a făcut aici, arată clar pe cine susține.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult