Foto: Onet
O explozie a avut loc în această seară la o fermă din Polonia, ucigând doi oameni. Potrivit presei poloneze, dar și Associated Press, ar fi vorba de două rachete rusești.
Un înalt oficial din cadrul serviciilor de informații americane a spus pentru Associated Press că rachetele rusești au ajuns pe teritoriul Poloniei, stat membru NATO, omorând două persoane.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat, scriind că „Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia,, teritoriul țării noastre prietene”.
- Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația, dar a spus că liderii țării țin o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.
- Conform CNN, care îl citează pe generalul Pat Ryder de la Pentagon, SUA este „conștientă de rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina”, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte. „Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai spus Ryder, precizând și că orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție.
- Jurnalistul Mariusz Gierszewski, de la postul de radio polonez ZET (instituție media care a dat printre primii știrea), a scris pe twitter că sursele sale din servicii spun că ceea ce a lovit Przewodow a fost cel mai probabil rămășițele unei rachete rusești doborâtă de Forțele Armate ale Ucrainei.
- Rușii au venit și ei cu o poziție. Minsterul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, spune Moscova.
- Ce se poate întâmpla mai departe? Nu se activează articolul 5 din tratatul NATO.
- Cel mai probabil va fi activat articol 4 din Tratatul NATO, care presupune consultări imediate între aliaţi. Articolul 4 din tratatul NATO acoperă cazul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă. Cele 30 de state membre ale NATO încep apoi consultări formale la cererea statului membru amenințat. Discuțiile analizează dacă există o amenințare și cum va fi aceasta contracarată, deciziile urmând a fi luate în unanimitate.
- Acest mecanism de consultare a fost declanșat de mai multe ori în istoria NATO. Spre exemplu, Polonia a cerut activarea articolului 4 după anexarea Crimeei și declanșarea conflictului din Donbas. Apoi s-a hotărât, printre altele, transferul de mici trupe americane pentru antrenament prin rotație în Polonia.
- Presa poloneză amintește că Joe Biden a promis, în vizita sa în Polonia de anul acesta, că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul Alianței.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este acest informatie un fake news sau nu?
Cititorii „Republica” sunt mai inteligenți decât trolli trimiși pe aici să stârnească zâzanie.
„Mesajele” acestui „Nume”, luate ca întreg de când și-a făcut apariția pe „Republica”, nu trunchiate sau răstălmăcite, cum a făcut aici, arată clar pe cine susține.