Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Criza rachetelor căzute în Polonia. Surse citate de presa poloneză spun că acestea sunt rusești. Cum ar putea reacționa NATO

Explozie Polonia

Foto: Onet

O explozie a avut loc în această seară la o fermă din Polonia, ucigând doi oameni. Potrivit presei poloneze, dar și Associated Press, ar fi vorba de două rachete rusești. 

Un înalt oficial din cadrul serviciilor de informații americane a spus pentru Associated Press că rachetele rusești au ajuns pe teritoriul Poloniei, stat membru NATO, omorând două persoane.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat, scriind că „Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia,, teritoriul țării noastre prietene”.

- Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația, dar a spus că liderii țării țin o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.

- Conform CNN, care îl citează pe generalul Pat Ryder de la Pentagon, SUA este „conștientă de rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina”, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte. „Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai spus Ryder, precizând și că orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacție.

- Jurnalistul Mariusz Gierszewski, de la postul de radio polonez ZET (instituție media care a dat printre primii știrea), a scris pe twitter că sursele sale din servicii spun că ceea ce a lovit Przewodow a fost cel mai probabil rămășițele unei rachete rusești doborâtă de Forțele Armate ale Ucrainei.

- Rușii au venit și ei cu o poziție. Minsterul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, spune Moscova.

- Ce se poate întâmpla mai departe? Nu se activează articolul 5 din tratatul NATO.

- Cel mai probabil va fi activat articol 4 din Tratatul NATO, care presupune consultări imediate între aliaţi. Articolul 4 din tratatul NATO acoperă cazul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă. Cele 30 de state membre ale NATO încep apoi consultări formale la cererea statului membru amenințat. Discuțiile analizează dacă există o amenințare și cum va fi aceasta contracarată, deciziile urmând a fi luate în unanimitate.

- Acest mecanism de consultare a fost declanșat de mai multe ori în istoria NATO. Spre exemplu, Polonia a cerut activarea articolului 4 după anexarea Crimeei și declanșarea conflictului din Donbas. Apoi s-a hotărât, printre altele, transferul de mici trupe americane pentru antrenament prin rotație în Polonia.

- Presa poloneză amintește că Joe Biden a promis, în vizita sa în Polonia de anul acesta, că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul Alianței.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    "Criza" rachetelor rusesti seamana de departe cu vizita lui Elon Musk la castelul Bran. O singura sursa de informatie. O informatie neverificata si transmisa neaparat ca sa satisfaca dorinta de trafic a mediei tabloide globale si bineinteles efectul de turma al tuturor companiilor de media de a da o informatie care nu se stie cat este de adevarata, dar daca este adevarata si nu am dat-o, o sa pic de papagal fata de ceilalalti. Este mult mai usor sa explic ca toti am plecat pe fenta, decat sa explic de ce eu nu am plecat. In plus daca nu am plecat nu am trafic, deci tot este rau. Ca dovada ca interesul public, stiri corecte si adevarate se discuta numai la scoala,
    Este acest informatie un fake news sau nu?
    • Like 0
    • @ Nume
      Dan check icon
      Este „Nume” un troll putinist sau nu?
      • Like 1
    • @ Dan
      Nume check icon
      Este nasol cand citesti si nu intelegi mesajul. O sa incerc intr-un limbaj mai simplu. Ma refeream la faptul ca imediat toata media s-a aruncat sa "valideze" ca rusii au trimis doua rachete in Polonia avand ca sursa presa poloneza, fara sa se astepte o verificare sau o confirmare oficiala din partea autoritatilor. Iar cand un jurnalist publica sau nu o astfel de informatie poate sa fie considerata fake news sau nu?
      • Like 0
    • @ Nume
      Dan check icon
      Și troll putinist, și nesimțit. Ce surpriză!
      Cititorii „Republica” sunt mai inteligenți decât trolli trimiși pe aici să stârnească zâzanie.
      „Mesajele” acestui „Nume”, luate ca întreg de când și-a făcut apariția pe „Republica”, nu trunchiate sau răstălmăcite, cum a făcut aici, arată clar pe cine susține.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult