Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Steagul ucrainean arborat în Herson. Imagini emoționante cu copii și bătrâni care îmbrățișează trupele ucrainene

Foto: Profimedia Images

Forțele armate ucrainene au ajuns în centrul orașului Herson. Retragerea Rusiei din acest oraș strategic cheie pare să se transforme în haos. Pe fondul rapoartelor despre soldați ruși răniți care au fost abandonați sau luați prizonieri, bombardamentele ucrainene asupra trecerilor de trupe peste râul Nipru continuă. Un soldat rus a povestit că unor unități li s-a ordonat să fugă cum pot.

Un membru al consiliului regional din Herson a declarat pentru Reuters că aproape tot orașul se află sub controlul forțelor armate ucrainene.

Locuitorii au fost sfătuiți să rămână acasă în timp ce continuă căutările pentru a descoperi trupele rusești aflate încă în oraș. Unii soldați ruși s-au înecat în râul Nipru în timp ce încercau să scape.

Steagul ucrainean a fost arborat în zeci de localități din regiunea Herson

Imagini postate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată cum militari ai Brigăzii 59 Infanterie au ridicat steagul galben-albastru în Blagodatny, regiunea Kherson. Alături de alte zeci de localități, Blagodatny a fost eliberată în ultimele 24 de ore.


Fotografia este însoțită de următorul mesaj:

„Mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să eliberăm pas cu pas pământul nostru natal.

Regiunea Herson este Ucraina!!!”

Pe rețelele de socializare circulă imagini emoționante cu civili care îi întâmpină pe soldații ucraineni în localitățile eliberate de sub ocupația rusă în regiunea Herson

Mai mulți civili, de la copii mici până la bunici, au fost surprinși întâmpinându-i cu flori pe soldații armatei ucrainene în timp ce trec prin mai multe localități în drumul spre Herson. O înregistrare video ilustrează un marș al trupelor ucrainene printre civilii care îi așteaptă pe marginile drumului cu flori, baloane și îmbrățișări.


Tot în cursul zilei au apărut videoclipuri cu trupele ucrainene întâmpinate de locuitorii emoționați din orașele și satele din regiunea Herson, eliberate după ce Rusia și-a anunțat ieri retragerea. “Pot să vă îmbrățișez?”, întreabă o femeie.

Retragerea Rusiei dintr-o mare parte din Herson, în sudul Ucrainei, este posibil să fie plină de pericole pentru ambele părți în război, potrivit analiștilor, care au declarat că bătălia pentru regiune “nu s-a încheiat”.

Rusia a declarat joi că forțele sale au început să se retragă de pe malul vestic al râului Nipru, care taie în două regiunea Herson, în timp ce Ucraina a declarat că forțele sale au eliberat zeci de așezări din regiune începând de miercuri, ziua în care înalții oficiali militari ruși au anunțat că vor retrage trupele rusești din orașul Herson și din zona înconjurătoare și se vor întoarce pe poziții defensive pe cealaltă parte a râului.

Guvernul ucrainean a declarat că este sceptic în legătură cu retragerea Rusiei, deși forțele sale de pe teren păreau joi să exploateze oportunitatea de a viza grupuri mari de trupe rusești care se pregăteau să se retragă. Un oficial ucrainean din Herson a declarat că, pe măsură ce forțele rusești își mutau echipamentul pe malul estic al râului, “îi distrugem“.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult