Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP: Așa vom trăi niște ani de acum înainte, cu război lângă noi. Nu ne permitem nici măcar iluzia din pandemie, că se termină

CTP la „Cap limpede” DIGI24

Trebuie să ne obișnuim cu războiul și mai ales cu consecințele lui, care „ne vor izbi” din punct de vedere economic, a spus Cristian Tudor Popescu, vineri seara, în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24

Gazetarul spune că războiul din Ucraina va continua mulți ani de acum încolo, pentru că Rusia dorește să distrugă tot ce este ucrainean și are suficiente resurse. El atrage atenția asupra unor așteptări prea optimiste, hrănite și de anumite relatări speculative din presă despre sănătatea lui Vladimir Putin.

În Ucraina, armata rusă continuă să încerce să elimine orice rezistență și să rusifice regiunea Donbas. În rest, sunt concentrați iarăși pentru a rade orașe de pe fața pământului. Cât mai poate continua așa? a fost întrebat Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

„Oricât”, a răspuns gazetarul. „Trebuie să ne obișnuim cu asta. Un măcelar celebru din armata rusă, generalul Șamanov, care s-a remarcat prin tocarea oamenilor în Cecenia, a dat 10-15 ani sau chiar 15-20 de ani pentru acest război. Nu știu dacă va fi, dar în orice caz, într-un orizont de timp observabil pentru noi, ăștia, care trăim acum, acest război nu se va opri. Nu se va opri, pentru că Rusia dorește, pur și simplu, dorește să distrugă tot ce este ucrainean, cel puțin în partea de est. După aceea, o să vedem ce face și cu vestul. Dar în partea de sud-est, est și sud-est vrea să distrugă tot ce este ucrainean, fie că este infrastructură, clădiri, monumente istorice, culturale sau oameni ucraineni și să îi înlocuiască pur și simplu cu ruși, cu o cultură rusă, cu un comerț rusesc. Deja la Herson au dispărut produsele ucrainene din galantar și au apărut produsele rusești din Crimeea. Deci, asta vor să facă și pentru asta au resurse în continuare”, a arătat CTP la emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24.

Gazetarul a subliniat că sancțiunile nu au efectul scontat asupra Rusiei și au început să apară și fisuri în unitatea lumii occidentale, unde Franța și Germania sunt „cele mai unsuroase” dintre țările mari în ceea ce privește sancționarea Rusiei.

„Au resurse (rușii - n.r.). Toate știrile astea cum că e în colaps economia rusească și că iar... - nu, nu e adevărat. Vând petrol Indiei și Chinei, cu discount, e adevărat, dar vând, mult, niciun fel de problemă. Arabia Saudită nu vrea să crească livrările de petrol, pentru că are relațiile ei cu Rusia. În Europa, după cum vedeți, Franța și Germania sunt țările cele mai unsuroase dintre țările mari în ceea ce privește sancționarea Rusiei în continuare. Și avem și Ungaria, care are, în cazul de față, o anume dreptate. Adică are dreptul totuși să spună domnule, noi n-avem nicio posibilitate în afară, depindem aproape total de petrolul și gazul rusesc. Ca să ieșim din asta, ne trebuie niște timp și, mă rog, cer bani de la Uniunea Europeană. Deocamdată, următorul pachet, al șaselea, cred, de sancțiuni, iată că trenează de atâta vreme”, a explicat CTP.

În plus, susținerea cu armament a Ucrainei și-a atins limitele ei.

„A mai încetat și susținerea, s-a mai domolit susținerea cu armament modern a Ucrainei. Și Zelenski, și Podoliak, și Kuleba spun lucrul ăsta: domnule, dacă nu ne dați niște armament performant, nu îi putem izgoni pe ruși de acolo. Și să zicem că ar reuși să-i izgonească pe ruși, să-i trimită în Rusia, peste graniță. Mai departe? Ce urmează? Nu urmează ce s-a întâmplat cu Hitler. Hitler a fost asediat și până la urmă eliminat. Mă rog, s-a sinucis. În Berlin au venit și aliații, și rușii peste el. Aici nu va intra nimeni în Rusia ca să îl scoată pe Putin de la Kremlin. Deci, Putin rămâne tot acolo”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul atrage atenția și asupra hrănirii publicului cu false iluzii. „Iarăși, toată presa asta, news-urile astea cu Putin e operat de stomac, e pe moarte... Nu e, domnule, pe nicio moarte! Își vede de treabă, toacă Ucraina în continuare. Deci, asta este”, spune CTP.

„Așa vom trăi niște ani de acum înainte, cu război lângă noi - om vedea unde se va mai extinde - și cu consecințele lui, care ne vor izbi, ne izbesc deja din punct de vedere economic. Deci, clar vom avea inflație din ce în ce mai mare. Clar, resursele vor fi din ce în ce mai scumpe. Asta e, trebuie să ne obișnuim cu ideea asta, pentru că sunt oameni care trăiesc acum cum ne gândeam în pandemie: domnule, trebuie să se termine, să scoatem masca de pe față și se termină la un moment dat pandemia. Ea nu s-a terminat nici acum. Dar măcar avem iluzia că s-a terminat. Ei, cu războiul nu ne permitem nici măcar această iluzie”, a spus gazetarul la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lasitatea se plateste.
    • Like 0
  • Rusia s-a refăcut după catastrofal ii ani 90.
    Gorbaciov, Eltîn, au îngropat Rusia apoi a fost propulsat Putin care a reintrodus ordinea.
    Îmi amintesc de situația din Cecenia care voia să se separe de Rusia... Dudaev conducătorul cecenilor a fost,, neutralizat cu sprijin american, telefonul mobil folosit de Dudaev a fost localizat de americani, acești au transmis coordonatele rușilor care au bombardat aerian zona.
    Azi Rusia vinde 800000 barili de petrol pe zi în China, între Rusia și China este cel mai mare gazoduct din lume.
    S-ar putea să zicem că mai existăm pe hărți datorită dîrzeniei militarilor ucrainieni, așa cum în anii 90 datorită bravurii sîrbilor nu ne-a fost,, decupat" Ardealul. Că asta dorea Germania și Austria...
    Cine să își mai amintească?
    Dacă SUA va continua să facă presiuni asupra Europei să nu mai cumpere petrol și gaze din Rusia s-ar putea să vedem un divorț al Franței și Germaniei de SUA... Amenințarea americană cu blocarea Nord Stream 2,o investiție germană de 10 miliarde Euro nu se va uita... Și dacă Europa nu importă hidrocarburi și gaze din Rusia, ce pune în loc?? Petrol din îndepărtata SUA? Oare există capacitate de transport?
    • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      După ce ai scris "apoi a fost propulsat Putin care a reintrodus ordinea" m-am lămurit definitiv că ești un nemernic de rusofil pro-putinist.
      Apoi ai insistat și cu neghiobia cu Ardealul și sârbii sau Austria...
      Marș la Moscova sau, cum ar spune cunoscătorii, pașol na turbinca!
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Mihai check icon
      A introdus ordinea intre ghilimele. Acum o introduce si in Ucraina…
      • Like 2
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Cine zice , ala e nemernic ! pai nu ti-e rusine,putinist infocat ce te ascunzi dupa cires , noaptea te rogi la icoana lui putin si ziua te faci ca iti pute ! asta e curata ipocrizie , ti-ai dat arama pe fata !!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult