Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP, către votanții PSD, după noul puseu de suveranism al lui Dăncilă și Toader: „De ce să-i mai trimiteți la Bruxelles? Sa zbiere în română?!”

„Menținerea controlului judiciar însemna stigmatizarea cu ajutorul propagandei a dnei Kovesi în ochii publicului. Dacă o țin aici în țara înseamnă că e groasă, e clar, vrea să fugă. E vinovată. Și asta, firește, cu repercusiuni asupra tuturor magistraților. Iată că nu a reușit acest act terorist, pentru că mai există judecători care să judece corect și cu bun simț. Evident că e absurd acest control judiciar”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi 24.

Acesta a numit Secția Specială de Investigare a magistraților „secția de terorizare a magistraților”.

CTP la digi

„Scopul acestei acțiuni a secției pentru terorizarea magistraților nu a fost atins. Pentru că această anchetare, acest dosar deschis dnei Kovesi, cu toată povestea, cu Nicolae Popa și așa mai departe, este o fantasmagorie care nu poate să ducă în niciun caz la condamnarea dnei Kovesi și atunci scopul de fapt al acestui dosar era controlul judiciar instituit acum asupra dnei Kovesi, ca substitut, să îi spunem, sau surogat de arestare, pentru că asta ar fi fost ideal pentru secția de terorizare a magistraților - să o rețină sau să o aresteze. N-au avut nervii suficient de tari ca să facă asta și au recurs la acest control judiciar. 

Care cui îi era adresat? Tuturor magistraților din această țară care încă mai judecă potrivit minții și conștiintei lor, care nu se supun terorii. Mesajul era simplu: Dacă am putut să facem asta Laurei Codruța Kovesi, fosta șefa a DNA, vă dați seamă ce o să pățiți când ne ocupăm de voi, dacă ne supărați cu ceva? Asta era mesajul. De aceea era de o importantă crucială ce se întâmplă azi cu această hotărâre a Înaltei Curți. Această hotărâre vine după respingerea de către Înalta Curte a altor două atacuri aberante ale inspecției judiciare împotriva dnei Kovesi. Deci e a treia invalidare a încercărilor de a o lovi în mod ticălos și nelegal pe dna Kovesi. Toată ziua premierul României și ministrul Justiției au răcnit o minciună în falș, cum că președintele Parlamentului European și vicepreședintele Comisiei Europene cer să se oprească anchetă. Să nu mai fie anchetată Kovesi. Că ea e mai presus de lege. Ceea ce e o minciună ordinară, au și precizat acești oameni”, a subliniat jurnalistul. După răspunsurile lui Dăncilă și Tudorel Toader la criticile venite de la Bruxelles,  Cristian Tudor Popescu crede că votanților PSD ar trebui să li se transmită: „De ce să-i mai trimiteți la Bruxelles? Ce să facă acolo? Pentru că ei sunt în clipa de față disprețuiți, desconsiderați de întreaga familie europeană. PES, ALDE, chiar familiile lor se uită la ei ca la niște arătări. Care ce vor? Să-și mănânce propriul candidat și să dea această OUG.

Ce să facă oamenii ăia la Bruxelles, să zbiere în română, că vreun efect acolo nu vor putea obține. Nu-i va băga nimeni în seamă. Dacă stau aici și intră în Parlamentul României, pot nenoroci toată România”.

Ce s-a întâmplat în aceste ultime zile, respingerea atacurilor Secției de către ÎCCJ și revocarea acum a controlului judiciar are o importantă de care nici nu ne putem da seama, pentru că influențează atmosfera din justiție.

Întrebat dacă crede că va continua hărțuirea Laurei Codruța Kovesi, Cristian Tudor Popescu a răspuns: „Oricând. Pot să îi introducă de pildă, în 24 de ore, s-ar putea să îi pună din nou control judiciar pe celălalt dosar, sunt capabili de absolut orice acești inși și această doamnă de la Secția Gestapo. Dar ce s-a întâmplat în aceste ultime zile, respingerea atacurilor Secției de către ÎCCJ și revocarea acum a controlului judiciar are o importantă de care nici nu ne putem da seama, pentru că influențează atmosfera din justiție. Și din țara. Cum să mai vii să îi mai pui un control judiciar acum, după ce Înalta Curte ți-a respins această ticăloșie? Nu prea mai ține. Dar sunt capabili de orice, categoric”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că se impune constituirea unei structuri de guvernare a României numită prin consensul celor 12-15 ambasade ale statelor cu democrație recunoscută unanim, hai s-o numim „protectorat de largă respirație democratică” (PLRD). Acest PLDR va avea o componentă legislativă și una executivă ( să nu se mestece puterile în stat ). Justiția va fi condusă direct de către Comisia de la Veneția, asta până la înființarea parchetului european sub conducerea LCK care va prelua conducerea justiției române. Partidelor politice le va reveni rolul de a susține, sau nu, PLDR și atât. Președintele țării va fi numit prin consensul acelor ambasade. În acest fel democrația nu va mai fi în pericol, statul de drept va fi consolidat, iar românii nu vor mai cheltui bani pe alegeri inutile, iar tările democratice nu vor mai fi nevoite să investească resurse în obținerea aceluiași rezultat.
    În acest sens este necesară lărgirea ariei referendumului solicitată de către președinte, iar întrebarea se naște singură:„Sunteți de acord cu înființarea PLDR ?”.
    Revenirea la alegeri libere se va produce atunci când ambasadele vor considera prin consens că poporul român s-a deșteptat, dar nu mai devreme de două decenii.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Vă străduiți să duceți în derizoriu discuția, altfel extrem de serioasă despre această secție specială, Ultima frază este, însă, interesantă !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult