Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP, despre candidatul-surpriză care are șanse mari să intre în turul 2, dacă Dăncilă pică la moțiune

CTP la digi24

Cristian Tudor Popescu spune că, dacă trece moțiunea de cenzură, Mircea Diaconu ar putea intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie, urmând modelul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, care a câștigat alegerile cu mesaje de candidat independent. Dan Barna este în scădere de popularitate, așa că șansele sale de a intra în turul al doilea scad, a spus gazetarul la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: „Unul dintre cele mai dezolante, întristătoare spectacole pe care le-am văzut în viața mea a fost citirea moțiunii de cenzură astăzi (joi-n.n.), în Parlament. Într-o sală aproape goală, cu un singuratic domn Cîțu, care era și el plictisit de ce citea și abia aștepta să termine. A fost o corvoadă pentru el.

Aș vrea să știu dacă vreunul dintre parlamentarii României are conștiința faptului că suntem în octombrie 2019 și că peste mai puțin de 3 luni se împlinesc 30 de ani de la Revoluție și că, după părerea mea, această moțiune ar fi trebuit să fie gândită ca o revoluție, după 30 de ani. Un guvern poate să fie înlăturat prin revoluție sau prin moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură ar fi trebuit să fie revoluție.

Opoziția, să-i spun, ar fi trebuit să aibă poporul alături în această moțiune-revoluție, pentru că e de o importanță uriașă. Nu e vorba doar de a schimba un guvern, e vorba de a încheia un capitol greu și urât din istoria României, în care PSD a dominat scena politică în proporție de 75%. Or, acestor oameni nu le pasă pur și simplu de cetățeni, pentru că cetățenii, mulți dintre ei, ar dori să se simtă acum reprezentați ca votanți.

Noi nu putem vota acum, pentru că alegerile sunt anul viitor. Am votat în 26 mai. Acum, acești oameni care fac moțiunea de cenzură ar fi trebuit să se gândească că trebuie să-i reprezinte pe cetățenii care ar putea vota în momentul de față. Or, numai la asta nu se gândesc.

Ar fi fost o dovadă de forță, de convingere, să vină în sală toată opoziția, nu să citească numai domnul Cîțu. Nu am nicio problemă cu dânsul, dar ar fi trebuit să vină acolo cu guvernul din umbră, să citească moțiunea toți miniștrii guvernului din umbră, fiecare pe bucățica lui, fiecare să arate ce a făcut rău acest guvern și ce va face el bine, nu să citească doar un om en-gros, plictisit, acea hârtie.

Ar fi trebuit să vină acolo un lider, ca să citească această moțiune de cenzură. O revoluție e condusă, are lideri.

Am văzut tot felul de variante cine va fi prim-ministru, care mai de care mai abracadabrante. Cum poți să vii cu aiureala asta, cu nesiguranța asta, din care sigură e doar taraba? Atât văd cetățenii care ar vrea să voteze, dar nu pot vota, votează trimișii lor în Parlament. Și oamenii văd un singur lucru: taraba.

Sunt tarabele întinse în ambele părți, se negociază ca la piață. Iar oamenii se uită. Nu mai vorbesc la ce tip de retorică s-a ajuns. A venit PSD, cu „vor fi dați afară sute de mii de bugetari, se taie salarii, pensii, vine apocalipsa, ciuma peste noi”, e retorica lui Ion Iliescu din 1996: „vin moșierii, vin ungurii peste noi, pierdem Ardealul”. E o retorică care merge mult în comunism, până în anii 50.

Îți recomandăm

De cealaltă parte, inconsistență. Nu am văzut... nici măcar posturile de televiziune nu au transmis-o în totalitate, această moțiune. Cum vreți ca oamenii, când ea este tratată în felul acesta de politicieni, de media, să-și pună speranțele în ceea ce se va întâmpla joia viitoare și că ar putea fi o revoluție, s-ar putea schimba în sfârșit cursul în România?

Știți cine ar putea fi marele câștigător al acestei moțiuni de cenzură? Sunt doi – ar putea fi Victor Ponta și ar mai putea fi Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu, în momentul de față, este cazul Sorin Oprescu, acum vreo 10 ani, când candida la primărie. A venit cu un discurs în general aberant, plin de platitudini, din când în când mai scrâșnea din dinți, făcea spume la gură, nu se înțelegea nimic, dar a avut un mesaj esențial: nu sunt cu nimeni, sunt independent, în condițiile încrederii în politic, așa cum avem și în clipa de față.

Cum e posibil ca Diaconu să vină cu mesajul: candidez ca să le stric jocurile? La 70 de ani te ocupi cu stricatul jocurilor, dai cu bățul prin nisip?

Cu acest tip de mesaj, însă - „nu am SPP, nu am elicoptere, sunt Mircea care merge cu mașina lui în campanie, fără gărzi, nu sunt cu niciun partid”. Bineînțeles că este, așa cum Sorin Oprescu a fost susținut tacit de PSD, Diaconu e susținut de Pro România, de ALDE și probabil că și multor pesediști le-ar conveni.

Dacă dna Dăncilă cade în urma acestei moțiuni, dl Diaconu are șanse mari să intre în turul 2. Dl Barna, după părerea mea, nu îl va putea depăși, pe dl Diaconu, dl Barna e din ce în ce mai puțin convingător, are tendință de scădere, ceea ce e inadmisibil. Dl Barna nu a venit ca un om cunoscut în povestea asta, cum e dl Diaconu, care are notorietate mare. A venit ca o persoană cvasinecunoscută și ca să scazi în loc să crești, când vii din zona aceasta, e un semnal fatal. O să avem un tur 2 cu dl Iohannis și dl Diaconu.

Indiferent dacă moțiunea trece sau pică, pentru poporul român nu va fi bine, nu are încărcătura pe care ar fi meritat-o. Politicienii români - după 30 ani de libertate, după 30 de ani de democrație, avem acest peisaj cu politicieni români care nu arată în niciun caz evoluție, arată poate chiar involuție. Nu putem avea acum, la 30 de ani, o nouă revoluție.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Functia de presedinte, desi se acorda prin vot direct, nu este de prea mare importanta. Mult mai important este sa avem un premier integru, ferm, cu viziune. Anul 2020 va fi interesant: 1. economia va deconta risipa bugetara din ultimii 5 ani si 2. cine isi va asuma responsabilitatea redresarii si modernizarii, mai avem oameni capabili in tara?
    • Like 1
  • Corina check icon
    Aveți dreptate că e semn rău dacă așa s-a citit moțiunea. Niște îmbuibați sastisiți, și opoziția asta. Lor le e bine oricum. Amânarea votului până joi e problematică. Mai bine că nu și-au expus guvernul alternativ. Până atunci ar fi făcut harcea-parcea de presă și unii ar găsi motiv să dea înapoi.
    P.S. În paragraful 5 de jos, la sfârșit cred că trebuia să fie „în condițiile NEîncrederii în politic”.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Un presedinte actor...Diaconu. Ce poate fi mai minunat astazi? Chiar avem nevoie de actori. Diplomatia inseamna mult teatru jucat pentru a crea perdele de fum in randul lumii.
    • Like 1
    • @ mike
      Ionel check icon
      Mircea Diaconu nu este un simplu actor. Pe wikipedia are un cv foarte bun la o varsta pe care eu o consider potrivita pentru un presedinte. La patruzeci si...de ani nu ai experianta de viata ceruta pentru acest post, parerea mea....
      Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949,[1] Vlădești, Muscel, România[2]) este un actor, om politic și fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București (a demisionat în noiembrie 2011, fiind declarat în conflict de interese în urma acțiunii penale a Agenției Naționale de Integritate, deoarece cumula două funcții publice). El a fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.[3]
      • Like 1
  • Banuiesc ca Veorica nu pica nici macar la contre. In alta dezordine de idei Diaconu imi pare MULT mai sinistru.
    • Like 2
    • @ Valentin Stütz
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect.
      Numai într-o dezordine de idei poate apărea unul ca Mircea Diaconu. Pentru că pare (sau vrea să) exact ceea ce pesediștii nu sunt. De 2 ori sinistru: ori n-are nici un plan, ori joacă sub un steag doar bănuit. Mă întreb a cui o fi fost ideea.
      • Like 1
  • Barna din păcate e insipid, incolor, inodor iar în condițiile astea nu are nici o șansă. Dintr-un partid plin de oameni de succes,de oameni școliți de elite (așa se autocaracterizează) chiar nu au găsit un candidat mei de Doamne Ajută ?
    • Like 1
  • check icon
    Vad o lupta acerba pentru locul 2. De ce? Locul 2 nu castiga nimic.

    Probabil cel de pe locul 1 se simte amenintat.
    Pai sa vedem: pe 26 mai pnl+usr+pmp+udmr=61% din 49% prezenta la vot rezulta 30% din votanti foarte posibil sustinatori ai locului 1. Avand in vedere ca prezenta in turul 2 se situeaza de obicei la 60% , iar pe 26 mai au scos maximul de votanti la europarlamentare; este posibil sa fie un scor foarte strans. Deci de preferat ar fi Barna pe locul 2. Imaginati-va ca psd-isti inraiti n-au mers la europarlamentare din cauza referendumului, cei 22% prezenti la celalalt referendum din 2018 s-ar putea sa voteze contra locului 1 ca asta s-a dus seara la urne ca sa scuipe in buletinul de vot.

    Loterie!
    • Like 1
  • Problema e ca oamenii cu caracter mare cred ca sunt prea mici pentru a-i reprezenta pe altii, iar cei cu caracter mic sunt prea mici ca sa-si dea seama. Ma mir cum toata populimea injura salbaticul capitalism american, dar ii foloseseste cu multa lejeritate produsele. Suntem niste pomanagii. Si, bineinteles, intr-un ecosistem populat de gazele idioate, sacalii, hienele si crocodilii profita. Leii isi mai risca viata vanand bivoli. Noi n-avem disponibilitate si nici apetit pt bivoli. Suntem fie inocentele, dar, cam prostutele, gazele sau oportunistele hiene
    • Like 2
  • Nu rezonez mereu cu CTP, dar acum, da, a pus degetul pe rană. Pe de o parte, o Putere din ce în ce mai dezorganizata și mai slabă profesional (i-am mai și auzit, pentru păcatele mele, pe unii, în direct. ..), n-ai cum să nu îi critici. Pe partea Opoziției, o bătaie pe ciolanul din cămara Puterii mai înainte de a fi pus mâna pe cheia de la camara. Iohanistii (mulți dintre ei, foști basisti) se înjura pe față cu useristii (a se vedea scandalul din GDS), aceștia din urmă au probleme cu aliații lor ciolosisti (vezi povestea cu candidatul la Primăria Capitalei, dar și corturile electorale cu Cioloș cât Barna - jenant, când doar Barna candidează acum), PMP, adică Băsescu, îl aruncă pe Paleologul cel mic în arena, gen bățul din gard la potai, iar Ponta și Tăriceanu refac un USLsecobd-hand cu petice și vin cu Mircea Diaconu la înaintare, că și alți comedianți au ajuns din disperarea alegătorilor să câștige, mai știi?! Iar povestea cu mult amânata moțiune de cenzură e exact cum o analizează CTP, inconsistenta până la țesătură, plus povestea cu sâmbăta, de râsul curcilor. Să salvăm țara, da, dar numai dacă nu e prea mare deranjul. Apoi, desigur, vrem alegeri anticipate, dacă ne iese, că dacă stam până la termen cu guvernul nostru, iar o dăm în bară ca tehnocrații lui Cioloș și alegătorii readuc PSD-ul, cum o mai fi atunci, la putere.... Trist.
    • Like 4
    • @ Ileana Mihaila
      Ionel check icon
      Este un scenariu mai mult decat previzibil. Daca Dancila pierde puterea conferita de functia de primministru foarte multi psd-isti vor migra cu voturile spre candidatul independent Mircea Diaconu, sustinut de cele doua formatiuni politice. Sunt sanse foarte mari sa intre in turul 2, iar acolo......orice este posibil.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult