Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP, despre prioritățile anunțate de Orban: o dezvoltare a exprimării sintetice a cunoscutului politolog și filosof Gheorghe Hagi

Cristian Tudor Popescu a critcat la Digi24 atât decizia USR de a nu intra la guvernare, pe care o consideră „inadmisibilă”, cât și prioritățile anunțate de premierul desemnat Ludovic Orban, despre care spune că sunt „vorbe de înălțat zmeul”.

„Putea la fel de bine să-l desemneze dl Klaus Iohannis acum, să pronunțe numele lui Viktor Orban sau Victor Rebengiuc, tot aia era. Nu-mi vine în cap decât Shakespeare: vorbe, vorbe, vorbe. Asta am auzit acum. Practic nu se poate face nicio știre din asta. L-a anunțat pe Orban, însă nu înseamnă practic nimic, pentru că guvernul nu este cunoscut, iar sprijinirea lui în Parlament este extrem, extrem de problematică în clipa de față. Așa că este o non-știre ce am auzit acum”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a comentat și declarația președintelui privind alegeri anticipate.

„Klaus Iohannis a venit cu acest discurs – cât de bună este soluția alegerilor anticipate, după ce a insistat USR-PLUS cu alegerile anticipate și insistă în continuare. Și atunci Iohannis nu a vrut să piardă puncte pe această variantă, adică să și-o asume, să și-o atribuie complet USR și să câștige puncte electorale cu ideea asta pe care mulți oameni o agreează și ar fi bine să se întâmple, dacă s-ar putea repede și fără complicații. Însă Klaus Iohannis nu avea ideea asta a alegerilor anticipate, a început s-o pluseze acum pentru a nu lăsa singur pe segmentul acesta de capital electoral USR-PLUS.

Nu văd avantajul alegerilor anticipate, dimpotrivă, dacă acum pică guvernul Orban, mai vine o dată Orban, înțeleg, pică și aceea sau nu pică? Greu de crezut că o să pice, pentru că nu sunt partide care să aibă interesul alegerilor anticipate, în afară de USR-PLUS”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a criticat poziția USR-PLUS, care nu a dorit să intre la guvernare.

„Nu sunt de acord cu poziția USR-PLUS, este dezamăgitoare. Faptul că nu vor în continuare să intre la guvernare e nefiresc. E un partid tânăr, un partid care s-a ridicat pe voturile cetățenilor care au avut încredere în ei, iar acum se situează USR-PLUS sub încrederea pe care le-o acordă cetățenii. E pur și simplu o pălărie prea mare pentru ei această încredere. E inadmisibil să nu participe la guvernare împreună cu un partid – era să zic de dreapta, PNL. Da, într-adevăr, e o problemă. USR ce e? De dreapta, de stânga, de sus, de jos? Asta este problema, continuă să oscileze, nu se definește și are astfel de poziții care, după părerea mea, nu fac bine deloc, cum este fuga asta de guvernare”, a spus gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre prioritățile anunțate de Ludovic Orban, pe care le numește „vorbe de înălțat zmeul”, în condițiile în care nu știe pe ce sprijin se bazează în Parlament.

„Ce a enunțat Ludovic Orban e o dezvoltare a exprimării sintetice a cunoscutului economist, politolog și filosof Gheorghe Hagi – ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău, asta e tot. Trebuia să spună: vom începe prin a identifica găurile în care putem să ne rupem gâtul, lăsate de PSD în buget, în diverse agenții, care sunt înțesate de oameni PSD. Cum poți să aplici măsurile astea frumoase de care vorbește dl. Orban când întreg aparatul de stat este înțesat de diverse pile, relații, nepoate, amante, oameni din partid”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ciolaneala, ciolaneala cu alti bucatari.
    • Like 0
  • Excelenta decizie USR-PLUS. Ce sa faci la guvernare cand n-ai majoritate in parlament? O sa ai numai bete-n roate de la Ciuma Rosie, si o sa te lupti cu morile de vant. Solutia e alegeri anticipate, si daca romanii intr-adevar acorda incredere acestei aliante, atunci poate incepe treaba.
    Epurarea aparatului administrativ intesat de pile inclusiv PNL-iste, si de acolo guvernarea pe trendul primei guvernari Ciolos. Sper sa nu fie nevoie de contributia PNL in aceasta alianta.
    • Like 1
    • @ Coioaba jr
      Aiurea, excelentă, țara arde și ăștia încearcă să nu se șifoneze. Decizia asta excelentă o să-i coste tocmai la alegeri. Un guvern, cu sau fără ei, va avea același bețe-n roate, că doar nu s-a schimbat compoziția parlamentului peste noapte, dar va demonstra că cel puțin încearcă să facă ceva.
      Ideea că la viitoarele alegeri ar putea obține majoritatea în parlament este pură fantezie, cu atât mai mult dacă se arată mai interesați de calcule electorale decât de soarta țării.
      • Like 3
  • mike mike check icon
    :) "ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău". Aici putem filozofa o noapte intreaga. Totusi, se porneste de la ideea ca acum este rau, ceea ce ar putea fi fals daca facem o comparatie cu 1990 sau cu Siria, de exemplu. Trump a pornit de la aceeasi idee-"Make America great again!"- si uitati in ce hal a ajuns lumea in mai putin de doi ani. Numai Ronald Reagan a mai folosit sloganul asta in 1980. Asadar, s-a creat impresia ca America are mari pobleme, ca este rau in America si ca cineva trebuia s-o faca sa straluceasca din nou, lucru total fals. Intr-adevar, daca acum comparam Romania cu America, la noi este jale si il asteptam pe Orban sa rezolve problema.
    • Like 0
    • @ mike
      Pe de altă parte, în 1989 se trăia mult mai bine decât în 1889, deci chiar nu știu ce ne-a trecut nouă prin cap când am ieșit în stradă. Popor fără minte.
      Păi ce argumente sunt astea, omule?
      • Like 2
  • Ziaristul gura de PTC a scris ce ia venit la gura vorbe ,vorbe,vorbe.(vorbele lui) Pai bre PTC ,cum sa știm componența guvernului că abia a fost desemnat PM să facă un guvern,cu care se prezintă în Parlament.
    .
    • Like 1
  • Poate guvernul Orban sa pice la prima prezentare in parlament dar la a doua sigur nu mai pica.Nu renunta ei,domni parlamentari,indiferent de culoarea politica,la huzurul din parlamentul Romaniei.Unde mai gasesc ei un loc de dormit si recuperare dupa chiolhanurile nocturne sau un bufet cu delicatese atat de ieftine ?Nu mai vorbesc de salarii,diurne si alte beneficii stiute numai de ei.chiar daca va fi numai pentru o perioada de numai 7-8 luni.Da,asa trebuie,un guvern de tranzitie care printre alte prioritati sa vina si cu o noua lege electorala care sa tina cont de referendul din 2009 privind numarul de alesi si o noua lege privitoare la alegerile locale in doua tururi.
    • Like 0
  • mno, bine. Gospodinul priceput la toate care da cu bata-n toate oalele.
    Cel mai bine sa revina pesedeul daca tot nu-i nimeni bun de nimic si nu se ridica la asteptarile mnealui.
    De ce nu se face CTP sef de partid politic si s decida el acolo daca sa intre su nu si cu cine la guvernare. Asa, din canapea, poti s acomentezi ca la tenis.
    • Like 1
  • Usr-plus e in dispozitia pisoiului de ase juca cu un arici facut ghem ! Daca il atinge se inteapa, daca il lasa in pace reprezinta o provocare irezistibila pt el. Deci ce sa faca ?
    • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Să se maturizeze.
      • Like 4
  • BRene check icon
    Din nefericire, domnul CTP, usr cunoaste probabil cel mai bine ce inseamna sa guvernezi fara sprijin politic si parlamentar, fie si pentru un singur an. Costurile imense au dus la ceea ce am vazut incepand acum 3 ani. De aceea la acord credit pentru aceasta alegere.
    • Like 6
  • Maestre, aveti dreptate, dar le-as da o prezumtie de bune intentii...
    • Like 2
  • antonia check icon
    '' întreg aparatul de stat este înțesat de diverse pile, relații, nepoate, amante, oameni din partid”, Intesat ca intesat, dar ce '' lucra'' acesti oameni e partea minunata.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult