Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cu cât mai săraci oamenii, cu atât mai mare șpaga: cum arată „social democrația” la Vaslui, cea mai săracă regiune a Europei

Dumitru Buzatu - PSD Vaslui - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos/ George Călin

La vestitele întâlniri de la partid, când liderii PSD se adună să ia decizii importante pentru popor, sau să pregătească execuția vreunui lider, apar și baronii. Preocupați de soarta partidului și a alegătorilor, înconjurați de microfoane, fac apel la calm și echilibru: „să nu ne pripim | sigur, să analizăm situația | contextul e unul dificil, necesită o analiză”. 

Stridențe care-ți rașchetează scoarța cerebrală în imaginile transmise de televiziuni: „liderii din teritoriu” par niște mafioți ce descind să-și apere interesele în teritoriile pe care le stăpânesc. Cu cât mai sărac județul pe care-l administrează, cu atât mai obscenă limuzina cu care intră pe poartă la sediul din Kiseleff, la fel și cu atitudinea arogantă și flegma care însoțește declarațiile.

Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, iar județul Vaslui e de ani de zile în statisticile „rele”: cele mai mici venituri, cel mai mic PIB pe locuitor, cele mai reduse investiții, cele mai precare condiții de viață, cele mai multe familii afectate de sărăcie extremă, cele mai mari rate ale abandonului școlar, cele mai multe mame adolescente, cele mai multe gospodării care nu sunt racordate la utilități, cele mai multe școli cu wc-ul în curte.

Vineri, 22 septembrie 2023, breaking news pe toate posturile: 1,2 milioane de lei, procente din valoarea unui contract pentru lucrări publice, în bancnote de 500 de lei, luate cu portbagajul la un restaurant, drept șpagă de cel care stăpânește, în calitate de baron local, județul Vaslui de câteva decenii deja: Dumitru Buzatu, lider de seamă al Partidului Social Democrat. 

Așa arată un portbagaj cu șapgă (sursa foto- G4media.ro): 


Parcursul politic al lui Dumitru Buzatu este de invidiat (demnă de menționat și premiat este și evoluția profesională și în afaceri a membrilor familiei sale). A intrat în politică la puțină vreme după 1989, a ajuns în Parlament prima dată în 1992, a prins mai multe mandate, iar din 2012 este șef al Consilului Județean Vaslui.

E plină politica de astfel de „oameni de carieră”, persoane care și-au sacrificat tinerețea, energia, „care au dat tot ce au avut mai bun” pentru binele poporului, alegătorilor, pentru propășirea celor săraci (dar mulți).

Tras astăzi la umbră, puțin mai discret în ultimii ani, dar la fel de influent și arogant precum colegul său Dumitru Buzatu, este fostul șef al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. În seria de reportaje „Județe la stăpân”, (difuzate la „România, te iubesc!”), Paula Herlo s-a oprit în Vrancea. Întrebat despre averea și proveniența bunurilor sale, Marian Oprișan a formulat o zicere rămasă în folclor, „Mama mea sunt eu, da?”- puteți urmări fragmentul aici. Despre telefonul pe care l-am primit de la dl. Oprișan în iulie 2020, puteți citi aici.

Flagrantul de vineri seara este de lăudat, se încheie epoca unui baron care stăpânește județul Vaslui de zeci de ani deja, timp în care oamenii au plecat, unele zone s-au depopulat la propriu, pentru că familiile au sărăcit mai tare ca înainte de 1990.

Este însă limpede că statul are nevoie de instituții puternice care să verifice imediat discrepanțe de acest fel - este imposibil să nu te întrebi cum se pot îmbogăți indivizii cu funcții în unul din cele mai sărace locuri, în timp ce le amputează viitorul celor pe care-i guvernează - fără acces la utilități, educație, sănătate, fonduri europene. 

Câteva date statistice despre județul Vaslui (sursă grafic: edupedu.ro, date din 2021, click/ tap pentru a mări):


În 2023- scrie cursdeguvernare.ro- județul Vaslui este singurul județ din România în care PIB-ul pe cap de locuitor este sub 50% din media națională. Un grafic grăitor cu cifrele, mai jos.

Dumitru Buzatu este al doilea „nume mare” din PSD care cade după ieșirea (probabil temporară) a Gabrielei Firea din peisaj. Rămâne de observat cât de mult va dura și mai ales până unde va merge această „primenire”, dar mai ales cine va ocupa scaunele eliberate treptat. 

La fel, rămâne de văzut cât va dura până când veșnicul și intangibilul baron Paul Stănescu va ieși din scenă (el a rămas o voce relevantă în partid, deși este protectorul Gabrielei Firea, al primarului Florentin Pandele de Voluntari, iar numele său este direct conectat cu primarii și mafiile care fac legea în sudul țării, inclusiv în Crevedia, unde afacerile ilegale cu GPL au provocat o tragedie în urmă cu câteva săptămâni).

Și o ultimă remarcă: cresc taxele pentru că - pe lângă risipa bugetară, cu primării în care sunt mai mulți angajați decât locuitori- e nevoie de bani care să acopere astfel de comisioane. Cam la ce nivel „se lucrează”, dacă un singur rând de șpagă e de 1,2 milioane de lei în cel mai sărac județ din România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    ...iar firmele care dau șpagă (ca să nu moară de foame) sunt silite să majoreze prețul lucrărilor cu suma respectivă. Sumă pe care o primesc din bugetul de stat.
    • Like 0
  • Sunt convins la fel ca toata lumea ca din ei platea impozit, CAS, CASS, somaj, si ramanea cu modesta suma de vreo 750.000. La "valoarea" lui...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult