Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu timpul, familia mea a ajuns să comande de la producătorii locali mai mult de 80% din ceea ce mâncăm: lactate, carne, ouă, legume, fructe, pește, pâine

Romo - Foto: Facebook: ROMO: De la Producător direct la Consumator

Săptămână de săptămână, cu foarte puține excepții, joia, de la ora 17:00, este foarte mare hărmălaie în centrul comercial din cartierul Răcădău, Brașov: familii cu copii, coadă de mașini, lume care se salută, zâmbete și o atmosferă relaxată.

Cred că sunt puțini cei care frecventează zona și nu au aflat încă despre comunitatea ROMO, în care legume, fructe, dar și alte produse merg de la producător direct la consumator.

Modelul este foarte simplu: pe un grup dintr-o rețea de socializare, producători dintre cei mai variați își anunță ofertele săptămânal și cumpărătorii plasează comenzi, apoi se întâlnesc pentru livrarea lor într-un interval de 60 minute.

Ideea a luat ființă în Finlanda, iar de cinci ani Cosmina și Ștefan au adus-o și în Brașov.

La început am avut o reținere, mai ales din cauza faptului că este nevoie de un cont de Facebook (Meta) pentru a plasa comenzi. Nici acum nu sunt împăcată cu această condiție, însă, trăgând linie, merită acest „sacrificiu”, această abatere de la principiile personale.

Cu timpul, familia mea a ajuns să comande de la producătorii locali din comunitatea ROMO mai mult de 80% din ceea ce mâncăm: lactate, carne, ouă, legume, fructe, pește, pâine. Produsele sunt pentru toate gusturile, iar prețurile sunt corecte.

Acum câteva luni am vizitat ferma de la care cumpărăm lactatele, care aparține unei familii tinere, din Râșnov și, care a hotărât că vrea să le ofere și altora produse sănătoase și gustoase.

În fiecare săptămână, începând cu luna mai și până înspre toamnă, comandăm câte un coș mic de legume de la o fermă regenerativă din județul Dâmbovița. Conținutul depinde de legumele care se coc în acele zile, așa că avem mereu parte de surprize. De exemplu, 2023 a fost anul ardeiului gras. Cum sezonul pentru soiurile locale este în curs, așteptăm să vedem dacă vreo altă legumă îl va detrona. Sau, când vrem să zâmbim, aruncăm o privire la postările producătorului de ouă despre găinile lui și aventurile lor zilnice din curte, care sunt scrise foarte simpatic.

Foto: Facebook: ROMO: De la Producător direct la Consumator

Ne-am împrietenit cu persoane cu care ne vedem săptămânal, schimbăm rețete și ne facem reciproc recomandări pentru produsele favorite. Cosmina și Ștefan au reușit să creeze o adevărată comunitate în jurul acestor producători și cel mai important este că toată lumea are de câștigat din această inițiativă socială.

Conform prezentării de pe Facebook, „ROMO îți ușurează accesul la hrană sănătoasă, de calitate, produsă etic, sustenabil și local. Comanzi de pe unul din grupurile locale de Facebook și ridici produsele săptămânal dintr-un punct de colectare din Brașov, Sibiu, București sau Cluj-Napoca”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bună ideea de încurajare a micilor producători!
    Doar câteva nelămuriri: certifică vreo autoritate faptul că produsele sunt sănătoase (Sunt făcute analize? Sau se merge pe încredere?) și la plată se emite bon fiscal (sau se merge tot pe evaziune)?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult