Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Culmea jobului „paralel”: să te duci la un interviu de angajare și să răspunzi „ca ministrul”

Interviu de angajare

Foto: Guliver Getty Images

„Eu cred că Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Asta nu am inventat-o eu. Nu avem energie, nu se aprinde becul. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele. Nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate.”

Știu, vă gândiți că fragmentul de mai sus este parte dintr-un curs ce are menirea de a-i acomoda pe copiii preșcolari cu concepte de bază în materia energiei. Așa aș gândi și eu. Dar nu, din nefericire nu este vorba despre un curs elementar pentru preșcolari. Este o declarație facută de ministrul energiei, la scurt timp după audierea în comisia de specialitate din parlament.

Am urmărit prestația mai multora dintre candidații pentru diverse posturi de ministru în guvernul Dăncilă și mi-am format percepția că dacă am pune într-un bol bilețele cu numele fiecăruia dintre ei, iar într-un altul bilețele cu portofoliile, iar apoi am extrage pe rând câte un bilet din fiecare bol asociindu-le, nu ar fi fost nici o diferență din punct de vedere al competențelor ce-i recomandă pentru domeniul în care au fost numiți și cel stabilit aleator. Cum ar fi posibil acest lucru? Păi, puțini dintre ei au idee „cu ce se mănâncă” portofoliul primit spre gestionare la cel mai înalt nivel în stat, deci nu i-ar afecta prea mult să primească un altul. Din acest punct de vedere, discursul președintelui Iohannis, atât cel din urma nominalizării doamnei Dăncilă, când a afirmat că a decis să mai acorde o șansă PSD-ului, cât și cel ulterior din care reiese faptul că are așteptări înalte de la noul guvern, pare mai degrabă ironic, decât serios.

Începând cu doamna Dăncilă și continuând cu, aproape, oricare dintre miniștrii numiți, aceștia au răspuns, atunci când li s-au cerut niște detalii de bun simț despre portofoliile pentru care au fost nominalizați sau despre intențiile cu care se instalează în funcție, prin formule de genul, „nu vreau să intrăm în detalii”, „de ce mă întrebați acum?”, sau „găsiți detalii în programul de guvernare”.

La interviul de angajare sau la examen: cum ar fi să răspunzi „ca ministrul”?

Încerc să mă transpun în fața unui profesor examinator sau a unui recrutor în cadrul unui interviu în mediul privat, sunt convins că toți cei care citiți aceste rânduri știți foarte bine ce înseamnă asta, și să răspund într-un mod asemănător la întrebările ce-mi sunt adresate. „De ce mă întrebați aceste lucruri acum? Nu mai bine așteptați până după ce-mi veți fi dat nota ( sau mă veți fi angajat) pentru a afla răspunsurile?” Sau, „Nu vreau să intrăm prea mult în detalii. Oricum, dacă sunteți atât de curios, găsiți răspunsuri la toate aceste întrebări, lecturând materia din bibliografia de concurs. De ce să îmi irosiți timpul cu banalități?” Ce șanse mi-ați da să promovez un examen, sau să obțin un loc de muncă, furnizând astfel de răspunsuri? Zero.

Or, în aceste condiții, cum poți privi cu optimism și speranță înspre viitor când la vârful guvernului sunt instalate niște persoane care nu strălucesc prin nimic? Dimpotrivă aș putea spune, parte dintre acestea lasă aparența unei mediocrități stridente. Sunt de părere că acești oameni au o lipsă acută de simț al ridicolului. Adică, îți trebuie un minim simț al ridicolului pentru a fi în stare să refuzi o funcție înaltă pentru care, chiar și la o autoevaluare indulgentă, îți dai seama că nu ești câtuși de puțin pregătit și potrivit. Cât de tăbăcit trebuie să îți fie obrazul încât să accepți portofoliul educației deși nu stăpânești bine nici măcar limba maternă? Ce stomac îți trebuie, ca știind că râd până și elevii de gimnaziu de tine, să poți totuși continua a le fi ministru? Cum să minimalizezi, din această postură, impactul negativ pe care îl are plagiatul asupra doctoratului, adică a celui mai înalt nivel de cercetare științifică într-un domeniu?

Totul a început în momentul în care doamna Viorica Vasilica Dăncilă, a acceptat să fie propunerea din partea PSD pentru funcția de prim-ministru. Având în spate o carieră modestă, fiind mai mereu pe urmele lui Liviu Dragnea, pe doamna Dăncilă nu o recomandă absolut nimic pentru funcția de prim-ministru. Să ne amintim episodul în care jurnaliștii, dornici a afla ce calități o recomandă pe aceasta pentru a fi prim-ministru, erau plimbați când la domnul Dragnea, când la doamna Dăncilă. 

Astfel, domnul Dragnea le-a sugerat acestora s-o întrebe personal pe doamna Dăncilă, pentru ca atunci când au făcut-o, aceasta să le răspundă că „președintele partidului v-a spus”. Bine măcar că nu a spus că e scris în programul de guvernare. Totuși, câteva calități ale doamnei Dăncilă am putut afla. Conform domnului Dragnea, doamna Dăncilă este "o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă, care nu s-a dezis de inițiativele noastre". Mai recent am aflat despre aceasta, tot prin intermediul domnului Dragnea, că are avantajul de a fi „respirat aerul occidental”.

Doamna Dăncilă însăși s-a descris ca având experiența necesară pentru a prelua funcția de premier, de care nu se teme, pentru că are o fire „optimistă” și „echilibrată”, adaugând și că „trebuie să gândească pozitiv”.

Conchizând, optimismul, echilibrul interior, gândirea pozitivă, alături de civilitate, capacitatea de a fi deosebit de comunicativ și neconflictual, dar și de a fi respirat aer occidental, reprezintă toate calitățile necesare pentru a conduce executivul acestei țări. Dacă v-ați gândit cumva la absolvirea unor înalte centre universitare, la o bogată și relevantă experiență profesională, la realizări personale notabile, la o experiență de leadership la un nivel rezonabil, sau la cunoașterea măcar a unei limbi de circulație internațională (căci aerul occidental nu te atinge suficient dacă după nouă ani de activitate ca europarlamentar la Bruxelles nu ești în stare să te exprimi măcar decent în limba lui Shakespeare), acestea sunt doar mofturi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un comentariu amar-ironic: de ce vă miraţi, când timp de 22 de ani ne-a condus un cizmar cu 4 clase, pe care destui îl regretă şi astăzi?

  Oricum, trebuie să fim mândri că dna Carmen Dan are mai multă şcoală decât Emil Bobu.
  • Like 0
 • Stiu ca acest comentariu vine contra curentului, dar ma intreb "si ce daca?". Ce daca ministrul educatiei vorbeste cu dezacorduri sau ministrul economiei face balada becului aprins, sau daca prim ministrul recunoaste incantat ca isi tine banii in saltea?

  La urma urmei, ministrii sunt numiti politic si, la viteza la care se perinda guvernele, inseamna ca ministrul de azi este remaniatul de maine (justificat sau nu). De ce ar fi ei altceva decat carne de tun?

  Sincer, nu cred ca tara asta are asa de multi competenti incat sa-si permita sa-i plimbe pe banda rulanta, pana toti sunt compromisi politic. Mi-ar placea ca cei care stiu cu ce se mananca domeniul respectiv sa lucreze anonim in spatele figurantilor, asigurandu-se ca statul roman nu isi taie singur craca de sub picioare si ca mergem inainte, chiar cu pasi de furnica.
  • Like 0
  • @ Altcineva
   check icon
   As fi de acord cu "si ce daca" in situatia in care ministrul in cauza ar fi capabil sa aiba rezultate pozitive in domeniul sau de activitate. Daca nivelul educatiei si rezultatele scolare ar fi superioare cu siguranta nu m-ar deranja dezacordurile ministrului educatiei. Daca dobanda de la banci acopere inflatia atunci prim ministrul este liber sa-si tina banii la saltea.
   Eu inteleg din mesajul dvs ca poate fi si mai rau. Nu politicienii sunt carne de tun, ei sunt hopa Mitica. Sunt curios sa stiu daca plangeti de mila unui fost ministru. Carnea de tun sunteti dvs, cei care suportati si platiti pentru incompetenta alesilor dvs.
   Un ministru trebuie sa aiba idee despre ministerul pe care-l conduce. Nu spun ca trebuie sa fie un specialist, trebuie sa fie un oportunist capabil sa promoveze cele mai bune idei. Care sunt si care au fost ideile promovate de ultimile 3 guverne ale Romaniei? Credeti ca specialistii din spatele figurantilor ar fi capabili sa schimbe ceva?
   Care sunt prioritatile guvernului Romaniei? Cand prioritatea va fi o Romania mai buna se vor gasi persoane competente sa conduca ministerele.
   • Like 0
 • Un interviu are loc în mai multe etape nu durează 30” ... dar este cunoscut faptul că din moment ce aparții unei structuri de partid nedemocratic, așa cum sunt majoritatea celor din Romania, vine și ziua de sacrificiu în care te compromiți plonjând sinucigaș cu cariera de gât, într-o lume obscur/dubioasă fără legi și valorile morale !
  • Like 0
 • Cel mai periculos lucru e ca nu-si dau seama, sau nu le pasa, cat sunt de nepitriviti pentru posturile pe care le ocupa. Daca ar avea o scanteie de inteligenta, am putea spera ca vor incerca sa-si depaseasca handicapurile dar natangii asti sunt atat de plini de ei incat nu vor face nici minim de efort sa inteleaga ce au de facut.
  • Like 0
 • Intro tara unde nu gasesti tamplari sau electricieni, de unde omeni apti de un post de ministru? Cred ca multi din cei care citesc aici au pregatiri mai bune de cit cei care ne conduc, dar nu doresc sa intre in mizerie politice impreuna cu celor deschrisi in articol.
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult