Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Culoar prioritar pentru profesori la vaccinare. Cum vrea ministerul educației să-i convingă să se vaccineze

sorin cimpeanu - in fata ta

Foto: captura TV 

Cadrele didactice ar putea fi vaccinate cu prioritate până la 8 februarie, când ar urma să se deschidă școlile în unele localități. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că înainte de începerea semestrului al doilea personalul din învățământ va avea prioritate la vaccinare „într-o modalitate foarte clar definită”.

„Însă, preocuparea noastră este, și am mai mult decât încredere în discuțiile cu coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, că înainte de începerea semestrului doi personalul din învățământ va beneficia de prioritate într-o modalitate foarte clar definită, în procesul de vaccinare, fără a afecta niciuna dintre planificările deja făcute”, a spus sâmbătă ministrul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Pentru asta este nevoie de un număr de doze de vaccin și de un număr de locuri în fiecare centru de vaccinare, care ar urma să fie asigurate în primul rând pentru cadrele didactice care lucrează cu copiii din grădinițe și din învățământul primar, care nu poartă mască sanitară de protecție. 

Întrebat de unul dintre moderatori dacă va exista un culoar prioritar pentru vaccinarea cadrelor didactice, iar cine se înscrie acum ar putea să prindă un loc înainte de 8 februarie, ministrul a răspuns că „soluția tehnică stă în dreptul autorităților” și că „sunt convins că dl dr Gheorghiță va găsi o soluție, poate chiar de tipul acesta pe care îl presupuneți”.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că dacă sunt cadre didactice care deja s-au programat pe platforma pentru vaccinare la un anumit centru de vaccinare, aceste planificări vor fi respectate,

„Din totalul celor care și-au declarat disponibilitatea (pentru vaccinare - n.n.), la ora la care vorbim sunt apreciabil mai mulți decât cei 168.000 de angajați care și-au declarat disponibilitatea în prima etapă. Am selectat acele persoane care sunt la interfața directă de lucru cu elevul. Acele persoane am considerat necesar să primească o prioritate de sistem, să spunem, în procesul de vaccinare. Este vorba despre cadre didactice ce predau la grădiniță sau școli primare, spre exemplu. În cazul școlilor  speciale este vorba de întreg personalul din acele școli, nu numai cadrele didactice.

A reieșit un număr total de 126.000 de persoane (la interfaţa directă de lucru cu elevii), acest număr a fost raportat pe fiecare județ în parte, plecând de la județe care au doar 1.000 de persoane în această situație, până la București care are 17.000 de persoane în această situație. Totalul este de 126.000. Această listă a fost dată coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a putea pregăti numărul de doze de vaccin și partea de logistică obligatorie la nivelul fiecărui centru de vaccinare. Acest lucru este în curs. În paralel, am asigurarea coordonatorului campaniei de vaccinare că înainte de data de 8 februarie va începe acest proces destinat personalului din învățământ”, a explicat ministrul Educației. 

Ministrul Educatiei a declarat că o estimare arată că 1,4 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane ar putea începe fizic cursurile la școală începând din 8 februarie.

„Datele se pot schimba, vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie (...) O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi", a spus Cîmpeanu. În cazul studenților, fiecare universitate va decide dacă se vor face cursurile în sistem fizic, online sau hibrid.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cadrele didactice doresc ca elevii să aibă încredere în ele, să fie privite de elevi ca autorități cel puțin în materiile pe care le predau. Și sunt tare supărate dacă află că elevii le contestă competențele. În același timp, după cum reiese din sondaje, circa jumătate din cadrele didactice nu au încredere în autoritatea științifică a celor care au creat vaccinurile anti Covid. Oare nu au auzit de proverbul: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult