Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Culoar prioritar pentru profesori la vaccinare. Cum vrea ministerul educației să-i convingă să se vaccineze

sorin cimpeanu - in fata ta

Foto: captura TV 

Cadrele didactice ar putea fi vaccinate cu prioritate până la 8 februarie, când ar urma să se deschidă școlile în unele localități. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că înainte de începerea semestrului al doilea personalul din învățământ va avea prioritate la vaccinare „într-o modalitate foarte clar definită”.

„Însă, preocuparea noastră este, și am mai mult decât încredere în discuțiile cu coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, că înainte de începerea semestrului doi personalul din învățământ va beneficia de prioritate într-o modalitate foarte clar definită, în procesul de vaccinare, fără a afecta niciuna dintre planificările deja făcute”, a spus sâmbătă ministrul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Pentru asta este nevoie de un număr de doze de vaccin și de un număr de locuri în fiecare centru de vaccinare, care ar urma să fie asigurate în primul rând pentru cadrele didactice care lucrează cu copiii din grădinițe și din învățământul primar, care nu poartă mască sanitară de protecție. 

Întrebat de unul dintre moderatori dacă va exista un culoar prioritar pentru vaccinarea cadrelor didactice, iar cine se înscrie acum ar putea să prindă un loc înainte de 8 februarie, ministrul a răspuns că „soluția tehnică stă în dreptul autorităților” și că „sunt convins că dl dr Gheorghiță va găsi o soluție, poate chiar de tipul acesta pe care îl presupuneți”.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că dacă sunt cadre didactice care deja s-au programat pe platforma pentru vaccinare la un anumit centru de vaccinare, aceste planificări vor fi respectate,

„Din totalul celor care și-au declarat disponibilitatea (pentru vaccinare - n.n.), la ora la care vorbim sunt apreciabil mai mulți decât cei 168.000 de angajați care și-au declarat disponibilitatea în prima etapă. Am selectat acele persoane care sunt la interfața directă de lucru cu elevul. Acele persoane am considerat necesar să primească o prioritate de sistem, să spunem, în procesul de vaccinare. Este vorba despre cadre didactice ce predau la grădiniță sau școli primare, spre exemplu. În cazul școlilor  speciale este vorba de întreg personalul din acele școli, nu numai cadrele didactice.

A reieșit un număr total de 126.000 de persoane (la interfaţa directă de lucru cu elevii), acest număr a fost raportat pe fiecare județ în parte, plecând de la județe care au doar 1.000 de persoane în această situație, până la București care are 17.000 de persoane în această situație. Totalul este de 126.000. Această listă a fost dată coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a putea pregăti numărul de doze de vaccin și partea de logistică obligatorie la nivelul fiecărui centru de vaccinare. Acest lucru este în curs. În paralel, am asigurarea coordonatorului campaniei de vaccinare că înainte de data de 8 februarie va începe acest proces destinat personalului din învățământ”, a explicat ministrul Educației. 

Ministrul Educatiei a declarat că o estimare arată că 1,4 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane ar putea începe fizic cursurile la școală începând din 8 februarie.

„Datele se pot schimba, vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie (...) O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi", a spus Cîmpeanu. În cazul studenților, fiecare universitate va decide dacă se vor face cursurile în sistem fizic, online sau hibrid.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cadrele didactice doresc ca elevii să aibă încredere în ele, să fie privite de elevi ca autorități cel puțin în materiile pe care le predau. Și sunt tare supărate dacă află că elevii le contestă competențele. În același timp, după cum reiese din sondaje, circa jumătate din cadrele didactice nu au încredere în autoritatea științifică a celor care au creat vaccinurile anti Covid. Oare nu au auzit de proverbul: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face?
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult