Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Culoar prioritar pentru profesori la vaccinare. Cum vrea ministerul educației să-i convingă să se vaccineze

sorin cimpeanu - in fata ta

Foto: captura TV 

Cadrele didactice ar putea fi vaccinate cu prioritate până la 8 februarie, când ar urma să se deschidă școlile în unele localități. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că înainte de începerea semestrului al doilea personalul din învățământ va avea prioritate la vaccinare „într-o modalitate foarte clar definită”.

„Însă, preocuparea noastră este, și am mai mult decât încredere în discuțiile cu coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, că înainte de începerea semestrului doi personalul din învățământ va beneficia de prioritate într-o modalitate foarte clar definită, în procesul de vaccinare, fără a afecta niciuna dintre planificările deja făcute”, a spus sâmbătă ministrul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Pentru asta este nevoie de un număr de doze de vaccin și de un număr de locuri în fiecare centru de vaccinare, care ar urma să fie asigurate în primul rând pentru cadrele didactice care lucrează cu copiii din grădinițe și din învățământul primar, care nu poartă mască sanitară de protecție. 

Întrebat de unul dintre moderatori dacă va exista un culoar prioritar pentru vaccinarea cadrelor didactice, iar cine se înscrie acum ar putea să prindă un loc înainte de 8 februarie, ministrul a răspuns că „soluția tehnică stă în dreptul autorităților” și că „sunt convins că dl dr Gheorghiță va găsi o soluție, poate chiar de tipul acesta pe care îl presupuneți”.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că dacă sunt cadre didactice care deja s-au programat pe platforma pentru vaccinare la un anumit centru de vaccinare, aceste planificări vor fi respectate,

„Din totalul celor care și-au declarat disponibilitatea (pentru vaccinare - n.n.), la ora la care vorbim sunt apreciabil mai mulți decât cei 168.000 de angajați care și-au declarat disponibilitatea în prima etapă. Am selectat acele persoane care sunt la interfața directă de lucru cu elevul. Acele persoane am considerat necesar să primească o prioritate de sistem, să spunem, în procesul de vaccinare. Este vorba despre cadre didactice ce predau la grădiniță sau școli primare, spre exemplu. În cazul școlilor  speciale este vorba de întreg personalul din acele școli, nu numai cadrele didactice.

A reieșit un număr total de 126.000 de persoane (la interfaţa directă de lucru cu elevii), acest număr a fost raportat pe fiecare județ în parte, plecând de la județe care au doar 1.000 de persoane în această situație, până la București care are 17.000 de persoane în această situație. Totalul este de 126.000. Această listă a fost dată coordonatorului campaniei de vaccinare, tocmai pentru a putea pregăti numărul de doze de vaccin și partea de logistică obligatorie la nivelul fiecărui centru de vaccinare. Acest lucru este în curs. În paralel, am asigurarea coordonatorului campaniei de vaccinare că înainte de data de 8 februarie va începe acest proces destinat personalului din învățământ”, a explicat ministrul Educației. 

Ministrul Educatiei a declarat că o estimare arată că 1,4 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane ar putea începe fizic cursurile la școală începând din 8 februarie.

„Datele se pot schimba, vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie (...) O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi", a spus Cîmpeanu. În cazul studenților, fiecare universitate va decide dacă se vor face cursurile în sistem fizic, online sau hibrid.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cadrele didactice doresc ca elevii să aibă încredere în ele, să fie privite de elevi ca autorități cel puțin în materiile pe care le predau. Și sunt tare supărate dacă află că elevii le contestă competențele. În același timp, după cum reiese din sondaje, circa jumătate din cadrele didactice nu au încredere în autoritatea științifică a celor care au creat vaccinurile anti Covid. Oare nu au auzit de proverbul: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face?
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult