Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Suntem cea mai coruptă țară din UE, poporul care își părăsește țara cel mai agresiv din UE. Știu, unii vor vorbi despre conspirații, dacii liberi, „nu ne lasă să ne dezvoltăm și nu vrea occidentul”

coruptie - euro Wolfgang Zwanzger / Panthermedia / Profimedia

Foto: Wolfgang Zwanzger / Panthermedia / Profimedia

Priviți aici! Esența geopoliticii mondiale! 7 grafice care arată cei mai mari exportatori din lume în ultima jumătate de secol. În 1990, China nu era în top 10. În 2000, este pe locul 9, în 2010 pe locul 2 (foarte aproape de SUA) și în 2019 cu 50% peste SUA!





În ceea ce privește România, suntem pe ultimele 3 poziții din UE la exporturi / locuitor, de 3 ori sub media UE. Belgia, o țară de două ori mai mică decât noi, are exporturi de 6 ori mai mari. Ungaria, în aceeași situație, exportă dublu. Bulgaria este peste noi! Olanda, o țară similară din perspectiva populației, exportă de 10 ori mai mult. Știu, unii o să vorbească despre conspirații, dacii liberi, „nu ne lasă să ne dezvoltăm și nu vrea occidentul să dezvoltăm portul Constanța”.

Adevărul? Suntem cea mai coruptă țară din UE. Poporul care își părăsește țara cel mai agresiv din UE. Avem cele mai puține firme / locuitor din UE. 82% dintre companii au cel mult 3 angajați. IMM-urile contribuie 13% la exporturi (media în UE este 40%). Cel mai polarizat business (top 1000 de companii concentrează 50% din veniturile afacerilor) și popor (doar 5% au active > 100.000 eur și concentrează 82% din avuția poporului). Stăm cel mai prost la educație în UE (alfabetizare, abandon școlar, educație financiară aproape inexistenta). Avem cele mai puține autostrăzi / locuitor și cea mai proastă mobilitate a resursei umane. Cel mai slab sistem public de sănătate.

După aprobarea bugetului, noul guvern trebuie să înceapă să explice viziunea, obiectivele si proiectele concrete pentru următorii 4 ani: dezvoltarea antreprenorialului, listarea companiilor de stat la bursă, restructurarea firmelor de stat cu pierderi masive, modernizarea și depolitizarea educației, investiții în scoli, grădinițe și centre sportive, extinderea sistemului de canalizare și gaze la sate, investiții în sănătate, infrastructură rutieră/ feroviară și irigații în agricultură, digitalizarea economiei, independența justiției și întărirea DNA, limitarea sferei de influență CCR, repatrierea românilor, eliminarea pensiilor speciale și reforma sistemului public de pensii prin dezvoltarea alternativei private, creșterea natalității, reducerea economiei subterane, modificarea codului fiscal pentru eliminarea excepțiilor / extremelor (subtaxare capital și imobiliare / suprataxare muncă), absorbția fondurilor europene. Muncă enormă!

Articol preluat de pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este laudabil ca mai exista cineva care sa deschida ochii romanilor pentru a vedea ce sint, si unde sint, in raport cu lumea larga. Dar cred ca nu numai coruptia este de vina pentru rezultatele ilustrate mai sus, ci intreg modul de a fi al romanilor.
    In ceea ce priveste Romania, rezultatele exemplificate sint rodul imixtiunii depline a securisto-sereistilor in viata de zi cu zi, iar coruptia pleaca chiar de la ei, de la modul in care trateaza Romania (ca pe o mosie personala) si pe romani (ca un fel de angajati ai lor, care muncesc sa-i tina pe ei la conducerea tarii, si cafre trebuie sa plateasca taxe pentru pensiile lor speciale). Cu alte cuvinte, politica securisto-sereistilor este cea care spune: daca vreti sa munciti pentru noi, foarte bine, daca nu, aveti liber sa plecati din tara. Cam asta ar fi explicatia graficelor de mai sus.
    Si, pentru ca traiesc in Canada, si simtind ce se petrece pe aici, nu ma mir nici ca Canada (unde unele lucruri sint ca in Romania!) a scazut in clasamentele respective in mod constant.
    • Like 3
  • sunt plecata din tara si caut sa cumpar cat mai multe produse romanesti. Multe le gasesc "din gura in gura", ca pe vremea raposatului. Realmente romanii stiu sa produca dar nu sa vanda. Nu avem in sange asta ( ca natii gen turcii sau marocanii) si nici nu ni se preda, scoala romaneasca inca are ramasitele comuniste unde ni se preda cum facem de la A la B si decis de planul cincinal de la Moscova.
    Ar prinde bine daca vreo 3-4 agenti de vanzari cu experienta de viata ar face mini cursuri de vanza, online (youtube sau facebook) , si adecvat pe varste, cu target de 12-15 ani, 16-19 si apoi pt adulti.
    Poate si cum sa faca niste cooperative ca producatorii sa vanda si sa aiba contracte cu supermarketuri din ro si din afara?
    • Like 1
  • Adi check icon
    Stiti ceva? Pentru ceva timp am trait in afara acestei tari. Dupa vreun deceniu m-am intors inapoi si am observat ca romanii inca mai cred in conspirații, dacii liberi, "nu ne lasă să ne dezvoltăm și nu vrea occidentul”.

    Imediat dupa ce m-am intors, in prima saptamana, ma uitam la posturile Antena3 si la RomaniaTV. Habar n-aveam ce hram poarta acele posturi. Asadar, in naivitatea mea, credeam pur si simplu ca era vorba de niste showuri de amuzament pentru public?
    Dar nu erau showuri de comedie. Erau, (si inca sunt), niste inoculari pe creier constante pentru publicul neavizat. Te atrag acolo, apoi iti spun exact ceea ce vrei sa auzi ca sa te tina captiv intre doua reclame. Publicul lor revine, pentru ca acolo gaseste confirmarea unei gandiri suspicioase, invidioase, ancorate in trecutul socialist.

    Apoi, in diverse ocazii, am discutat cu diversi oameni din viata de zi cu zi. Ei imi repetau inapoi ceea ce li se spune in fiecare seara la acele posturi TV. Deci Garbage-In-Garbage-Out!
    Mentalitatea oamenilor este puternic afectata de ceea ce li se inoculeaza in fiecare seara. Si inainte de '89 se intampla asta - dar, parca atunci oamenii isi dadeau seama de ceea ce se intampla si nu se lasau pacaliti atat de usor de ziarul Scanteia si de unica Televiziune. Ca si alternativa, pe atunci intelectualii mai ascultau Europa Libera. Dar acum, in afara de Digi24 (care-i prea
    cuminte si prea corect politic), acum nu prea mai exista alta alternativa.

    Concluzia mea este ca, aveti un CNA platit din bani publici care nu-si face treaba. Ca dealtfel si Curtea de Conturi, ca dealtfel si CCR, si multe alte "organisme" bugetofage. Scapati de ele cat mai curand! Si finantati posturi care fac si ceva educatie sociala. Mai ales educatie financiara...
    • Like 6
    • @ Adi
      Înțeleg că ai trăit un deceniu afară fiindcă probabil nu te puteai simți împlinit în România. Apoi te-ai întors fiindcă probabil nu te-ai putut adapta acolo. Asta însă nu te împiedică să te simți cumva superior celor din țară. O dovedește faptul că spui ”aveți” un CNA.... și nu ”avem” un CNA....În continuare nu te simți ca aparținând acestui popor. Dar ai tot felul de idei antidemocratice și trăsnite pe post de soluții ale problemelor țării. Cum poți să spui că CNA-ul ar trebui să se ocupe de politica editorială a unor posturi TV? Așa era în occidentul democratic unde ai fost? S-au n-ai fost în occident, ci în China? Ai vrea să fie înlocuită un fel de propagandă cu propaganda taberei adverse, nu cu o poziție echidistantă, fiindcă spui despre DIGI 24 că e ”prea cuminte și prea corect politic”. Eu zic că e corect să existe toate politicile editoriale posibile: atât poziții echidistante, cât și poziții partizane, atât într-o direcție, cât și în cealaltă. Asta înseamnă democrație și pluralism. Tu ai vrea să fie reduși la tăcere cei din tabăra opusă, ba chiar și cei echidistanți (nu e totuși cazul DIGI24). Asta nu e democrație. Poate și din această cauză nu te-ai putut adapta în occidentul democratic. Păi atunci încearcă Rusia, China, Cuba, că acolo n-o să vezi decât o singură poziție politică, chiar dacă nici aia nu-ți convine. Mai departe continui cu ”soluțiile” extremiste: să scăpăm de Curtea de Conturi și CCR. Te-ai gândit mult? De Parlament nu vrei să scăpăm? Dar de Guvern și Președinte? Acum sunt de-ai tăi, dar există riscul ca peste un timp să vină de-ai celorlalți. Ce te faci atunci? Poate pleci iar afară. N-ar fi nicio pagubă pentru noi, ceilalți români.
      • Like 2
  • Gecaba Gecaba check icon
    Cauza majora este incompetenta, nu corupția. Ca sa nu spun prostia. Ca sa ai exporturi, trebuie sa ai o vedere de ansamblu a economiei, căci tot ce se petrece în economie este interdependent . De exemplu politica energetica, schimbarile climaterice, agricultura, amenajarea teritoriului, lucrări de hidroameliorare, de transporturi, exploatările de resurse, turism, șamd, sunt doar niște exemple. Ca sa ai exporturi, trebuie sa vezi imaginea completa a unei economii și sa ai programe pe minim 25 de ani. Cândva ii spuneam planificare, acum este incompetenta. Corupția poate cauza incompetenta, dar nu este cauza lipsei exporturilor.
    • Like 0
    • @ Gecaba
      Gecaba are dreptate dar nu spune tot adevărul. Nu atât corupția (deși e prezentă consistent mai ales la nivel politic) determină exodul masiv al populației și nici conspirațiile gen dacii liberi ci mai degrabă nivelul execrabil al nivelului de trai și mai ales al salariului ( cel mai mic din UE cu excepția Bulgariei). Nu poți să faci exporturi pe o piață concurențială ca cea din UE cu salariați plătiți cu minim/economie ( cam 250 de euro - cel mai mic din UE). Pentru exporturi trebuie competitivitate ridicată care în principiu rezultă dintr-un management modern și inovare or astea sunt greu dacă nu imposibil de obținut de la salariați care sunt angajați cu minim/economie. De altfel dacă ne uităm la graficele postate de autor veți observa că cei mai mari exportatori din UE sunt țările cu cele mai mari salarii și cu cel mai ridicat nivel de trai din UE ( pare o contradicție deși nu e , patronii autohtoni vor sări ca arși că nu sunt competitivi dacă crește salariul minim prin lege deși așa mărit cum e e totuși cel mai mic din UE) . Neavând educație antreprenorială iar cultura organizațională nu prea ne ajută și nici mentalitatea, patronii autohtoni nu prea au succes la export pentru că a exporta înseamnă muncă multă, inovație , management modern adică mai pe scurt muncă multă și salarii decente, lucru cu care ei nu prea sunt de acord. Românul vrea să se îmbogățească repede , fără muncă și e înclinat spre achiziția de bunuri de lux pentru propriul confort și mai puțin pe achiziția de utilaje sau de know-how care să crească productivitatea propriei companii. Antreprenorii români ( peste 90 % din ei) visează vile în Pipera, Mercedesuri sau excursii în Maldive sau Bali de aia nu putem face exporturi neavând competitivitatea necesară.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Problema nu e ca nu exportăm ci că importăm bunuri pe care am putea să le producem noi.
    • Like 1
  • Si unde se vede in graficele de mai sus ca suntem cea mai corupta tara din UE ? Daca cercetezi pe Google gasi alte statistitici si in niciuna nu suntem plasati pe primul loc. Nu stam bine dar nici chiar pe primul loc. Va dau doar una din Ziarul financiar. Topul celor mai corupte 13 ţări din Uniunea Europeană potrivit Business Insider:

    Bulgaria

    Grecia

    Ungaria

    România

    Croaţia

    Slovacia

    Italia

    Malta

    Spania

    Latvia

    Lituania

    Republica Cehă

    Cipru
    • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Si totusi ,grecoteii ,au cele mai mari pensii dupa media UE !! De ce oare ?
      --- Ar trebui studiat ,fenomenul urmator ;
      -- In tarile unde coruptia este minima ,nivelul de trai este unul bun ,sau mult mai bun ,decat in Romania ,vezi Japonia ,Norvegia Danemarca,, etc,
      --- In tarile unde coruptia este ,foarte mare ,Coluimbia ,Venezuela ,,Romania ,chiar daca au ,bogatii ,zacaminte naturale imense ,,nivelul de trei este unul rau ,, sau foarte rau ,
      -- De ce ??
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Grecoteii au marit fara nicio jena pensiile din banii primiti de la UE. Dar au si investit in autostrazi, de exemplu. La inceputul unor segmente de autostrada sunt si panouri in care se subliniaza cati bani de la UE s-au investit acolo. Si au niste autostrazi superbe.
      • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Baibacul check icon
      Corect. China are un nivel al coruptiei mult peste tot ce exista in Romania si iata... Da, o sa se trezeasca acum unii cu "regimul autoritar", cu "chinezii liberi", bla bla bla. Faptul concret tot asta e. Israelul la fel, are un grad de coruptie foarte ridicat. Bine, astia nici nu apar in topurile astea vad, dar se stie forta economica a Israelului. Oricum, domnul Gouda nu face decat sa relisteze o serie de sabloane arhicunoscute si sterile dealtfel, fara a da vreo solutie inovatoare. Nici pentru scaderea coruptiei, nici pentru cresterea exporturilor. Ah, uitasem de Grecia si coruptia ei. Incercati sa deschideti o afacere acolo si o sa vedeti de ce va loviti la contactul cu bugetarimea lor. Ca in epoca fanariotă.
      • Like 1
  • Nu e vorba numai de coruptie ci de (in)competenta. Si nu e nimic nou. Si sub comunisti se produceau numai rahaturi, bineinteles refuzate la export. Romanii par capabili, si un mic procent chiar sunt, daca sunt angrenati intr-un management performant, insa majoritar romanul nu produce nimic de calitate. Se spune ca suntem tari in IT. Serios? Ati vazut ce soft au produs pentru managementul vaccinului? Sa mai dau niste exemple? Compara autorul articolului Romania cu Belgia si se minuna ca aia exporta de 6 ori mai mult. Aia au 660 de soiuri de bere, lideri mondiali, si totul e de calitate. Traiesc in State si la niste magazine 'balcanice' (ca romanii nu-s in stare sa aiba proproiul magazin desi sunt zeci de mii in anumite comunitati' sunt produse romanesti. Zeci de sortimente de vinuri romanesti. Bineinteles, vinurile alea nu le gasesti la magazine serioase ca ele n-au vazut strugurii, if you know what I mean. Tot la magazinul ala cumparam si faina de griu de exemplu. De curiozitate am pus-o pe cintar, niciodata vreun gram in plus, insa in minus pina si 5% din cantitate. Asa ca eu zic ca la romani (in Republica Smecheria Romania) atita s-a putut. Astept cu nerabdare planul de repatriere. Meanwhile, I am holding my breath.
    • Like 4
    • @ Cristian Paduraru
      Baibacul check icon
      Cu toata simpatia, bati campii jenant de rau. Vinul romanesc n-a vazut strugurii hahaha. Faina e pe minus zici? Poate ca emigrantul roman din Statele Unite Trump sunt ambalate separat pungi cu faina, cu gramajul redus, cine stie.
      Oricum, nu prea vad de ce simti lipsa unui magazin romanesc, ca sa ai ce comenta negativ? Si daca chiar simti nevoia, de ce nu deschizi tu unul? Aa, te depaseste managementul unei astfel de business, da, asta e clar. In schimb ego-ul inflamat nu te deranjeaza. Esti din categoria celor care cred ca au un ADN superior decat cel al conationalilor. Succes la gasit faina trei nule la kil intreg :D :D :D
      • Like 0
  • Sîntem cea mai coruptă țară din UE...Zic și eu așa ca un fost PFA, prin București, m-am întîlnit în timp cu fel de fel de bugetari, funcționari angajați în diferite instituții publice, doar puțini nu sugerau că fără șpagă treburile se pot face rapid, adică în termenul legal, doar la Registrul Comerțului, e adevărat taxele erau foarte mari dar nu s-a ,,bătut șaua", dimpotrivă, am fost ajutat...La primării, la ANAF, la CAS, la CASS, începerea programului nu are de multe ori legătură cu programul de lucru afișat. Am fost taximetrist, în perioadele cînd nu eram PFA, eram angajat la diferite firme cu nume cunoscut, ani de zile nu s-au plătit real salariile pentru șoferi...La una din firmele care prin 2000 avea 450 mașini, în lumea șoferilor se zvonea că patronul cotiza la PSD, lunar cu 1 miliard lei, bani vechi, echivalentul a 30.000$, atunci se plătea salariul acolo, dar aveam ,,plan" 6 zile pe săptămînă, dar salariul nu avea nici un spor pentru ziua a-6-a, ori spor de noapte...Oare cei de la Inspecția muncii nu vedeau taxiuri circulînd și noaptea ???
    Feluriți polițiști implicați în scandaluri că au dat carnete de conducere, contra diferite sume de bani...
    Îmi amintesc de o discuție avută cu un client, prin 96-98, voise să cumpere fabrica de tuburi cinescop, care nu mai producea nimic, s-a știut o filieră, urma să se plătească o sumă statului, probabil și o șpăguță, dar înainte de semnarea contractului, un tip de la FPS a spus că mai este o condiție, ca el să fie acționar la noua firmă și să primească anual dividente cu o valoare minimă de X, nu mi s-a zis și suma cerută de ăla...Azi acolo este sediul unei firme care produce țigări...
    Pe vremea monarhiei cum a fost?
    1. Afacerea Strussberg, calea ferată București-Giurgiu, preț exotic, dezvoltatorul, o companie din Imperiul Austro-Ungar, unde tatăl Majestății Sale Carol Nr.1 avea un pachet de acțiuni de 25%, ce să faci, sîngele apă nu se face.
    2. Afacerea Scoda, guvernul României decide să aloce pentru înarmarea Armatei 5 miliarde lei, dar la furnizorul de armament au ajuns nu 5 miliarde, ci doar 4 miliarde, ei și atunci cine era rege pe acilea? Majestatea Sa Carol Nr.2.Cine era prim ministru? Iuliu Maniu! A răspuns cineva pentru sfeterisirea acelui miliard lei? Nimeni...Oare acei bănuți nu or fi lăsat și ei ceva urme? Trăiască regele în tină și rușine, că osemintele gunoiului au fost repatriate din Portugalia la Curtea de Argeș...
    Trăiască șpaga, pe vremuri se numea filodormă, în perioada interbelică, funcționarii trimiși de regat, ajungeau cu o paporniță pusă pe un băț, iar la plecare, aveau mașini încărcate cu ce agonisiseră, la slujbă...Și așa au apărut resentimentele localnicilor din Banat, din Transilvania, din Bucovina ori Basarabia...
    • Like 7
    • @ Sorin Constantin
      o bunica ne zicea referitor la perioada interbelica ca niciodata nu a dus-o mai rau ca pe vremea tzaranistilor....
      Spaga e veche si bine incetatenita la romani. Si la domniile fanariote o gasii prin cartile de istorie ....
      • Like 2
    • @ Claudia Olteanu
      Pe timpul primministeriatului țăranistului Iuliu Maniu a fost afacerea Scoda..
      • Like 0
  • Pai si noi puteam fi langa China sau in top 10 acolo, daca Dinastia Ceausesscu ar fi mers pe ceala Chinei si ar fi adoptat un Comunism Capitalist. Si ce? Nu era posibil?
    Noi semanam foarte mult cu chinezii. Niste tarani, agricultori, pusi la munca cu biciul. Cand nu mai e bici, e BAIRAM.
    Pai pe Bairam s-o ardem.
    Iar acum ma duc in targ sa vad ce masina adusa din Germanica pot sa iau sa o vand mai departe.

    PS: Fir-ati ai 'req de economisti cu cifrele voastre si regulile voastre moderne.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult