Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum a dispărut Facebook de pe Internet

facebook - v

Foto: Mykola Tys/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aproximativ 3,5 miliarde de utilizatori nu au putut să acceseze ieri, timp de șapte ore, serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp.

Compania a acuzat „o modificare defectuoasă de configurare" pentru problemele care au dus la dispariția Facebook de pe internet, în cel mai mare incident tehnic de până acum în care a fost implicată rețeaua socială. Gigantul din tehnologie a susținut că unele modificări realizate la routerele din centrele de date au făcut practic cele patru servicii „invizibile" pentru restul utilizatorilor de internet.

Specialişti în securitate susţin că problema a ţinut de sistemul de nume de domeniu (DNS - Domain Name System), iar utilizatorii care încercau să folosească aplicaţiile Facebook nu mai erau direcţionaţi către adresa corectă.

Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă specialiști citați de Reuters spun că nu poate fi exclusă nici varianta unui act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook. Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Cloudflare, o companie de expertiză tehnică, a explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol), un mecanism care conectează rețelele din care este formată marea rețea numită internet. Fără BGP, routerele de Internet nu ar ști ce să facă, iar Internetul nu ar funcționa, au explicat reprezentanții Cloudflare, care au expirat că „internetul este literalmente o rețea de rețele și este legat împreună de BGP. BGP permite unei rețele (să zicem Facebook) să își promoveze prezența către alte rețele care formează internetul”.

Mai mulţi angajaţi de la Facebook au declarat pentru Reuters că pana ar fi fost creată de o greşeală internă cu privire la modul în care traficul de internet a fost direcţionat prin sistemele Facebook. În plus, eşecul instrumentelor interne de comunicare şi al altor resurse care depind de aceeaşi reţea pentru a funcţiona ar fi agravat eroarea.

Datele utilizatorilor nu au fost compromise cât timp serviciile rețelei sociale nu au funcționat, au dat asigurări oficialii companiei.

„Oamenii și companiile din întreaga lume se bazează pe noi în fiecare zi pentru a rămâne conectați. Înțelegem impactul pe care îl au aceste întreruperi asupra vieții oamenilor și responsabilitatea noastră de a ține oamenii informați cu privire la întreruperile serviciilor noastre. Ne cerem scuze tuturor celor afectați și lucrăm pentru a înțelege mai multe despre ceea ce s-a întâmplat astăzi, astfel încât să putem continua să facem infrastructura mai rezistentă", a anunțat Facebook într-un comunicat. 

Luni, acțiunile Facebook au scăzut cu 5%.

Serviciile Facebook, inclusiv Instagram, au reînceput să funcţioneze în jurul orei 5:45 pm ET (9:45 pm GMT).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult