Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum a dispărut Facebook de pe Internet

facebook - v

Foto: Mykola Tys/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aproximativ 3,5 miliarde de utilizatori nu au putut să acceseze ieri, timp de șapte ore, serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp.

Compania a acuzat „o modificare defectuoasă de configurare" pentru problemele care au dus la dispariția Facebook de pe internet, în cel mai mare incident tehnic de până acum în care a fost implicată rețeaua socială. Gigantul din tehnologie a susținut că unele modificări realizate la routerele din centrele de date au făcut practic cele patru servicii „invizibile" pentru restul utilizatorilor de internet.

Specialişti în securitate susţin că problema a ţinut de sistemul de nume de domeniu (DNS - Domain Name System), iar utilizatorii care încercau să folosească aplicaţiile Facebook nu mai erau direcţionaţi către adresa corectă.

Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă specialiști citați de Reuters spun că nu poate fi exclusă nici varianta unui act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook. Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Cloudflare, o companie de expertiză tehnică, a explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol), un mecanism care conectează rețelele din care este formată marea rețea numită internet. Fără BGP, routerele de Internet nu ar ști ce să facă, iar Internetul nu ar funcționa, au explicat reprezentanții Cloudflare, care au expirat că „internetul este literalmente o rețea de rețele și este legat împreună de BGP. BGP permite unei rețele (să zicem Facebook) să își promoveze prezența către alte rețele care formează internetul”.

Mai mulţi angajaţi de la Facebook au declarat pentru Reuters că pana ar fi fost creată de o greşeală internă cu privire la modul în care traficul de internet a fost direcţionat prin sistemele Facebook. În plus, eşecul instrumentelor interne de comunicare şi al altor resurse care depind de aceeaşi reţea pentru a funcţiona ar fi agravat eroarea.

Datele utilizatorilor nu au fost compromise cât timp serviciile rețelei sociale nu au funcționat, au dat asigurări oficialii companiei.

„Oamenii și companiile din întreaga lume se bazează pe noi în fiecare zi pentru a rămâne conectați. Înțelegem impactul pe care îl au aceste întreruperi asupra vieții oamenilor și responsabilitatea noastră de a ține oamenii informați cu privire la întreruperile serviciilor noastre. Ne cerem scuze tuturor celor afectați și lucrăm pentru a înțelege mai multe despre ceea ce s-a întâmplat astăzi, astfel încât să putem continua să facem infrastructura mai rezistentă", a anunțat Facebook într-un comunicat. 

Luni, acțiunile Facebook au scăzut cu 5%.

Serviciile Facebook, inclusiv Instagram, au reînceput să funcţioneze în jurul orei 5:45 pm ET (9:45 pm GMT).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm