Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum a dispărut Facebook de pe Internet

facebook - v

Foto: Mykola Tys/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aproximativ 3,5 miliarde de utilizatori nu au putut să acceseze ieri, timp de șapte ore, serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp.

Compania a acuzat „o modificare defectuoasă de configurare" pentru problemele care au dus la dispariția Facebook de pe internet, în cel mai mare incident tehnic de până acum în care a fost implicată rețeaua socială. Gigantul din tehnologie a susținut că unele modificări realizate la routerele din centrele de date au făcut practic cele patru servicii „invizibile" pentru restul utilizatorilor de internet.

Specialişti în securitate susţin că problema a ţinut de sistemul de nume de domeniu (DNS - Domain Name System), iar utilizatorii care încercau să folosească aplicaţiile Facebook nu mai erau direcţionaţi către adresa corectă.

Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă specialiști citați de Reuters spun că nu poate fi exclusă nici varianta unui act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook. Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Cloudflare, o companie de expertiză tehnică, a explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol), un mecanism care conectează rețelele din care este formată marea rețea numită internet. Fără BGP, routerele de Internet nu ar ști ce să facă, iar Internetul nu ar funcționa, au explicat reprezentanții Cloudflare, care au expirat că „internetul este literalmente o rețea de rețele și este legat împreună de BGP. BGP permite unei rețele (să zicem Facebook) să își promoveze prezența către alte rețele care formează internetul”.

Mai mulţi angajaţi de la Facebook au declarat pentru Reuters că pana ar fi fost creată de o greşeală internă cu privire la modul în care traficul de internet a fost direcţionat prin sistemele Facebook. În plus, eşecul instrumentelor interne de comunicare şi al altor resurse care depind de aceeaşi reţea pentru a funcţiona ar fi agravat eroarea.

Datele utilizatorilor nu au fost compromise cât timp serviciile rețelei sociale nu au funcționat, au dat asigurări oficialii companiei.

„Oamenii și companiile din întreaga lume se bazează pe noi în fiecare zi pentru a rămâne conectați. Înțelegem impactul pe care îl au aceste întreruperi asupra vieții oamenilor și responsabilitatea noastră de a ține oamenii informați cu privire la întreruperile serviciilor noastre. Ne cerem scuze tuturor celor afectați și lucrăm pentru a înțelege mai multe despre ceea ce s-a întâmplat astăzi, astfel încât să putem continua să facem infrastructura mai rezistentă", a anunțat Facebook într-un comunicat. 

Luni, acțiunile Facebook au scăzut cu 5%.

Serviciile Facebook, inclusiv Instagram, au reînceput să funcţioneze în jurul orei 5:45 pm ET (9:45 pm GMT).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult