Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a încercat România să trișeze la Eurovision și a fost prinsă

juriu

 Foto: captura TVR

Juriul din România a încercat, împreună cu cele din alte 5 țări, să facă o combinație în semifinala de Eurovision. Cele 6 țări s-au votat între ele, juriile naționale acordându-și reciproc maximul de puncte. Însă patternul de votare a fost depistat de computer, iar voturile celor 6 țări au fost anulate pentru finală și înlocuite de rezultate furnizate de inteligenta artificială a aceluiași computer.

Asta reiese din comunicatul explicativ al celor de la Eurovision. Argumentele sunt logice, iar dovezile sunt evidente.

Ce înțelegem de aici:

1. Un grup infracțional organizat multi-național și-a propus să fraudeze rezultatul celui mai popular concurs muzical din lume. Ei au colaborat în acest scop, abuzând de pozițiile lor, însă au fost prinși. Grupul este format din minimum 30 de persoane (5 jurați x 6 țări), iar componenții săi se cunosc.

2. Juriul românesc, format din personalități muzicale sau foști participanți la concurs, s-a dovedit a fi o rușine națională. Am urmărit cu interes și explicațiile lor la TVR, a doua zi după eveniment. Au continuat să mintă, să pară revoltați de o nedreptate și să se laude pe ei înșiși, încât ajungeai să te întrebi „oare cum de nu le e rușine?

3. Toți membrii corupți ai juriilor sunt atât de retrograzi, încât au subestimat capacitatea inteligenței artificiale de a le observa frauda. Și acum probabil sunt mai preocupați de „cum au fost prinși”, decât de „ce au făcut”

4. TVR și implicit România nu este capabilă, în anul 2022, să trimită un juriu competent și obiectiv, pentru a evalua performanțele artistice de la Eurovision. Mentalitatea din TVR a rămas aceeași, încă din comunism: „calificare cu orice mijloace, chiar și prin fraudă”

5. Avem toate motivele să credem că scenarii similare (sau mai grave) s-au mai întâmplat și în trecut, în cei 30 de ani de participare fără supervizarea inteligenței artificiale.

6. De ani de zile, Eurovision se străduiește să repare credibilitatea concursului prin asigurarea corectitudinii votului. Înapoierea unora dintre participanți, cei care nu au înțeles încă obiectivele evenimentului sau conceptul de fair-play într-un concurs, este o piedică încă foarte actuală. Din fericire, inteligența artificială poate acum să depisteze majoritatea strategiilor de fraudă pe care le pot concepe mințile mici ale oamenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La asa "concurs" asa juriu. Cand un "concurs" este castigat de o "femeie cu barba", o hidosenie degenerata si care mai este si din israel, care numai in europa nu este, parca era "eurovision" nu mondo...., nu te poti astepte la muzica si oameni de calitate drept participanti. Este o mizerie strict politica, propagandistica si ipocrita numita corectitudine politica. O gaselnita lamentabila pentru lasii ce conduc azi destinele omenirii..
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Razvan check icon
      Femeia cu barba este din Austria - Conchita Wurst. Din Israel a castigat Dana International care macar nu avea barba.
      • Like 0
  • Oare cei de la Republica nu au un Control de Calitate? Articolul este stupid! Dacă au dovezi să le arate, dacă nu să tacă! Eram deprins cu calitate din partea lor.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Trisat sau nu, acest Eurovision este un concurs care nu ar trebui sa existe. De banii acestia mai bine cumperi ceva armament pentru Ucraina sau cumperi alimente pentru tarile sarace din Africa.
    • Like 5
  • Pyua check icon
    Articolul acesta e o mizerie, ce a constat AI e un tipar care poate fi intamplator sau nu, dovada e ceva "palpabil", un mesaj, email etc care sa arate că a fost o intelegere.
    E ca atunci când 50 de persoane comenteaza ca autorul articolului e un cretin, ceea ce e un tipar, dar poate fi adevarat sau nu...
    • Like 6
  • Din păcate de manipulările statelor mai mari și a organizatorilor nu se spune nimic . Inteligența artificială a lor stă deasupra orcărei păreri, ei sunt Dumnezeii și ei decid .Anul acesta Ucraina trebuia șă căștige. Pentru că asta spune inteligența supremă.
    Eu nu mă mai uit de 6 -7 ani la vot numai la final, cam de e cănd a căștigat Conchitta pentru că este o mare manipulare mediatică internațională.
    • Like 0
  • Ticălos articol
    • Like 4
  • La intreprinderea socialistă unde slujeam prin anii 80, responsabila cu întocmirea statelor de salarii o cam dădea în baltă frecvent, într-o lună pe ici, întralta pe dincolo. Se corecta luna următoare. Apoi s-a introdus "calcultorul" - gata, de acu înainte greşelile aveau un ţap ispăşitor, strămoşul AI-ului, calculatorul. Ce zâmbete ironic-triumfătoare ne trântea doamna când reclamam erorile; calculatorul, ne-o trântea ea cu impunitate. Deci nu cel care-l programa, care-i furniza datele, care-i verifica outputul! Nu, calculatorul era de vină!

    Tehnica devine tot mai ţapănă de atunci încoace, dar nu pare să fie vreo evoluţie la matrerialul uman. Şi acum, iată IA hotărăşte, el să vă spună de ce şi cum. E clar?

    Nu mă pricep la (şi nici nu mă interesează) algoritmurile mânuite de acest EBU, dar ştiu de câtă glorie glorie se acoperă zilnic milioanele de algoritmuri şi modelări pe teme climatice. Sute de mii de "oameni de ştiinţă" mănâncă de peste 50 de ani pâine albă şi cozonac plăsmuind tot felul de tablouri alarmiste care sunt contrazise (în totalitate) de evoluţiile din următorii 10-20 de ani. Important e să plătim noi, prostimea certificate verzi (trebuie să plătească cineva, nu-i aşa) şi să subvenţionam pe cei mai înstăriţi de pe planetă cu ajutoare pentru electrocare scumpe, pe care noi nu ni le putem permite. Tot noi, prostimea trebuie să le ddăm lor drepturi de parcare gratuită şi cu prioritate, căci ei dau din cap la enormităţile "oamenilor de ştiinţă".

    Iar noi ne luăm la trântă pentru că, o dată pe an, un simulacru de competiţie e mânuit de nişte politruci ce se ascund în spatele AI? Nu le mai cereţi explicaţii că nu le au, şi nici nu sunt în stare să desluşescă prin algoritmul blagoslovit cu mândrie proletară.
    • Like 8
    • @ N Cojocaru
      Nu cred ca exista vreun AI la Eurovision, e poate o gasca care o fi tras niste etnobotanice pe nas si au scos dintr-un borcan biletele pe care erau scrise tarile care au trisat. Explicatiile lor sunt pt copiii de gradinita din Ciad .Ciudat ca nu au scos biletele cu Spania sau UK sau Germania sau Franta ! :)
      • Like 2
  • Petru check icon
    Cred ca articolul este o satira la adresa organizatorilor (sau trebuie luat ca atare). Din preambul - pe baza caruia se construieste "logica" celor 6 puncte- ni se spune ca cele 6 tari "s-au votat intre ele". Din prima privire se observa ca voturile juriului din RO nu a dat puncte nici unei tari din lista. Daca n-ar fi o schita satirico-umoristica articolul ar trebui sa duca la dosare penale, fie pentru juriile constituite in "grup infractional transfrontalier" , fie pentru autor pentru denunt calomnios. Dupa comentariile de pana acum cred ca autorul trebuia sa sugereze mai bine caracterul satiric al articolului ( am senzatia ca nu multi "s-au prins")
    • Like 6
  • Articolul infierator incepe cu urmatoarele afirmatii, axiome chiar: "Juriul din România a încercat, împreună cu cele din alte 5 țări, să facă o combinație în semifinala de Eurovision. Cele 6 țări s-au votat între ele, juriile naționale acordându-și reciproc maximul de puncte. Însă patternul de votare a fost depistat de computer, iar voturile celor 6 țări au fost anulate pentru finală și înlocuite de rezultate furnizate de inteligenta artificială a aceluiași computer." Tarile in cauza sunt: Azerbaijan, Georgia, Montenegru, Polonia, Romania si San Marino. Voturile Romaniei au fost asa: Moldova – 12 points
    Greece – 10 points
    Poland – 8 points
    Netherlands – 7 points
    Azerbaijan – 6 points
    Australia – 5 points
    Italy – 4 points
    Spain – 3 points
    Finland – 2 points
    Lithuania – 1 point Care exact sunt masinatiunile depistate de inteligenta artificiala? Cum au fost redistribuite voturile Ucrainei si UK? Cum iei maximul de puncte de la Moldova, care a fost votata de Romania in toate concursurile recente Eurovizion si-l acorzi Ucrainei care nici nu e pe lista? Cum ai tupeul sa invoci "dificultati tehnice" si sa intrerupi legatura cu tarile respective? Va spun eu cum: Putin! Putin, in nemernicia lui si neavand alta treaba a intervenit in procesul de vot, ne-o spune BBC: "Police in Italy, where this year's contest was staged, said the Killnet hacker group targeted the first semi-final - in which Ukraine performed - as well as Saturday's grand final."
    • Like 5
  • Dan Coe Dan Coe check icon
    Poate ne explica EBU cum se face ca Ucraina a castigat concursul? Nu era oare mai corect ca voturile anulate sa nu fie inlocuite cu alte voturi stabilite de I.A.?
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult