Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum ajungi medic: scopul nu scuză mijloacele

Secția de oncologie de la Elias, renovată de Dăruiește Viață

Prinși în scandalurile actuale cu medicul fals italian și, mai nou, tânăra din secția de ginecologie care nici măcar nu avea liceul absolvit, dar prezentase spitalului o diplomă de la UMF Carol Davila (dovedită falsă) și făcea activități în sala de operații (halucinant), observ o nevoie de a limpezi cumva lucrurile. Prin ce filtre trebuie să treci pentru a deveni medic într-un spital de stat sau clinică privată?

În primul rând, trebuie să ai terminată Facultatea de Medicină, care durează șase ani. Aici se intră pe baza unui examen grilă, dificil. Cei șase ani înseamnă teorie și stagii prin spitale, ulterior o lucrare de licență prezentată oficial în fața unei comisii, precum și un examen. Logic, niciun student care nu are toate examenele de stagiu luate cu nota de trecere nu va putea progresa în ani și nu va ajunge în niciun caz să încheie facultatea. La final, se obține o diplomă de Doctor – Medic, dar ea nu este suficientă pentru practicarea medicinei generale (este, însă, pentru practicarea stomatologiei, unde rezidențiatul este opțional).

Oncologie Elias

Ultimul an de rezidențiat înseamnă, de regulă în lunile septembrie – octombrie – noiembrie, dar sunt cazuri speciale cu sesiuni în primăvară, susținerea examenului de specialitate, cu probe severe, scrise și practice. După terminarea mandatului de rezidențiat, proaspătul medic specialist are de urmat alți pași pentru a se putea angaja apoi într-un spital de stat sau o clinică privată. De la Ministerul Sănătății se eliberează diploma de specialist, cu aceasta, împreună cu dovada unei asigurări de malpraxis (se face la orice companie de asigurări), se actualizează certificatul de la Colegiul Medicilor pentru titulatura nouă de specialist, apoi se merge cu actele la Centrul de Perfecționare în Domeniul Medical, pentru a primi, în sfârșit, un cod de parafă. Codul este inscripționat pe un certificat special și cu acesta se poate realiza o parafă la orice magazin de ștampile și parafe.

Medicul care a trecut prin toate filtrele amintite (pregătire riguroasă, examene de stagiu, licență, rezidențiat, stagii complete de rezidențiat, examen final de specialitate, integrare deplină în Colegiu, primire cod de parafă) se poate ulterior angaja unde dorește, în limita competențelor, pe bază de examen de post sau nu.

Integrarea în Colegiul Medicilor este OBLIGATORIE pentru cei care practică medicina (spital sau clinică privată) în România. Medicii străini au, de asemenea, nevoie de aprobare din partea aceleași instituții. Cazurile cu acte false ne arată șuntarea unor filtre care ar trebui să fie solide și reprezintă, firește, domenii de anchetă penală.

Menționez că statutul unui medic din Colegiul Medicilor arată dreptul acestuia de a face efectiv consultații la stat sau privat, activități de gardă și tot ce înseamnă activitate pur clinică. Există medici care, temporar sau permanent, sunt retrași din activitatea clinică, iar statutul din Colegiu poate deveni inactiv (sau fost membru). Unii au trecut cu totul în cariere politice, alții fac cercetări, programe de sănătate, educație medicală (e și exemplul personal, temporar) sau alte activități – aici calitatea de membru în Colegiu devine irelevantă. Orice medic, din motive diverse, poate lua o pauză în profesia sa. El se poate oricând întoarce în activitate, cu reintegrare în CMR, dar nu trebuie să stea departe de clinică mai mult de cinci ani, caz în care își va pierde complet dreptul de practică. A nu se confunda statutul din CMR cu pregătirea medicală și toate celelalte filtre amintite.

Medicina înseamnă ani grei de pregătire și metode solide de verificare. Din păcate, prin anumite locuri, sistemul ne arată carențele sale. Aceste cazuri apărute zdruncină și mai mult lipsa de încredere a populației în medici și-n sistem. Ele n-ar trebuie să augmenteze birocrația, ci să pună lupa pe seriozitatea metodelor actuale de filtrare. Neajunsurile, vă asigur de asta, sunt mult mai multe față de cele care apar, din când în când, în spațiul public. Iar presa de calitate, atât cât mai există ea, poate fi un element decisiv spre normalitate.

În practica medicală, acolo unde se lucrează cu cel mai sensibil material, cel uman, scopul nu trebuie să scuze mijloacele.

Articol publicat pe blogul autorului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum ne-ati obisnuit: chapeau! Totusi, intrebarea care ma racaie, nu are legatura cu birocratia. Pe ea ma astept sa o fentezi, sa o indoi dupa voia si nevoia ta. Intrebarea mea este: ce nivel profesional aveau colegii impostorilor, acei oameni cu toate diplomele si treptele si certificarile in regula? Cum e posibil sa nu se prinda - cinci colective diferite, intr-un caz, si 10 ani de zile, in celalalt caz - de faptul ca respectivii nu au calificarea necesara? Nu cumva, impostorii nu au sarit din rand, pentru ca nivelul general era foarte jos?
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Delia MC Delia MC check icon
      Ar putea părea logic. Dar e vorba, până acum de 2 cazuri: dl Politti se pare că totuși a studiat medicina în Kosovo. Asa se explică limbajul medical care nu intră în cap așa, dormind cu cartea sub pernă. Cealaltă a fost, din motive care-mi scapă, ținută sub aripă de către dr Dragu. Unii spun că i-ar fi rudă. Pe la Colegiu sigur n-a trecut. Sunt mai mulți cerberi pe traseu, cum subliniază autorul. Poți șunta pe unul dar nu pe toți. Deci, nu. Medicii romani au, cei mai mulți, un nivel profesional bun. Dovadă autorul articolului. Singurul articol cu adevărat pertinent de până acum, fiind scris de cineva avizat.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Faptul ca semnatarul articolului este medic si faptul ca scrie bine nu spun absolut nimic despre cum profeseaza medicina domnia sa. De asemenea, admitatand ca ar spune - ceea ce, inca o data, nu o face - daca el e medicul bun, este doar pentru el. Nu pentru toata breasla, si nu pentru si in locul celor care au profesat, netulburati, alaturi de niste impostori care ar fi trebuit sa le dea de gandit de la lipsa jargonului profesional si capacitatea de diagnostic. Pana sa fi ajuns sa puna mana, practic, pe ceva.
      • Like 0
  • Max Max Max Max check icon
    Facultatea de Medicină, care durează șase ani. Aici se intră pe baza unui examen grilă, dificil !!!!! HAHAHA ! ma faci sa rad......
    • Like 0
    • @ Max Max
      Victor66 check icon
      Da, dureaza 6 ani. Care-i problema?
      • Like 1
    • @ Victor66
      Problema era ca autorul a calificat un examen-grila drept examen dificil. Or, examen-grila este acela care iti ofera mai multe variante de raspuns. Asta. e stadiul unu pe drumul spre indobitocire: nu trebuie sa stii, lasa ca iti spun eu. Scrie dupa dictare!
      • Like 1
  • De ce exista tigania numita Colegiu Medicilor? (De ce exista o alta tiganie numita Barou?... si lista poate continua)
    Parca era o anumita libertate de asociere, face o lege ordinara sau organica vreo adaugire sau completare la Constitutie?

    De ce un medic nu poate promova si cu note de 5 sau cu spaga?
    Licenta aia prezentata in fata unor prafuiti ce rol mai are?

    Ce inseamna metric "probe severe, scrise si practice"?
    Cred ca unii s-au uitat prea mult la House MD sau ER si se cred in filme, pe cand in realitate, dezinfectantii indoiti cu apa omoara lume prin infectii nosocomiale.
    • Like 1
    • @ Costin Sirghei
      Că există asociații profesionale pentru profesiile liberale este una, și ar fi benefic dacă și-ar îndeplini menirea principală de a veghea la respectarea normelor deontologice. Că aceste asociații s-au transformat în sisteme „pe lângă lege” care blochează accesul noilor membrii ( mai ales la notari ) și lucrează cu „osârdie” la ascunderea sub preș a gunoiului propriu, este altă problemă. Oricum totul se petrece sub ochii „vigilenți” ai legislativului unde au reprezentanți de frunte.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Asociatiile profesionale ar trebui sa fie optionale, vrei sa stai la curent cu ultimele noutati, bune practici, etc, platesti o taxa si esti in club, altfel - ce treaba au asociatiile ca si Colegiul Medicilor, Ceccar-ul, Barourile sau "Ordinul" arhitectilor din Romania cu profesarea unor activitati pentru care m-am instruit pe banii mei si pentru care am o licenta de la o universitate recunoscuta?
      • Like 1
    • @ Costin Sirghei
      Costin Sirghei aveti mare dreptate, eu sunt asistenta de farmacie si pt a profesa am nevoie de aviz de libera practica de la o organizatie care se numeste pompos OAMGMR = ordinul asistentilor medicali generalisti si a moaselor din Romania. Ce face acest "ordin"?? Nimic, doar ia banii cu japca 1% din salariul BRUT!!! al fiecarui cadru mediu medical si farmaceutic. Pt ce?? ca sa-si faca contopistii de acolo salarii de mii de euro, sa se plimbe prin tara si strainatate pe la asa zisele congrese, sa aiba masini de serviciu la dispozitie, telefon de serviciu, laptop, sa se lafaie intr-un sediu de lux, sa se angajeze rude si amante ...totul pe banii fraierilor care nu beneficiaza de absolut nimic de la acest "ordin"!! pardon, in fiecare an li se mai pune o stampila pe o hartie care spune ca ai dreptul sa-ti faci meseria in Romania si in UE. Chipurile organizeaza niste asazise cursuri de perfectionare 2 zile/an sau online pe care tot cursantii (asistentii) le platesc din buzunarul propriu si la care participa in timpul liber. La sfarsitul acestor asazise cursuri se da un test grila pe care toata lumea il trece. Aceste cursuri se numesc EMC (educatie medicala continua) si fiecare are niste puncte (credite) pe baza carora se reinnoieste anual avizul de libera practica. Cursurile nu sunt altceva decat niste compilatii luate de pe internet, iar pt asistentii de farmacie nici macar nu sunt diferite, suntem bagati in aceeasi oala cu asistentii medicali. Va dati seama ce mafie patroneaza sistemul medico-farmaceutic?? Acest "ordin" incaseaza lunar sute de mii de euro de la zeci de mii de cadre medii medicale si farmaceutice, bani din care contribuabilul nu are absolut niciun beneficiu!!! Nu este altceva decat o forma de parazitism pe spatele celor care muncesc cu adevarat!!! Eu nu vad absolut nicio utilitate acestei "capuse", ba mai mult, mi se pare anticonstitutional sa nu-mi pot exercita profesia pt care m-am pregatit intr-o scoala de stat, unde am intrat cu examen de admitere, iar la final am dat si un examen de diploma. Cand am intrebat de ce s-a infiintat acest "ordin", mi s-a raspuns ca asa este si in strainatate. Doar ca acolo nu li se retine membrilor 1% din salariu, la cursuri se merge in timpul programului de lucru si se considera zi de munca si mai au si niste facilitati. Ce ziceti dle Sirghei de asta? credeti ca se poate ataca la CCR? sau la Avocatul poporului??? daca doriti sa discutam pe tema asta, ma puteti contacta pe mail : prettydaniola@gmail.com.
      • Like 0
    • @ Costin Sirghei
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă tem că putem să-l credem pe dl dr. Rădulescu, a explicat cu lux de amănunte cum stă treaba. Nu e un părerolog ce lansează ipoteze, vorbește în cunoștință de cauză. Ar fi fost primul care să protesteze de existența colegiului, deci totuși are rost. În acest caz de verificarea studiilor membrilor și perfecționarea continuă. Un impostor nu va reuși să fie membru, și asta e bine! Iar fără calitatea de membru nu se poate profesa. Altfel ar fi nu 2 ci sute de impostori.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Dvs, insa, sunteti o parereoloaga. Habar nu aveti ce crede autorul despre asociatiile profesionale. Habar nu aveti daca ar fi primul sau al doilea sa protesteze sau nu. Tocmai ce am aflat ca un impostor poate ajunge membru al unei asociatii profesionale. Cel mai rizibil este faptul ca afirmati ca trebuie sa imi suspend judecata proprie, pe baza parerilor altuia. Am ras.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Colegiul medicilor, la fel ca celelate organizatii de breasla sunt niste emanatii comunistoide.
      Ce fac cand se intalnesc astia, canta Tricolorul cu mana la inima, se striga careua, ce scop lucrativ are asociatia lumii?
      Mai sus cineva elucubra ca certifica medicii si ii formeaza continuu...
      Ha, ha, ha.
      Care gigant pharma mai face R&D prin universitati unde nu are controlul IP-ului si al capitalului varsat in cercetare?
      Ce programe de cercetare implica doctorii astia din colegiul sufletului?
      De ce dupa 6 ani de studii si examene, plus rezidentiatul, trebuie sa ma asociez unor obositi care sa ma lase sa-mi practic meseria?
      Cat de stransa e breasla asta prin colegiul medicilor si cum isi salveaza ei pielea unii altora in cazuri clare de malpraxis?
      E folosit oare colegiul medicilor de big pharma pentru a imparti vacantele, pardon, participarile la simpozioane si alte fonfleuri de breasla si pentru a stabili o schema de impingere a noilor produse farmaceutice?


      • Like 0
    • @ Costin Sirghei
      Veti fi surprins. Daca cititi. Mai mult. O simpla cautare pe Goagal v-ar fi ajutat sa aflati ca organizatii profesionale de tip Barou sau Ordin al Arhitectilor existau ante-comunism. Pe de alta parte, multe dintre aceste organizatii functioneaza ca un mecanism de blocare a accesului pe piata muncii.. Lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Spre exemplu, absolvent de politehnica de esti, nu e nevoie sa fii inscris intr-un Ordin profesional ca sa poti munci ca inginer. La fel ar trebui sa fie pentru toate profesiile. Zic.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Vei fi surprinsa. Daca vei citi. Mai mult decat doua randuri din comentariul meu. Surprinsa ca te certi internaut cu cineva cu aceeasi opinie... asta e, astia suntem.
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Delia MC Delia MC check icon
      Se pare că nu sunt eu părerologul. În acest domeniu știu, pentru că și eu sunt membru al colegiului. Pot să spun cum se cântă tricolorul, etc. Certificatul de membru e fosta autorizație de liberă practică. Îl ai, poți profesa. Nu, ești pe dinafară. Da, sunt în domeniul meu. Râdeți cât vreți.
      Colegiul nu place nimănui dar îi înțeleg rostul. Există și afară -in țări ce n-au cunoscut comunismul- asociații echivalente TOCMAI -și- cu rolul de-a opri impostorii. Eu am spus că dna Bârsan nu face parte din colegiu, n-are cum. Dnei nu i-a fost verificată autorizația (care?) de către spital NEFIIND ANGAJAT ci voluntar. E singura explicatie. Așa e când parerile preconcepute țin loc de gândire logică.
      "Elucubrațiile" mele se găsesc pe site-ul colegiului. Nu strică o privire.
      M-am obișnuit deja cu acest stil, când oamenii confundă luptă de idei (constructivă) cu atacul la persoană(distructiv si neproductiv). Nici măcar nu mă supăr. E numai trist.
      În spațiul public ar trebui să primeze respectul și politețea, NU NE CUNOAȘTEM și nu ne știm poveștile și sensibilitățile. Se aruncă în față jigniri de la care probabil intr-o conversație directă s-ar abține. Probabil, nu sunt sigură. Ce e sigur, vă voi evita pe viitor. Am crezut că vreți un răspuns, nu un paratrăsnet.
      Am crezut, naiv, că suntem aici să ne informăm și să creștem. Nu văd însă o crimă că vreau să înțeleg lucruri din domenii ce-mi sunt necunoscute, cel bancar de exemplu, știu, de acolo mi se trage. Prin asta încerc să înțeleg lumea in care trăiesc.
      Cu respect. Scuze dacă n-am reușit să mă fac înțeleasă.




      • Like 0
    • @ Delia MC
      De ce si cui ii trebuie o autorizatie de libera practica dupa atatea examene? Ce face colegiul asta minunat de merita atata recunoastere?
      Daca am absolvit niste studii prin promovarea unor sute de examene, ce rol au trepadusii din colegiul sufletului sa-mi zica, nu - fara hartiuta noastra nu ai voie sa muncesti?
      • Like 0
    • @ Costin Sirghei
      In primul rand, stergeti-va tragerea de sireturi din meniu, cand va adresati mie. Nu ne-am jucat impreuna, cu puta in praf, ca sa ma luati la per-tu. Inteleg, stilul e omul. Puteti sa fiti cel care sunteti in toate momentele dvs, mai putin cele in care va adresati mie. Ati spus ca organizatiile profesionale amintite sunt emanatii comunistoide. Nu, nu sunt, Afirmatia dvs si afirmatia mea sunt de semn contrar. Nu persoanele noastre. Eu nu ma cert cu dvs, ca nu am nimic de impartit. Am aratat doar cum stau faptele, fapte usor verificabile, altminteri.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Doamna, in acest ultim raspuns al dvs faceti niste afirmatii in premiera, dar le prezentati ca si cand, ele, ar fi fost contestate de comentatorii anteriori. Aceasta e un mod pervers de a pretinde ca aveti dreptate cand, de fapt, nu aveti. Nu, doamna. Dvs, in postarea initiala, v-ati dat cu parerea in legatura cu ce ar face autorul articolului. La aceasta pretentia am raspuns ca nu aveti de unde stii ce ar face.si nu puteti sa luati pe cineva ostatic, asociat parerii dvs, presupunand ca ar zice si ar face intr-un anume fel, iar nu in altul. De aceea am preluat chiar expresia lansata de dvs, aceea de parerolog, si am conchis ca vi se potriveste manusa. Atat si nimic mai mult.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon