Secția de oncologie de la Elias, renovată de Dăruiește Viață
Prinși în scandalurile actuale cu medicul fals italian și, mai nou, tânăra din secția de ginecologie care nici măcar nu avea liceul absolvit, dar prezentase spitalului o diplomă de la UMF Carol Davila (dovedită falsă) și făcea activități în sala de operații (halucinant), observ o nevoie de a limpezi cumva lucrurile. Prin ce filtre trebuie să treci pentru a deveni medic într-un spital de stat sau clinică privată?
În primul rând, trebuie să ai terminată Facultatea de Medicină, care durează șase ani. Aici se intră pe baza unui examen grilă, dificil. Cei șase ani înseamnă teorie și stagii prin spitale, ulterior o lucrare de licență prezentată oficial în fața unei comisii, precum și un examen. Logic, niciun student care nu are toate examenele de stagiu luate cu nota de trecere nu va putea progresa în ani și nu va ajunge în niciun caz să încheie facultatea. La final, se obține o diplomă de Doctor – Medic, dar ea nu este suficientă pentru practicarea medicinei generale (este, însă, pentru practicarea stomatologiei, unde rezidențiatul este opțional).
Ultimul an de rezidențiat înseamnă, de regulă în lunile septembrie – octombrie – noiembrie, dar sunt cazuri speciale cu sesiuni în primăvară, susținerea examenului de specialitate, cu probe severe, scrise și practice. După terminarea mandatului de rezidențiat, proaspătul medic specialist are de urmat alți pași pentru a se putea angaja apoi într-un spital de stat sau o clinică privată. De la Ministerul Sănătății se eliberează diploma de specialist, cu aceasta, împreună cu dovada unei asigurări de malpraxis (se face la orice companie de asigurări), se actualizează certificatul de la Colegiul Medicilor pentru titulatura nouă de specialist, apoi se merge cu actele la Centrul de Perfecționare în Domeniul Medical, pentru a primi, în sfârșit, un cod de parafă. Codul este inscripționat pe un certificat special și cu acesta se poate realiza o parafă la orice magazin de ștampile și parafe.
Medicul care a trecut prin toate filtrele amintite (pregătire riguroasă, examene de stagiu, licență, rezidențiat, stagii complete de rezidențiat, examen final de specialitate, integrare deplină în Colegiu, primire cod de parafă) se poate ulterior angaja unde dorește, în limita competențelor, pe bază de examen de post sau nu.
Integrarea în Colegiul Medicilor este OBLIGATORIE pentru cei care practică medicina (spital sau clinică privată) în România. Medicii străini au, de asemenea, nevoie de aprobare din partea aceleași instituții. Cazurile cu acte false ne arată șuntarea unor filtre care ar trebui să fie solide și reprezintă, firește, domenii de anchetă penală.
Menționez că statutul unui medic din Colegiul Medicilor arată dreptul acestuia de a face efectiv consultații la stat sau privat, activități de gardă și tot ce înseamnă activitate pur clinică. Există medici care, temporar sau permanent, sunt retrași din activitatea clinică, iar statutul din Colegiu poate deveni inactiv (sau fost membru). Unii au trecut cu totul în cariere politice, alții fac cercetări, programe de sănătate, educație medicală (e și exemplul personal, temporar) sau alte activități – aici calitatea de membru în Colegiu devine irelevantă. Orice medic, din motive diverse, poate lua o pauză în profesia sa. El se poate oricând întoarce în activitate, cu reintegrare în CMR, dar nu trebuie să stea departe de clinică mai mult de cinci ani, caz în care își va pierde complet dreptul de practică. A nu se confunda statutul din CMR cu pregătirea medicală și toate celelalte filtre amintite.
Medicina înseamnă ani grei de pregătire și metode solide de verificare. Din păcate, prin anumite locuri, sistemul ne arată carențele sale. Aceste cazuri apărute zdruncină și mai mult lipsa de încredere a populației în medici și-n sistem. Ele n-ar trebuie să augmenteze birocrația, ci să pună lupa pe seriozitatea metodelor actuale de filtrare. Neajunsurile, vă asigur de asta, sunt mult mai multe față de cele care apar, din când în când, în spațiul public. Iar presa de calitate, atât cât mai există ea, poate fi un element decisiv spre normalitate.
În practica medicală, acolo unde se lucrează cu cel mai sensibil material, cel uman, scopul nu trebuie să scuze mijloacele.
Articol publicat pe blogul autorului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Parca era o anumita libertate de asociere, face o lege ordinara sau organica vreo adaugire sau completare la Constitutie?
De ce un medic nu poate promova si cu note de 5 sau cu spaga?
Licenta aia prezentata in fata unor prafuiti ce rol mai are?
Ce inseamna metric "probe severe, scrise si practice"?
Cred ca unii s-au uitat prea mult la House MD sau ER si se cred in filme, pe cand in realitate, dezinfectantii indoiti cu apa omoara lume prin infectii nosocomiale.
Ce fac cand se intalnesc astia, canta Tricolorul cu mana la inima, se striga careua, ce scop lucrativ are asociatia lumii?
Mai sus cineva elucubra ca certifica medicii si ii formeaza continuu...
Ha, ha, ha.
Care gigant pharma mai face R&D prin universitati unde nu are controlul IP-ului si al capitalului varsat in cercetare?
Ce programe de cercetare implica doctorii astia din colegiul sufletului?
De ce dupa 6 ani de studii si examene, plus rezidentiatul, trebuie sa ma asociez unor obositi care sa ma lase sa-mi practic meseria?
Cat de stransa e breasla asta prin colegiul medicilor si cum isi salveaza ei pielea unii altora in cazuri clare de malpraxis?
E folosit oare colegiul medicilor de big pharma pentru a imparti vacantele, pardon, participarile la simpozioane si alte fonfleuri de breasla si pentru a stabili o schema de impingere a noilor produse farmaceutice?
Colegiul nu place nimănui dar îi înțeleg rostul. Există și afară -in țări ce n-au cunoscut comunismul- asociații echivalente TOCMAI -și- cu rolul de-a opri impostorii. Eu am spus că dna Bârsan nu face parte din colegiu, n-are cum. Dnei nu i-a fost verificată autorizația (care?) de către spital NEFIIND ANGAJAT ci voluntar. E singura explicatie. Așa e când parerile preconcepute țin loc de gândire logică.
"Elucubrațiile" mele se găsesc pe site-ul colegiului. Nu strică o privire.
M-am obișnuit deja cu acest stil, când oamenii confundă luptă de idei (constructivă) cu atacul la persoană(distructiv si neproductiv). Nici măcar nu mă supăr. E numai trist.
În spațiul public ar trebui să primeze respectul și politețea, NU NE CUNOAȘTEM și nu ne știm poveștile și sensibilitățile. Se aruncă în față jigniri de la care probabil intr-o conversație directă s-ar abține. Probabil, nu sunt sigură. Ce e sigur, vă voi evita pe viitor. Am crezut că vreți un răspuns, nu un paratrăsnet.
Am crezut, naiv, că suntem aici să ne informăm și să creștem. Nu văd însă o crimă că vreau să înțeleg lucruri din domenii ce-mi sunt necunoscute, cel bancar de exemplu, știu, de acolo mi se trage. Prin asta încerc să înțeleg lumea in care trăiesc.
Cu respect. Scuze dacă n-am reușit să mă fac înțeleasă.
Daca am absolvit niste studii prin promovarea unor sute de examene, ce rol au trepadusii din colegiul sufletului sa-mi zica, nu - fara hartiuta noastra nu ai voie sa muncesti?