Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum alegi creditul cel mai avantajos. Care sunt riscurile și soluțiile corespunzătoare ale diferitelor tipuri de credite

rate banca - getty

Foto: Getty Images

În cele ce urmează vedem cum alegi produsul de creditare cel mai avantajos pentru tine și care sunt riscurile aferente, împreună cu soluțiile corespunzătoare, ale diferitelor tipuri de credite.

Precum în cazul oricărei achiziții, este foarte important să fii bine informat. Consultă cu atenție ofertele cât mai multor finanțatori, pentru a o identifica pe cea mai potrivită pentru tine.

Când compari costurile, este indicat să ai în vedere dobânda anuală efectivă, al cărei acronim DAE este foarte des utilizat. Aceasta reprezintă costul total al creditului calculat sub forma unui procent anual în care sunt incluse atât dobânda, cât și comisioanele aferente acestuia, respectiv cele de analiză și de administrare credit.

Pentru a corela corect costurile în compararea creditelor, este foarte important să consideri aceeași sumă împrumutată, valuta creditului, termenul sau modalitatea de rambursare. 

Alte elemente importante în comparația creditelor sunt comisionul de rambursare anticipată, foarte des utilizat atunci când dobândă creditului este fixă. De asemenea, consideră garanțiile solicitate, perioada de grație, veniturile acceptate sau avansul solicitat. Mulți greșesc, pentru că se opresc la prima bancă apropiată care le oferă un credit în condițiile preconizate, suferind astfel de eroarea informației pe care o consideră suficientă. Îți recomand să verifici cel puțin 3 oferte de la bănci diferite pentru același tip de credit.

Citește cu atenție în contractul de credit, termenii și condițiile de acordare a împrumutului. Dacă sunt termeni pe care nu îi înțelegi, clarifică aceste neclarități cu reprezentanții băncii înainte de semnarea contractului.

Un credit poate fi acordat pe o durată de până la 35 de ani, o perioadă în care mulți dintre factorii luați în considerare la momentul inițial pot suferi modificări, cu impact în creșterea obligației lunare de plată. Haideți să vedem care sunt principalele riscuri.

Cel mai des întâlnit este riscul ratei de dobândă care apare în cazul creditelor cu dobândă variabilă. În acest caz, dobânda este formată dintr-un indice de referință plus o marjă fixă și alte costuri de administrare. Fie că este vorba despre ROBOR sau IRCC, dobânzile pot suferi modificări în funcție de diverși factori macroeconomici.

Indicele de referință ROBOR cu maturitate la 3 și 6 luni a înregistrat scăderi consistente în ultimul deceniu. Totuși, pe termen scurt pot exista fluctuații de creștere, din cauza scăderii lichidității din piața interbancară ori a politicii monetare restrictive.

De aceea, cele mai bune practici recomandă simularea ratei lunare în funcție de evoluția indicelui dobânzii de referință. Poți solicita aceste calcule băncii, pentru a decide cât credit îți permiți în condiții de siguranță.

Un alt risc important este cel valutar, care se poate materializa prin deprecierea monedei naționale față de valuta în care ai contractat creditul. Mai mult, cu cât durata creditului este mai mare, cu atât necunoscutele ce pot influența cursul de schimb cresc și riscul valutar este mai mare. De aceea, pentru eliminarea acestui risc, cele mai bune practici recomandă contractarea creditului în valută în care încasezi majoritatea veniturilor. 

Un alt risc important este cel al diminuării veniturilor. Acesta poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și investiția în educație pentru acumularea de cunoștinte și abilități noi. De asemenea, este indicat să te asiguri împotriva unor posibile evenimente neprevăzute, precum accidente, deces sau șomaj. În același timp, este bine să asiguri bunurile achiziționate prin credit sau aduse în garanție, astfel încât tu și cei dragi să nu fiți afectați suplimentar în cazul unui eveniment nedorit. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon