Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum am fost plimbată între spitale în București, după o înțepătură de albină

Medicină de urgență

 Foto: Getty Images

M-a înțepat o albină. Sâmbătă. Și eu credeam că e o bagatelă, dar de data asta nu a fost. Medicul de familie contactat mi-a spus imediat ce să fac într-o primă instanță, dar nu a fost de ajuns. În 36 de ore s-a agravat enorm. Așa că am purces la spital luni, la prima oră. Pregătiți de aventură? Here we go:

1. Victor Babeș - intrat și refuzat pe loc. Nu mai au urgențe alergologice, sunt spital Covid. „Unde să mergem?" întrebăm și eu și soțul. „La Malaxa, e spital de alergologie".

2. Spitalul Malaxa, aștept 20 de minute la triaj, deși abia stăteam în picioare. În fine. Trec de triaj, doamnele drăguțe îmi fac fișa și mă trimit la cabinetul de alergologie de la parter. Acolo dau de o doamnă asistentă, singură, care îmi spune să plec. Nu au urgențe de alergologie, tratează doar ambulator. Îi arăt piciorul și se întoarce scârbită cu spatele. Mă trimite la medicul de familie să îmi iau trimitere, să mă internez. Îi spun că nu am timp de asta, îmi pulsează piciorul, mă doare, se umflă încontinuu. Mă dă afară. Afară, în curte, soțul sună la 112, admonestat de doamna asistentă, evident. De la 112 suntem trimiși la spitalul Sf Pantelimon, care se ocupă de orice fel de urgențe.

3. E de tot râsul, probabil că așa o fi, dar nu de înțepături de albine. Domnul de la recepție îmi face fișa, fără triaj de data asta, mă trimite la urgențe minore, a doua ușă pe dreapta. Fără să se uite la mine, doamna asistentă mă trimite la intervenții chirurgicale, a treia ușa pe dreapta care îmi comunică faptul că nu se ocupă nimeni de așa ceva: să merg la urgențe minore. Și tot așa... Nu am zăbovit mai mult de 7 minute în acest ping-pong, dar am observat că nu era niciun doctor la parter, numai asistente, infirmiere isterice și o femeie de serviciu care urla la un biet bătrân. Dezorganizare și mizerie? Greu de descris. Am plecat.

Soțul reia convorbirile cu 112. Înfrântă, doamna de la 112 îi spune că nu știe unde să ne mai trimită. A înfrânt-o sistemul și pe ea?

Ne hotărâm să mergem la Militar, unde lucrau pe vremuri niște prieteni buni, plecați de ani de zile în Suedia. Până să apuc să spun ceva de ei, asistenta de la triaj mă vede, mă îndrumă, îi arăt ce am, se îngrozește și îmi face fișa pe loc. Aștept și, în fine, mă primește și pe mine un spital. Analize imediat, tratament pe venă rapid, chemat medic specialist de pe secție, jos la UPU să mă vadă. Vin analizele, mi se face rețetă, mi se explică ce am de făcut și plec. Liniștită. Plin de doctori în goană, dar calmi, competenți și liniștiți (pe care i-am auzit discutând cazurile venite, așa cum credeam eu, o neghioabă în ale medicinii, că e indicat să se facă). Și cu asistente prompte și încrezătoare. Ca o secție pe care o vedeam pe vremuri în filmul cu George Clooney. L-am găsit. Am găsit spitalul, secția și oamenii unde am să mă pot întoarce în caz de urgență.

Mulțumesc din suflet UPU Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila"!

Să mor dacă știu pentru ce există 112! Și nici de ce blocăm spitale întregi pentru Covid! Dl Arafat, any idea? Și nici de ce există spitalul Malaxa, cu asemenea personal sau Spitalul Pantelimon, cu asemenea jeg și degringoladă!

Plătim ca proștii asigurări de sănătate și uităm, fericiți că reușim să ne găsim niște oameni în stare să ne salveze și să ne redea ideea de normalitate.

Pozele arată evoluția înțepăturii în 48 de ore. În ipostaza din poza cea mai urâtă am fost refuzată de 3 spitale din București în anul de grație 2021.



Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Unde s-a pierdut rolul medicului de familie? Măcar atât trebuia să spună :veniți dacă nu se rezolvă , să vă văd( din relatare se înțelege că nu a avut loc un consult în prima zi). Micile urgențe de acest fel ar trebui să fie rezolvate la cabinetul MF, dar putea să dea din timp biletul de trimitere către spitalul sau ambulatoriu de alergologie, și pacienta se putea deplasa țintit.
    • Like 0
    • @ Piroska Zagyva
      Il mentioneaza in primul paragraf. A fost la MF, i s-a recomandat un tratament care nu a mers. MF nu sunt nici clarvazatori, si nici UPU, Al meu, cel putin, functioneaza marti si vineri intre 10-13, si 14-16. Si numai pe baza de intalnire stabilita in prealabil. Daca ti se intampla o chestia din asta... Nu sunt acolo sa ii suni la 23.30 sa le spui ca tratamentul nu merge, si tie ti se umfla piciorul, ai febra, te simti rau.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Altă dată urmăriți mai atent cele scrise. Evenimentul a avut loc sâmbătă A fost contactat MF, nu a avut loc consultație, doar propuneri ori printelefon sau prin alte mijloace . La 36 de ore , la prima oră, e clar că a fost luni, deci putea fi efectuat controlul de MF. Ori telefonic măcar putea să spună unde să se adreseze. În acest caz, nu s-ar mai fi scris acest articol. Orice MF are 5 ore program de lucru în cabinet, iar ce este urgență minoră ,nu are cum să refuze. Nici pe motivul că nu s-a programat vizita. Programarea este prevăzută pentru cazurile cronice ori controlul evoluției.
      • Like 0
  • Unde s-a pierdut rolul medicului de familie? Măcar atât trebuia să spună :veniți dacă nu se rezolvă , să vă văd( din relatare se înțelege că nu a avut loc un consult în prima zi). Micile urgențe de acest fel ar trebui să fie rezolvate la cabinetul MF, dar putea să dea din timp biletul de trimitere către spitalul sau ambulatoriu de alergologie, și pacienta se putea deplasa țintit.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Faza cu eroismul cadrelor medicale a trecut destul de repede si au revenit la normalul cotidian de dinaintea cresterii masive a salariilor. Ce repede uitam...
    • Like 1
  • mhm check icon
    Deci putem merge și noi untouchables la spitalele castei superioare? Bine de știut.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult