Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum apare „lumina sfântă” de la Ierusalim: pentru un credincios, e un miracol, pentru un necredincios, e o simplă reacție chimică

Mormântul Sfânt Ierusalim

Distribuirea luminii sfinte, de la Ierusalim către credincioșii bisericilor ortodoxe este un efort logistic deosebit de complex. Flacăra este transportată cu avionul către țările ortodoxe, iar partiarhiile naționale se ocupă de livrarea ei mai departe, către credincioși. Timpul este scurt și multe lucruri neprevăzute pot interveni, riscând să-i priveze pe adepți de miracolul luminii sfinte, de Paști.

Anul acesta, în România, problema luminii sfinte a fost tratată deosebit de serios, la nivel de guvern. S-au luat câteva decizii importante, dar contradictorii, iar ulterior s-a revenit asupra lor. Negocieri complexe între BOR și MAI s-au desfășurat în ultimele zile, iar Ministrul de Interne și-a șifonat și mai tare imaginea încercând să găsească o soluție de compromis. El a fost inițial de acord ca Poliția să se implice, în noaptea de Paști, pentru a livra lumânări aprinse credincioșilor. Ministrul Vela, membru în guvernul unei țări laice, a numit aceste lumânări „lumina sfântă” și a considerat că serviciile publice trebuie să susțină această acțiune. Dar ce este, de fapt lumina sfântă?

Conform preoților ortodocși, lumina sfânta este un miracol divin, care se întâmplă în fiecare an, în sâmbăta Paștilor. În capela Sfântului Mormânt de la Ierusalim, acolo unde se presupune că ar fi îngropat corpul lui Isus, o lumânare sau o torță se aprinde singură, spre uluirea participanțior. Minunea, concept atât de necesar în dogma creștin-ortodoxă, cea care a evoluat constant în antiteză cu știința, este dovadă irefutabilă a intervenției divine.

(* nu se știe cu precizie unde a fost înmormântat Isus, însă presupunerile sunt că mormântul său, ca și al altor condamnați, ar fi fost situat în afara orașului Ierusalim, conform tradiției iudeice din secolul 1. Locația Sfântului Mormânt, aflată acum în incinta zidurilor cetății Ierusalim, este însă puțin probabil să fie aceeași cu locația unde este îngropat).

Pentru credincioși, lumina sfântă e un miracol. Pentru necredincioși, este o simplă reacție chimică. O televiziune grecească a prezentat în detaliu cum se aprinde lumânarea, ca urmare a unei reacții chimice, respectiv a unui amestec de fosfor și sulfură de carbon, cu care se tratează o suprafață inflamabilă, cum ar fi hârtia. După câteva minute, sulfura de carbon se evaporă, iar fosforul se aprinde în contact cu oxigenul. Hârtia ia foc.

Așadar, pentru cei care nu cred, în Sfântul Mormânt nu e miracol divin, ci mai degrabă un efect special, ca în cinematografie. În esență, este doar o formulă chimică elementară:

P4 + 5O2 = P4 O10

Tradiția evenimentului aprinderii luminii sfinte își are originile în evul mediu. Doar 3 variante ale creștinismului estic (ortodocșii, armenii și copticii) o acceptă ca autentică. Catolicii Papei și creștinii reformați o ignoră. Și poate că în vremurile medievale, preoții își puteau folosi excedentul de cunoștințe științifice pentru a convinge populația, prin producerea de magii cu fosfor. Însă, după anul 1669, când fosforul a fost descoperit, magia de la Ierusalim și-a pierdut din audiență.

În vremurile moderne, David Copperfield sau alți magicieni, au dezvoltat numere de iluzionism cu mult mai spectaculoase decât banala aprindere a fosforului în prezența oxigenului. Iar Edison a inventat lumina electrică, adică un miracol considerabil mai mare. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum chiar cine mai crede in miracolul cu lumina sfanta de la Ierusalim, calendarul sa schimbat de vreo cateva ori de atunci si pana acum si cine stie cat de precis tineau iudeeii calendarul, ca romanii sigur il tineau ceva mai precis pana nu se gasea vreun imparat care sa il schimbe, asa ca sambata de atunci nu cred ca mai corespunde cu ceea de acum !
  Cum poti sa obtii materie din nimic, cum poti sa obtii plasma din nimic, cum poti sa obtii influenta si bani de la un ... foc ? Marketing ...
  Cred ca reglementarile aeronautice internationale sunt foarte stricte in materie de flacara libera in avion ! Adica cred ca sunt interzise, de cand sa interzis si fumatul in avion ! Asa ca adusul e vrajeala pe fata, atat doar ca il vedem pe dom parinte coborand scara avionului oprit, cu felinarul cu lumina aprinsa .
  Cred ca lumina "sfanta" de la Ierusalim e o inventie de marketing a preotilor ortodocsi , daca Papa si biserica romano-catolica nu recunoaste asa ceva inseamna ca inventia e de cealalta parte a crestinismului, dupa marea schisma .
  Cred ca si acolo in sfantul mormant lumina e aprinsa tot asa cu ... chibritul, fara alte substante chimice, ca e prea complicat.
  • Like 4
  • @ Ovidiu Gura
   Inca nu ai inteles! Intreaga religie nu este decat un "marketing" Doar nu crezi ca iti da cineva ceva din "cer".
   • Like 4
 • Nu exista coptic in romana decat daca traduci mot-a-mot din engleza
  • Like 1
 • Banc:

  Doi vecini se intalnesc pe strada:
  -Cristos a inviat! zise unul.
  -Ssssst... ca te aude Iohanis.
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Prostia ta este deprimanta...
   • Like 1
 • Poate un caine e credincios. Cei care cred in miracole sunt mai degraba creduli.
  • Like 5
 • Filbert check icon
  Iisus n-a fost inmormintat, trupul Lui a fost asezat intr-un mormint peste care a fost pusa o lespede. In a treia zi, Iisus a inviat din morti, dupa 40 de zile S-a ridicat la ceruri asa ca nu a fost si nu e inmormintat. Citim si noi un pic doctrina teologica inainte sa o comentam?! :)
  • Like 2
  • @ Filbert
   Deci a aseza/culca trupul cuiva intr-un mormant plus pus lespede deasupra nu se cheama a inmormanta. Si se mai plang romanii ca germana e o limba grea.
   • Like 6
  • @ Horst Schuller
   Pentru unii români SI limba româna e o limbā grea.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult