Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum apare „lumina sfântă” de la Ierusalim: pentru un credincios, e un miracol, pentru un necredincios, e o simplă reacție chimică

Mormântul Sfânt Ierusalim

Distribuirea luminii sfinte, de la Ierusalim către credincioșii bisericilor ortodoxe este un efort logistic deosebit de complex. Flacăra este transportată cu avionul către țările ortodoxe, iar partiarhiile naționale se ocupă de livrarea ei mai departe, către credincioși. Timpul este scurt și multe lucruri neprevăzute pot interveni, riscând să-i priveze pe adepți de miracolul luminii sfinte, de Paști.

Anul acesta, în România, problema luminii sfinte a fost tratată deosebit de serios, la nivel de guvern. S-au luat câteva decizii importante, dar contradictorii, iar ulterior s-a revenit asupra lor. Negocieri complexe între BOR și MAI s-au desfășurat în ultimele zile, iar Ministrul de Interne și-a șifonat și mai tare imaginea încercând să găsească o soluție de compromis. El a fost inițial de acord ca Poliția să se implice, în noaptea de Paști, pentru a livra lumânări aprinse credincioșilor. Ministrul Vela, membru în guvernul unei țări laice, a numit aceste lumânări „lumina sfântă” și a considerat că serviciile publice trebuie să susțină această acțiune. Dar ce este, de fapt lumina sfântă?

Conform preoților ortodocși, lumina sfânta este un miracol divin, care se întâmplă în fiecare an, în sâmbăta Paștilor. În capela Sfântului Mormânt de la Ierusalim, acolo unde se presupune că ar fi îngropat corpul lui Isus, o lumânare sau o torță se aprinde singură, spre uluirea participanțior. Minunea, concept atât de necesar în dogma creștin-ortodoxă, cea care a evoluat constant în antiteză cu știința, este dovadă irefutabilă a intervenției divine.

(* nu se știe cu precizie unde a fost înmormântat Isus, însă presupunerile sunt că mormântul său, ca și al altor condamnați, ar fi fost situat în afara orașului Ierusalim, conform tradiției iudeice din secolul 1. Locația Sfântului Mormânt, aflată acum în incinta zidurilor cetății Ierusalim, este însă puțin probabil să fie aceeași cu locația unde este îngropat).

Pentru credincioși, lumina sfântă e un miracol. Pentru necredincioși, este o simplă reacție chimică. O televiziune grecească a prezentat în detaliu cum se aprinde lumânarea, ca urmare a unei reacții chimice, respectiv a unui amestec de fosfor și sulfură de carbon, cu care se tratează o suprafață inflamabilă, cum ar fi hârtia. După câteva minute, sulfura de carbon se evaporă, iar fosforul se aprinde în contact cu oxigenul. Hârtia ia foc.

Așadar, pentru cei care nu cred, în Sfântul Mormânt nu e miracol divin, ci mai degrabă un efect special, ca în cinematografie. În esență, este doar o formulă chimică elementară:

P4 + 5O2 = P4 O10

Tradiția evenimentului aprinderii luminii sfinte își are originile în evul mediu. Doar 3 variante ale creștinismului estic (ortodocșii, armenii și copticii) o acceptă ca autentică. Catolicii Papei și creștinii reformați o ignoră. Și poate că în vremurile medievale, preoții își puteau folosi excedentul de cunoștințe științifice pentru a convinge populația, prin producerea de magii cu fosfor. Însă, după anul 1669, când fosforul a fost descoperit, magia de la Ierusalim și-a pierdut din audiență.

În vremurile moderne, David Copperfield sau alți magicieni, au dezvoltat numere de iluzionism cu mult mai spectaculoase decât banala aprindere a fosforului în prezența oxigenului. Iar Edison a inventat lumina electrică, adică un miracol considerabil mai mare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Istoricul si scriitorul Simon Sebag Montefiore descrie in cartea sa IERUSALIM,BIOGRAFIA UNUI ORAS , cum se produce de catre om aceasta lumina asa zis sfanta; dar fenomenul se perpetueaza din motive care nu au legatura cu divinitatea, datorita convergentei unor interese pragmatice care vizeaza turismul dar si convingerea clerului ortodox ca acest fenomen le mareste prestigiul si influenta.
    • Like 1
  • M0sh0o check icon
    Deja mi-e clar. Când o să mai plec in vacante pe afară o să aleg o cursă cu-n avion d-ăsta de la M.A.I.. Pentru că-n avionu' ălora sigur o să am voie să fumez. La dreaku' cine știe, poate c-o să am timp să pun si de-un grătar daca zborul e mai lung.. Unde mă-nscriu???
    • Like 0
  • Cum chiar cine mai crede in miracolul cu lumina sfanta de la Ierusalim, calendarul sa schimbat de vreo cateva ori de atunci si pana acum si cine stie cat de precis tineau iudeeii calendarul, ca romanii sigur il tineau ceva mai precis pana nu se gasea vreun imparat care sa il schimbe, asa ca sambata de atunci nu cred ca mai corespunde cu ceea de acum !
    Cum poti sa obtii materie din nimic, cum poti sa obtii plasma din nimic, cum poti sa obtii influenta si bani de la un ... foc ? Marketing ...
    Cred ca reglementarile aeronautice internationale sunt foarte stricte in materie de flacara libera in avion ! Adica cred ca sunt interzise, de cand sa interzis si fumatul in avion ! Asa ca adusul e vrajeala pe fata, atat doar ca il vedem pe dom parinte coborand scara avionului oprit, cu felinarul cu lumina aprinsa .
    Cred ca lumina "sfanta" de la Ierusalim e o inventie de marketing a preotilor ortodocsi , daca Papa si biserica romano-catolica nu recunoaste asa ceva inseamna ca inventia e de cealalta parte a crestinismului, dupa marea schisma .
    Cred ca si acolo in sfantul mormant lumina e aprinsa tot asa cu ... chibritul, fara alte substante chimice, ca e prea complicat.
    • Like 5
    • @ Ovidiu Gura
      Inca nu ai inteles! Intreaga religie nu este decat un "marketing" Doar nu crezi ca iti da cineva ceva din "cer".
      • Like 5
  • Nu exista coptic in romana decat daca traduci mot-a-mot din engleza
    • Like 1
  • check icon
    Banc:

    Doi vecini se intalnesc pe strada:
    -Cristos a inviat! zise unul.
    -Ssssst... ca te aude Iohanis.
    • Like 1
    • @
      Prostia ta este deprimanta...
      • Like 2
  • Poate un caine e credincios. Cei care cred in miracole sunt mai degraba creduli.
    • Like 6
  • Filbert check icon
    Iisus n-a fost inmormintat, trupul Lui a fost asezat intr-un mormint peste care a fost pusa o lespede. In a treia zi, Iisus a inviat din morti, dupa 40 de zile S-a ridicat la ceruri asa ca nu a fost si nu e inmormintat. Citim si noi un pic doctrina teologica inainte sa o comentam?! :)
    • Like 2
    • @ Filbert
      Deci a aseza/culca trupul cuiva intr-un mormant plus pus lespede deasupra nu se cheama a inmormanta. Si se mai plang romanii ca germana e o limba grea.
      • Like 8
    • @ Horst Schuller
      Pentru unii români SI limba româna e o limbā grea.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult