Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum ar putea arăta plajele din Grecia, din iulie, odată cu deschiderea sezonului estival. Planul ministrului grec al Turismului

Santorini - getty

Foto Guliver/ Getty Images

Sezonul estival în Grecia va fi deschis începând din 1 iulie 2020. Haris Theoharis, ministrul grec al Turismului, a prezentat un plan astfel încât Grecia să fie pregătită să găzduiască cât mai mulți turiști „în conformitate cu normele de sănătate”.

Theoharis a anunțat că sunt în curs de elaborare proceduri pentru hoteluri, porturi marine, autocare turistice, avioane, astfel încât atât sănătatea rezidenților și turiștilor să nu fie pusă în pericol, iar reputația destinațiilor să nu aibă de suferit.

În colaborare cu ministerele Finanțelor, Dezvoltării și Muncii, ministrul Turismului a anunțat că vor fi pregătite „pachete specifice și rentabile”.

Theoharis a mai spus că „vor fi necesare acțiuni la nivel diplomatic” pentru a obține sprijin din partea altor state, „deoarece Grecia va fi gata să primească turiști, dar dacă guvernele german, rus sau al Statelor Unite îi vor plasa în carantină pe cei care se întorc din Grecia, atunci în Grecia nu vor veni turiști”.

Promovarea turistică a Greciei printr-o campanie care va fi gata în săptămânile următoare și consolidarea contactelor cu operatorii de turism și mass-media internațională sunt alte două măsuri incluse în planul prezentat de ministrul grec.

Între timp, unii antreprenori deja se gândesc la cum își vor primi clienții la vară. Un bar de pe plaja din Santorini a devenit primul din Grecia care a instalat plexiglas în jurul șezlongurilor, ca măsură de protecție la răspândirea infecțiilor cu coronavirus, scrie greekreporter.com.

„Trebuie să găsim o soluție pentru ca oamenii să fie în siguranță în această vară. Nu putem aștepta ca autoritățile să facă recomandări. Trebuie să acționăm acum”, a declarat proprietarul barului.

Acesta spune că șezlongurile vor avea și dozatoare cu soluții antiseptice, iar „personalul va fi echipat cu măști și mănuși”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexisZ check icon
    Ce sa pot comenta la acest articol ...un ochi rade, celalalt plange. Plajele de la patrida mou vor arata ola kala, pentru ca acolo organizarea sezonului chiar a inceput pe bune, nu doar declarativ ca pe la noi. As vrea sa le vad si pe cele de aici la fel. Probabil vor catadicsi cu greu sa indeparteze sezlongurile cu 20 de cm mai mult fata de vara trecuta, iar in zona de fite la Mamaia un separeu din acesta de plexiglas va costa pe zi dublu ca'n Santorini...La pariu pe ce vreti ca vor fi la fel de ticsite plajele ca si vara trecuta. Pana ce toti actorii de la noi din turism nu vor intelege ca daca pui multumirea clientului inaintea multumirii tale afacerea iti va merge mai departe, nu va fi vreo sansa ca acest sector economic sa se'nsanatoseasca. La inceputurile turismului in Grecia, adica pe la sfarsitul anilor '60 inceputul '70 (da, ati citit bine, era in timpul dictaturii coloneilor), si mai tarziu prin '80, si pe'acolo vedeai la greu ceea ce este'n turismul nostru acum: mizerie, furaciune, lipsa de respect fata de turist, tupeu. Intrarea in UE si afluenta masiva a turistilor straini a ridicat incet dar sigur stacheta calitatii si a ajuns unde este acum. In 12 ani de criza, din 2008 si pana acum, acolo s'a renovat si construit mai mult decat in orice alta perioada. Transporturile publice ecologice in Atena (metrou, tramvai, tren usor) au explodat, aeroportul Venizelos s'a extins, portul de calatori Pireu la fel. Mi se par interesanti 2 indicatori statistici pusi impreuna : numarul turistilor cate au intrat in tara si harta plajelor Blue flag. Veti observa ca ambii au crescut an de an. Deci si cantitate dar si calitate. Ori turismul de la noi de pe litoral, si in mare parte si din restul tarii n'are nevoie de clientii straini. Mental dar si managerial nu e structurat pe asa ceva. Se taraie de pe un an pe altul la mila voucherelor de vacanta si cu principiul "las' ca merge si asa" bine infipt in creier. O sa'mi spuneti ca fac aici publicitate gratis turismului in Grecia si ca ceea ce au facut ei este datorita faptului ca au concesionat o parte din infrastructura nemtilor si chinezilor. Nu fac nicio reclama, pun doar o oglinda in fata turismului de la noi. Si'ar mai fi ceva. Oricate resentimente am avea fata de China, mai vechi sau de dupa Covid, Deng Xiaoping avea o vorba : nu mai conteaza ce culoare are pisica, din momentul in care ea prinde soareci.
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      Salutari & 1 like . Sunt intru-totul de acord cu dumneavoastra - ceva rezerve referitoare la pasajul legat de chinezarie , dar nu asta conteaza . Grecia , are in inima si cugetul nostru , un loc special -sa fie oare , Legendele Olimpului , Marea , Cultura , Istoria , Democratia ? Sunt tari , mai ales in Vest , mult mai urbanizate , pline de strassuri , catedrale - de ce ne cheama totusi , Grecia , an de an ? Vorbiti de Blue Flag , plaje aliniate , turism standardizat - le consider de fapt un mall sub soare si pe nisip , doldora de grasi , coconet sclifosit , puradei galagiosi sau juvenili plini de nabadai ; personal , nu cred ca asta sau doar asta caracterizeaza Grecia - asta-i doar poleiala , mercantilul ! Grecia noastra este Aitoloakarnania muntoasa & Thermo si fertilul Agrinio ; Messolonghi si Nafpaktos ; Vagaunile din Lefkada , Vonitsa , Epirul muntos , Ianina , Metsovo , Arta , Preveza ; Epirul de Nord captiv in Albania , cu ale sale Saranda , cea luminoasa si Girokastro cel rotund ... ; Muntii Pind si Karpenisi . Amfilochia , Delfi si Termopile . Si as tine-o asa , vreo 5 pagini ... Oamenii , soarele , caldura , plaje ascunse , marea azurie , taverne prafuite , insectele alea asurzitoare ... Grecia ! Pe jos vom pleca la vara , daca altfel nu va fi posibil ... Sper ca nu v-am plictisit . Viva Ellada !
      • Like 1
    • @ Luigi Cosma
      AlexisZ check icon
      Bravo filé mou ! Naste kala kai poli hygeia se olous ! Si eu intu totul de acord cu dvs. Poate am fost gresit inteles. Nu faceam apologia poleielii, ci doar o comparatie cu litoralul nostru. Multe din plajele Blue Flag nu sunt intesate de turisti si aliniate la sfoara, sunt convins ca stiti asta, cunoasteti bine Grecia. In afara de o zona restransa in NV Rhodosului si ceva pe la est de Heraklion, n'o sa vedrm in Grecia turism de genul cazarmilor de 300-400 de camere intinse pe zeci de km ca' n Antalia. Evident ca Ellada noastra are resurse nebanuite pentru multa lume. Probabil ca daca nu trecea comunismul pe aici si noi am fi putut sa fim pe alta pozitie acum. Grecia este un fel de verisoara pe care o admiram in secret dar pe care suntem si putin invidiosi pentrifa ea a reusit si noi nu ! Kales diakopes Kirie Luigi ! :-)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult