Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina

NATO - Stoltenberg

Foto: Profimedia Images

- Circumstanțele în care NATO ar putea fi nevoită să folosească arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate”, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, adăugând totuși că ar exista „consecințe grave” dacă Rusia ar folosi astfel de arme împotriva Ucrainei.

- „Nu dezvălui exact modul în care vom răspunde, dar acest lucru va schimba fundamental natura conflictului. Folosirea armelor nucleare înseamnă că a fost depășită o linie foarte importantă”, a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a mai oferit asigurări că alianța monitorizează îndeaproape de mult timp forțele nucleare ale Rusiei.

- „NATO și aliații au monitorizat forțele nucleare ale Rusiei timp de decenii. Ce pot spune este că acest exercițiu rusesc este unul anual, prin care testează forțe nucleare. Noi îl vom monitoriza, așa cum am făcut mereu, dar vom rămâne vigilenți”, a transmis Jens Stoltenberg, făcând referire la exercițiul nuclear pe care Rusia urmează să desfășoare în următoarea perioadă. 

- NATO va organiza, de asemenea, un exercițiu cu arme nucleare, săptămâna viitoare, cu scopul de a asigura că capacitatea Alianței de descurajare nucleară este eficientă. Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că exercițiul este un antrenament de rutină, care are loc în fiecare an. „Scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO a fost întotdeauna păstrarea păcii, prevenirea și descurajarea agresiunii”, a spus Stoltenberg.

- În cadrul exercițiului nu vor fi folosite bombe nucleare cu focos activ, conform Euractiv. Scopul exercițiului este acela de a se asigura că personalul și echipamentele relevante sunt pregătite.

- Comentariile de joi ale lui Jens Stoltenberg vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a transmis miercuri, într-un interviu pentru presa franceză, că Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă vladimir Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei. „Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Ele sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a spus Macron în timpul unui interviu în direct la postul public France 2.

- Pe de altă parte, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat joi că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un „răspuns militar” al Occidentului atât de „puternic” încât „ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin „să nu blufeze”. „Putin nu-şi poate permite să blufeze. Trebuie să fie foarte clar că nici noi cei care sprijinim Ucraina - UE şi statele membre, SUA şi NATO - nu blufăm. Şi orice atac nuclear împotriva Ucrainei va provoca un răspuns, nu nuclear, dar un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilată”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges.

- O lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO, a afirmat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul NATO, potrivit unui purtător de cuvânt al Alianței.

- La începutul lunii, ​​fostul director al CIA, David Petraeus, spunea că SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare. Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce SUA și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al Alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO, ceea ce ar putea declanșa Articolul 5.

= Președintele american Joe Biden declara pe 6 octombrie că Vladimir Putin „nu glumește” atunci când face referire la utilizarea armelor nucleare. De asemenea, liderul de la Casa Albă avertiza că lumea se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare nucleară de la criza rachetelor din Cuba.

- Comentariile lui Biden au fost unele dintre cele mai dure de până acum din partea oficialilor americani cu privire la amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare și de a escalada dramatic războiul pe care l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina.

- În discursul în care a anunțat mobilizarea parțială, Vladimir Putin a spus că Moscova este pregătită să folosească „toate mijloacele” din arsenalul său pentru a-și apăra orice teritoriu, acuzând în același timp Occidentul de „șantaj nuclear” și că vrea să „distrugă” Rusia. Putin a spus atunci că „nu blufează”.

- Cu toate acestea, oficialii administrației Biden, de la consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan și până la oficialii din Departamentul de Stat și de la Pentagon, au vorbit în termeni mult mai cumpătați în ultima perioadă, spunând că iau în serios amenințările regimului de la Moscova, dar „nu văd o mișcare în privința acestora”.

- De asemenea, Sullivan a spus că SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia folosește o armă nucleară tactică în Ucraina.

- La finalul lunii septembrie Angela Merkel declara, într-un interviu pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, că amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare ar trebui luate în serios. „Înțelegerea acestor afirmații ar trebui luată în serios și nu ignorată ca și cum ar fi o cacealma. A lua în serios cuvintele nu este în niciun caz un semn de slăbiciune sau de conciliere, este un semn de înțelepciune politică”, spunea fostul cancelar german. 

- Amenințările dictatorului rus cu arma nucleară ar putea să fie doar vorbe goale pentru că arsenalul rusesc este vechi și neîntreținut iar o lansare ar putea să ducă la rezultate imprevizibile, precum explozia deasupra Rusiei sau chiar explozia pe teritoriu rus la lansare, a spus luna trecută expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, citat de publicația ucraineană Fakty.

- În completare, Pavel Baev, un cercetător militar care a lucrat pentru ministerul sovietic al apărării, a spus că Putin nu poate conta că aceste arme funcționează efectiv. „Majoritatea acestor focoase depozitate acolo sunt foarte vechi”, a declarat Baev, acum profesor la Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo. „Fără testare, este foarte greu de spus cât de potrivite sunt, deoarece multe dintre ele au depășit data de expirare”, a mai spus Baev.

- Totuși, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare din Ucraina a elaborat instrucţiuni detaliate pentru ucraineni în cazul utilizării de către Federaţia Rusă a armelor nucleare tactice, ceea ce ar ridica la un nou nivel de escaladare a actualului război declanşat de regimul de la Kremlin împotriva Ucrainei.

- În plus, nu toți analiștii au o viziune atât de vagă asupra stării arsenalului tactic. Pavel Podvig, care conduce un proiect de cercetare numit „Forțele nucleare rusești” și este cercetător senior la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare, a declarat săptămâna trecută pentru The Guardian că „există un protocol de întreținere. Există modalități de a verifica dacă o armă este în stare bună de sănătate”.

- Potrivit Federației Oamenilor de Știință din SUA, Rusia are un arsenal total de 5.977 de focoase nucleare, acesta fiind cel mai mare arsenal nuclear din lume. Spre comparație, SUA au 5.428 de focoase nucleare, în timp ce Franța are 290, iar Marea Britanie are 225. Experții consideră că aproximativ 90% din totalul mondial al focoaselor nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite.

- Chiar și cel mai mic focos nuclear odată lansat, ar putea provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată. Bomba care a ucis până la 146.000 de oameni în Hiroshima, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost de 15 kilotone.

- Focoasele nucleare de astăzi pot avea mai mult de 1.000 de kilotone. În eventualitatea în care ar fi lansate, sunt foarte puține șanse ca oamenii să supraviețuiască în zona de impact imediat a unei explozii nucleare.

- Deși au existat multe teste nucleare și o creștere constantă a complexității lor tehnice și a puterii distructive, armele nucleare nu au fost folosite într-o confruntare armată din 1945.

- Conform unui nou studiu publicat de mai mulți profesori americani pe 15 august în jurnalul științific Nature, peste 5 miliarde de oameni, adică aproximativ 63% din populaţia planetei, ar muri de foame în cazul în care ar avea loc un război nuclear între SUA şi Rusia.

- Studiul indică faptul că un conflict real ar genera incendii pe porţiuni vaste ale Terrei, care pot aduce în atmosfera planetei peste 150 de milioane de tone de cenuşă, fapt care va duce la distrugerea culturilor agricole pe întreg globul.

- Totodată, în stadiu se precizează că un război nuclear la scară largă „ar produce o serie de schimbări climatice fără precedent în istoria omenirii”. „În cazul unui război nuclear ruso-american, mai mulţi oameni ar muri de foame în India şi Pakistan decât în ţările implicate direct în conflict”, spun cercetătorii.

- Concluziile au arătat că în cazul unui război nuclear total între SUA și Rusia, temperatura medie la suprafaţa planetei ar scădea cu 16 grade Celsius, adică de trei ori mai mult decât diferenţa de temperatură dintre perioada prezentă şi ultima epocă de gheaţă.

- Realitățile care stau la baza vocabularului amenințător sunt o zonă mult mai gri decât sugerează cel care amenință, mai scriu jurnaliștii de la The Guardian. Suntem departe de a fi siguri că Putin ar fi pregătit să fie primul lider din ultimele decenii care folosește arme nucleare în timp de război, din cauza ambițiilor sale teritoriale în Ucraina. Dacă scopul său principal este să rămână la putere, acesta ar putea fi exact modul greșit de a proceda.

- În ciuda limbajului apocaliptic al președintelui american, nu este deloc inevitabil ca Washingtonul să răspundă utilizării armelor nucleare de către Putin cu represalii nucleare. Jocurile de război din trecut sugerează că ar exista dezbateri aprinse în cadrul administrației.

- Dacă Putin ar decide să parieze totul și dacă ofițerii săi militari ar fi de acord să detoneze o armă nucleară în sau în jurul Ucrainei, atunci Joe Biden și echipa sa s-ar confrunta cu alegeri pe care toți președinții moderni ai SUA au sperat că nu vor trebui să le facă niciodată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marti , nato zicea ca rusii au 1300 de rachete ,azi , vineri deja au bombardat ucraina cu 3000 de rachete ! Nimeni nu stie nimic dar da din clanta ca sa isi castige banutul si sa nu ramana somer .Chiar daca bombele atomice sunt ruginite , e deajuns una ca sa termine tot ce exista acum , daca mai riposteaza si celelalte puteri nucleare , cum ar fi china, india ,franta america etc. pamantul va fi distrus de mii de ori si nu mai are cine sa scrie si sa contribuie la nici o mass media ( doar daca n-o fi presa si pe lumea ailalta) !Asa ca, lasati-o balta , pana acum n-au fost decat vorbe goale ,ucrainenii inving dar n-au acces la marea neagra , putin a murit de zeci de ori , rachetele s-au epuizat dar in fiece noapte distrug infrastructura de au ajuns sa opreasca exportul de energie electrica si maine chiar o sa ajunga sa importe , totul e pe dos fata de ce spun generalii pensionari si parerologii specialist in dorinta de a se vedea la T.V. ! Europa vine in cap cu inflatia ,iar rusii castiga si-si revin din ce in ce mai mult ( vezi THE ECONOMIST de ieri ) si-n rest numai palavre a la macron ! The Economist: Economia Rusiei și-a revenit ! si da si un grafic in care italia , franta , germania , cad in abis in timp ce sageata rusia se ridica-n ceruri ! Pe cine sa mai crezi , nu mai bine facem sport , niste ture de Herastrau si ne simtim bine si apoi plecam la munca , de unde luam papica la cei mici , decat sa ne facem ganduri cu razboiul si bombele lui peshte prajit , n-avem nici o putere de decizie si opiniile noastre le putem tipari pe hartie moale si folosita la WC. (hartia) !
    • Like 4
    • @ Costel Iordanescu
      Economia Rusiei e in cadere libera...Rusia e izolata total pe scena internationala....Rusia a pierdut razboiul de agresine dus in Ucraina...Daca Putin va actiona nuclear..represaliile vor fi enorme...si .Rusia va dispare ca stat ......
      • Like 2
    • @ Vall Dinn
      represaliile vor fi enorme...si .Rusia va dispare ca stat ......Si noi odata cu ea si cu intregul pamant ,tu crezi ca nord coreeni vor sta cu mainile-n san , sau chinezii sau turcii !? Mai bine zi Doamne fereste ...!!!
      • Like 2
    • @ Vall Dinn
      Se vede ca n-ai citit THE ECONOMIST despre anuntul ca america a intrat in recesiune , inflatia cat casa ,italia,germania,franta ,la fel si intreaga europa , de romanica nici nu mai vorbesc , o sa "cujetam" la iarna sub plapuma si nemtii or sa zica pana la urma rusilor : faceti ce vreti , dati-ne gaz si petrol ca ne darama poporenii si o instaleaza pe merkel la loc !si ne mai si prind cu matza-n sac , nici nu am apucat sa-l umplem (macar 100 de miliarde , nu ca americanii care au 30 de TRILIOANE datorii , toti dolarii sunt in china ! Ne baga astia la bulau , dati-ne gaz !
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Recesiunile sunt ceva normal, se intampla periodic. Da, aceasta va fi mai dura din cauza cresterii pretului la combustibil, dar nu-i nimic special la ea. Cel putin nimic diferit pentru americani si majoritatea globului. Diferit este pentru europeni ca au nevoie sa se incalzeasca la iarna si pentru rusi ca au sanctiunile pe cap si un razboi de dus (pentru ucraineni e un dezastru).
      Europenii vor trece peste iarna asta, cu costuri mari, dar vor trece, cu ceva minus economic (1-2%). Rusii insa... mai vedem, vor avea probabil cadere conomica de peste 12% iar asta e un dezastru, nu mai vorbesc de pierderea umana - tineri decedati in razboi sau fugiti din tara, plus scaderea in competitivitate datorata retragerii investitiilor straine. Da, din punct de vedere monetar sunt inca ok, cau bani ca le vine din pretul gazului, dar in rest... nu e prea bine pentru Rusia.
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      de ce nu te muti in rusia ? acolo nu e bine ?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult