Sari la continut
Republica
Verde

Cum arată manipularea prin limbaj atunci când vine vorba de riscuri. Cazul sloganului „persoana responsabilă pentru siguranța ta ești TU”

Siguranța la locul de muncă

Foto: Profimedia

În unul dintre grupurile de WhatsApp ce reunește responsabili SSM din România, am urmărit zilele trecute o discuție foarte interesantă legată de afișul de mai jos, cu text în limba engleză.

Întrebarea unuia dintre membri: ‘’Ați folosit/folosiți astfel de afișe?’’ a primit răspunsuri pozitive care menționau faptul că în Anglia și în Germania se folosesc și oglinzi cu același conținut.

Cineva sugera inscripționare pe oglinzi a unui mesaj de genul “Te uiți la persoana responsabilă pentru securitatea ta”.

Asta îmi aduce aminte de mesajele similare întâlnite în unele companii, fie la intrare, fie la deasupra chiuvetei din sălile de baie.

Cu toate bunele intenții ale celor care folosesc această abordare, lipsa cunoștințelor de lingvistică nu duce la rezultatul dorit, ba chiar se întoarce împotriva lor.

Una dintre disciplinele pe care le studiem în cadrul SPoR - Psihologia Socială a Riscului, este lingvistica.

Lingvistica se referă la studiul limbii și are legătură cu tot ceea ce comunicăm, atât vorbit cât și scris.

Studiul lingvisticii ne ajută să înțelegem cultura organizațiilor cu care lucrăm și felul în care limbajul folosit în organizație influențează deciziile oamenilor legat de risc. În plus, te ajută să înțelegi semnificația, sensul și scopul mesajului. Putem afla astfel ce este dincolo de cuvinte: valorile promovate, prejudecățile, intenția de manipulare, scopul real al mesajului.

Deoarece limbajul pe care oamenii îl folosesc nu este niciodată neutru, analiza limbajului și a discursului ne dezvăluie filozofia persoanei care îl folosește, viziunea sa și a organizației asupra lumii.

Studiul beletristicii, al dramaturgiei și al poeziei din școală generală are exact rolul asta: să te pregătească să înțelegi care este sensul cuvintelor folosite și ce viziune asupra lumii are omul sau organizația care le folosește.

Că acest lucru nu este ușor de făcut, îmi este clar si cred ca nu sunt singurul chinuit de celebra întrebare adresată de profesorul de limba și literatură română ‘’Ce a vrut să spună autorul poeziei”?’’

Să revenim la mesajul în discuție: ‘’The person responsible for your safety is YOU’’, adică „Persoana responsabilă pentru siguranța ta ești TU”.

Ce îmi transmite acest mesaj? Că rezultatul investigării unui potențial accident de muncă în această organizație are o singură cauză: Eu. Adică un alt fel de a spuna ca întotdeauna ‘’victima este de vină’’.

În acest fel, conducerea companiei (cei care au plătit realizarea și promovarea mesajului) ignoră intenționat celelalte posibile cauze ale unui eventual accident: echipamentele vechi, procesele prost desenate, decizia manageriala de a reduce costurile prin nerelizarea mentenanței la timp, presiunea managerială pentru productivitate, lipsa training-ului specific, incapacitatea de a recruta și păstra personal calificat corespunzător etc.

Cu alte cuvinte minciună prin omisiune. Când tu comunici cu cineva cu care ai în comun același interes doar lucrurile care te pun pe tine în avantaj într-o situație specifică, putem spune că este vorba despre manipulare.

Siguranța în muncă este o strada cu două sensuri

Când textul este însoțit și de o grafică neinspirată, mesajul devine cu atât mai puternic și construiește o percepție falsă despre responsabilitatea și autoritatea mea de a preveni accidentele.

În fotografie, degetul arătător îndreptat spre mine îmi transmite nu doar neliniște ci și un sentiment de vinovăție, apriori. In plus, îmi aduce aminte de mesajele de recrutare în armata Unchiului Sam.

Fără a avea pretenția că este perfect, cred că un mesaj de genul ‘’Siguranța începe cu NOI. Ai grijă de tine și de colegii tăi!’’ contribuie mai bine la siguranța mea și a colegilor mei.

NOI definește relația social dintre mine și colegii mei și punctează faptul că suntem împreună în aceasta poveste, cu responsabilități și răspunderi egale. Responsabilitatea pentru siguranta in munca este întotdeauna socială. Siguranța în muncă este o strada cu două sensuri.

Când este vorba despre safety, folosirea lui NOI contribuie și la crearea unei identități comune si pune toate persoanele implicate pe același nivel de răspundere indiferent de nivelul ierarhic din companie.

În nici o organizație frica și anxietatea nu generează rezultate pozitive pe termen lung.

Dacă sunteți interesați de îmbunătățirea comunicării interne în materie safety, trimiteți un e-mail la decebalm@corporatdynamics.ro și consultanții Corporate Dynamics vor răspunde cu plăcere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu ante-comentatorii. Am lucrat peste 3 decenii în domenii cu risc ridicat și am mai mult decât o idee despre SSM. Afișul care responsabilizează individul este cât se poate de corect, pentru că pleacă de la premiza că angajatorul a făcut DEJA toate demersurile legale cu privire la instruirea personalului și la asigurarea condițiilor tehnice în conformitate cu NTSM specifice activității locului de muncă. E o aiureală să creadă cineva că NOI, colegii, putem avea grijă, de exemplu, de un alpinist utilitar care face acrobații la 70 de metri înălțime, fără să se asigure. Ce ar trebui NOI să facem? Să stăm la baza turnului pregătiți să îl prindem într-o pătură?
    Alt hoax...
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Premiza este interesanta in teorie, in practica angajatorul nu face chiar ''toate demersurile legale cand este vorba despre conditiile tehnice'' si nu numai (calitatea instruirii, etc). In situatia descrisa, cea cu alpinistul, colegii pot si trebuie sa adreseze imediat situatia: mesaj empatic si ferm catre acrobat, stop work si anuntarea superiorului ierarhic. Grija fata de viata colegilor trebuie sa fie o preocupare continua, nu doar in situatiile extreme. Fara sa fie in controlul nostru constient si rational, tot ce fac si ce nu fac cei din jurul nostru, ne influenteaza: parinti, manageri, instructori, colegi, vecini etc. De asta companiile trebuie sa fie preocupate sa construiasca o cultura a grijii reciproce.
      • Like 0
  • Stimate domn, ati lipsit la aceasta lectie si vorbiti din auzite!....Pai daca eu nu sunt constient de riscurile intalnite in viata, la serviciu, pe oriunde.....atunci cine sa fie???? De ce altul s-ar gandi mai mult la mine decat o fac eu????... in meseriile de risc si in hobby-uri riscante, primul care isi verifica uneltele, echipamentele, locul de munca, traseele, etc - este persoana direct implicata. Nu te bazezi pe cel de langa tine, pui mana si verifici. Aaaa, ca managerii, proprietarii au obligatii in acest sens - da, e adevarat. Dar nu pot sa merg ca prostul inainte, daca stiu ca nu e in regula ceva......eu mor, nu ei....iar dupa, ce mai conteaza cine plateste? Eu sunt mort.... Luati cazul femeilor....daca merg noaptea pe strada, imi asum un risc....nu pot sa merg ca proasta gandindu-ma ca barbatii sunt toti niste gentlemeni care ma ocrotesc....imi lipseste o parte din creier daca gandesc asa....prin urmare o fac pe pielea mea, asumandu-mi niste riscuri....deci sunt responsabila pentru mine, pentru integritatea mea....nu e vorba de vinovatia victimei, din CAUZA CUI se intampla, dar trebuie sa constientizam o data pentru totdeauna....nimeni in aceasta lume nu este mai interesat de mine, de viata mea, de existenta mea decat sunt eu.....asa ca, EU SUNT RESPONSABIL PENTRU MINE in orice aspect al vietii mele.
    • Like 2
    • @ Eliza Mioc
      Nu va contrazic, sunteti responsabil pentru dumneavoastra, dar nu sunteti singurul. Pentru riscurile ascunse, cele existente datorita designului de proces, a echipamentelor cu mentenanta defectuoasa de la locul de munca, instruiri etc sunt raspunzatori si managerii din organizatia dumenavoastra. Ar fi frumos sa apara si ei in slogan sau macar sa fie pomeniti, poate asa isi asuma si se mobilizeaza.
      • Like 0
  • Razvan check icon
    Stimate domn,
    Se vede ca nu ati interactionat cu categoria sociala formata din muncitorii din santier. Degeaba responsabilul SSM le toaca lunar despre ceea ce trebuie sa faca, degeaba conducatorii punctelor de lucru stau cu ochii si gura pe ei fiindca nu respecta NTSM sau ca nu folosesc echipamentul individual de protectie pus la dispozitie daca omul respectiv nu este si nu devine constient ca el este primul care ar trebui sa se fereasca si sa aiba grija de el !
    Filozofeala dvs cu "NOI" vs "TU", mesaje subliminale cu rezultat in accentuarea sentimentului de vinovatie, etc poate ca este valabila in mediul corporate, dar muncitorii sunt oameni dintr-o bucata, care gandesc simplu si la obiect, de aceea exprimarea trebuie sa fie la fel.
    • Like 2
  • Este din păcate o percepție complet greșită, mesajul incriminat se dorește doar a fi o subliniere a rolului determinant al angajatului în prevenirea accidentelor, prin vigilență, instruire, motivație și identificarea pericolelor și evaluarea informată a riscurilor, nicidecum pasarea de responsabilitate în caz de accident, pentru analiza și ancheta de accidente există metodologii obiective, nu mai suntem în epoca 'mortul e vinovat'... Din nefericire aici așa zisul consultant(sau ce o fi) duce discuția într-o zonă extrem de greșită și periculoasă pentru cultura de organizație, adică fix contrariul a ce așteaptă(eventual...) de la un specialist SSM, căci ce sunt aceștia în RO e o altă discuție pe care nu doresc nici măcar s-o încep acum...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult