Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Surpriza din sondajul lui Nicușor Dan. Cum arată votul pentru alegerile parlamentare în rândul celor care vor să meargă la urne

Un sondaj realizat pentru Uniunea Salvați România (USR) arată că 40% dintre respondenții care au declarat că merg sigur la vot și sunt deciși cu cine votează vor pune ștampila pe PSD, iar 19% vor vota cu USR. PNL s-ar afla pe locul al treilea în opțiunile de vot, cu 18%. 

„Aveam deja semne că românii vor oameni cinstiţi, care vin din afara sistemului: cel mai bun exemplu este simpatia reală de care s-a bucurat premierul Cioloş în scurtul lui mandat. Iar acest sondaj confirmă toate aceste lucruri. Şi ne mai zice şi că nu trebuie să ne oprim aici. Mai putem creşte, mai sunt încă aproape 3 saptămâni până la alegeri!”, a scris pe contul său de Facebook președintele USR, Nicușor Dan.

Studiul a fost realizat de Kantar-TNS în perioada 11-21 noiembrie 2016. Interviurile s-au desfășurat prin telefon (metodologie CATI – Computer Assisted Telephone Interviews). Eşantionul studiului este de 1003 respondenţi.

(clic pe imagine pentru a mări)

Studiul este reprezentativ pentru populaţia României cu drept de vot (peste 18 ani), stratificat pe cote de gen, vârstă, educaţie, regiune şi mărimea localităţii conform datelor din anexă (structura comparabilă cu datele INS). Datele au fost ponderate cu o eficienţă de ponderare de 98% (cea mai mică pondere este de 0,741, cea mai mare este de 1.790).

Marja de eroare a studiului este de +/- 3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Pe de altă parte, un sondaj comandat de PNL și publicat recent de stiripesurse.ro arată că PNL se află pe locul al doilea, după PSD. Sondajul a fost prezentat în două variante. În varianta în care nu sunt incluse și persoanele nehotărâte, PSD are 34%, urmat de PNL cu 28%, USR cu 5%, UDMR cu 5%, ALDE cu 4,2% și PMP cu 4%. 

În varianta sondajului comandat de PNL în care sunt cuprinse și persoanele care nu au o opinie cristalizată, dar și-au exprimat o preferință pentru unul dintre partide, PSD are 41%,  PNL - 33%, USR - 7%, UDMR - 5%, ALDE - 5%,  PMP - 4%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă cineva își mai închipuie că PNL sau PMP reprezintă opoziția față de PSD, gândul îmi zboară automat la butada lui Einstein în legătură cu infinitatea Universului, pentru că trebuie să le reamintim uitucilor că chiar și prima guvernare Boc avea o astfel de combinație (PSD-PDL) ca să nu mai pomenim de monstruoasa coaliție contra naturii Ponta-Căcărău (care numai în serios nu putea fi luată, lucru dovedit ulterior). O fi Nicușor Dan vorbagiu, dar cineva trebuie să le pună bețe în roate combinatorilor mai sus pomeniți. Tăriceanu e doar un pesedist vopsit, în pene de liberal (very import papagal, vorba cuiva). Sau vă e dor de guvernările Văcăroiu și Năstase? că tot pomenea cineva mai jos de peisaj politic dezolant.
    A nu te duce la vot, pe motiv de dezamăgire în așteptări, e ca și cum ai renunța la partidele de sex cu nevasta sau consortul fiindcă nu seamănă cu Jessica Alba ori Brad Pitt. Adică noi suntem perfecți, dar liderii noștri nu ne merită... care n-am avut noroc. Sau, fraudatorul Dragnea strigă fraudă, fiind ridicol că se antepronunță, în schimb noi, alegătorii, suntem cu totul îndreptățiți să apreciem că toți sunt la fel, chiar și celor care candidează pentru prima oară neacordându-le nicio șansă.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Fără nicio intenție de a-i lua apărarea lui Tărcieanu, aș oreciza doar că este SINGURUL politician român în viață care vorbește o limbă franceză aproape de nivelul unui nativ. Asemenea politicieni sînt foarte rari. Că ar fi PSD-ist vopsit nu știu, ce dovezi aveți? Că a făcut alianță cu PSD? De acord, dar și Băsescu a făcut alianță cu PSD și cu ce e mai rău în PSD, cu Gabriel Oprea. Astea nu se pun? De ce? A nu-l simpatiza pe Tăriceanu a una, a face „analize” de acest fel este alta.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Tot parcursul lui Răzgândeanu, de când și-a întors decizia de a demisiona din funcția de premier, din urmă cu vreo zece ani, deciziile sale și sprijinul fățiș din partea PSD-lui îi trădează orientarea politică. Abilitatea pentru limba franceză nu are nicio relevanță. Și Petre roman o are.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Just, vă plac Iliescu, Băsescu și Antonescu, chinuitori de engleză. Ce-i cu Petre Roman? Îl analizăm și pe el politic? Sau face parte din categoria considerată de dv. negativă? Și Băsescu l-a considerat la fel. Alte gînduri?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Domnul meu, mata ori vrei să scrii ceva ca să te afli în treabă ori vrei să crezi că am timp de asemenea prostii. Dna Armand vorbește franceza nativ, dl Cioloș este și el OK, ce-i cu asta? Nu am făcut lista tuturor care vorbesc frumos franceza ori o limbă străină în general. DAr modul cum o citați pe dna Armand așa, ca să-mi dai una peste bot, că-s obraznic, îmi aduce aminte de un amic din studenție, eram la Budapesta și, într-o- dimineață, îl trezesc gunoierii care vorbeau și relativ tare, la care el exclamă, supărat că l-au trezit: ai dracu’, la ăștia pînă și gunoierii vorbesc ungurește. Să ne trăiești, domnu’ Gogu, mai zi una, alta... Poate îmi mai aduc aminte de vreun banc.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Înţeleg că PSD n-a făcut sondaj pentru că n-are nevoie. Eu sunt unul din cei care vor sta acasa. Dacă a ieşit Trump nu se vor întâmpla prea multe lucruri bune în viitor.
    • Like 0
  • Exact ca la locale. Si atunci au fost diferente majore si s-a dovedit ca PNL a mintit cu nerusinare. Nicusor Dan a scos 30% iar PNL il dadea sub Predoiu, pe la 10%. Pe cine sa credem oare acum? Eu unul merg pe mana USR pt ca la locale sondajele lor au fost DE DEPARTE cele mai apropiate de realitate. Iar PNL a facut blat cu PSD pe Bucuresti. USR are 40% in Bucuresti in prezent, veti vedea.
    • Like 1
  • check icon
    Mergem din surprize în surprize după mass media: surpriză cu Brexit, surpriză cu Donald, surpriză cu USR. Nu este nicio surpriză, stimată doamnă, nici una. Surpriza surprizelor ar fi să ia ALDE 25 % și să moară toți de ciudă că n-au anticipat asta.
    • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Eu n-aş crede prea mult în sondaje. Şi americanii au crezut şi s-au ars.
      • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Mulțumesc, nu mă interesează. L-am cunoscut pe Nicușor Dan în 2008, venise „în piața politică”, să spun așa, și eram curios să văd. S-a dovedit ÎN OPT ANI, că nu a făcut NIMIC, vorbagiu. Nu are planuri, nu are idei, nu are proiecte, critică orice fac alții și se autodeclară luptător împotriva corupției. Este o unealtă excelentă în mîna celor care doresc să spargă simpatia pt centru-dreapta în două pentru a promova PSD-ul pe primul loc. Procedura e simplă, evidentă și deja fumată.
      • Like 0
    • @
      Cine stie ce iese daca face ALDE un sondaj... :)
      • Like 0
  • check icon
    Este tactica din anul 2000, adaptată la context: ca să NU fie premier PNL, divizezi votul PNL juma și USR altă juma și... cîștigă PSD! E simplu. O să-mi spuneți că sînt paranoic, că Iohannis nu poate promova PSD-ul. Ba da, poate. Dacă vrei, poți.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Acolo, mai întîi, l-au scos pe tușă pe Orban, singurul candidat care putea concura cu madame Firea. Unde nu merge pe față, DNA is used. Și acum va fi la fel, dacă ALDE ia prea multe voturi, niscai dosar pt Tăriceanu. Ce bine zicea tătuca Iliescu prin 1990, imediat ce preluase puterea: democrație originală. Ptiu drace, curat originală, coane Ioane.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult