Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Surpriza din sondajul lui Nicușor Dan. Cum arată votul pentru alegerile parlamentare în rândul celor care vor să meargă la urne

Un sondaj realizat pentru Uniunea Salvați România (USR) arată că 40% dintre respondenții care au declarat că merg sigur la vot și sunt deciși cu cine votează vor pune ștampila pe PSD, iar 19% vor vota cu USR. PNL s-ar afla pe locul al treilea în opțiunile de vot, cu 18%. 

„Aveam deja semne că românii vor oameni cinstiţi, care vin din afara sistemului: cel mai bun exemplu este simpatia reală de care s-a bucurat premierul Cioloş în scurtul lui mandat. Iar acest sondaj confirmă toate aceste lucruri. Şi ne mai zice şi că nu trebuie să ne oprim aici. Mai putem creşte, mai sunt încă aproape 3 saptămâni până la alegeri!”, a scris pe contul său de Facebook președintele USR, Nicușor Dan.

Studiul a fost realizat de Kantar-TNS în perioada 11-21 noiembrie 2016. Interviurile s-au desfășurat prin telefon (metodologie CATI – Computer Assisted Telephone Interviews). Eşantionul studiului este de 1003 respondenţi.

(clic pe imagine pentru a mări)

Studiul este reprezentativ pentru populaţia României cu drept de vot (peste 18 ani), stratificat pe cote de gen, vârstă, educaţie, regiune şi mărimea localităţii conform datelor din anexă (structura comparabilă cu datele INS). Datele au fost ponderate cu o eficienţă de ponderare de 98% (cea mai mică pondere este de 0,741, cea mai mare este de 1.790).

Marja de eroare a studiului este de +/- 3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Pe de altă parte, un sondaj comandat de PNL și publicat recent de stiripesurse.ro arată că PNL se află pe locul al doilea, după PSD. Sondajul a fost prezentat în două variante. În varianta în care nu sunt incluse și persoanele nehotărâte, PSD are 34%, urmat de PNL cu 28%, USR cu 5%, UDMR cu 5%, ALDE cu 4,2% și PMP cu 4%. 

În varianta sondajului comandat de PNL în care sunt cuprinse și persoanele care nu au o opinie cristalizată, dar și-au exprimat o preferință pentru unul dintre partide, PSD are 41%,  PNL - 33%, USR - 7%, UDMR - 5%, ALDE - 5%,  PMP - 4%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Dacă cineva își mai închipuie că PNL sau PMP reprezintă opoziția față de PSD, gândul îmi zboară automat la butada lui Einstein în legătură cu infinitatea Universului, pentru că trebuie să le reamintim uitucilor că chiar și prima guvernare Boc avea o astfel de combinație (PSD-PDL) ca să nu mai pomenim de monstruoasa coaliție contra naturii Ponta-Căcărău (care numai în serios nu putea fi luată, lucru dovedit ulterior). O fi Nicușor Dan vorbagiu, dar cineva trebuie să le pună bețe în roate combinatorilor mai sus pomeniți. Tăriceanu e doar un pesedist vopsit, în pene de liberal (very import papagal, vorba cuiva). Sau vă e dor de guvernările Văcăroiu și Năstase? că tot pomenea cineva mai jos de peisaj politic dezolant.
  A nu te duce la vot, pe motiv de dezamăgire în așteptări, e ca și cum ai renunța la partidele de sex cu nevasta sau consortul fiindcă nu seamănă cu Jessica Alba ori Brad Pitt. Adică noi suntem perfecți, dar liderii noștri nu ne merită... care n-am avut noroc. Sau, fraudatorul Dragnea strigă fraudă, fiind ridicol că se antepronunță, în schimb noi, alegătorii, suntem cu totul îndreptățiți să apreciem că toți sunt la fel, chiar și celor care candidează pentru prima oară neacordându-le nicio șansă.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Fără nicio intenție de a-i lua apărarea lui Tărcieanu, aș oreciza doar că este SINGURUL politician român în viață care vorbește o limbă franceză aproape de nivelul unui nativ. Asemenea politicieni sînt foarte rari. Că ar fi PSD-ist vopsit nu știu, ce dovezi aveți? Că a făcut alianță cu PSD? De acord, dar și Băsescu a făcut alianță cu PSD și cu ce e mai rău în PSD, cu Gabriel Oprea. Astea nu se pun? De ce? A nu-l simpatiza pe Tăriceanu a una, a face „analize” de acest fel este alta.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Tot parcursul lui Răzgândeanu, de când și-a întors decizia de a demisiona din funcția de premier, din urmă cu vreo zece ani, deciziile sale și sprijinul fățiș din partea PSD-lui îi trădează orientarea politică. Abilitatea pentru limba franceză nu are nicio relevanță. Și Petre roman o are.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Just, vă plac Iliescu, Băsescu și Antonescu, chinuitori de engleză. Ce-i cu Petre Roman? Îl analizăm și pe el politic? Sau face parte din categoria considerată de dv. negativă? Și Băsescu l-a considerat la fel. Alte gînduri?
   • Like 0
  • @
   check icon
   Domnul meu, mata ori vrei să scrii ceva ca să te afli în treabă ori vrei să crezi că am timp de asemenea prostii. Dna Armand vorbește franceza nativ, dl Cioloș este și el OK, ce-i cu asta? Nu am făcut lista tuturor care vorbesc frumos franceza ori o limbă străină în general. DAr modul cum o citați pe dna Armand așa, ca să-mi dai una peste bot, că-s obraznic, îmi aduce aminte de un amic din studenție, eram la Budapesta și, într-o- dimineață, îl trezesc gunoierii care vorbeau și relativ tare, la care el exclamă, supărat că l-au trezit: ai dracu’, la ăștia pînă și gunoierii vorbesc ungurește. Să ne trăiești, domnu’ Gogu, mai zi una, alta... Poate îmi mai aduc aminte de vreun banc.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Înţeleg că PSD n-a făcut sondaj pentru că n-are nevoie. Eu sunt unul din cei care vor sta acasa. Dacă a ieşit Trump nu se vor întâmpla prea multe lucruri bune în viitor.
  • Like 0
 • Exact ca la locale. Si atunci au fost diferente majore si s-a dovedit ca PNL a mintit cu nerusinare. Nicusor Dan a scos 30% iar PNL il dadea sub Predoiu, pe la 10%. Pe cine sa credem oare acum? Eu unul merg pe mana USR pt ca la locale sondajele lor au fost DE DEPARTE cele mai apropiate de realitate. Iar PNL a facut blat cu PSD pe Bucuresti. USR are 40% in Bucuresti in prezent, veti vedea.
  • Like 1
 • check icon
  Mergem din surprize în surprize după mass media: surpriză cu Brexit, surpriză cu Donald, surpriză cu USR. Nu este nicio surpriză, stimată doamnă, nici una. Surpriza surprizelor ar fi să ia ALDE 25 % și să moară toți de ciudă că n-au anticipat asta.
  • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   Eu n-aş crede prea mult în sondaje. Şi americanii au crezut şi s-au ars.
   • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Mulțumesc, nu mă interesează. L-am cunoscut pe Nicușor Dan în 2008, venise „în piața politică”, să spun așa, și eram curios să văd. S-a dovedit ÎN OPT ANI, că nu a făcut NIMIC, vorbagiu. Nu are planuri, nu are idei, nu are proiecte, critică orice fac alții și se autodeclară luptător împotriva corupției. Este o unealtă excelentă în mîna celor care doresc să spargă simpatia pt centru-dreapta în două pentru a promova PSD-ul pe primul loc. Procedura e simplă, evidentă și deja fumată.
   • Like 0
  • @
   Cine stie ce iese daca face ALDE un sondaj... :)
   • Like 0
 • check icon
  Este tactica din anul 2000, adaptată la context: ca să NU fie premier PNL, divizezi votul PNL juma și USR altă juma și... cîștigă PSD! E simplu. O să-mi spuneți că sînt paranoic, că Iohannis nu poate promova PSD-ul. Ba da, poate. Dacă vrei, poți.
  • Like 0
  • @
   check icon
   Acolo, mai întîi, l-au scos pe tușă pe Orban, singurul candidat care putea concura cu madame Firea. Unde nu merge pe față, DNA is used. Și acum va fi la fel, dacă ALDE ia prea multe voturi, niscai dosar pt Tăriceanu. Ce bine zicea tătuca Iliescu prin 1990, imediat ce preluase puterea: democrație originală. Ptiu drace, curat originală, coane Ioane.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult