Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacă la alegerile prezidențiale din 2019, alegătorii domnului Iohannis vor veni la urne după ora 18.30? UPDATE: S-a născut un nou partid

Klaus Iohannis

1. Dacă la alegerile prezidențiale din 2019, alegătorii domnului Iohannis vor veni la urne după ora 18.30 (oră la care dl. președinte a binevoit a se prezenta azi la vot), cu câtă atenție și îngrijorare credeți că-și va urmări dl. președinte spectaculoasa prăbușire în neant?

2. Dacă noul primar al Capitalei, anunțat de televiziuni la ora 21, va da o dispoziție ca toate clădirile din centrul istoric să se vopsească în culori vii, țipătoare, câți dintre cei care stau la această oră la terase vor binevoi să-și ridice privirile din halba de bere?

3. Dacă 50, 60, 70 la sută din populația unui sector votează un penal, acești oameni se numesc alegători sau complici?

UPDATE: În seara aceasta a apărut un nou partid. Uniunea Salvați Bucureștiul a devenit Uniunea Salvați România. Nicușor Dan, clasat pe poziția a doua a scrutinului pentru Primărie, după Gabriela Firea, a anunțat că „Uniunea Salvați Bucureștiul devine Uniunea Salvați România și va lupta pentru locuri în Parlament la alegerile parlamentare din acest an". Deocamdată, cel puțin la nivelul Bucureștiului, USB este a doua forță politică. Va reuși USR să facă și la nivelul României performanța electorală pe care a realizat-o la Capitală?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „„Uniunea Salvați Bucureștiul devine Uniunea Salvați România” // Ca idee. Cîndva careva-mi dă pe la nas cu noțiunea de Salvați/salvăm, miros scurt acolo escroc(i). Dacă aveți neuroni liberi, vă pot explica o jumătate de oră și de ce. // Cam pe-acolo-s, în același unghi personal, și cei care-i laudă.
    • Like 1
    • @
      Ne-a mai salvat in 1990 un Front al Salvarii Nationale, va amintiti? Chestia asta cu salvarea chiar are mirosul de care pomeneai... Dar de, memoria olfactiva a romanilor...
      • Like 0
  • check icon
    „Cu câtă atenție și îngrijorare credeți că-și va urmări dl. președinte spectaculoasa prăbușire în neant?...” // Bănui că dlui Negruțiu, eventual cititorii pe care cu-onor îi satisface posedă o mare plăcere, în a se juca de-a Demiurgul. Că dl Iohannis va pica, ba și-ncă în neant. // De multe ori privesc la dl Negruțiu și, pornit descoperindu-mă pe dînsul, îmi spun că-i o formă subtilă de-a-mi propria iritare de sine. Apoi realizez că dumnealui are totuși probleme cu obrazul. / În rest pozează în băieți cuminți și destupați - dînsul și generația - pe la televiziuni.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Erată: „o formă subtilă de-a-mi EXTERIORIZA propria iritare de sine...”
      • Like 0
  • Da, rămâne un mister întârzierea lui Johannis la vot. Cred sincer ca politica domniei sale a eșuat complet. Eșecul liberalilor din capitala fiind eșecul proiectului sau politic.
    Din pacate dau dreptate celor care au taxat de mai multă vreme conducerea tării prin postări pe facebook.
    • Like 0
  • Mai bine ceri scuze publicului pentru punctele 2 si 3 si lasi update-ul care este foarte bun. Altfel risti sa pui USR in oala cu toti "penalii". In rest articolele sunt super. Sper sa aveti resursele si daruirea pentru a continua.
    • Like 0
    • @ Catalin-Aurelian Mihai
      Scuze pt ce? Fapte sînt reale! Ai văzut cum a vopsit Vanghelie blocurile din sectorul dumisale? Ai văzut cum a ieșit Negoiță biruitor din nou, ca să nu mai amintesc de craioveanca penală Olguța?
      • Like 1
  • MihaiSt check icon
    Am un singur raspuns, pentru a treia intrebare: evident, persoanele care voteaza sunt alegatori. Ca sa-i numesti complici trebuie sa demonstrezi cu probe ca beneficiaza de pe urma unei infractiuni, la randul ei tot demonstrate cu probe. Ca sa fiu mai clar, trebuie definit ce inseamna un "penal", un cuvant care in ultima vreme tinde sa aiba alt inteles decat cel indeobste atribuit in dictionare. Alegatorii nu sunt prosti (sau betivi apatici - as vrea sa stiu cat de onorabila este a doua intrebare in ochii autorului...), asa cum incearca unii sa acrediteze acum ideea. Pur si simplu ei refuza manipularile venite din partea celor care confectioneaza dosare cu ajutorul delatorilor. Nu este suficient sa aduci la DNA pe cineva pentru care s-a primit ordin sa fie "scos pe tusa", sa chemi presa la usa din fata si sa-i agati de gat eticheta de corupt, ca la un imaginar stalp al infamiei - justitia trebuie sa aiba cu adevarat substanta, altfel pierde ea insasi din credibilitate. In plus, procedeul descris nu mai are putere, a devenit oarecum banal. Poate o analiza mai atenta a unor dosare cum ar fi cel al Liei Vasilescu si cel al lui Robert Negoita (nu m-am mai legat de alte cazuri din tara, unde raspunsul votantilor pentru facatorii de dosare a fost si mai ferm) ar mai domoli tonul dezbaterilor si ne-ar mai aduce cu picioarele pe pamant. Inchei cu o socoteala simpla: daca ar fi sa tinem seama de cifre, la Craiova au votat aproape 100.000 de oameni, iar 61 % dintre acestia au optat pentru Lia Vasilescu. Daca insinuezi ca toti, de la o margine la alta, sunt complici (la ce infractiune ? evolutia arestarii doamnei Vasilescu, eliberata a doua zi cu scuze stanjenite, a fost un caz absolut jenibil pentru organele de ancheta), atunci inseamna ca esti mai prost decat permite legea.
    • Like 2
  • Da, va reusi; abia astept sa am cui sa dau votul. Tara nu este deloc diferita de Bucuresti; tara e satula de dreapta sau stanga actuala; aceleasi figuri de 25 de ani; poate putin mai carunte si putin mai arogante; dar aceeasi abonati la banii statului; tara nu a avut cui sa isi dea votul, de aceea nu a iesit.Asa cum ne-am mobilizat in 2014, ne vom mobiliza din nou daca vedem o speranta . Si USR pare sa fie o speranta
    • Like 2
  • Bucureștiul s-a săturat de dreapta reacționară și incompetentă. A evoluat spre stânga progresistă. Iar votul pentru Primăria Generală a Capitalei dovedește încă o evoluție a electoratului, și anume de la gândirea patriarhală misogină retrogradă spre corectitudinea politică : poporul a ales o femeie, intelectuală și socialistă.
    • Like 1
  • pana sa ii faceti pe alegatorii unor persoane condamnate/cercetate penal complici, mai cititi/vadeti/acultati ce se intampla si pe aiurea; nu suntem o tara exceptionala, si nu avem o populatie exceptionala; dimpotriva: ceea ce s-a intamplat la noi, se intampla peste tot si tot timpul; toti marii dictatori ai sec XX au avut aprobari plebiscitare fulminante; asa ca, solutia este ca Parchetul sa lucreze si sa trimita in judecata, instantele sa lucreze si sa trimita la inchisoare, etc; nu are nici o importanta ca au fost alesi - daca vor fi gasiti vinovati, va fi pentru scurta vreme ...
    • Like 2
  • Ionel check icon
    Parerea mea este ca USB nu va reusi in tara ce a obtinut ieri in capitala. Tara este complet diferita de Bucuresti. Pentru a obtine voturi in tara, trebuie ca la vot sa se prezinte cei care au stat acasa acum. Acestia trebuie convinsi, de oameni din teritoriu, care oameni imi este greu sa cred ca vor fi gasiti sau ca vor dori sa ia parte la un astfel de proiect. Candidatii pentru parlament trebuie gasiti in teritoriu, dintre oamenii care traisec acolo si care au o pregatire, realizari , prestigiu. De regula, astfel de oameni fac deja politica....Succesul USB se datoreaza si acelor bucuresteni care au vazut in PNL un partid popular, nicidecum unul liberal, iar atunci au ales USB....
    • Like 0
  • La sectorul 3, primarul penal, plagiator si evazionist, Negoita Robert, a fost votat de 60% din cei prezenti la vot, care la randul lor au fost in proportie de 35% din numarul total al alegatorilor din sector. Unde erau ceilalti 65% ???
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult