Sari la continut
Republica
Prevenție

Cum calmăm animalele de companie în noaptea de Revelion. Interviu cu Liviu Ionescu, etolog

Câine speriat de artificii

Foto: Profimedia Images

„Simpla noastră prezență poate ajuta la calmarea animalelor de companie”, spune specialistul format în comportamentul animalelor de companie. Liviu Ionescu ne reamintește principiul echității în relația pe care o avem cu câinele sau pisica din familie: „așa cum ei sunt terapeuții noștri de-a lungul anului, ar trebui să schimbăm rolurile și să fim noi terapeuți pentru ei în momentele de stres, traumă sau pierdere a cunoștinței cu care se confruntă”.

Sărbătorile sunt un coșmar fonic pentru animalele de companie. Pentru pisicile, câinii, porcii de guineea sau papagalii noștri acesta este sezonul în care caută să se ascundă într-un loc în care se simt cât mai protejați cu putință de zgomotele care le irită timpanul. Când a auzit primii colindători, motanul meu, Porto, și-a dilatat pupilele și s-a ascuns în spatele patului, cu burta lipită de podea, strecurat sub calorifer. Nu a mai ieșit de acolo până la ultimul acord. Și tot acolo mă tem că își va petrece și Revelionul.

Fie că e vorba despre artificii, petarde sau colindători gălăgioși, pentru animalele de companie sărbătorile echivalează cu o traumă care le debusolează, le sperie și le determină să reacționeze imprevizibil. Datele de la Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor arată că în noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie se înregistrează cele mai multe pierderi de câini și pisici care, traumatizate de zgomotul petardelor, dispar de acasă. Este vorba de cele mai multe ori de animalele care stau în curte, însă și cele care locuiesc în casă sunt supuse unui stres îngrozitor.

Cum calmăm animalele de companie în noaptea de Revelion? Etologul Liviu Ionescu are o serie de sugestii. Ideal ar fi însă să începem un proces de desensibilizare sistematică mult înainte de perioada sărbătorilor.

Interviul pe larg:

Ce se întâmplă în momentul în care animalul de companie aude sunetul petardalor sau zgomotele foarte puternice?

Este important să precizăm că animalele de companie nu sunt afectate de sunete înalte doar în timpul Sărbătorilor. Sunt diferite animale care atunci când aud ambulanța au reacții imprevizibile. Ca și în cazul stresului cauzat de petarde sau artificii, la animalele de companie se declanșează trauma, apare blocajul psiho-emoțional și imprevizibilitatea reacțiilor lor e variată. În astfel de momente poate chiar să apară un conflict de scurtă durată în care câinele sau pisica își pot mușca stăpânii. E important să fim conștienți că această reacție este o descărcare și că nu este un gest intenționat.

Din punct de vedere etologic, orice animal în momentul în care nu știe să-și gestioneze un sentiment, o stare, o reacție, fie că este o traumă, un șoc fonic sau vizual, își caută un confort și un echilibru psiho-emoțional. În nevoia lor de a reacționa imediat, acționează imprevizibil din punctul nostru de vedere. Fie se blochează emoțional sau devin confuzi și atunci aleargă într-un loc în care nu știu dacă au un confort, fie se ascund și merg într-un loc călduros sau acolo unde știu că este locul în care ne-au simțit relaxați. La baza acestor reacții stă anticiparea.

Cum calmăm animalele de companie în noaptea de Revelion?

Sunt soluții la îndemâna oricui, soluții care au un impact puternic pozitiv asupra animalului. Ideal ar fi să nu lăsăm câinele sau pisica singuri în această perioadă. Simpla noastă prezență poate fi un calmant pentru ei. Așa cum ei sunt terapeuții noștri de-a lungul anului, ar trebui să schimbăm rolurile și să fim noi terapeuți pentru ei în momentele de stres, traumă sau pierdere a cunoștinței cu care se confruntă.

În momentul în care încercăm să intervenim aducem o plus valoare asupra stării de bine a animalului. Pentru a diminua impactul artificiilor și al exploziilor asupra câinelui sau a pisicii din casă e suficient ca acestea să ne vadă. Vom reuși să îi creștem confortul psiho-emoțional, să îl ajutăm să ajungă la un echilibru dacă încercăm să îl relaxăm prin mângâieri, vorbindu-i sau jucându-ne cu obiectele lui preferate. Putem să încercăm să ne luăm animalele de companie în brațe și să dăm muzica mai tare astfel încât să nu audă alte frecvențe din exterior. 

Există acest proces de desensibilizare sistematică care ajută animalul să se adapteze mai mult unei perioade atât de stresante. Cum funcționează el?

E impropriu să începem desensibilizarea sistematică pe 15 decembrie sperând că nu va mai reacționa imprevizibil de Revelion. Este un proces care trebuie făcut în timp. Repetitiv, cuantificabil cu intensitate variată în funcție de comportamentul și reacțiile animalului.

Desensibilizarea sistematică ar trebui să apară din momentul în care știm ce vrem să facem cu animalul de companie: dacă e un câine de familie, de show sau câine utilitar. Ar fi ideal ca acest proces să se efectueze sub îndrumarea unui specialist. Altfel riscăm să sufocăm câinele și să nu îi mai dăm personalitatea de care are nevoie, iar noi vom deveni o mamă-elicopter care își va proteja animalul din orice. Știu însă că în România de azi toți încearcă să își desensibilizeze animalul în funcție de ce citește pe Google. Unii reușesc, alții nu și riscă astfel ca prin dinamica lucrurilor să piardă relația psiho-emoțională cu animalul de companie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult