Sari la continut
Republica
Prevenție

Cum îți poate reda energia o practică veche de mii de ani

În toamna anului trecut, când copiii au început școala, proiectele la muncă s-au înmulțit, orașul a devenit un constant trafic jam, iar eu, care aveam mai multă nevoie de energie ca să pot bifa toate activitățile zilnice, m-am simțit mai sfârșită ca niciodată. Cunosc foarte bine toate teoriile despre o viață sănătoasă, însă adesea teoria și practica sunt două chestiuni ce nu se armonizează cu ușurință.

Mișcarea este esențială pentru sănătate, însă eu nu aveam niciun pic de energie pentru a mă apuca. Doar gândul că mai trebuie să adaug pe lista mea încă o activitate mă epuiza.

Și ce faci când nu ai energie pentru lucruri sănătoase?! Scrolling social media. De cele mai multe ori inutil, însă de data asta a fost cu folos. 

Pe Vlad îl știam mai demult din diverse contexte, fără legătură cu sportul, și eram prieteni pe social media. M-am uitat câteva zile la profilul lui și m-a surprins disciplina pe care și-o asumase și care părea că îi priește, pentru că efectiv părea nu doar cu vitalitate mai mare, ci și mai tânăr.

Astfel, că l-am sunat și i-am zis că aș vrea să practicăm împreună ceva ușor care să îmi redea vitalitatea. Așa am început Qi-Gong, în Gradina Japoneză... și da, mi-am regăsit energia.

Încercați această practică pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății și vitalității. Începeți cât e cald afară, pentru că practica în aer liber și în natură e fără egal. Pe urmă vă va intra în rutină și veți continua oriunde veți fi.

În acest articol vom explora, alături de instructorul Vlad Iorga, Qi Gong-ul și beneficiile sale.

Qi Gong - Fundamente și beneficii

O.I. : Ce este Qi Gong?

Vlad Iorga: Qi Gong este o practică chineză veche care vizează menținerea echilibrului și a armoniei în corp și în minte. Se concentrează pe utilizarea mișcărilor lente și fluide, respirației și concentrării mentale.

Principiile medicinii tradiționale chinezești, cum ar fi conceptele de yin și yang, Qi și meridiane energetice, sunt integrate în practica Qi Gong.

Beneficiile practicii Qi Gong:

Nivel de energie crescut: Prin practica regulată a Qi Gong-ului, se poate obține un nivel constant mai ridicat de energie vitală.

Circulație îmbunătățită: Qi Gong stimulează circulația sanguină și limfatică, ajutând la îmbunătățirea afluxului de oxigen și substanțe nutritive către organe și țesuturi.

Optimizarea hormonală: Practicarea Qi Gong poate influența sistemul endocrin și echilibrul hormonal, contribuind astfel la o stare fizică generală mai bună.

Stare de bine și relaxare: Qi Gong promovează eliberarea stresului și dezvoltarea unei stări de relaxare interioară.

Flow de Qi Gong și alchimia internă

O.I. : Ce înseamnă un flow de Qi Gong?

Vlad Iorga: Un flow de Qi Gong constă într-o succesiune de tranziții între diferite posturi, toate realizate în picioare. Acesta stimulează fiecare parte a corpului, organ cu organ și secțiune cu secțiune, de la mișcări de încălzire, până la posturi solicitante pentru flexibilitate.

Un flow de Qi Gong reprezintă practica revigorantă care pune accentul pe atenția asupra corpului și sincronizarea cu respirația. Este, practic, o formă de meditație în mișcare.

O.I.: Am auzit termenul de alchimie Qi Gong. Poți să ne spui ce în seamnă mai exact?

Vlad Iorga: Alchimia internă, numită și Nei Gong, este o artă înrudită cu Qi Gong, dar diferită în esență. După ce corpul este adus într-o stare optimă prin Qi Gong, se poate trece la nivelul următor al generării și stocării de energie (Qi) și a manipulării acesteia într-un mod avansat.

Nei Gong necesită o minte lucrată din punct de vedere emoțional și psihologic, precum și un corp optimizat pentru a atinge un nivel superior de funcționare.

Diferența între Qi Gong și Tai Chi

O.I. Am auzit poate mai des de Tai Chi, decât de Qi Gong, poți să ne spui care este diferența între cele două?

Vlad Iorga: Qi Gong este prima disciplină dintr-un sistem treptat mai complex, în timp ce Tai Chi reprezintă una dintre formele de practică energetică superioare.

Qi Gong pune accentul pe atenția asupra corpului și mișcărilor, în timp ce Tai Chi se concentrează mai mult pe tehnicile meditative și manevrarea subtilă a poziției corpului.

De ce să practici Qi Gong

Qi Gong e o practică veche de mii de ani care oferă o modalitate eficientă de a menține corpul și mintea într-o stare optimă de sănătate și armonie. Prin mișcări lente și fluide, respirație conștientă și concentrare mentală, Qi Gong poate aduce beneficii semnificative, inclusiv un nivel mai ridicat de energie, o circulație îmbunătățită și o stare generală de bine. Cu o înțelegere clară a diferenței dintre Qi Gong și Tai Chi, fiecare practică poate fi explorată în funcție de preferințe și obiective individuale, deschizând calea spre un stil de viață sănătos și echilibrat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult