Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum l-a găsit New York Times pe Liviu Dragnea, împreună cu alți cumpărători de favoruri, în mijlocul „mlaștinii lui Donald Trump”. „Să facă o fotografie cu președintele e aur pentru ei când se duc înapoi acasă”

Liviu Dragnea - Donald Trump

Foto: Captură ecran New York Times

O anchetă The New York Times, intitulată „Mlaștina pe care a construit-o Trump”, îl acuză pe președintele american că, după preluarea funcției, s-ar fi folosit de proprietățile sale pentru a construi un sistem de favoruri, la care puteau accede oameni de afaceri americani sau străini, politicieni și oficiali ai altor state și grupuri religioase. „Un președinte-om de afaceri a transferat căutarea de favoruri la Washington către hotelurile și stațiunile familiei sale și a câștigat milioane ca portar al propriei administrații”, scrie The New York Times. 

Donald Trump a câștigat alegerile cu imaginea unui om prosper de afaceri, care vrea să asaneze mlaștina încrengăturilor de interese de la Washington.

„Dar domnul Trump nu doar că a eșuat să pună capăt culturii lobby-ului și a căutării de favoruri de la Washington. A reinventat-o și și-a transformat hotelurile și resorturile în noua cameră din spate a puterii, unde afacerile publice și cele private se amestecă, iar interesele speciale guvernează”, scrie The New York Times

După ce a ajuns președinte, Trump a delegat afacerile către cei doi fii ai săi, Donald și Eric. Însă tot atunci grupuri de lobby, magnați, companii, oficiali străini sau oameni de afaceri care voiau ceva de la președintele american, uneori fie și doar să apară într-o poză cu acesta, ar fi devenit clienți ai hotelurilor și stațiunilor sale. „O investigație a The Times a arătat că peste 200 de companii, diverse grupuri și guverne străine au devenit clienți ai proprietăților lui Trump, în timp ce au obținut beneficii de la el și administrația sa”, susține sursa citată. Nu toți au obținut ceea ce voiau, continuă jurnaliștii americani. „Însă, indiferent dacă au câștigat sau au pierdut, domnul Trump a beneficiat financiar. Eu au adus bani afacerii de familie prin ieșiri la golf și mese, evenimente corporative uriașe și gale.

Peste 70 de grupuri de advocacy, companii și guverne străine au ținut la proprietățile președintelui evenimente care au avut loc anterior în altă parte sau au creat noi evenimente care adus dolari domnului Trump”, susține publicația.

The New York Times scrie și despre vizita pe care Liviu Dragnea a făcut-o în SUA, în timpul învestirii lui Trump. 

„Pentru politicienii străini aflați pe treptele inferioare ale scării diplomatice din Washington, chiar și o întâlnire întâmplătoare cu președintele american poate fi o victorie propagandistică semnificativă”

„La inaugurarea președintelui, un politician român, pe nume Liviu Dragnea, a oprit la hotelul lui Trump pentru cină. În țara sa, domnului Dragnea - șeful Partidului Social Democrat - îi fusese interzis să ocupe funcții înalte și era pe punctul de a fi judecat pentru acuzații de corupție. Dar la Washington a dat mâna cu președintele ales.

În acea seară, în timp ce domnul Trump și anturajul său treceau prin hotel, domnul Dragnea și premierul țării sale (n.r. Sorin Grindeanu) au profitat de șansă. Domnul Dragnea și-a asigurat ceea ce a descris ulterior în mod eronat ca o cină intimă, genul de întâlnire care ar putea dura luni sau ani pentru a fi aranjată, chiar și pentru șefii de stat. Mai târziu, el a postat fotografii cu domnul Trump pe pagina sa de Facebook, sugerând că a obținut o promisiunea unei legături mai strânse între cele două țări.

Pentru politicienii străini aflați pe treptele inferioare ale scării diplomatice din Washington, chiar și o întâlnire întâmplătoare cu președintele american poate fi o victorie propagandistică semnificativă. Reprezentanții a cel puțin 33 de țări străine au trecut prin hotelul din Washington, potrivit buletinului informativ al jurnalistului Zach Everson, 1100 Pennsylvania, care relatează venirile și plecările de acolo. „Faptul că ar putea să aibă o întâlnire, să-i strângă mâna și să facă o fotografie care să fie înapoi acasă este aur pentru ei", a declarat Alan M. Madison, care a reprezentat guverne și partide politice străine la Washington, inclusiv pe social-democrații domnului Dragnea. „Aproape că vor face orice pentru a realiza acest lucru””.

Articolul îl menționează și Elliott Broidy, fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump, care l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de inaugurare a președintelui american. Ulterior, compania lui Broidy a semnat un acord cu compania românească de stat Romarm, care, scrie sursa citată, nu s-a concretizat într-un contract. Între timp, Broidy a fost pus sub acuzare de către procurorii federali americani, într-un alt dosar, iar Dragnea a ajuns la închisoare.

„Până și un politician minor din Europa de Est poate ajunge în contact cu șeful lumii libere”

Ziariștii americani amintesc de o altă fotografie făcută de un politician român cu Dragnea, în contextul în care vor să evidențieze că „până și un politician minor din Europa de Est poate ajunge în contact cu șeful lumii libere”. Cel descris astfel este șeful PMP, Eugen Tomac.

„La o gală organizată de republicani primăvara trecută la Mar-a-Lago (n.r. reședința din Florida a lui Trump), șeful celui de-al șaselea cel mai mare partid politic din România s-a plimbat făcând fotografii.

Oportunitatea s-a prezentat curând: într-o fotografie neclară postată pe paginile sale de Facebook și Instagram, politicianul Eugen Tomac poate fi văzut dând mâna cu domnul Trump, pe care spune că l-a invitat în România”, scrie The New York Times.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa dai mana cu un orangutan, ce tampenie! Nu exista maimute si la gradina zoologica din Bucuresti?? (si poate mult mai simpatice si mai nevinovate.....). Oricum, ce te-ai putea astepta de la unul ca Dragnea..... personal as dori sa stea la puscarie pentru tot restul vietii, cred ca e pe merit.
    • Like 4
  • Ne-a cam ramas intiparit ritualul de mers la Marea Poarta sa pupam pantofii sultanului. Marea Poarta si-a schimbat locatia dar ritualul a ramas.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult