Foto: Guliver/Getty Images
Mai e foarte puțin până la alegerile americane și în acest moment zarurile sunt aruncate. Chiar și fără acest spectacol penibil monumental de la Casă Albă care a devenit cluster de covid în 2 zile, sondajele din toate direcțiile în battleground states sunt imposibil de răsturnat: Biden va câștiga probabil la scor, iar Senatul va fi democrat.
E imposibil de crezut că într-un an cu pandemie, proteste masive, Trump bolnav, toată presa mainstream de partea lor, tax returns, incompetența administrației în gestionarea crizei, economia la pământ etc, democrații vor pierde. Dacă o vor face va fi numai și numai vina lor, e ca și cum ai rata cu poarta goală de la 3 m. Not gonna happen.
Ne aflăm deci deja în epoca post Trump, care politic e istorie. Ce se va întâmpla după? Opinia publică va avea nevoie de alte, hai să nu le zicem scandaluri, dar de alte polemici care să vândă.
De unde vor veni acestea?
- Partidul republican se va reorganiza destul de repede după trumpism. Ceea ce nu înțeleg progresiștii despre America e că există un important filon conservator care nu va dispărea cu Trump, ci își va găsi o nouă platformă. Vom vedea cine se va urca pe ea. Dar principii conservatoare precum religia, portul de armă, anti-socialismul, pro-individualismul, protecționismul sau apărarea țării pot fi foarte ușor exploatate și pot extrage voturi de la democrați în funcție de conjunctura economică și politică.
- Curtea Supremă va rămâne cu o ușoară sau clară majoritate conservatoare, depinde de reușita învestiturii lui Amy Coney Barrett. Asta riscă să producă un masiv conflict social pe măsură ce legi precum limitarea sau interzicerea avortului vor putea fi impuse de noua majoritate.
- Dacă nu își va reveni conjunctura economică sau noua administrație va suferi înfrângeri comerciale în față Chinei, conflictele de clasă nu vor înceta, ci se vor accentua. Probabil democrații conservatori și de centru stânga din aripa Biden vor intra în conflict deschis cu aripa de extremă stânga Bernie Sanders/ Alexandria Ocasio-Cortez, mai ales în vidul de putere lăsat de republicani în perioada în care aceștia se vor reorganiza.
- Probabilele concesii ale lui Biden pentru socialiști (taxarea averilor, cheltuieli publice în exces, etc) vor duce la erodarea statutului economic internațional al dolarului, cu consecințe posibile dezastruoase asupra economiei locale, care va experimenta inflație și plecarea întreprinzătorilor. Asta va accelera refacerea polului conservator republican care va puncta la următoarele alegeri legislative.
- Dacă polarizarea economică și ideologică se va accentua, în lipsa unei rezoluții federale pe subiecte importante ca taxele, green new deal, avortul, controlul armelor și altele putem asista la un început de secesiune, cu unele state ieșind de facto de sub controlul federal (să ne reamintim că repudierea legilor Jim Crow nu a fost aplicată în statele din Sud decât pe hârtie, în realitate segregationismul continuând să se aplice o bună perioadă de timp).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
... Cauza e populismul, și polarizarea, într-o lume în care doar extremiștii zgomotoși sunt vizibili.
Ambele partide au nevoie de o reforma, și să-și "crească" niște lideri autentici și cu capul pe umeri. E jenant pentru US ca partidul lui Reagan îl scoate pe Trump și cel al lui Kennedy pe OC sau BS (pana la urma Biden nu-i decât o soluție de avarie, la fel cum a fost și Clinton dealtfel, o soluție de avarie care nici n-a funcționat...).
In ceea ce privește următoarele alegeri se pune întrebarea câți dintre votanții republicani/conservatori in adevăratul sens al cuvântului (și de aici exclud in mod expres batalioanele de zombi naturali sau transformați de propaganda populista - care deși vocali și hipermediatizati reprezinta doar o minoritate) vor accept sa stea acasă sau sa voteze cu Biden. Mai ales ca aceasta întrebare - din cauza specificului sistemului arhaic de vot din SUA - e relevantă nu la nivelul întregii populații a SUA, ci doar la nivelul unor anumite state. In cazul in care masa acesta de alegători conservatori îl considera pe Trump răul cel mai mic, jocurile nu sunt încă făcute, chiar dacă majoritatea nehotărâților sunt dezgustați de Trump.
Dacă Trump dispare din peisajul politic după alegeri putem discuta in ce măsura partidul republican va fi in stare sa scape de râia populista. Eu sunt convins ca o sa reușească și încă repede.
N-ai sa intelegi si se pare ca n-o sa intelegi niciodata ca il avem pe Trump pentruca l-am avut pe Barak Hussein Obama. dar nu-i nimic tu il vrei pe Biden si alta alogena Kamala.
Cat despre Biden, sper sa il tina genunchii pentru o astfel de responabilitate.
P.S. Din pacate, ca si la noi, chiar cu o experinta vasta in politica si democratie, clasa politica americana nu a fost in stare in ultimii ani sa dezvolte, sa creasca si sa aduca pe cineva mai tinar, 50+, ca sa conduca aceasta tara. Este un faliment clar al actualei clase politice americane, care, ca si la noi sunt interesati numai sa isi protejeze sau sa isi creasca veniturile si privilegiile actuala.
Din pacate in perioada urmatoare in asa zisele tari civilizate vom avea mari probleme politice si miscari anarhiste, care vor ajuta sa creasca actualele dictaturi. Nu o sa fie bine deloc in urmatorii 20 de ani.
Însă tot răul spre bine, eu sper ca Europenii să-și dea seama ca americanii nu mai sunt aliați fiabili și să-și facă propriile politici internationale, de apărare, etc. O Europa fragmentata e prada ușoară pentru noile puteri.