Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ne aflăm deja în epoca post Trump, care politic e istorie. Ce se va întâmpla după

Donald Trump - sustinatori

Foto: Guliver/Getty Images

Mai e foarte puțin până la alegerile americane și în acest moment zarurile sunt aruncate. Chiar și fără acest spectacol penibil monumental de la Casă Albă care a devenit cluster de covid în 2 zile, sondajele din toate direcțiile în battleground states sunt imposibil de răsturnat: Biden va câștiga probabil la scor, iar Senatul va fi democrat.

E imposibil de crezut că într-un an cu pandemie, proteste masive, Trump bolnav, toată presa mainstream de partea lor, tax returns, incompetența administrației în gestionarea crizei, economia la pământ etc, democrații vor pierde. Dacă o vor face va fi numai și numai vina lor, e ca și cum ai rata cu poarta goală de la 3 m. Not gonna happen.

Ne aflăm deci deja în epoca post Trump, care politic e istorie. Ce se va întâmpla după? Opinia publică va avea nevoie de alte, hai să nu le zicem scandaluri, dar de alte polemici care să vândă.

De unde vor veni acestea? 

- Partidul republican se va reorganiza destul de repede după trumpism. Ceea ce nu înțeleg progresiștii despre America e că există un important filon conservator care nu va dispărea cu Trump, ci își va găsi o nouă platformă. Vom vedea cine se va urca pe ea. Dar principii conservatoare precum religia, portul de armă, anti-socialismul, pro-individualismul, protecționismul sau apărarea țării pot fi foarte ușor exploatate și pot extrage voturi de la democrați în funcție de conjunctura economică și politică.

- Curtea Supremă va rămâne cu o ușoară sau clară majoritate conservatoare, depinde de reușita învestiturii lui Amy Coney Barrett. Asta riscă să producă un masiv conflict social pe măsură ce legi precum limitarea sau interzicerea avortului vor putea fi impuse de noua majoritate.

- Dacă nu își va reveni conjunctura economică sau noua administrație va suferi înfrângeri comerciale în față Chinei, conflictele de clasă nu vor înceta, ci se vor accentua. Probabil democrații conservatori și de centru stânga din aripa Biden vor intra în conflict deschis cu aripa de extremă stânga Bernie Sanders/ Alexandria Ocasio-Cortez, mai ales în vidul de putere lăsat de republicani în perioada în care aceștia se vor reorganiza.

- Probabilele concesii ale lui Biden pentru socialiști (taxarea averilor, cheltuieli publice în exces, etc) vor duce la erodarea statutului economic internațional al dolarului, cu consecințe posibile dezastruoase asupra economiei locale, care va experimenta inflație și plecarea întreprinzătorilor. Asta va accelera refacerea polului conservator republican care va puncta la următoarele alegeri legislative.

- Dacă polarizarea economică și ideologică se va accentua, în lipsa unei rezoluții federale pe subiecte importante ca taxele, green new deal, avortul, controlul armelor și altele putem asista la un început de secesiune, cu unele state ieșind de facto de sub controlul federal (să ne reamintim că repudierea legilor Jim Crow nu a fost aplicată în statele din Sud decât pe hârtie, în realitate segregationismul continuând să se aplice o bună perioadă de timp).  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Trump e efectul, nu cauza
  ... Cauza e populismul, și polarizarea, într-o lume în care doar extremiștii zgomotoși sunt vizibili.
  Ambele partide au nevoie de o reforma, și să-și "crească" niște lideri autentici și cu capul pe umeri. E jenant pentru US ca partidul lui Reagan îl scoate pe Trump și cel al lui Kennedy pe OC sau BS (pana la urma Biden nu-i decât o soluție de avarie, la fel cum a fost și Clinton dealtfel, o soluție de avarie care nici n-a funcționat...).
  • Like 2
 • Sunt uimită ce apetență pt. politica SUA au românii! La noi acasă, votează una și iese alta, dar nu, nu asta îi preocupă, ci,... ”ce va fi după TRUMP”! Păi, ce să fie, măi, C. Bizdadea, tot D. TRUMP!... Al II-lea mandat!... Doar nu credeți că americanii o să-l mai lase un mandat la The White House, pe musulmanul O*bamă, prieten (din interes) cu Joseph Robinette Biden, o epavă cu Alzheimer, și care abia așteaptă să se mai joace cu niște copilași in the Oval office!... Și cu niște destine americane!... TRUMP este providențial pt. State acum și pt. următorul mandat!... Să-i urăm succes, că virusul a fost doar o poveste de adormit bidenii!!...
  • Like 1
  • @ Mihaela Nedelcu
   Trump e chiar scrotumențial pt US, aș adăuga... și matale trage mai bine căciulița de staniol pe cap, că așa vine un curent de la antenele 5G, ceva de speriat!
   • Like 0
 • Privind lucrurile prin oglinda timpului nu pot observa dacat babuismul romanesc arhaic inradacinat in capatanile celor cu decizie fata de ani lumina de evolutie in acest caz american. Domnilor in Romania pentru a fi inteles difuzat sau pentru a avea un pol de influenta asupra factorului decizional trebuie "sa faci spagatul in baie" ( rad ironic) deci sa consumi niste energie lucru din punctul meu de vedere catalogat drept anomalie cerebrala in fapt in contra-pondere cu insusi sistemul american de Presedinti la o simpla raceala spre exemplu a unuia BURSELE sau economiile avand o reactie in lant oscilatoriu pe intreg spectrul mondial cu efecte negative. Deci domnilor ce vorbim de fapt ?.cat costa patrunjelul in piata Bucur Obor ? ( ultimul comment pe aceasta platforma )
  • Like 0
 • Paul check icon
  Trump nu este republican! Republicani au fost Eisenhower și Reagan. Maimuța portocalie de rasa “oranjgutan” reprezinta întruchiparea incompetentei și a scârboșeniei populismului care parazitează conservatorismul.
  In ceea ce privește următoarele alegeri se pune întrebarea câți dintre votanții republicani/conservatori in adevăratul sens al cuvântului (și de aici exclud in mod expres batalioanele de zombi naturali sau transformați de propaganda populista - care deși vocali și hipermediatizati reprezinta doar o minoritate) vor accept sa stea acasă sau sa voteze cu Biden. Mai ales ca aceasta întrebare - din cauza specificului sistemului arhaic de vot din SUA - e relevantă nu la nivelul întregii populații a SUA, ci doar la nivelul unor anumite state. In cazul in care masa acesta de alegători conservatori îl considera pe Trump răul cel mai mic, jocurile nu sunt încă făcute, chiar dacă majoritatea nehotărâților sunt dezgustați de Trump.
  Dacă Trump dispare din peisajul politic după alegeri putem discuta in ce măsura partidul republican va fi in stare sa scape de râia populista. Eu sunt convins ca o sa reușească și încă repede.
  • Like 3
  • @ Paul
   Paulica, partidul democrat e acelas cu partidul lui Kennedy?
   N-ai sa intelegi si se pare ca n-o sa intelegi niciodata ca il avem pe Trump pentruca l-am avut pe Barak Hussein Obama. dar nu-i nimic tu il vrei pe Biden si alta alogena Kamala.
   • Like 1
  • @ George Pohila
   Îl avem pe Trump pt că și-a băgat coada Putin și i-a ridicat-o la fileu năroada de Hillary...
   • Like 1
 • Epoca post Trump decreteaza Cătălin Bizdadea care nu intelege si nici n-a inteles vreodata realitatile americane. Dupa el presedintele Trump deja a pierdut alegerile si mai mult republicanii pierd si senatul. Presedintele Trump va castiga alegerile iar republicanii pe langa ca vor pastra senatul vor castiga si camera reprezentantilor. Ce nu intelege acest pseudojurnalist este ca America nu va vota pe Biden care pe langa ca este senil este controlat de democratii/socialisti ca Sanders, Ocazio Cortes si altii, chiar si Kamala a devenit socialista. Acesti democrati/socialist vazand ca lupta de clasa nu prinde si n-a prins niciodata in America au inlocuit lupta de clasa cu lupta rasiala in care multi-milionari negri se dau opresati de asa numitii "white supremacy-sti" care dupa ce au disparut in timpul lui Obama au aparut miraculos in timpul lui Trump.
  • Like 3
 • Ușor cu optimismul pe scări, domnule articler! Nici Mama Omida nu ar fi atât de sigură și v-ar spune „cum le știi dumneata pe toate, bobocule... mai rar cineva!” :)). Dacă cumva se întâmplă și se umple de Covid și Biden?! Nu că l-aș susține, Doamne ferește, pe maimuțoiul de Trump. Dar dacă această contaminare este chiar o șmecherie de campanie, unde este învinovățit - pe bună dreptate - pentru felul cum a gestionat pandemia?
  • Like 0
 • Parerist check icon
  .
  • Like 0
 • Nume check icon
  Sincer, explicatiile Dvs. par ca va fi mult mai rau fara Trump, decat cu Trump, chiar si bolnav. Atunci de ce sa il schimbe americanii?
  Cat despre Biden, sper sa il tina genunchii pentru o astfel de responabilitate.
  P.S. Din pacate, ca si la noi, chiar cu o experinta vasta in politica si democratie, clasa politica americana nu a fost in stare in ultimii ani sa dezvolte, sa creasca si sa aduca pe cineva mai tinar, 50+, ca sa conduca aceasta tara. Este un faliment clar al actualei clase politice americane, care, ca si la noi sunt interesati numai sa isi protejeze sau sa isi creasca veniturile si privilegiile actuala.
  Din pacate in perioada urmatoare in asa zisele tari civilizate vom avea mari probleme politice si miscari anarhiste, care vor ajuta sa creasca actualele dictaturi. Nu o sa fie bine deloc in urmatorii 20 de ani.
  • Like 1
 • Comentariu de WC! Daca romanii au votat un primar mort, de ce americanii n-ar vota un Presedinte bolnav?
  • Like 1
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Nu e vorba de a vota un presedinte bolnav, e vorba de a vota pe unul care s-a facut de KKO cu prea multe prilejuri, si care nu a adus Americii ceea ce a promis. Iar comparatia dintre romani si americani nu tine, popoare complet diferite, americanul nu ar da votul unui mort, atata minte are si cel mai dobitoc dintre ei, spre deosebire de romani, care probabil vor ajunge sa gandeasca ca stampila aia o fi vreo jucarie sexuala, in prostia lor mioritica.....
   • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Din Obama si Trump ar iesi un Presedinte ca lumea. Cei doi sint ca apa si uleiul. Lui Hussain ii lipsea barbatia. Un impaciuitorist de care au profitat si socialistii din US, si Putin si Iranul, dar mai ales China, care in 8 ani a reusit sa se apropie de US. A venit indezirabilul, babuinul oranj, nebunul de Trump care in stilul caracteristic a luat taurul de coarne. Sint de acord cu afirmatia ca Trump este rezultatul erei Obama. toate deviatiile au darul de a se corecta printr-o deviatie in sens opus.
   • Like 1
  • @ Stefan Schwartz
   Parerist check icon
   Trump a retras America din lume mai rapid decât a făcut-o Obama, lăsând un vid de care profita China, Rusia, Turcia samd. Asta dincolo de declarațiile de pe Twitter, în care ii bate pe toti și salvează omenirea. Singurii cu care chiar a fost ferm dincolo de barbologie a fost Iranul. Și asta doar pentru ca l-au plătit sauditii...(la care a închis ochii când aia au tranșat un jurnalist în consulat).
   Însă tot răul spre bine, eu sper ca Europenii să-și dea seama ca americanii nu mai sunt aliați fiabili și să-și facă propriile politici internationale, de apărare, etc. O Europa fragmentata e prada ușoară pentru noile puteri.
   • Like 2
 • ce se va intampla? trump va fi reales presedinte iar tefelistii vor scheuna inca patru ani
  • Like 5
  • @ Dorin Ambrozie
   tefelisti ? felicitari ! sinteti fan Antena 3 si Trump. daca mai sinteti si bugetar sau pensionar e bingo: 3 din 3.
   • Like 2


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult