Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum luptă Adi Hădean împotriva risipei alimentare, în propria familie: „Să nu credeți că am în casă copii care se bucură foarte tare să vadă o oală de supă trei zile la rând. Ca să nu am această situație, dintr-o oală cu supă pot face trei supe diferite”

Adrian Hădean - sursa FB

Foto: Facebook Adrian Hădean

Risipa alimentară este o problemă serioasă în gospodării, care afectează pe de o parte bugetul familiilor, dar și mediul înconjurător. În România, aproximativ 54% din risipa alimentară provine de la utilizatorii casnici, a amintit chef Adi Hădean, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, subliniind importanța abordării acestei probleme la nivel individual și familial. Printre cauzele principale ale risipei de alimente se numără obiceiurile de consum nechibzuite, lipsa planificării și gestionarea incorectă a resturilor alimentare.

„Am o problemă cu faptul că oamenii intră cu capul în nisip și refuză să vadă de unde vine mâncarea lor și ce este ea de fapt și din acest motiv nu o mai respectă și ajung să arunce foarte mult. În România, cam 54 la sută din risipa alimentară este provocată de utilizatorul casnic, nu de marea industrie. Adică toate marile industrii care contribuie la risipa alimentară totalizează mai puțin decât aruncă oamenii în gospodăria lor", a spus Adi Hădean.

Întrebat ce recomandă românilor pentru a-i face să înțeleagă exact cât trebuie să cumpere, pentru a preveni risipa, mai ales în perioada sărbătorilor, Adi Hădean a explicat că e important să existe o listă de cumpărături, dar să se țină cont și de alți factori, precum obiceiurile de consum în familie și spațiul din frigider.

„Eu nu am nevoie de o listă de cumpărături, eu știu ce o să facem cu mâncarea pe care nu am mâncat-o la masa asta. Știu dinainte tot ce se va întâmpla la următoarele trei-patru mese, cel puțin. Oamenii care nu sunt obișnuiți cu acest sistem de gândire au nevoie de o listă și asta este recomandarea mea călduroasă - faceți-vă o listă de cumpărături, uitați-vă la câți sunteți la masă, cine vine, cât o să mănânce, ce fel de obiceiuri au. Dacă nu știi cam cât poate să mănânce un om la o masă, asta poate să fie o problemă - înseamnă că nu ai fost atent la viața ta până acum. Cumperi și în funcție de cât spațiu ai în frigider și cumperi și în funcție de cât ești tu dispus să mănânci și a doua zi dintr-un fel de mâncare. Pentru că dacă ești genul de fițos care mănâncă dintr-o oală de supă o singură dată, o să arunci din ea mult”, a explicat Adi Hădean.

„Nu îmi place să arunc mâncarea”

La observația lui Florin Negruțiu că înainte de 89, în gospodării nu se arunca mâncare, însă în prezent sunt foarte multi oameni care mănâncă o data, iar restul aruncă la gunoi, Hădean a replicat: „Dar știi de ce, nu? Pentru că nu au fost flămânzi niciodată”.  El a dat vorbit despre cum reușește să folosească integral mâncarea în familie: dintr-o oală de supă face trei supe diferite.

„Dacă tu nu ești flămând niciodată, tu nu poți să înțelegi și să apreciezi ce este aceea mâncare. Tu ai crescut într-un regim în care tot timpul ai avut calorii la dispoziție, nu zic de mâncare gătită. Dacă ai calorii la dispoziție mult mai multe decât poți să le cheltuiești prin mișcare zilnică, evident că devii, iertați-mi expresia, un îmbuibat, și nu mai poți să apreciezi sursa caloriilor, mâncarea. Nici măcar nu mai dai valoare banilor pe care îi câștigi muncind, din cauza că acea calorie pe care o consumi tu este foarte ieftină și foarte la îndemână.

Eu am o altă abordare, pentru că să nu credeți că am în casă copii care se bucură foarte tare să vadă o oală de supă trei zile la rând. Dar ca să nu am această situație cu ei, eu dintr-o oală cu supă pot să fac 3 supe diferite - adică azi e supă de pui cu tăiței, mâine o să fie un ramen cu pui, poimâine bag niște lapte de cocos, niște ciuperci (...) și am făcut trei supe dintr-o oală, iar toată lumea e fericită. Dar în același timp eu le explic în permanență că la noi acasă nu este un restaurant à la carte - avem aceste resurse de mâncare pe care le cheltuim cât putem de bine, pentru că nu îmi place să arunc mâncarea”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult