Sari la continut
Republica
Prevenție

Cum s-a îndrăgostit de bucătărie chef Adrian Hădean. Podcastul Business Sănătos

Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din România, Adrian Hădean, deține împreună cu soția sa mai multe afaceri, însă cel mai aproape de suflet spune că îi este proiectul său social Solidar Social, care a luat amploare în pandemie. Alături de peste 100 de voluntari, echipa lui Adrian Hădean a ajuns în primele luni din 2020 să pregătească și să livreze zilnic peste 7.000 de porții de mâncare caldă pentru spitalele din prima linie și pentru familii din zonele defavorizate. Invitat al jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul Business Sănătos, Adrian Hădean a evidențiat importanța acestui proiect în misiunea pe care și-a asumat-o, cea de a îmbunătăți viețile celor din jur. 

Proiectul său social s-a extins considerabil, fiind deschise până acum 12 bucătării sociale în diverse locații, inclusiv în zonele de graniță de est și vest ale României, precum și în București și Iași, pentru a ajuta refugiații ucraineni. Adrian Hădean crede că acest proiect social este esențial, căci reprezintă un efort constant de a construi o comunitate mai solidară și mai empatică.

„Proiectul social, un ONG, cred că este mai important pentru noi decât toate celelalte, pentru că e ceva ce ține de suflet. Aici cred eu că de fapt este adevărata chemare, pentru că facem asta de mult timp și de multe ori muncim într-o parte să producem niște bani, să-i băgăm aici. Simțim că trebuie să facem asta și credem că este important să facem construcția aceasta care să ajute oamenii din jurul nostru și nu numai pe ei, să trăiască un pic mai bine”, spune Adrian Hădean la podcastul Business Sănătos.

Astfel, prin implicarea comunității și mobilizarea voluntarilor, proiectul social a depășit un milion de porții de mâncare caldă livrate, cu sprijinul firmelor partenere și al persoanelor care au contribuit cu donații. „Atunci când lumea se emoționează foarte tare, oamenii sunt dispuși să participe și să facă eforturi foarte mari”, vede el.

În prezent îndrăgitul chef și echipa sa operează nouă cantine sociale și au planuri ambițioase pentru viitor. În viitor intenționează să deschidă încă cel puțin cinci astfel de cantine, continuând să caute sprijin din partea sponsorilor și a partenerilor. Pe termen lung, visează la construirea unuia sau a mai multor centre educaționale pentru tinerii din medii defavorizate, oferindu-le șansa de a deveni profesioniști în industria ospitalității.

„Planul mare și cu bătaia cea mai lungă dintre toate este să reușim să construim măcar un centru, dacă nu mai multe centre, în care să putem face și educație. Educație care să îi ajute pe oamenii din mediile defavorizate, unde noi acum oferim mâncare caldă, să iasă de acolo dacă se poate, dacă pot, dacă își doresc. Educație nu în sensul de alfabetizare, ci în sensul alfabetizării în bucătărie sau în sensul deschiderii minții lor și inimilor către domeniul ospitalității. Vrem să le arătăm sau să îi ajutăm să înțeleagă cum pot să și facă viața mai bună, devenind lucrători în domeniul ospitalității”, spune el.

Totul a început cu o pizza

Adrian Hădean și-a descoperit pasiunea pentru bucătărie la doar 19 ani, în perioada când lucra la un radio dintr-un hotel care găzduia și un restaurant. Încurajat de colegii din industrie, a început să exploreze lumea gastronomiei, începând cu prepararea unei pizza. Cu trecerea timpului, a învățat din ce în ce mai mult din tainele acestei meserii, iar la vârsta de 24 de ani și-a deschis propriul restaurant în Baia Mare, alături de un asociat.

Întrebat despre provocările meseriei de bucătar profesionist, Hădean a subliniat importanța învățării continue și a practicii constante. Pentru el, bucătăria este un domeniu în care descoperă mereu lucruri noi, iar înțelegerea completă a relației cu ingredientele și a ergonomiei necesită timp și experiență.

„Bucătar profesionist este o meserie și, ca orice meserie, trebuie să fie învățată și trebuie să o practici mult, pentru a începe să ai cât de cât habar. Mie mi se pare că abia acum încep să înțeleg cum funcționează multe lucruri din perspectiva ergonomiei și din perspectiva relației cu ingredientul. Ia un pic de timp”, a mărturisit el la podcastul Business Sănătos.

Despre combaterea risipei alimentare: „Azi, în continuare, ca societate, nu am reușit să stabilim procesele care să ducă la reducerea risipei alimentare, dar se lucrează la asta”

În ceea ce privește risipa alimentară, Adrian Hădean este conștient de amploarea acestui fenomen în România. Aproximativ jumătate din risipă are loc la nivelul gospodăriilor, chiar și în condițiile veniturilor reduse ale multor români. El subliniază importanța conștientizării și educației populației pentru a reduce cantitatea de alimente aruncate.

„Azi, în continuare, ca societate, nu am reușit să definitivăm prea mult sau să stabilim procesele care să ducă la reducerea risipei alimentare, dar se lucrează la asta. Eu nici nu vreau să arăt cu degetul sau să bat obrazul cuiva, pentru că îmi este foarte clar că fiecare face doar atât cât înțelege. Și rolul omului care a înțeles nu este să facă pe cel care nu a înțeles să se simtă prost sau să pară prost sau să fie prost, ci să îl lumineze cumva. Și veiozele nu te luminează bătându-te la cap toată ziua, ele pur și simplu luminează și până la urmă cineva vede”, a încheiat Adrian Hădean.

Urmăriți discuția dintre jurnalistul Claudiu Pândaru și chef Adrian Hădean, în podcastul Business Sănătos, atașat acestui articol.

Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria este o organizație preocupată să susțină sănătatea oamenilor, a organizațiilor și a societății.

Descoperă gama de abonamente Partener, creată special pentru companiile mici și mijlocii și ajută-ți angajații să economisească accesând servicii medicale premium #peabonament.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  BT Business Talks - Corina Cojocaru, CEO BT Pensii

Într-un nou episod din BT Business Talks, podcastul economic și financiar al Băncii Transilvania, am stat de vorbă cu Corina Cojocaru, CEO BT Pensii, despre sustenabilitatea sistemului public, importanța pilonului III și deciziile care ne pot defini calitatea vieții… peste zeci de ani.

Citește mai mult