Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum poate Ucraina să câștige

 Valerii Zalujnîi

Valeri Zaluzhnîi/ Foto: Ukraine President's Office / Zuma Press / Profimedia

Invazia rusă în Ucraina a intrat în cea de-a șaptea lună. În timp ce mulți oficiali credeau că Ucraina va cădea în câteva săptămâni, ucrainenii au dovedit că sunt mult mai bine pregătiți decât în 2014. Puțini analiști credeau că un război între Rusia și Ucraina este posibil.

Rusia a sperat să facă un blitzkrieg la Kiev și Harkov în primele zile ale războiului. Au fost respinși și au suferit pierderi îngrozitoare de trupe și echipamente. Au cucerit Herson în sud datorită unor oficiali ucraineni care simpatizau cu Rusia.

Există încă divergențe cu privire la faptul dacă Rusia sau Ucraina pot „câștiga” efectiv războiul. Așadar, cum ar arăta o victorie ucraineană?

Fără concesii privind „Pacea în timpul nostru”

În afară de Europa de Vest și SUA, Rusia a câștigat războiul informațional al dezinformării, în special în Africa. Ei au împins un flux constant de justificări cu privire la motivul pentru care „naziștii” din Ucraina amenințau Rusia și că nu au avut de ales decât să salveze „republicile independente” Donețk și Lugansk de atacuri.

Apoi, mai sunt factorii alimentari și energetici. Cerealele rusești și ucrainene sunt extrem de necesare în zonele afectate de foamete din Africa. Moscova le-a prezentat africanilor imaginea că Occidentul și NATO, în principal SUA, sunt cauzele opririi transportului de cereale către porturile africane.

Și cum Europa de Vest este un mare consumator de gaz rusesc, există peste tot penurii care provoacă majorarea inflației

Iată de ce unii europeni și mulți africani îndeamnă Ucraina să accepte să cedeze teritoriile pierdute pentru a cumpăra pacea prin liniștirea lui Putin. Este exact ceea ce așteaptă Putin. O iarnă friguroasă, cu penurie de combustibil și prețuri în creștere, îi va face pe europenii occidentali să se plictisească de război și va forța Kievul să accepte o înțelegere favorabilă Moscovei.

Europa ar trebui să știe că liniștea nu funcționează cu conducătorii autoritari cu vise de cuceriri imperiale. Anglia și Franța au negociat cu Hitler în 1938, cedarea unei părți din Cehoslovacia fără acordul cehoslovacilor. La întoarcerea de la Munchen, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a promis poporului său “pace în timpul nostru” în timp ce flutura hârtia cu acordul. Mai puțin de un an mai târziu, Marea Britanie și Franța se aflau în război cu Germania.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei săptămâni că Kievul nu va accepta nicio propunere de înghețare a actualelor linii de front pentru a liniști Moscova. Pentru că, chiar dacă Putin și Zelenski sunt de acord cu o oprire a conflictului acolo unde se află acum linia frontului, nu există niciun motiv să credem că acesta nu își va continua acțiunile imperialiste în viitor. El trebuie să fie oprit și împins înapoi.

Ucraina are nevoie de arme pentru a învinge, nu doar pentru a opri Rusia

În timp ce SUA au furnizat Ucrainei aproape 14 miliarde de dolari în ajutor militar, aliații din Europa de Vest, și anume Franța, Germania și Italia, nu au livrat atât de mult cât a furnizat micuța Letonia. Un reproș obișnuit venit de la Kiev este că Occidentul oferă suficiente arme pentru a opri Rusia, dar nu și pentru ca Ucraina să câștige războiul.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de sistemele de rachete HIMARS fabricate în SUA. Din câte se pare, acestea au făcut o diferență enormă în lupte. Însă Ucraina are doar 16 astfel de sisteme, precum și trei lansatoare de rachete M270 din Marea Britanie, care utilizează aceleași rachete ca și HIMARS. Guvernul britanic a promis că va mai trimite încă trei. Dacă Ucraina ar avea 100, unii oficiali ucraineni din domeniul apărării spun că au nevoie de 200;, această mișcare ar fi una cu efecte majore. Acest lucru ar permite Kievului să desfășoare ofensive pentru a recuceri Khersonul în sud și Donbasul în est cu mult mai multă putere de foc.

Acest lucru vorbește despre politica Europei Occidentale și a administrației Biden de „a nu dori să-l umilească pe Putin“, ceea ce reprezintă în sine o liniștire precum cele enumerate mai sus

Această politică înseamnă să ne temem că Putin va escalada războiul și, eventual, va folosi arme nucleare. Moscova a amenințat cu utilizarea armelor nucleare încă din prima zi. Această strategie contrazice, de asemenea, ceea ce a spus Putin, că ambițiile Moscovei se află dincolo de Ucraina.

Biden a implementat programul lend and lease pentru Ucraina, program implementat de SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, cu cantități masive de echipamente care stau în Germania în așteptarea unor forțe care… acum lipsesc, Washingtonul ar putea da drumul la o mulțime de tancuri M1 mai vechi și la piese de artilerie mobilă M109, care ar fi necesare pentru a desfășura o contraofensivă care ar permite Kievului să își recupereze teritoriile pierdute de la sfârșitul lunii februarie.

„Operațiunea militară specială” a lui Putin este un eșec

Moscova a pierdut, conform multor evaluări de încredere, aproximativ 20-25% din puterea sa de luptă în invazie. Moralul trupelor este foarte scăzut, unități întregi refuzând să lupte. Rusia a ținut ascunse cifrele privind pierderile de vieți omenești. Dar, odată cu anunțul recent că vrea ca Ministerul Apărării să adauge încă 137.000 de soldați, va declanșa fără îndoială întrebări pe plan intern. Îngrijorările legate de declanșarea celui de-al treilea război mondial par îndepărtate. Atâta timp cât SUA și Occidentul nu furnizează trupe în luptele active, avertismentul Rusiei este un balon de săpun.

Armata rusă a încercat să atragă mai mulți ruși să se înroleze în forțele armate fără a recurge la o mobilizare în masă

Rușii au încercat să acorde bonusuri mari în numerar. Rușii au trimis pe front condamnați oferindu-le eliberarea anticipată și bani pentru a lupta în Ucraina. Se pare că acest lucru a fost făcut de Grupul Wagner, o grupare militară rusească având o reputație pentru abuzurile privind drepturile omului.

Putin nu este un sinucigaș și nici nu este un lider irațional. El este pragmatic și toate acțiunile sale sunt atent gândite

Cu armamentul suplimentar de care forțele armate ale Ucrainei au nevoie, este foarte posibil ca ucrainenii să îi poată arunca pe ruși înapoi, cel puțin până la liniile din 24 februarie.

Cu toate acestea, Crimeea, un obiectiv pe care președintele Zelenski l-a precizat de mai multe ori ca fiind un obiectiv pentru Ucraina, va trebui, probabil, să mai aștepte. „Războiul a început în Crimeea – și se va termina tot acolo”, a declarat el. Herson este, totuși, o poveste diferită.

Întrucât ucrainenii au făcut inutilizabile podurile care leagă Hersonul de liniile de aprovizionare ale Rusiei din Crimeea, Moscova a fost nevoită să își realimenteze forțele prin poduri de pontoane. Acestea sunt extrem de vulnerabile la lovituri de artilerie sau de rachete. Forțele rusești ar putea rămâne blocate în oraș, ceea ce le-ar face vulnerabile la un contraatac. În urmă cu două săptămâni, au existat rapoarte potrivit cărora comandanții ruși ai trupelor din Herson și-au retras cartierul general pe malul estic al râului Nipru.

Ucrainenii pot câștiga războiul, dar vor avea nevoie de mult mai mult ajutor pentru a face acest lucru. Războiul este, în cele din urmă, o chestiune de voință, logistică și strategie. Rezultatul acestui război declanșat de Rusia în Ucraina va sta în zodia logisticii.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Păcat că vor rămâne cu țara făcută praf! Vor trebui să plătească pentru reconstrucție zece generații de-acum înainte!
    • Like 0
  • Ce razboi ciudat ! Oligarhii au cucerit regatul Monaco , femeile au cucerit Europa ,ba chiar si unele familii ( vezi cazul din Anglia ) ,in Ucraina lupta o mana de oameni amenintati cu legea martiala , majoritatea saraci , mai sunt cativa aventurieri care lupta pentru bani ( mercenari) aventurieri ce au nevoie de bani si care lupta cu arme trimise de alte tari si care atunci cand se ingroasa gluma , o intind acasa , rusii nu stiu nici ei ce vor la urma urmei , totul e f. ciudat si sper sa nu se termine nuclear intr-un moment de nervi ! Z elensky se da in spectacol seara de seara in loc sa puna mana pe arme si sa-si ajute tara , o lume nebuna , nebuna , nebuna....
    • Like 1
  • Ion check icon
    Ucraina are nevoie de victorie nu de pace. Să audă și doamna Pipidi! Ucraina să învingă că ne descurcam noi cu Trump 2 cu Meloni, etc! Sper ca englezii și americanii împreună cu polonezii și balticii sa nu le lase loc de întors lașilor care s-au umilit pe la Moscova la mese lungi de 50metri!
    • Like 3
    • @ Ion
      Victorie ca la fotbal , dar cu ce pret , The W ashington Post zice :“We lost five people for every one they did,” said Ihor, a 30-year-old platoon commander who injured his back when the tank he was riding in crashed into a ditch.Mai e nevoie de traducere ?Deci , tot pacea e mai buna decat copii morti cu papusile in maini si fereasca sfantul , niste bombe de ne termina pe toti si nu mai scriem decat fiecare pe unde merita , uni in rai ,alti in cazanul cu smoala...Nu e buna victoria a la Pirus , mai bine sa fie bine si nu rau ! Nu-ti trebuie decat un pic de logica , nu gandi la nervi , numara pana la 10 si nu vei mai jigni oameni gratuit , pentru o ambitie razboinica de moment ca apoi sa regretam cu toti, a zis Putin ca-l distruge pe Z elensky , il distruge si gata , se termina razboiul !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult