Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

CNN: Rusia recrutează mii de voluntari pentru a-și reînnoi rândurile în Ucraina. Experiența în luptă nu este întotdeauna necesară

V Putin - getty

Foto: Getty Images

Batalioane de voluntari ce urmează a fi trimiși pe front în Ucraina se formează în întreaga Rusie. Aceștia se alătură așa-numitei „operațiuni militare speciale”, declanșată de Rusia în Ucraina.

De la Murmansk (Cercul Arctic) la Perm în Urali și Primorsky Krai în Orientul Îndepărtat al Rusiei, anunțul face apel atât la patriotismul rușilor, cât și la portofelele acestora. Iar de multe ori, experiența militară relevantă nici măcar nu este necesară. În total, analiștii apreciază că peste 30.000 de voluntari ar putea fi mobilizați pentru a suplimenta rândurile armatei ruse în Ucraina. Cei mai mulți urmează să fie trimiși în Donbas, după cum se arată într-o analiză realizată de CNN.

Săptămâna trecută, Richard Moore, șeful MI6, serviciul secret de informații al Regatului Unit, a declarat că „rușilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze capital uman în următoarele săptămâni”.

Astfel, aceste batalioane de voluntari reprezintă o modalitate de a spori forța militară a Rusiei fără a părea că Putin ia o decizie atât de drastică precum o chemare generală la război. Îndemnurile privind înrolarea voluntară par să se concentreze mai degrabă asupra regiunilor sărace și izolate din Rusia.

Ce impact vor avea pe front aceste batalioane este o chestiune la care doar timpul ne-ar putea oferi un răspuns

Până acum știm doar că unitățile de voluntari ceceni au jucat un rol important în campania din Donbas. În special la Mariupol. Dar aceste unități sunt relativ bine echipate și au o vastă experiență militară. Nu este însă cazul batalioanelor care sunt formate din voluntari. Deci eficiența unor civili antrenați pentru scurt timp în cursul unui război este foarte mică.

Kateryna Stepanenko, expert pentru spațiul rusesc, la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, afirmă:

„Unele batalioane vor participa exclusiv la operațiuni de sprijin logistic și sprijin în luptă, în timp ce altele vor consolida unitățile militare preexistente sau vor forma batalioane de luptă”.

Dar Stepanenko adaugă: „Este puțin probabil ca antrenamentul pe termen scurt să transforme voluntarii, fără o experiență anterioară, în soldați eficienți”.

CNN a solicitat comentarii de la Ministerul rus al Apărării cu privire la programul batalionului de voluntari, dar nu a primit un răspuns până acum.

Patriotism și… bani

Stepanenko spune că procesul este dirijat de liderii ruși. Campania de voluntariat este menită să evite declararea unei mobilizări parțiale sau totale în Rusia. Cel puțin pentru moment. Dar se așteaptă ca finanțarea recrutării să vină și de la bugetele locale. Regiunea Krasnoyarsk din Siberia, de exemplu, a trebuit să aloce aproximativ 2 milioane de dolari pentru un astfel proiect.

Calificările necesare pentru intrarea în batalioane variază de la un loc la altul. Un pliant online din Kazan spune așa: „Invităm bărbați cu vârsta sub 49 de ani care au servit anterior în armată. Oferim un contract pe 4 luni în specializarea dumneavoastră militară”.

În alte regiuni, bărbații cu vârsta de până la 60 de ani, fără antecedente penale, sunt eligibili

Adesea, nu există vreo cerință privind experiența militară anterioară, enumerată în notificările online. Un alt anunț cu titlul „O slujbă pentru bărbați adevărați”, menționează că se caută „patrioți, curajoși, îndrăzneți, încrezători în sine, extraordinari și compleți ai națiunii noastre”.

Potrivit postărilor, aproximativ o lună este alocată pentru antrenament. Acest timp nu este suficient pentru recruții care au puțină experiență militară sau deloc pentru a deveni soldați eficienți în luptă. Conform politicii standard a Ministerului rus al Apărării, toți recruții care semnează un contract trebuie să aibă patru săptămâni de pregătire. Nu este clar dacă același regim este extins la toți voluntarii.

Unele dintre batalioanele de voluntari au trecut deja prin terenul de antrenament Mulino de lângă Nijni Novgorod, potrivit postărilor pe rețelele de socializare.

Contractele voluntarilor sunt între patru luni la un an. Sunt promise salarii mult mai mari decât media regiunilor unde trăiesc recruții. De exemplu, batalioanele în curs de formare la Perm și Kirov oferă un venit începând de la 300.000 de ruble lunar (cca. 5000 de dolari). În Bashkortostan, lângă granița cu Kazahstanul, salariul minim este de 280.000 de ruble. Voluntarilor Bashkir din Bashkortostan li se promite încă 8.000 de ruble pe zi pentru operațiuni de luptă pe front.

Salariul mediu lunar în aceste zone este între 30.000 și 45.000 de ruble. Valoarea acestuia este de aproximativ o zecime din ceea ce poate primi un voluntar dacă este desfășurat în prima linie.

Există și alte beneficii promise

În Perm și Kirov, copiilor voluntarilor li se promite admiterea preferențială la universități. Voluntarii vor primi statutul de „veteran de luptă”. Acestora li s-a promis acordarea unei burse lunare pe viață și reduceri la locuințe și transport. Și există inclusiv un sistem de despăgubire pentru victimele căzute pe câmpul de luptă. În unele cazuri, mai mult de 3 milioane de ruble pentru răni grave, mai arată CNN.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Care este parerea Dvs. referitor la ce se intampla cum la pilonul 2 pentru ca daca imi aduc aminte erati un partizan puternic sa se creasca contributia la acest fond. Nu vorbesc neaparat de presupul noul atac la statului, ci matematica acestui fond. Cei care au iesit la pensie in ultimele luni vor lua mai putin pentru ca valoarea fondului a scazut, iar daca iesi peste cateva luni poti sa castigi mai multi bani pentru ca fondul si-a revenit?. Este normal sa "platesti" tu ca contribuabil cinstit si corect pentru ineficienta fondului? Comparatiile de peformanta sunt chiar corecte? Puteti sa ne faceti comparatii cu performanta fondurilor in alte tari? O comparatie NN Romania fata de NN Olanda ar fi interesanta? O comparatie a comisioanelor si a profiturilor operatorilor la fel?
    P.S. Cred ca ar fi un subiect mult mai interesant de abordat, la calibrul Dvs. si mult mai folos noua cititorilor decat preluarea unor stiri despre razboi pe care numai nu ai cum sa le pierzi de pe miile de preluari de media din RO, decat daca vrei sa le pierzi.
    • Like 0
    • @ Nume
      Vă răspund eu în locul domnului Vuta care încerca intr-un articol anterior să ne explice că e mai bine să dăm noi banii noștri de pensie pe mâna unor privați pentru că e mai bine decât dacă îi lăsăm pe mâna statului. Criticam și atunci acest demers deși dl Vuta îl susținea cu argumente demne de o cauză mai bună acest demers pentru că privații la noi sunt niște jnapani care au bătut palma cu politicieni corupți pe banii pensionarilor. Arătam și atunci că pe semnatura politicienilor fondurile private de pensii nu si-au stabilit nici un moment randamentul investițiilor proprii ca pe indicator de performanță cum ar fi normal pentru firme private, ei își încasează comisionul stabilit din total depuneri la fond de către fraierii viitori pensionari nu din câștig cum ar fi normal așa că ei își încasează plusprodusul indiferent de valoarea titlului de fond iar proștilor le servesc motive rizibile de tip turbulenta mediului economic (față de care ei s-au pus la adăpost) sau pur și simplu "ghinion " vorba unui clasic în viață așa că ce le putem ura viitorilor pensionari cu fonduri la privați e " dormi liniștit FNI lucrează pentru tine". In ceea ce privește recrutarea de voluntari pentru Ucraina e o chestie normală pentru ca e practic război indiferent de cum vrea Rusia să-și numeasca operațiunea. Nu vorbesc doar de amploarea luptelor ci și de faptul că Rusia desfășoară un război proxy cu întreg occidentul atat economic cat si socio-cultural si chiar militar atât prin voluntari straini sau consilieri cât si cu ajutorul militar , economic si financiar occidental chiar daca vestul nu recunoaște asta. Partea proasta că acest proxy se va desfășura pana la ultimul ucrainian. Dacă dăm la o parte propaganda desăntata privind iminentul colaps al Rusiei în urma sancțiunilor trebuie să vedem cifrele:
      1.Rusia are în continuare excedente comerciale, bugetare și de cont curent în ciuda faptului ca e în război.
      2 Rubla e la cel mai ridicat nivel din istorie și rezervele externe de valuta și aur la fel.
      3. În ciuda pierderilor importante de tehnica de lupta totuși rușii nu au introdus decât sporadic tehnică modernă preferând să utilizeze tehnică sovietica reciclata pentru a testa mai degrabă ce tehnică face față unui război modern și care trebuie schimbată.
      4. Ucraina în ciuda raportărilor de succese de tip ceaușist e un stat în faliment. În afara faptului ca recent a cerut un moratoriu de amânare cu 2 ani a unor datorii scadente de 20 de mrd $ are în continuare un deficit bugetar lunar de 5 mrd $ alimentat cu ajutoare și credite occidentale. Industria e o ruina și practic cu excepția agriculturii țara nu mai are o economie funcțională.
      5. Părerea mea e că Zelenski va fi judecat de propriul popor și mai ales de ultranationalisti pentru că în ciuda declarațiilor bombastice Ucraina stă cu mâna-ntinsa la banii occidentali și chiar în cazul utopic al unei victorii militare creditorii occidentali vor pune mâna pe toate resursele și activele Ucrainei pe lângă care confiscarea în 2010 a flotei, companiilor de telecom și a unor insule din Grecia de către aceeași creditori occidentali sau limitarea accesului la propriile fonduri la bancomatele grecești a persoanelor fizice va fi doar o joacă de copii. De altfel chiar două agenţii internaţionale de evaluare financiară anunţă că Ucraina este în incapacitate de plată.
      6. Într-un răspuns anterior unui alt articol am detaliat că faptul că o țară e în război nu determina automat întrarea acesteia în faliment. Ca exemplu am dat Vietnamul care a fost în război timp de 20 de ani nu doar de 7 luni , mai întâi cu francezii și apoi cu americanii care se aflau atunci la apogeul puterii economice si militare și cu toate astea vietnamezii si-au câștigat libertatea trimițând acasă în sicrie peste 50.000 de militari americani care au participat efectiv în lupta nu doar ca instructori sau consilieri și Vietnamul nu a fost nici un moment în incapacitate de plată.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Vietnamul a fost sustinut in tot de rusi si chinezi. Numai asa au reusit.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Și ce, vi se pare ca Ucraina nu e susținută de SUA, UK Uniunea Europeană, Canada, Australian, Japonia, Coreea de Sud șamd ? Deci mai multe tari și mai bogate decât China și URSS în anii '60-'70
      • Like 0
  • Domnule Vuta de cand va axati pe politica externa? Parca nu ii specialitatea ta. Lasa-i pe altii care se pricep mai bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult