La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Cum s-a făcut redeschiderea teraselor în Italia, Germania și Spania. GALERIE FOTO
Foto: Matthias Oesterle/ Zuma Press/ Profimedia
Italia, Spania și Germania se numără printre statele care au redeschis terasele restaurantelor și cafenelele, cu condiția respectării unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, în contextul epidemiei de coronavirus. Aproape 32.000 de oameni au murit în Italia din cauza covid-19, iar economia se va restrânge cu aproape 10% în acest an.
Și în Spania a început relaxarea treptată a restricțiilor. Până la 10 persoane au voie să se întâlnească, cu condiția să poarte măști și să respecte distanța socială, în timp ce barurile și restaurantele și-au redeschis terasele la jumătate de capacitate.
În Berlin restaurantele și cafenelele s-au redeschis începând cu 15 mai. Oamenii pot lua masa cu membri ai unei alte gospodării, dar trebuie să păstreze distanta de 1,5 metri unul de celălalt.
În România, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că este „destul de sigur” că terasele vor fi redeschise de la 1 iunie, în condițiile respectării distanţei fizice de un metru şi jumătate. „Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a spus Tătaru, la B1TV, potrivit Agerpres.
Clic pe imaginea de mai jos pentru a deschide galeria foto:
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.