Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum se împart cele 29,2 miliarde din PNRR: 7,6 miliarde de euro pentru Transporturi, 3,6 miliarde pentru Educație, 2,4 miliarde de euro pentru spitale

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Florin Cîțu a prezentat miercuri, în Parlament, cum se vor împărți banii din PNRR. România ar urma să primească, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Cea mai mare sumă de bani va fi alocată Transporturilor, a spus Cîțu, care a promis că „în această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă”.

Toate investițiile din PPNRR vor trebui finalizate până în 2026. „E vorba de proiecte mature, dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR, le spun mai ales celor din Opoziție, pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse”, a afirmat premierul.

Florin Cîțu în Parlament

Potrivit acestuia, 7,6 miliarde de euro vor merge la Transporturi, 3,6 miliarde de euro vor fi alocați proiectelor din România Educată, iar 2,4 miliarde de euro construcției de spitale. „Vom face spitale noi, în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în 30 de ani”, a declarat el.

2 miliarde de euro vor fi cheltuiți pe cloudul guvernamental și digitalizarea administrației publice și încă pe atât pe fondul local pentru tranziție verde și digitală.

1,6 miliarde de euro vor fi dedicați energiei regenerabile și infrastructurii de gaz cu hidrogen, 1,3 miliarde împăduririlor și 1,1 miliarde managementului deșeurilor.

„Acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, pensiilor și alte scenarii apocaliptice”, a spus Cîțu.

Planul prezentat de el a fost criticat de Opoziție. „Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult