Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bani din piatră seacă: Guvernul a introdus pe șest o modificare la „Revoluția fiscală” - salariații vor plăti contribuția la sănătate și pentru dobânzi și dividende

angajator si angajat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe vechiul Cod fiscal s-a stabilit că vor fi plătite contribuții de sănătate pentru dividende doar în condiția în care nu ai și alte venituri supuse contribuțiilor la sănătate. Mai exact, dacă erai salariat sau PFA și plăteai atât contribuția la sănătate ca salariat, cât și ca PFA, atunci nu mai erai obligat să plătești contribuția la sănătate pentru dividende. 

În anul 2016 a fost o măsură tranzitorie care a păstrat această scutire, dar în noul Cod fiscal era prevăzută introducerea contribuției la sănătate începând cu 1 ianuarie 2017 pentru plățile de dividende. 

În februarie, una dintre primele ordonanțe ale Guvernului Grindeanu a fost să scoată contribuția la sănătate pentru dividende dacă iarăși ești salariat sau PFA și plătești contribuția la sănătate pentru ele.

Acum suntem în situația în care se întâmplă două fenomene. Dacă ești proprietar de firmă și nu ești salariat și valoarea dividendelor e mai mică decât valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci nu se plătește contribuția la sănătate, dar atenție, dividendele se cumulează și cu celelalte venituri impozabile, cum ar fi veniturile din dobânzi, venituri din contracte civile, venituri din cedarea părților sociale și a acțiunilor, venituri din activități independente. Practic le cumulează. Dacă suma acestor venituri e mai mică decât salariul minim, nu se plătește contribuție la sănătate.

Dacă suma acestor venituri cumulate depășește salariul minim, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri, dar - atenție! - se plătește o singură contribuție la sănătate pentru cumularea tuturor acestor venituri. 

Apare situația particulară cel mai des întâlnită anul precedent când patronii, de obicei patronii de la societățile mici și mijlocii românești se angajau cu contract de muncă fie la firma lor, fie la altă societate. Și ei încasează dividende. Acum nu mai există o scutire de la sine sine die la contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende, ci doar dacă acele venituri din dividende sunt mai mici decât salariul minim pe economie, înmulțit cu 12 luni. În cazul în care veniturile din dividende depășesc valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste dividende, dar baza de calcul este iarăși salariul minim brut pe economie.

Deci ne aflăm în situația în care o persoană plătește contribuții de sănătate în calitate de salariat, dar în cazul în care realizează și alte tipuri de venituri, venituri din dividende, venituri din dobânzi, din cedarea părților sociale și a acțiunilor, plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri din dividende la o bază de calcul egală cu salariul minim pe economie.

Toate acestea sunt modificări diferite față de proiectul inițial de ordonanță. Ca de obicei, bugetul are nevoie de finanțare. Mutarea acestor contribuții de asigurări sociale asigură în principal un buget mai mare pentru pensii și sănătate, chiar dacă se reduce impozitul pe venit taxele pe salariu nu scad, dimpotrivă cresc. Să sperăm că se vor strânge mai mulți bani la bugetul de asigurări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • aberatie: daca am 12 salarii platesc. daca am 12 salarii-1 leu nu platesc. diferenta de 1 leu te arunca la un venit mai mic decat cei de sub linie.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Sunt oameni fără onoare, în guvern și parlament.
    • Like 0
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Dar de munca la negru nu ziceti nimic?ghici cine va plati amenzile pt munca la negru.
    • Like 0
  • check icon
    Este pastrata exceptia pentru neplata CAS si/sau CASS la dividende in cazul pensionarilor? Acestia platesc sau nu CAS si/sau CASS pentru dividende?
    • Like 1
    • @
      Dar pentru dobanzile la depozitele bancare? Si inca ceva: daca se platesc, se retin automat, sau trebuie sa merg la CAS si sa achit eu?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult