Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bani din piatră seacă: Guvernul a introdus pe șest o modificare la „Revoluția fiscală” - salariații vor plăti contribuția la sănătate și pentru dobânzi și dividende

angajator si angajat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe vechiul Cod fiscal s-a stabilit că vor fi plătite contribuții de sănătate pentru dividende doar în condiția în care nu ai și alte venituri supuse contribuțiilor la sănătate. Mai exact, dacă erai salariat sau PFA și plăteai atât contribuția la sănătate ca salariat, cât și ca PFA, atunci nu mai erai obligat să plătești contribuția la sănătate pentru dividende. 

În anul 2016 a fost o măsură tranzitorie care a păstrat această scutire, dar în noul Cod fiscal era prevăzută introducerea contribuției la sănătate începând cu 1 ianuarie 2017 pentru plățile de dividende. 

În februarie, una dintre primele ordonanțe ale Guvernului Grindeanu a fost să scoată contribuția la sănătate pentru dividende dacă iarăși ești salariat sau PFA și plătești contribuția la sănătate pentru ele.

Acum suntem în situația în care se întâmplă două fenomene. Dacă ești proprietar de firmă și nu ești salariat și valoarea dividendelor e mai mică decât valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci nu se plătește contribuția la sănătate, dar atenție, dividendele se cumulează și cu celelalte venituri impozabile, cum ar fi veniturile din dobânzi, venituri din contracte civile, venituri din cedarea părților sociale și a acțiunilor, venituri din activități independente. Practic le cumulează. Dacă suma acestor venituri e mai mică decât salariul minim, nu se plătește contribuție la sănătate.

Dacă suma acestor venituri cumulate depășește salariul minim, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri, dar - atenție! - se plătește o singură contribuție la sănătate pentru cumularea tuturor acestor venituri. 

Apare situația particulară cel mai des întâlnită anul precedent când patronii, de obicei patronii de la societățile mici și mijlocii românești se angajau cu contract de muncă fie la firma lor, fie la altă societate. Și ei încasează dividende. Acum nu mai există o scutire de la sine sine die la contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende, ci doar dacă acele venituri din dividende sunt mai mici decât salariul minim pe economie, înmulțit cu 12 luni. În cazul în care veniturile din dividende depășesc valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste dividende, dar baza de calcul este iarăși salariul minim brut pe economie.

Deci ne aflăm în situația în care o persoană plătește contribuții de sănătate în calitate de salariat, dar în cazul în care realizează și alte tipuri de venituri, venituri din dividende, venituri din dobânzi, din cedarea părților sociale și a acțiunilor, plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri din dividende la o bază de calcul egală cu salariul minim pe economie.

Toate acestea sunt modificări diferite față de proiectul inițial de ordonanță. Ca de obicei, bugetul are nevoie de finanțare. Mutarea acestor contribuții de asigurări sociale asigură în principal un buget mai mare pentru pensii și sănătate, chiar dacă se reduce impozitul pe venit taxele pe salariu nu scad, dimpotrivă cresc. Să sperăm că se vor strânge mai mulți bani la bugetul de asigurări.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • aberatie: daca am 12 salarii platesc. daca am 12 salarii-1 leu nu platesc. diferenta de 1 leu te arunca la un venit mai mic decat cei de sub linie.
  • Like 0
 • Vasile check icon
  Sunt oameni fără onoare, în guvern și parlament.
  • Like 0
 • Joe Doe Joe Doe check icon
  Dar de munca la negru nu ziceti nimic?ghici cine va plati amenzile pt munca la negru.
  • Like 0
 • Este pastrata exceptia pentru neplata CAS si/sau CASS la dividende in cazul pensionarilor? Acestia platesc sau nu CAS si/sau CASS pentru dividende?
  • Like 1
  • @ Florin Oprea
   Dar pentru dobanzile la depozitele bancare? Si inca ceva: daca se platesc, se retin automat, sau trebuie sa merg la CAS si sa achit eu?
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult