Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bani din piatră seacă: Guvernul a introdus pe șest o modificare la „Revoluția fiscală” - salariații vor plăti contribuția la sănătate și pentru dobânzi și dividende

angajator si angajat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe vechiul Cod fiscal s-a stabilit că vor fi plătite contribuții de sănătate pentru dividende doar în condiția în care nu ai și alte venituri supuse contribuțiilor la sănătate. Mai exact, dacă erai salariat sau PFA și plăteai atât contribuția la sănătate ca salariat, cât și ca PFA, atunci nu mai erai obligat să plătești contribuția la sănătate pentru dividende. 

În anul 2016 a fost o măsură tranzitorie care a păstrat această scutire, dar în noul Cod fiscal era prevăzută introducerea contribuției la sănătate începând cu 1 ianuarie 2017 pentru plățile de dividende. 

În februarie, una dintre primele ordonanțe ale Guvernului Grindeanu a fost să scoată contribuția la sănătate pentru dividende dacă iarăși ești salariat sau PFA și plătești contribuția la sănătate pentru ele.

Acum suntem în situația în care se întâmplă două fenomene. Dacă ești proprietar de firmă și nu ești salariat și valoarea dividendelor e mai mică decât valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci nu se plătește contribuția la sănătate, dar atenție, dividendele se cumulează și cu celelalte venituri impozabile, cum ar fi veniturile din dobânzi, venituri din contracte civile, venituri din cedarea părților sociale și a acțiunilor, venituri din activități independente. Practic le cumulează. Dacă suma acestor venituri e mai mică decât salariul minim, nu se plătește contribuție la sănătate.

Dacă suma acestor venituri cumulate depășește salariul minim, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri, dar - atenție! - se plătește o singură contribuție la sănătate pentru cumularea tuturor acestor venituri. 

Apare situația particulară cel mai des întâlnită anul precedent când patronii, de obicei patronii de la societățile mici și mijlocii românești se angajau cu contract de muncă fie la firma lor, fie la altă societate. Și ei încasează dividende. Acum nu mai există o scutire de la sine sine die la contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende, ci doar dacă acele venituri din dividende sunt mai mici decât salariul minim pe economie, înmulțit cu 12 luni. În cazul în care veniturile din dividende depășesc valoarea salariului minim pe economie înmulțit cu 12 luni, atunci se plătește contribuția la sănătate pentru aceste dividende, dar baza de calcul este iarăși salariul minim brut pe economie.

Deci ne aflăm în situația în care o persoană plătește contribuții de sănătate în calitate de salariat, dar în cazul în care realizează și alte tipuri de venituri, venituri din dividende, venituri din dobânzi, din cedarea părților sociale și a acțiunilor, plătește contribuția la sănătate pentru aceste venituri din dividende la o bază de calcul egală cu salariul minim pe economie.

Toate acestea sunt modificări diferite față de proiectul inițial de ordonanță. Ca de obicei, bugetul are nevoie de finanțare. Mutarea acestor contribuții de asigurări sociale asigură în principal un buget mai mare pentru pensii și sănătate, chiar dacă se reduce impozitul pe venit taxele pe salariu nu scad, dimpotrivă cresc. Să sperăm că se vor strânge mai mulți bani la bugetul de asigurări.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • aberatie: daca am 12 salarii platesc. daca am 12 salarii-1 leu nu platesc. diferenta de 1 leu te arunca la un venit mai mic decat cei de sub linie.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Sunt oameni fără onoare, în guvern și parlament.
    • Like 0
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Dar de munca la negru nu ziceti nimic?ghici cine va plati amenzile pt munca la negru.
    • Like 0
  • check icon
    Este pastrata exceptia pentru neplata CAS si/sau CASS la dividende in cazul pensionarilor? Acestia platesc sau nu CAS si/sau CASS pentru dividende?
    • Like 1
    • @
      Dar pentru dobanzile la depozitele bancare? Si inca ceva: daca se platesc, se retin automat, sau trebuie sa merg la CAS si sa achit eu?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult