Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Eu cred că Guvernul chiar vrea binele țării, însă am și o constatare: nu le iese!

Gabriel Petrea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Domnul ministru al Dialogului social Gabriel Petrea susține că vor fi amendați angajatorii cu sume de până la 10.000 lei, dacă nu negociază cu salariații transferul asigurărilor sociale.

Dialogul este bun și este singura cale în aplanarea conflictelor de natură salarială. Indiferent de ordonanțele guvernului, un angajator serios știe că interesul lui este să aibă salariați mulțumiți. Evident salariul mai mare este scopul muncii salariatului, cum profitul este obiectivul firmei. Obiectivele sunt antagonice, dar așa este orânduirea actuală.

De aici și până la a amenința angajatorii cu sancțiuni contravenționale este însă cale lungă. Ca să dai cuiva o amendă se presupune că a încălcat o lege, cu un grad mic de vinovăție, că dacă vinovăția e mai mare atunci îl cazăm la o instituție mai întunecată.

Au angajatorii o vină în situația actuală? Nu. Singurul vinovat de modificările fiscale exhaustive este guvernul. Guvernul nu a negociat cu nimeni. Guvernul nu a ascultat de nimeni. Culmea, nici de sindicate nici de patronate!

Eu cred că guvernul chiar vrea binele țării, însă am și o constatare: nu le iese!

Din tehnica legislativă. Ca să amendezi pe cineva, contravenția trebuie să fie prevăzută în acel act normativ presupus a fi încălcat. OUG nr. 82/2017 cu negocierea nu prevede contravenții. Din păcate pot fi date contravenții și în mod eronat, iar partea cea mai grea e că le anulează doar instanța.

Așa că vă urez negociere ușoară și nu uitați să consemnați rezultatul negocierii în documente.

PS. Pe lumea cealaltă ești acoperit de pământ. Aici pe pământ trebuie să fi acoperit de hârtii! O zi minunată. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca sunt ucenicii care au scapat cotrolul situatiei... Dar apreciez ironia articolului...
  • Like 0
 • Chiar si daca aceasta amenda va putea fi implementata legal, sunt tare curios cum vor dovedi negocierea salariilor :) Vor pune un functionar de la ANAF sa ia stenograme la fiecare intalnire HR - angajat ? :)) Si da, negocierea e simpla:

  Angajat: vreau sa imi mariti salariul ca sa acopere transferul contributiilor
  Angajator: iti mai dam 100 de lei daca iti convine
  Angajat: nu, vreau exact cat am spus
  Angajator: esti liber sa pleci, o zi buna.

  Negocierea incheiata. Pe ce lume traiesc guvernantii astia ? Eu unul, cand il vad pe tariceanu la tv, ma ia cu rau de la stomac, si caut telecomanda cu disperare sa dau pa nat geo.
  • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Sunt curios, cand dati pe Nat Geo - urmariti documentarul despre viermi paraziti? Daca da, atunci puteti utiliza functia "picture in picture" - sa incercati identificarea eventualelor diferente intre imagini (daca or fi...).
   • Like 1
 • autorul a dorit sa fie ironic, dar cititorii l-au luat ad-literam....
  • Like 3
 • Domnule Benta, spuneti-mi si mie va rog cum credeti ca acest Guvern vrea binele tarii daca condamna regiunile la saracie? Toate primariile marilor orase din tara pierd mai multi sau mai putini bani la bugetul local, urmand ulterior sa se milogeasca pe la Guvern ca sa ii recupereze si stim si noi ca pentru cei aflati in opozitie sansele sunt aproape nule.
  • Like 0
 • Din "credinta ca guvernul vrea binele acestei tari" participati la rtv,d-le contributor?
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Buna ziua. Particip la orice televiziune unde sunt invitat pentru ca nu ma intereseaza comentariile politice, chiar daca toti avem opinii. Asa ca merg si la Realitatea, B1, Digi, A1, Protv, A3, Kanal D, Tvr, adica unde am fost invitat. Va multumesc ca analizati intregul :)
   • Like 0
  • @ Adrian Benta
   Dar d-le Benta comentariile economice se "supun" comentariilor politice,astfel ca ce spuneti la Realitatea nu puteti spune la a3 sau ce spuneti la Digi nu puteti spune la rtv ca va taie microfonul....
   • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   "guvernul vrea binele acestei tari" .. d-ta sesizezi ironia din articol sau nu prea ? observi ca articolul are o doza suficienta de bascalie sau ai luat articolul ad-literam ?
   • Like 1
  • @ Sergiu F.
   Va rog sa-l urmariti pe autor la toate posturile pe care le-a enumerat si apoi mai discutam despre bascalie...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult