Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Eu cred că Guvernul chiar vrea binele țării, însă am și o constatare: nu le iese!

Gabriel Petrea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Domnul ministru al Dialogului social Gabriel Petrea susține că vor fi amendați angajatorii cu sume de până la 10.000 lei, dacă nu negociază cu salariații transferul asigurărilor sociale.

Dialogul este bun și este singura cale în aplanarea conflictelor de natură salarială. Indiferent de ordonanțele guvernului, un angajator serios știe că interesul lui este să aibă salariați mulțumiți. Evident salariul mai mare este scopul muncii salariatului, cum profitul este obiectivul firmei. Obiectivele sunt antagonice, dar așa este orânduirea actuală.

De aici și până la a amenința angajatorii cu sancțiuni contravenționale este însă cale lungă. Ca să dai cuiva o amendă se presupune că a încălcat o lege, cu un grad mic de vinovăție, că dacă vinovăția e mai mare atunci îl cazăm la o instituție mai întunecată.

Au angajatorii o vină în situația actuală? Nu. Singurul vinovat de modificările fiscale exhaustive este guvernul. Guvernul nu a negociat cu nimeni. Guvernul nu a ascultat de nimeni. Culmea, nici de sindicate nici de patronate!

Eu cred că guvernul chiar vrea binele țării, însă am și o constatare: nu le iese!

Din tehnica legislativă. Ca să amendezi pe cineva, contravenția trebuie să fie prevăzută în acel act normativ presupus a fi încălcat. OUG nr. 82/2017 cu negocierea nu prevede contravenții. Din păcate pot fi date contravenții și în mod eronat, iar partea cea mai grea e că le anulează doar instanța.

Așa că vă urez negociere ușoară și nu uitați să consemnați rezultatul negocierii în documente.

PS. Pe lumea cealaltă ești acoperit de pământ. Aici pe pământ trebuie să fi acoperit de hârtii! O zi minunată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca sunt ucenicii care au scapat cotrolul situatiei... Dar apreciez ironia articolului...
    • Like 0
  • Chiar si daca aceasta amenda va putea fi implementata legal, sunt tare curios cum vor dovedi negocierea salariilor :) Vor pune un functionar de la ANAF sa ia stenograme la fiecare intalnire HR - angajat ? :)) Si da, negocierea e simpla:

    Angajat: vreau sa imi mariti salariul ca sa acopere transferul contributiilor
    Angajator: iti mai dam 100 de lei daca iti convine
    Angajat: nu, vreau exact cat am spus
    Angajator: esti liber sa pleci, o zi buna.

    Negocierea incheiata. Pe ce lume traiesc guvernantii astia ? Eu unul, cand il vad pe tariceanu la tv, ma ia cu rau de la stomac, si caut telecomanda cu disperare sa dau pa nat geo.
    • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Sunt curios, cand dati pe Nat Geo - urmariti documentarul despre viermi paraziti? Daca da, atunci puteti utiliza functia "picture in picture" - sa incercati identificarea eventualelor diferente intre imagini (daca or fi...).
      • Like 1
  • autorul a dorit sa fie ironic, dar cititorii l-au luat ad-literam....
    • Like 3
  • Domnule Benta, spuneti-mi si mie va rog cum credeti ca acest Guvern vrea binele tarii daca condamna regiunile la saracie? Toate primariile marilor orase din tara pierd mai multi sau mai putini bani la bugetul local, urmand ulterior sa se milogeasca pe la Guvern ca sa ii recupereze si stim si noi ca pentru cei aflati in opozitie sansele sunt aproape nule.
    • Like 0
  • check icon
    Din "credinta ca guvernul vrea binele acestei tari" participati la rtv,d-le contributor?
    • Like 0
    • @
      Buna ziua. Particip la orice televiziune unde sunt invitat pentru ca nu ma intereseaza comentariile politice, chiar daca toti avem opinii. Asa ca merg si la Realitatea, B1, Digi, A1, Protv, A3, Kanal D, Tvr, adica unde am fost invitat. Va multumesc ca analizati intregul :)
      • Like 0
    • @ Adrian Benta
      check icon
      Dar d-le Benta comentariile economice se "supun" comentariilor politice,astfel ca ce spuneti la Realitatea nu puteti spune la a3 sau ce spuneti la Digi nu puteti spune la rtv ca va taie microfonul....
      • Like 0
    • @
      "guvernul vrea binele acestei tari" .. d-ta sesizezi ironia din articol sau nu prea ? observi ca articolul are o doza suficienta de bascalie sau ai luat articolul ad-literam ?
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      check icon
      Va rog sa-l urmariti pe autor la toate posturile pe care le-a enumerat si apoi mai discutam despre bascalie...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult