Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum te tâmpești în 50 de nuanțe de negru după o finală Mondială

Franța campioană

(Foto: Guliver/Getty Images)

Am impresia uneori că suntem precum un om de afaceri îmbrăcat la costum, cu cămașa la dungă, butoni, dar care și-a tras pe el chiloții de alaltăieri. De două zile, feed-ul de Facebook e ocupat obsesiv de măsurători cât mai exacte despre nuanța de negru a naționalei Franței. Fix aici ne-am blocat. Lasă PSD-ul, corupția, poluarea din mizeria asta de aer pe care o respirăm în Capitală. Nu, nu, să le-o „tragem” francezilor pentru că au luat mondialul cu o națională africană. Păi ce? Ei n-au zis de noi că suntem țigani?

(Foto: Guliver/Getty Images)

Și o zicem cu draci, tastând nervos pe Facebook în drumul spre mare unde ne vom arunca pe plajă să ne bronzam pielea până iese ca o cafea cu lapte. Dar să stăm liniștiți. Și alții sunt la fel de obsedați ca noi, în Asia de Sud-Est se freacă femeile cu creme până ies mai albe ca Michael Jackson. Varianta mai dinspre final.

Facem obsesii mărunte pentru culoarea pielii, pentru țara în care ne-am născut, pentru principii și idei aduse de alții în viața noastră, deși cu greu le-am putea găsi un sens. Avem un talent absolut fabulos de a fi atenți la detalii care nu ne privesc, să umplem cumva spațiul gol din orele petrecute în mașină în trafic sau în aglomerația infernală de la metrou. Ce contează că îți faci plămânii praf la orice plimbare pe la Unirii când poți să te cerți cu Gigel de la marketing penetrând fotbalul cu rasism așa cum cerneala penetrează această cretă? Vorba reclamelor de altădată.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Rasismul e periculos, xenofobia e ridicolă, iar singurul lucru nenatural privind orientările sexuale ale oamenilor e fix homofobia. Religia ta, oricare ar fi, promovează pacea, iar culoarea pielii e ultimul lucru prin care să judeci caracterul unui om. Franța nu e doar Parisul, iar fotbalul nu e despre invidie și ură. Hai să ne calmăm cu toții și să ne uităm la ce ne doare de fapt.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Franța a fost prima țară cu un jucător de culoare de origine africană în echipa națională de fotbal în 1978, pe nume Marius Trésor.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Comentarii defavorabile despre rasa jucatorilor reprezentativei Frantei se bazeaza pe o confuzie:
    - se confunda cetatenia cu etnia.
    Un cetatean apartine statului francez pentru ca intelege si asimileaza valorile societatii franceze.
    Daca privim realitatea romaneasca putem vede romanca "etnica" Viorica Vasilica facand praf limba romana si pe cetateanul roman "etnic german" Klaus Iohannis vorbind corect. Vedem pe romanul "etnic" Dragnea facand legi pentru infractori si pe cetateanul roman ( foarte probabil " impur etnic" ) Kovesi luptand cu infractorii.
    Vedem medici romani "etnici puri " traficand medicamente destinate bolnavilor de cancer si romanul "etnic arab" Raed Arafat salvand vieti si construind un sistem unic de salvare in caz de urgenta. Ce folos ca Dragnea are in spate generatii de olteni care au "produs" un infractor ? Ce este rau in ascendenta araba saumaghiara sau germana a unor cetateni romani care ne dau lectii de curaj si patriotism ?
    Este rau pentru noi ca am ales "etnici puri" care fura si se muta cu averea furata in Costa Rica sau Brazilia.
    Cetatenia romana nu este dreptul de a fura din "averea noastra" ci obligatia de a lasa o tara urmasilor - multi "etnici" ne pot da lectii de patriotism.
    • Like 1
  • Domnu' autor, eu cred ca matale te-ai tampit in 50 de nuante de orice. De ce crezi ca e asa de important sau relevant feed-ul de Facebook ?
    Who the f.. cares ce scrie acolo unul sau altul ? Iesi d-le din bula aia virtuala care se numeste Facebook.
    Apoi inca ceva: in general daca esti atent oamenii nu fac misto de africanii aia care isi fac treaba bine acolo pe terenul de fotbal ci de imfatuarea, de ingamfarea franceza. De sovinismul unui popor care sta pe mostenirea unei culturi si istorii impresionante dar care nu se ridica acum la nivelul cerut de aceasta noblete. Care acum produce o generatie de decrepiti mintal (nu ca ar fi singurii desigur)
    • Like 1
  • Au luat un campionat mondial cu o selecționată afro-franceză ,nimic de zis ,dar dacă intri intr-un cartier ( suburbie) afro- franceză unde nu intră nici poliția noaptea parcă lumea progresiştă nu e chiar roză.Dacă mai adaugi impactul lor asupra bugetului social ( greu cu munca) plus problemele infracționalității foarte mari,atentate şi imposibilitatea ( firească) de integrare chiar şi după trei generații atuci viitorul pare chiar maroniu spre negru. Sunt curios câți dintre finutzii ăştia şi-ar dorii să locuiască intr-un cartier multicultural cu influențe afro ? Cred că nici unul. De ce oare chiriile intr-un cartier ,,progresist" sunt mult mai mici ? Poate ne lămureşte autorul sau alți comentatori ,,de bine".
    • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Moka check icon
      mda. la fel cum niciun finutz nu se muta in cartierul progresist ferentari.
      cat de usor este sa ducem in derizoriu totul, nu?
      • Like 2
    • @ Moka
      De ce derizoriu ? Ăsta e paradisul promis de progresişti. Asta îmi aduce aminte de clasicii progresişti ( comunişti) occidentali care propovăduiau comunismul din confortul capitalelor occidentale . Deşi preamăreau rezultatele măreței URSS nici unul nu s-ar fi dus să locuiască la Moscova să experimenteze pe viu viitorul luminos promis..
      • Like 0
  • Bogdan check icon
    Un articol foarte bun dupa umila mea parere. Aparent tendinta generala e ca oamenii sa se preocupe de chestii care nu-i afecteaza in nici un fel si sa le ignore pe cele care chiar ii afecteaza.... de aia nu putem avea lucruri frumoase.
    • Like 2
  • Eu nu cred ca e vorba de rasism. De fapt cei care discuta si ras-discuta pe subiectul asta, au ce au cu Franta si francezii, nu cu africanii care au fost "cumparati" sa joace pentru ea. Sunt convins ca africanilor talentati care au reusit sa plece din tarile lor, unde nu se puteau afirma la adevarata lor valoare le convine. Sunt convins ca si un amarat de roman care respira "aerul mizer de Bucuresti" s-ar fi bucurat sa fie naturalizat francez si sa fie macar pe banca de rezerve a selectionatei albastre. Mai degraba cred ca ce vedem e efectul comportamentului general al francezilor, care fara sa fie niste "nemti" se poarta cu noi plini de infatuare, amintindu-ne tot timpul ca suntem tigani si ca nu avem mari sanse sa ne scuturam de eticheta de lumea a 3-a.
    E o zicala ce zice ca este de admirat faptul ca poti din cauza ca esti superior dar alegi sa nu faci sau arati lucrul asta tocmai pentru ca poti....oricand. Adica, lasa lumea sa inteleaga ce calitati ai, nu mi le recita de fiecare data cand ne vedem. Asta le lipseste francezilor si cred ca asta a declansat in mare masura reactiile.
    In al doilea rand cred ca este vorba de o admiratie pentru felul in care a luptat Croatia, chiar si atunci cand totul parea pierdut. Cred ca romanilor le-ar place sa fie si ei perceputi asa. Dar tin acest lucru secret, ca sa nu se autodescalifice in raport cu o natiune care altfel ne seamana in multe privinte (cred ei). Asa ca e mai la indemana multora sa dea cu "ferraille" in francezi (in fond, e ferraille-ul inventat de ei, noi doar il dam inapoi...... cu umor, nu !?) decat sa ii laude prea mult pe Croati si pe presedinta lor. Ce ne-ar mai place......tara, legi, oameni de stat, popor, turism, vointa, unitate.....neamestec in treburilii interne...chestii d-astea.
    • Like 3
    • @ Calin Ungureanu
      Moka check icon
      mda, si mie se pare cumva ca francezii sunt mai ingamfati. este cert ca au o mandrie a lor, de multe ori afisata in mod nenecesar. pe de alta parte nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost de "mandre" alte natii daca ar fi avut istoria Frantei in spate. In fine, nu conteaza. In aceeasi masura mi se pare infatuat si vecinul meu de la etajul 3. Dar, asta e, trebuie sa gasim o cale de convietuire si comunicare. Pana la urma, trebuie sa impartim liftul pana la etajul 3.
      • Like 0
  • Spune cu cine te împrietenești (pe Facebook) ca să îți spun cine ești.
    Dacă nu îți place ce spune cineva pe Facebook, dă-i unfollow și micșorează - ți bula.
    • Like 1
    • @ Adrian Cornel
      Moka check icon
      sau poti sa nu dai fwd prostiilor.
      multi dau fwd si sunt oameni foarte ok. pur si simplu nu-si dau seama...
      • Like 0
    • @ Adrian Cornel
      Nu mi se pare ca "micșorează-ți bula" ar fi un sfat potrivit pentru cineva care vrea sa inteleaga mai mult din lumea in care traieste. Cand esti intr-o bula mica, unde toti iti confirma propriile credinte, poti sa aluneci destul de departe de realitate. Si atunci, ti se pare ca oricine are o idee diferita este un dusman de moarte.
      • Like 0
  • Comentez ca să refulez. Pentru ce să refulez? Pentru cele câteva minute pe care le-am pierdut citind un text care nu spune nimic... mă rog, nimic concret. Păcat de titlu.
    • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache











      ...ironic...
      • Like 0
  • Wall-T check icon
    Who the f. cares despre ce zice feisbucu despre culoarea selectionatei fanceze de fotbal????
    Alta treaba nu aveti?
    • Like 1
  • Realitatea este ca suntem o natie de rasisti si xenofobi. In teorie, toti romanii se declara impotriva rasismului si xenofobiei, dar in realitate nu-i suporta pe tigani, pe negri, asiatici, unguri, bulgari, nici macar masinile romanilor cu numere de Bulgaria nu le mai suportam..

    Toti cei care s-au simtit lezati de caricatura Charlie Hebdo sunt fie rasisti fie xenofobi, altfel nu ar fi niciun motiv sa te superi daca cineva te face tigan (atata timp cat tu ii consideri o rasa inferioara esti ori rasist ori xenofob ori ambele).

    Multi se declara impotriva rasismului si xenofobiei ca au auzit ca asa e bine, dar habar nu au ce inseamna exact.
    • Like 4
    • @ Iulian Sanducu
      Recomand tuturor romanilor verzi o experienta intr-o tara din Middle East, sa munceasca aici vreo 3 ani ca mine, cu 192 de nationalitati. Ori pleci acasa dupa 1 luna si impusti tot ce nu are culoarea ta, ori faci ca mine si vezi ca toti sunt oameni. Pe de alta parte, stiti ce misto e sa mergi intr-un parc auto detinut de pakistanezi (Care sunt mai inchisi la culoare) si sa iti dea un pret mai mare pt ca esti alb ? :)
      • Like 1
    • @ Iulian Sanducu
      D check icon
      Pe mine m-a lezat prostul-gust din caricatura Charlie Hebdo, înseamnă că sunt rasist și xenofob?
      • Like 2
    • @ Iulian Sanducu
      Caricatura din CH nu se refera la culoarea pielii si la rasa, se refera la faptul ca cei care vin din romania, cu cetatenie romana si pasaport romanesc, care nu sunt in stare sa faca altceva acolo decat sa cumpere (fure) fier vechi si sa-l revanda cu un profit. Asta spun francezii despre romanca Simona. Nu scrie nicaieri nimic de tigani. Asta e proiectia noastra pentru ca noi stim ca in Romania de chestia asta se ocupa aia care-si fac case de 25 de camere cu turnulete pe acoperis.
      • Like 1
    • @ D
      Care prost-gust? Asta este un alibi. Este o caricatura scandaloasa ca sa atraga reactii, cu asta se ocupa CH, asta e profilul lor de publicatie, si-au facut foarte bine treaba... Daca te-ai simtit lezat atunci da, cel mai probabil ai una din cele doua calitati, parerea mea desigur.
      • Like 0
    • @ Iulian Sanducu
      D check icon
      CH provoacă scandaluri pentru rating. Foarte onorabil, ce pot să zic? Iar snobii îi aplaudă de pe margini.

      Nu știam că rasismul și xenofobia sunt "calități". Dar din moment ce prost-gustul este "treabă făcută bine" în opinia dvs., atunci, presupun, că nu ar trebui să mă mire.
      • Like 1
    • @ D
      Moka check icon
      nu-i aplauda nimeni pe ch. pur si simplu nu suntem cu nimic mai buni daca raspundem cu aceeasi moneda.
      • Like 1
    • @ Moka
      D check icon
      Nu răspund cu aceeași monedă, nici nu ar merita, doar îmi exprim opinia în legătură cu "umorul" lor de prost-gust.
      • Like 1
    • @ D
      Moka check icon
      am inteles. Nu ma refeream la dvs. Spuneam la modul general ca "raspundem cu aceeasi moneda".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult