Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum va arăta 2023 din punct de vedere economic. În următorii doi ani va fi cea mai bună perioadă să-ți dezvolți afacerea. Sau să începi una

antreprenor mic - afacere - (Foto: Guliver/Getty Images)

Foto: Getty Images

Trecem printr-o perioadă cu turbulențe economice (inflație, creșteri de dobânzi) și este foarte important să înțelegi în ce direcție se îndreaptă economia.

2022 a fost anul inflației. 2023 va fi anul deflației (prețurile vor scădea).

În ultimele 6 luni, toate materialele de construcții (lemn, fier, otel etc) au scăzut cu peste 50% (Vezi aici evoluția prețurilor). Prețurile sunt mai mici decât erau în 2019. Wow! Prețurile la bunurile cumpărate zilnic (mâncare, utilități etc) au crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, dar prețurile la materialele de construcții au scăzut.

De ce se întâmplă acest lucru? La nivel mondial construcțiile au frânat brusc. Oamenii nu mai pot să cumpere locuințe din cauza dobânzilor mari, iar companiile au stopat investițiile. Toate fondurile de investiții din imobiliare au scăderi de peste 20% în ultimele 6 luni. 

Deutsche Bank estimează că prețurile la locuințe în Germania vor scădea cu 25%. În România, singurii care mai spun că prețurile vor crește în 2023 sunt agenții imobiliari.

Carvana, cel mai mare dealer auto din America, se pregătește să intre în insolvență. Valoarea companiei a scăzut 97% în ultimele 6 luni. Prețurile la mașini au crescut în ultimii 2 ani, iar oamenii nu mai pot să cumpere mașini la aceste prețuri. 

2023 este o combinație foarte interesantă de evenimente economice. Niciodată nu s-au printat atât de mulți bani. Acest lucru va face să avem mulți ani inflație ridicată la bunurile cumpărate zilnic (mâncare etc).

Niciodată nu am avut o dobândă real negativă atât de mare (diferența dintre dobânda de referință și inflație). Acest lucru va face ca băncile centrale să crească și mai mult dobânda de referință. Creșterea dobânzilor de referință va duce la creșterea dobânzilor la credite, care va determina scăderea prețurilor pentru bunurile cumpărate pe credit: locuințe, mașini etc (deflație).

Băncile vor acorda mai puține credite de consum. Acest lucru va duce la scăderea consumului care va genera o frânare a economiei (stagflație). Niciodată nu am avut această combinație de inflație, deflație și stagflație.

Bonus

Statele nu mai pot să treacă peste crizele economice cum au făcut în ultimii 30 de ani. Dacă în crizele anterioare băncile centrale au printat bani, acum băncile centrale sunt obligate să retragă banii din piață pentru a opri inflația.

Cum va arăta 2023 în România?

1. Consumul

Economia României se bazează foarte mult pe consum. 65% din PIB-ul României reprezintă consumul populației. În ultimii 5 ani, acest consum a fost crescut pe baza steroizilor (împrumuturi). Acum steroizii sunt scumpi. Adăugând și inflația, este foarte posibil să vedem o prăbușire a consumului în România (deja avem o încetinire puternică).

2. Piața imobiliară

Începând cu 1 ianuarie 2023, la toate împrumuturile, DAE va fi peste 10%. Acum un an DAE era de 5%. La același venit, în 2023 poți să iei doar 50% din creditul ipotecar pe care puteai să-l iei în 2022. Acest lucru va duce la blocarea pieței imobiliare.

Este posibil ca blocarea pieței imobiliare și scăderea prețurilor la locuințe să aibă și consecințe asupra băncilor.

Iar criza economică să se transforme într-o criză financiară.

3.  Va urma cea mai bună perioadă pentru dezvoltare și creștere

În anii 2023-2024 va fi cea mai bună perioadă să cumperi bunuri (imobiliare, acțiuni, mașini etc). Va fi cea mai bună perioadă să-ți dezvolți afacerea. Sau să începi una. Astfel de momente prielnice apar la 10 ani. Cele mai prospere afaceri s-au dezvoltat în perioade de recesiune economică.

Când viața le dă lămâi, unii oameni se gândesc cum să facă o limonadă foarte bună.

Probabil în 2023 vom avea multe lămâi. Dar sunt sigur că în 2023 se vor face cele mai bune limonade din ultimii 10 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radu Georgescu prevede deflatie. O sa citesc acest articol peste un an, să-l verificam pe Răducu....
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult