Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Decizie CCR: Modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituționale

protest CCR

Foto Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE: Modificările aduse de PSD-ALDE Codurilor penale sunt neconstituționale, a decis CCR.

După șapte amânări, judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR)  sunt așteptați să continue, astăzi, deliberările privind sesizările depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. 

Diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu și scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu se numără între principalele modificări aduse codurilor penale. 

Schimbările aduse Codului penal ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale, potrivit Digi24.

Printre modificările aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu. „Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", prevede în prezent articolul care ar urma să fie eliminat. Ca urmare, funcționarii publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri nu vor mai putea să fie pedepsiți.

Schimbările aduse codurilor prevăd reducerea termenelor de prescripție a faptelor de la 10, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Problema este ca legile se reintorc in parlament si parlamentul este format din aceeasi hoti care au modificat legile.
  Nu vor face mare lucru ,vor trage de timp sau le vor modifica la suprafata.
  Sper sa intervina Johannis sa ii forteze cumva.
  • Like 2
 • Razvan G check icon
  Daca nu era drama acestor doua fete, pun pariu ca erau constitutionale.......
  • Like 5
  • @ Razvan G
   Ada check icon
   Corect
   • Like 0
  • @ Razvan G
   dan check icon
   Asa este , Dorneanu a simtit pericolul sa vedem pana cand.
   • Like 2
  • @ Ada
   Razvan G check icon
   Putem astfel spune ca pretul nemernicei acestor politicieni a fost viata a doua tinere nevinovate.
   Pentru asta ar trebui puscarie pentru initiatorii acestor modificari.
   As vota asta la un referendum. Atuci s-ar gandi de 10 ori inainte sa produca asemenea nenorociri.
   Intr-o tara fara autoritate, cum este Romania, legea trebuie inasprita la extrem ca sa se faca putina ordine......
   • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult