Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Decizie CCR: Modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituționale

protest CCR

Foto Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE: Modificările aduse de PSD-ALDE Codurilor penale sunt neconstituționale, a decis CCR.

După șapte amânări, judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR)  sunt așteptați să continue, astăzi, deliberările privind sesizările depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. 

Diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu și scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu se numără între principalele modificări aduse codurilor penale. 

Schimbările aduse Codului penal ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale, potrivit Digi24.

Printre modificările aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu. „Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", prevede în prezent articolul care ar urma să fie eliminat. Ca urmare, funcționarii publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri nu vor mai putea să fie pedepsiți.

Schimbările aduse codurilor prevăd reducerea termenelor de prescripție a faptelor de la 10, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Problema este ca legile se reintorc in parlament si parlamentul este format din aceeasi hoti care au modificat legile.
  Nu vor face mare lucru ,vor trage de timp sau le vor modifica la suprafata.
  Sper sa intervina Johannis sa ii forteze cumva.
  • Like 2
 • Razvan G check icon
  Daca nu era drama acestor doua fete, pun pariu ca erau constitutionale.......
  • Like 5
  • @ Razvan G
   Ada check icon
   Corect
   • Like 0
  • @ Razvan G
   dan check icon
   Asa este , Dorneanu a simtit pericolul sa vedem pana cand.
   • Like 2
  • @ Ada
   Razvan G check icon
   Putem astfel spune ca pretul nemernicei acestor politicieni a fost viata a doua tinere nevinovate.
   Pentru asta ar trebui puscarie pentru initiatorii acestor modificari.
   As vota asta la un referendum. Atuci s-ar gandi de 10 ori inainte sa produca asemenea nenorociri.
   Intr-o tara fara autoritate, cum este Romania, legea trebuie inasprita la extrem ca sa se faca putina ordine......
   • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult