Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie CCR: Modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituționale

protest CCR

Foto Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE: Modificările aduse de PSD-ALDE Codurilor penale sunt neconstituționale, a decis CCR.

După șapte amânări, judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR)  sunt așteptați să continue, astăzi, deliberările privind sesizările depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. 

Diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu și scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu se numără între principalele modificări aduse codurilor penale. 

Schimbările aduse Codului penal ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale, potrivit Digi24.

Printre modificările aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu. „Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", prevede în prezent articolul care ar urma să fie eliminat. Ca urmare, funcționarii publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri nu vor mai putea să fie pedepsiți.

Schimbările aduse codurilor prevăd reducerea termenelor de prescripție a faptelor de la 10, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Problema este ca legile se reintorc in parlament si parlamentul este format din aceeasi hoti care au modificat legile.
    Nu vor face mare lucru ,vor trage de timp sau le vor modifica la suprafata.
    Sper sa intervina Johannis sa ii forteze cumva.
    • Like 2
  • Razvan G check icon
    Daca nu era drama acestor doua fete, pun pariu ca erau constitutionale.......
    • Like 5
    • @ Razvan G
      Ada check icon
      Corect
      • Like 0
    • @ Razvan G
      dan check icon
      Asa este , Dorneanu a simtit pericolul sa vedem pana cand.
      • Like 2
    • @ Ada
      Razvan G check icon
      Putem astfel spune ca pretul nemernicei acestor politicieni a fost viata a doua tinere nevinovate.
      Pentru asta ar trebui puscarie pentru initiatorii acestor modificari.
      As vota asta la un referendum. Atuci s-ar gandi de 10 ori inainte sa produca asemenea nenorociri.
      Intr-o tara fara autoritate, cum este Romania, legea trebuie inasprita la extrem ca sa se faca putina ordine......
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult