Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie CCR: Modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituționale

protest CCR

Foto Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE: Modificările aduse de PSD-ALDE Codurilor penale sunt neconstituționale, a decis CCR.

După șapte amânări, judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR)  sunt așteptați să continue, astăzi, deliberările privind sesizările depuse de către PNL, USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis la legile prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. 

Diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor, abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu și scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu se numără între principalele modificări aduse codurilor penale. 

Schimbările aduse Codului penal ar putea ușura pedepsele pentru cei precum autorul crimelor de la Caracal. Funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale, potrivit Digi24.

Printre modificările aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu. „Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", prevede în prezent articolul care ar urma să fie eliminat. Ca urmare, funcționarii publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri nu vor mai putea să fie pedepsiți.

Schimbările aduse codurilor prevăd reducerea termenelor de prescripție a faptelor de la 10, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.

În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Problema este ca legile se reintorc in parlament si parlamentul este format din aceeasi hoti care au modificat legile.
  Nu vor face mare lucru ,vor trage de timp sau le vor modifica la suprafata.
  Sper sa intervina Johannis sa ii forteze cumva.
  • Like 2
 • Razvan G check icon
  Daca nu era drama acestor doua fete, pun pariu ca erau constitutionale.......
  • Like 5
  • @ Razvan G
   Ada check icon
   Corect
   • Like 0
  • @ Razvan G
   dan check icon
   Asa este , Dorneanu a simtit pericolul sa vedem pana cand.
   • Like 2
  • @ Ada
   Razvan G check icon
   Putem astfel spune ca pretul nemernicei acestor politicieni a fost viata a doua tinere nevinovate.
   Pentru asta ar trebui puscarie pentru initiatorii acestor modificari.
   As vota asta la un referendum. Atuci s-ar gandi de 10 ori inainte sa produca asemenea nenorociri.
   Intr-o tara fara autoritate, cum este Romania, legea trebuie inasprita la extrem ca sa se faca putina ordine......
   • Like 3


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult