(Foto: Inquam Photos / George Călin)
E doar o chestiune de timp. Va veni, iar pagubele vor fi imense. Vom constata că nu am avut un program închegat de educație a populației, că nu avem proceduri ca să ne scoatem locuitorii de sub dărâmături, că nimeni nu va ști ce să facă, cum să se comporte.
Va veni un deștept lipsit chiar și de cel mai redus nivel de inteligență emoțională, ca să nu ne referim la cea nativă, care va scuipa pe obrazul tuturor, cu o replică siderantă - ce să facem domnule, vom da o lege ca să nu vină cutremure.
Vor da vina unii pe alții, vor spune despre cum nu s-a putut, cum nu le permitea legea, cum au fost alte priorități (panseluțe, revista sectorului pe bani publici care costă câteva milioane de euro, vouchere de biciclete, bugete pentru Catedrala Neamului, borduri și câte și mai câte).
Vor da vina pe tehnocrați, pe Soros, pe multinaționale, pe străini, pe agenturi, pe forțe obscure care ne-au vrut răul, pe sistem, pe binom. Se vor împiedica unii de alții. Nu vom avea spitale în care să ne tratăm răniții, ne vom căuta medicii alungați prin străinătate de numirile politice. Ne vom plânge elevii pe sub ruinele școlilor cărora le pică tavanele reabilitate recent și pe timp de necutremur.
Va ieși o doamnă cu mină gravă că face comandament, va transmite live la televizor implicarea lor și munca în interesul strict al cetățeanului pe care o fac șefii societăților înființate de primării, cu experiență zero în toate cele, dar cu leafă netă de 8000-9000 de lei pe lună. Va considera că orice întrebare despre ce nu au făcut nici ea și nici predecesorii e un atac politic mârșav pe spinarea durerii cetățenilor votanți.
Va mai apărea un domn care va spune că Guvernului și Primăriei Generale nu li se poate reproșa nimic, că de ce sunt certați, când ei își fac misiunea în fiecare zi.
Vom privi cu stupoare la clădiri noi care se năruie precum castelele de nisip, vom vedea apoi că au primit autorizații pe șpagă, că s-a furat la materiale, că nu aveau avize de la ISU, dar că au fost controlate de multe instituții care nu au putut face nimic, deși au legea în mână. Desigur, corupția ucide! e doar un slogan sorosist și oengist.
În seara de marți, 19 septembrie, Mexicul a fost lovit de un cutremur de 7,1 pe scara Richter. Până la ora publicării acestui text, autoritățile au numărat 217 morți, din care 20 de copii peste care a căzut școala în timpul cursurilor.
(Foto: Guliver/Getty Images)
În Noua Zeelandă, una dintre țările cu cele mai ridicate riscuri seismice, guvernul desfășoară programe naționale de educație și din nicio casă nu lipsește kit-ul de supraviețuire în caz de seism. Câți cetățeni ai orașelor care ar fi afectate de un potențial cutremur de peste 7 știu cum să se comporte în timpul seismului și după, câți au un rucsac în care să fie o lanternă, o pătură, o conservă, un fluier și o sticlă cu apă?
E doar o chestiune de timp. Iar autoritățile, care astăzi nu investesc nimic în reconsolidarea blocurilor care cad și nici în educația permanentă a oamenilor, ne vor spune, precum viceprimarul Bădulescu, faptul că au avut în plan cumpărarea unui sistem ce anunță cutremurele cu 4 ore înainte, dar că, și de această dată, forțe supranaturale i-au împiedicat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cei ce conduc au case bine făcute asigurate și la 30-100km de București deci nu le pasa ca sa nu mai spunem unde învață copii lor prin ce tari
Dacă ei nu pot sa facă strategi haideți sa încercam noi știu sigur ca printre noi sunt persoane care pot face strategii ce măcar pentru copii noștri pot fi salvatoare
Altfel, pana la programele nationale de educatie in situatii de urgenta cred ca primeaza educatia individului. Exercitiul (sau haosul) de aseara, din Bucuresti, arata clar modul in care ne vom comporta, adica sa ne ingramadim masinile, sa ne urcam unii peste altii, sa trecem pe rosu intr-o goana spre nicaieri. Si asta in conditiile in care exista doar o prezumtie. Intr-o situatie reala, in care esti inconjurat de daramaturi si nu stii unde sunt cei apropiati sau daca mai traiesc, ce se va intampla? Aseara am vazut zeci de ambulante blocate in trafic, intr-o situatie de dezastru real cum va fi? Cum se vor deplasa sutele sau miile de masini operative? Si lista intrebarilor si presupunerilor poate continua. Fara nicio legatura cu legi, legiuitori si alte bazaconii. Este vorba strict despre individ.
Probabil acelasi procent este si la spitale.
Nu-i asa ca ne meritam soarta?
Asta e realitatea romaniei.
(de curand verisoara mea a luat examenul de director si de cateva luni de cand e rezolva rahaturile adunate sub pres de directorul anterior timp de cativa ani, director anterior pus politic de psd)
Off topic, te rog, fii atent ca nu am atacat ce ai scris tu ci o completare. Daca ai rabdare, reciteste manualul de liceu de logica eventual fa un curs international pe tema asta.
1. Ciprian Hentia a afirmat inițial faptul că doar 2261 din 32000 de scoli au avizul ISU. Adică foarte puține miss.
2. Apoi vi și spui că, citez: ,,incediile sunt rare în școli,, ,fără să mai faci referire (exceptând exemplul cu înnecul) la ABSOLUT NIMIC ALTCEVA, la nici o altă problemă, PUNCT!
3. Punctele 1 and 2 mai au puțin și devin o axiomă. Adică pct. 1 atrage atenția că școlile nu au autorizații ISU și la pct. 2 vi și spui ca incendiile sunt rare în școli. Ce să înțeleagă omul de rând? Nu cumva se deduce (logic) că ai vrut să afirmi că nu prea ne trebuie nouă autorizații ISU că oricum nu sunt incendii în școli?
4. Aici e momentul în care te inflamezi putin și spui (completezi) că ,,sunt si alte probleme la fel de grave si cu incidenta mai des intalnita si cu o rezolvare si mai rapida si la fel de neglijate,,. numai că pe asta ar fi trebuit să o fi spus la pct 2 ca să înțeleagă omul mesajul pe de-antregul.
5. Subliniez cam ceea ce am spus deja la pct. 3
6. Afirmi faptul că îți pun cuvinte în gură dar... eu nu prea văd cum dar mai ales când am făcut-o. Probabil sunt magician...
Eu îți spun că mesajul degajat de tine inițial nu a prins pentru simplu motiv că nu ai legat pct.1 cu pct. 4 din prima. Cu alte cuvinte, una e sa spui că incendiile sunt rare în școli (si atât) și alta e să spui că incendiile sunt rare în școli dar datorită faptului că sunt alte probleme mult mai grave și cu o incidența mai des întâlnită consider că cele care ar trebui soluționate sunt cele din urmă, adică cele de care ne lovim mai des. Ca să închei logic dacă îmi permiți: este logic că indiferet de cadența de apariției a problemelor, toate ar trebui rezolvate finalemente.
Off topic: nu cred că ai cu ce să mă ataci, însă dacă o faci cu justificare nu mă supăr. Doi la mână, sunt sătul până peste cap de indivizi plini de patalamele dar goi pe dinăuntru. Avem exemple cu căruța, baieți mirobolanți de la conducere care noapte se învelesc în diplome și guvernează așa cum o fac. Totuși, ce cursuri le recomanzi lor dacă îmi permiți?