Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cutremur pe scena politică din România: Lecții dure pentru aroganți, spectatori și partidele istorice după primul tur al prezidențialelor 2024

afise electorale nov 2024

Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

Poate părea ciudat să încerci să identifici binele în ceea ce majoritatea consideră a fi unul dintre cele mai mari rele ale ultimelor decenii. Totuși, să trecem peste șocul inițial provocat de calificarea neașteptată a unuia dintre finaliștii primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 și să încercăm să vedem partea pozitivă a acestor seisme din societatea românească și din mediul politic:

1. După 35 de ani de la Revoluție, am fost martorii unei mici revoluții tăcute, exprimată prin vot (democratic). Nu vom face aici analize despre cine a intrat în al doilea tur, dar cele două mari partide istorice, PSD și PNL, au fost sancționate dur de votanți. Susținute de un președinte invizibil, fără culoare, acestea au acționat deseori împreună, fără o opoziție reală, modelând democrația după bunul plac, cu ciocanul și nicovala, fără consultarea cetățenilor. Un exemplu din ultima vreme este chiar modificarea calendarului alegerilor parlamentare și prezidențiale, socoteli care iată, la primul tur, s-au întors împotriva lor. Rămâne să vedem care vor fi efectele și la alegerile din 1 decembrie asupra viitoarei configurații a Parlamentului.

2. Lecția de duminică ar putea să forțeze partidele vechi să să se reformeze, să comunice diferit, să recepteze altfel nevoile, să se aplece mai atent asupra temelor de interes ale cetățenilor, ignorate până de curând de aproape toți candidații. Duminică, toți au primit o lecție despre cât de bine poți ajunge cu mesajele prin intermediul tehnologiei și rețelelor sociale (nu analizăm aici pe marginea conținutului acestor mesaje, cât de profunde, superficiale sau populiste sunt). Sunt teme de interes pentru români, pe care politicienii vechi nu le mai abordează în discursuri - familia, biserica, sportul, agricultura și altele.

3. Lecția pentru cei peste 8,5 milioane de „spectatori”. Oameni care spun că votul lor nu contează, că nu au din ce alege, că toți candidații sunt la fel, partidele nu le merită votul. Iată, au votat alții pentru ei, iar perspectiva nu e luminoasă. Un scenariu de coșmar despre care aud în jur ar fi Călin Georgescu președinte, George Simion premier cu partidul său la guvernare. Imaginați-vă simplu care pot fi consecințele: ieșirea din Uniunea Europeană, ieșirea din NATO, „apropierea” de Rusia, alinierea la tezele de la Moscova. Apoi întrebați-vă dacă la acest viitor ați participat voi înșivă, dacă v-ați opus făcând uz de dreptul de a alege drumul sau l-ați acceptat pasiv, pentru că i-ați lăsat pe alții să decidă totul pentru voi.

4. Lecția pentru aroganți. Celor care cred că memoria tuturor este foarte scurtă, că poți să promiți orice fără să ai nici cea mai mică intenție să-ți respecți cuvântul, că poți să amesteci stânga cu dreapta, partide, oameni, doctrine, să faci „rotative” ca să rămâi cât mai mult la putere, să izolezi opoziția ca să nu-ți provoace niciun tip de deranj - iată, sancțiunea vine la urne și se numește vot. Cele două mari partide „istorice”, „responsabile” au avut un eșec răsunător la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Președinții lor, până mai ieri siguri pe ei, aroganți, obraznici chiar, au reușit performanța de a nu intra în finala pentru funcția numărul 1 în stat. Ei și apropiații lor au fost nevoiți să-și anunțe predarea mandatelor. O lecție dură pentru politicienii care nu-și respectă promisiunile ani la rând.

5. Lecția de limba română și istorie. Surprinși de rezultatele de duminică, cetățenii au căutat pe internet ce înseamnă „antisemit” și „legionar”. Apoi mulți și-au dat seama că poate au folosit ștampila greșit. Alții, că istoria se poate repeta și nu vor asta. Votul din week-end-ul care a trecut ne-a dat o lecție colectivă și ne-a obligat să ne ducem să citim.

În tot acest context, în ciuda acestui tur 1 cu rezultate total neașteptate, există oportunități. Există o șansă a partidelor vechi să se reformeze, să se transforme, să se reinventeze. Există premisele pentru alții să se implice, să construiască partide noi, cu lideri mai buni, mai tineri, mai conectați la realitate, la așteptările oamenilor. Este o ocazie foarte bună pentru o adevărată schimbare, poate de data asta mai profundă.

În încheiere, am un mesaj important: miza reală sunt alegerile parlamentare. Acolo se face majoritatea, acolo se unge guvernul în funcție de numărul de voturi al fiecărei formațiuni, acolo se legiferează. Tot ce se întâmplă în Parlament are efect în fiecare zi asupra noastră, cetățenii votanți. Așa că mergeți la vot! Nu-i lăsați pe alții să vă decidă viitorul vouă și copiilor, să vă împingă visurile dinspre vest spre răsărit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    1. După 35 de ani de la Revoluție, am fost martorii unei mici revoluții tăcute, exprimată prin vot (democratic).

    cand o gloata de maimute dau cu bata autistic si isteric nu e revolutie
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult