Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Da, așa poate arăta Capitala „străzilor deschise”. București, orașul de care te poți reîndrăgosti deocamdată doar în weekend

Străzi Deschise

Foto: Alberto Groșescu

În weekend-ul trecut (29-30 mai 2021), a fost reluat proiectul „Străzi Deschise” inițiat de ARCEN în 2020 și implementat de Primăria Capitalei, care presupune instituirea a 7 zone pietonale pe parcursul sfârșitului de săptămână, între orele 11.00 – 22.00, până pe 17 octombrie 2021.

Demersul a adus zeci de mii de bucureșteni în centrul Capitalei care au luat cu asalt străzile eliberate ca prin minune de mașini, de la Grădina Kiseleff la Dâmbovița și de la Grădina Icoanei la Grădina Cișmigiu. Nu cred că exagerez dacă spun că e pentru prima dată după mult timp când străzile s-au umplut de oameni, fără să fie vreun protest, ba mai mult, dacă ne uităm la fotografii putem spune că motivul e de bucurie de această dată.

„Străzi Deschise” este un manifest pentru viitorul orașului și un pas important pentru o viață urbană de calitate. Proiectul inițiat de ARCEN în 2020 își propune să pună în valoare spațiul public, să crească siguranța pentru pietoni și bicicliști, să ofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș și să încurajeze activitățile recreaționale în spațiul public. Reducerea accesului auto în centrul orașului încurajează mersul pe jos, un pas necesar în vederea reducerii poluării. „Străzi Deschise” e o șansă pentru comercianții afectați de pandemie, creșterea economiei locale și atractivitatea turistică a orașului, aducând Bucureștiul în rândul capitalelor europene.

Dincolo de problemele de salubritate, poluare, trafic, încălzire, am văzut în ochii oamenilor o apropiere și o considerație față de oraș, un pas spre un București uman, de care te poți îndrăgosti.

Clic pe prima poză pentru a deschide galeria foto:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil autorul este foarte tanar (sau are memoria scurta/selectiva etc.)! Astfel de proiecte sunt vechi in capitala. Eu practic sporturi, mananc diferite mancaruri si fac cumparaturi de la targurile de pe mijlocul bvd-lui Kiselef si , mai incoace, calea Victoriei, de peste zece ani (cu exceptia perioadei de pandemie).
    • Like 0
    • @ Paco Raceanu
      Cretinatate cap coada. In parc mergi sa te plimbi. Pe strazi ai umila pretentie sa te deplasezi. Ati intrebat si voi lo uitorii neadiacenti strazilor daca le convine?
      Cap coada idioata treaba. Idem cu masini electrice unde la jegul de autonomie si timp de incarcare actual ar trebui inlocuita toata infrastructura electrica din tara.
      Nu mai pot de cretini care nu vad dincolo de ghidonul bicicletei cu care se deplaseaza 2 km odata la 3 zile
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult