Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce l-aș fi întrebat pe Putin când a sugerat că Ungaria, România, Polonia ar trebui să revendice teritorii de la Ucraina

Putin și Carlson

Foto - Gavriil Grigorov/Kremlin Pool/ Zuma Press/ Profimedia

Am văzut interviul lui Putin dat lui Tucker Carlson, care se topea de încântare privindu-l. Același delir, același discurs: El nu a atacat. El e omul păcii. Ucrainenii sunt tot ruși. El nu vrea să atace pe nimeni. El nu va ataca nicio țară NATO.

Chiar și ca simpatizant al lui Putin, erau de bun simț câteva întrebări, în loc de glumițe răsuflate și râs.

Când a spus că ucrainenii sunt tot ruși și că Rusia nu va pierde acest război mi-ar fi plăcut să fie întrebat:

- Înțeleg că sunteți același popor, înțeleg că veți câștiga. Cum va fi viața după ce veți câștiga!? Veți trăi ca frații!? Ucrainenii vor putea vreodată uita copiii morți, bărbații uciși, femeile violate, orașele distruse!? Vor putea ei ierta!?

...

Când a spus că nu are intenția să atace NATO mi-ar fi plăcut să fie întrebat:

- Ziceți că nu atacați țări NATO. Vă amintesc că la fel ați spus și cu câteva zile înainte de a intra în Ucraina, că nu atacați și că e un exercițiu militar. Ce încredere ar trebui să aibă oamenii de rând și liderii lumii în cuvântul dvs!?

...

Când a sugerat că Ungaria, România, Polonia ar trebui să revendice teritorii de la Ucraina l-aș fi întrebat după o constatare:

- Constat că urâți tare țara aceasta locuită de oameni ce pretindeți că vă sunt frați. Nu e periculos să cereți și altora să rupă bucăți din Ucraina?! În Europa nu există țară care să nu aibă minorități în țările alăturate. Nu e un joc periculos de domino ceea ce propuneți!?

...

Când a susținut că Occidentul vrea continuare războiului din Ucraina, pentru că o alimentează cu armament l-aș fi întrebat imediat:

- Dacă Occidentul s-ar opri din a sprijini Ucraina, care ar fi soarta acestei țări!? Ucrainenii ar lupta și singuri până la moarte, dar cum vedeți dumneavoastră pace cu cei care rămân!? Vă vor ierta copiii că le-ați ucis tații!? Vă vor ierta femeile că le-ați ucis bărbații!? Vă vor ierta că le-ați distrus orașele?! Descrieți-mi o ipotetică „pace” și „viață” liniștită după ce veți câștiga!?

...

Cel mai mult mi-a plăcut, când a vorbit despre creștinism și mama Rusia. Creștinismul lui înseamnă iubire față de Iisus, dar și față de patrie.

La asta l-aș fi întrebat:

- Au dreptul și ucrainenii să fie creștini la fel ca și rușii!? Să îl iubească pe Iisus și patria lor!? Sau acest creștinism e un privilegiu doar al rușilor!?

...

A susținut că Ucraina este un satelit al Vestului. L-aș fi întrebat imediat:

- Presupunând că este un adevăr ceea ce ați spus, ce trebuie să aleagă Ucraina dintre a fi de bună voie și nesilită de nimeni satelit al Vestului sau să fie ocupată de Rusia!?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marina check icon
    Sunt convinsă că întrebările astea l-ar fi băgat în corzi pe Putin. Nu știu pe unde scotea cămașa dacă l-ar fi intervievat doamna Aldea.
    • Like 1
    • @ Marina
      Dan check icon
      Orc?
      • Like 2
  • Ovidiu check icon
    Vai, Luminița, ce de lucruri "nemaipomenite" ați fi vrut să-l întrebați pe Putin! Cum de v-au trecut numai domniei voastre prin cap?
    E plină presa lumii de întrebări nepuse de Tucker Carlson lui Putin, dar ale dv, recunosc, sunt cele mai originale, mai incitante, mai incendiare.
    V-aș întreba și eu pe dv ceva... În afară de a înșira, aici, așa, cu pretenții și suficiență tot felul de platitudini, lucruri de mult știute și adesea repetate, în stilul moralist al unui pedagog de liceu, vă mai pricepeți și la altceva?
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      Alt orc?
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Ceva similar a avut loc între Hitler și primul ministru britanic, Neville Chamberlain. E drept că Hitler a reușit să-l păcălească pe Chamberlain jucând rolul pacifistului de serviciu. Putin nu reușește să păcălească pe nimeni, nici măcar pe Carlson. Mi s-a părut un interviu care trebuia să se întâmple și care nu a adus nimic nou.
    • Like 2
  • Acest jurnalist este un idiot. Chiar nu exista oameni mai potriviti pentru a fi intervievati decat un rus care se crede pe jumatate Dumnezeu (ca de etapa cu tzarul a trecut de mult, a depasit-o.....). Personal, nu ma intereseaza DELOC ce spune Putin (chiar daca sa zicem ca l-am incadra in categoria "glumeti", adica dusi cu capul). E trist ca un rahat ca asta a generat un razboi cu multiple conscinte pe multiple planuri, pentru multa lume.... O moarte in chinuri si nu ar fi de ajuns sa rascumpere raul facut. Deh, tiranilor de la Moscova cam intotdeauna le-a putit pacea.....
    • Like 5
  • Gecaba Gecaba check icon
    Când a susținut că Occidentul vrea continuare războiului din Ucraina, pentru că o alimentează cu armament, as fi spus: armele occidentului sunt pentru aparare, in comparatie cu ale Iranului si Coreei de Nord date Rusiei pentru a cuceri o alta tara.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult