Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dă-i unui om un cadou, un privilegiu și în mintea celui ce îl primește se va naște ideea că îl merită. Cât de ușor o măsură populistă marca PSD din 2017 a devenit „un drept” al studenților

studenti - protest - Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Dă-i unui om un cadou, un privilegiu, un ajutor și vei vedea că în mintea celui ce îl primește se naște în scurt timp ideea că îl merită. Va fi greu, aproape imposibil să iei cu o mână ceea ce ai dat cu cealaltă, dar uneori este nevoie de brațul autoritar al unui părinte (poate fi chiar și un prim-ministru).

Citeam undeva că reprezentantul studenților în Senatul Universității din București afirma că „dreptul studenților la transport gratuit cu trenul n-ar trebui să fie eliminat.” Afirmația confirmă ceea ce scriam mai sus, căci iată cât de ușor o măsură populistă marca PSD din 2017 a devenit „un drept”. Nu o favoare, nu un ajutor, ci un drept.

Gratuitatea transportului pentru studenți a fost o decizie proastă din mai multe puncte de vedere. Cel mai grav este să induci în mintea crudă a tinerilor ideea de gratuitate, deși în lumea actuală doar aerul e gratuit. Să le acorzi un privilegiu, pentru propriile tale interese, pentru imagine sau voturi. Să îi înveți că există speciali și esențiali (ok, noi știm că există, dar recunoaștem că este o greșeală ce ne costă scump și ne ține captivi într-o societate disfuncțională, care ne displace profund). Nu în ultimul rând, gratuitatea „în masă” este o greșeală, fiindcă susținerea financiară ar trebui să fie preponderent îndreptată către cei care au nevoie de ea. Gratuitatea pentru copiii proveniți din familii cu venituri sub salariul mediu pe economie o pot susține, dar pentru tinerii care „sparg” un salariu într-o singură noapte într-un club, nu. Pe cine ajuți și pe cine încurajezi? 

Vin dintr-o altă generație, când partea cu „drepturile” era extrem de subțire reprezentată, când a intra la facultate însemna că erai bun, că ai luat un examen dur, fiindcă nu se intra ca pe ușile de la Mega. Nu aveam reducere la transport, nu ne permiteam să mergem săptămânal acasă, la mare sau la munte. Mă bucur că tinerii de azi beneficiază de altă susținere, dar mă întristează să văd cât de nerecunoscători sunt și cât de puțin înțeleg că gratuit pentru ei înseamnă bani pentru Stat. Știu, Statul ăla pe care vor să-l lase în urmă, să plece spre vest imediat ce și-au luat diploma. E, din nou, dreptul lor. Statul are obligația să le finanțeze grădinița, școala generală, liceul și facultatea, (plus transportul, bineînțeles), iar atunci când ar trebui să dea și ei ceva înapoi României aleg să contribuie la PIB-ul Franței, Germaniei, Italiei, etc. Din nou vorbim de drepturi, niciodată de obligații.

Același reprezentant al studenților era foarte revoltat că gratuitatea biletelor de tren era „șansa lor să participe la simpozioane, cursuri de formare sau evenimente de cercetare în mai multe locuri din țară.” Disperată pledoarie, dacă trebuie să recurgi la justificări atât de neverosimile și hilare! Am râde împreună dacă am vedea procentual câte drumuri au fost pentru simpozioane, câte la mare, la munte sau acasă.

Dragi tineri, gândiți-vă de două ori pentru ce ieșiți în stradă, fiindcă nu vi s-a luat niciun drept, vi s-a redus doar valoarea „cadoului” și s-a redus valoarea pe care Ministerul Transportului „o plătea” pentru călătoriile voastre „gratuite”. S-ar putea ca măsura asta să vă facă mai responsabili, iar ăsta ar fi un lucru bun pentru adulții care veți fi și care n-ar mai trebui să semene cu „specialii” de astăzi.

Altfel, ne dorim cu toții schimbarea, dar să nu ne afecteze pe noi. Vorba lui Caragiale, să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul acesta ma duce cu gandul la cele spuse de Nicolae Iorga, cand a venit in vizita la Timisoara, intr-o altă vizită la Timişoara, Nicolae Iorga s-a dus la Universitatea Politehnică. Neobişnuit cu stitlul de viaţă de la Timişoara, a izbucnit: „Ce cămin, acesta e un palat. E o nebunie luxul acesta“, despre internatul Universităţii. Iar la vizitarea cantinei a exclamat: „E o nebunie acest lux. Am vizitat toate universităţile din America, aşa ceva nu am mai văzut. Tot ciocoismul nostru cultural este întruchipat în aceste clădiri!“. Pana acuma nu a fost nici o problema cu gratuitatea asta, acuma descoperim ca nu este in regula. Daca indraznim sa spunem ca parlamentarii au gratuitate pe transportul aerian si facem un calcul se spune ca suntem populinisti. Sunt curios ce o sa se intample peste 3 ani si cat de populisti vor fi USR si PNL si ce vor da ei in speranta sa castice inca un mandat. Din pacate USR este ca si marmota care invelea ciocolata in staniol Toti am crezut in marmota, dar din pacate si marmota s-a murdarit la bot de ciocolata pe care trebuia sa o ambaleze. Suntem condamnat ca si natie sa fim condusi ori de hoti ori de incompetenti.
    • Like 0
  • Drepturile sunt cele înscrise în Constituție și bună sau rea, așa cum este, nu am găsit nicăieri vre-un articol în care să scrie că studenții au dreptul să călătorească gratuit cu trenul. Cazurile sociale, da, ar trebui să aibă niște facilități plătite din bani publici, dar din păcate aceste cazuri sunt atât de puține! Studenții noștri
    susțin că, dacă nu vor mai avea gratuitate la călătoriile pe CFR nu vor avea eficiență la învățat. Circul pe ruta București-Târgoviște și, destul de des pe ruta București-Brașov. Să vă spun care era eficiența la învățat pe care o deplâng studenții: plecau joi acasă, la munte sau la mare și se întorceau marți. Mergeau la facultate miercuri și, eventual, joi. Am făcut facultatea la 40 km de casă, dar nu mergeam acasă decât în vacanțe. Nu pentru că nu aș fi avut cei 20 de lei de tren ci pentru că foloseam timpul pentru studiu. Îmi amintesc ce bătălie era, mai ales în sesiune, care ajunge mai repede la bibliotecă să poată lua anumite cărți pe care biblioteca le avea doar în 1-2 exemplare. Și vă asigur că nu eram eu o excepție. Îmi povestea deunăzi un profesor despre cursurile sale online: el la biroul său, cu cămașă, cravată și sacou face prezența, iar studenții pe bancă în parc, pe stradă, ascultând cursurile în mers, în mașină cu iubitul sau iubita și chiar în hamac; da, ați văzut bine tolănit(ă) în hamac. Nici nu mă gândesc că în aceste condiții studenții luau notițe. Dreocamdată ei trăiesc din ce au construit generația noastră, a părinților, a bunicilor și a generațiilor dinainte. Ce vor face când vor trebui să construiască ei înșiși pentru generațiile viitoare? Obișnuiți de mici cu drepturi și cu nici o responsabilitate, îndopați de meditatori care să le dea materia gata mestecată încă din clasele primare, obișnuiți ca toți cei din jur să jertfească totul pentru ei, iar ei să aibă numai pretenții. Cum va fi lumea lor?
    • Like 4
  • HMG check icon
    Felicitări, excelent articol!
    Şi pe mine mă înspăimântă reacția acestor "lideri" ai studenților, ei nu înțeleg că nimic nu e gratis pe lumea asta (poate doar aerul pe care îl respirăm, după cum bine ați punctat) şi poate cel mai grav este că nu realizează că au fost doar "masă de manevră" pentru interesele obscure ale unor politicieni. Mai grav ar fi să fie chiar ei membri ai anumitor partide politice, aşa-zisele aripi tinere...

    Sper totuşi că nu toți studenții gândesc aşa, de fapt sunt aproape convins!
    • Like 3
    • @ HMG
      Nu sunt toţi studenţii aşa, dar din păcate o mare parte dintre colegii mei refuză să privească mai departe decât în propriile buzunare şi consideră drumul gratuit spre mare sau munte un drept. Adevărul este că în trei ani de facultate nu am avut colegi care să utilizeze această gratuitate pentru a pleca la simpozioane sau conferinţe ce au avut loc în alte localităţi, dar acum se află în fruntea organizaţiilor care cer gratuitatea înapoi necătând la faptul că ei o folosesc necorespunzător.
      La fiecare ocazie ni se accetuează că trebuie să gândim critic, însă aşa cum s-a evidenţiat şi în comentariul dat, tinerii nu observă că sunt utilizaţi în scopuri politice murdare.
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Stau și mă minunez: or fi toți studenții așa ori numai tineretul pesedist?
    Da, fată dragă, poți să ceri absolut tot, numai că va trebui să-ți iei singură. Înarmează-te cu muncă și răbdare. Nici Dumnezeu nu bagă în traistă darmite statul!
    • Like 0
  • Absolut de acord cu autoarea! "Dreptul" prost inteles, de o societate needucata, care cere dar nu ofera, care are pretentii dar nu si responsabilitati. Din pacate asta se perpetueaza de ani si ani...
    • Like 0
  • Eu din 2017 încoace am făcut 44786 km cu trenul, gratuit. Eu fiind din Suceava de loc și facultatea la Iași, cele mai multe drumuri le am făcute pe Suceava-Iași și retur. Din 44786 km, 26578 km sunt făcuți pe Suceava-Iași, adică domiciliu-facultate ( aproximativ 96-97 de drumuri dus-întors). Restul de kilometri, am vizitat țara, aproape toată țara. Mai am zona de vest: Oradea, Arad, Timișoara să le vizitez + cazanele Dunării și am cam mers peste tot. Pot să zic că chiar am profitat de această gratuitate, dacă tot s-a dat. Fraier să fii, să ai gratuit la tren și să nu mergi.

    • Like 0
  • Razvan G check icon
    Este dezamagitor si reflecta nivelul intelegerii societatii si al mersului economiei. Ma uit la pancarta care sustine ca "se cere absolut tot" si ma gandesc ce va face in viata acea tanara?! Si bine zis, dupa ce cer societatii "absolut tot" nu dau inapoi "absolut nimic". Suntem pe drumul cel bun.......
    • Like 4
  • Nume check icon
    Suntem tara pomenilor si a hotilor de aceea nu stiu de ce ne miram de ce se intampla in jur, valabil si in mediul universitar.
    Noi am ramas cu ideea - perimata acum - ca mediul universitar este un mediu modern, progresist, vizionar, deschizatori de drumuri, rebel in sensul bun al cuvantului. Prostii!!
    Calitatea lor profesionala si morala este din ce in ce mai joasa. Sa trimiti un mesaj sau un video pe internet nu inseamna digitalizare. Ca scuza ca scoala este proasta si materiile se invata degeaba se copiaza la greu. Vedeti ce s-a intamplat la Facultatea de Drept cu acesti studenti care s-au organizat sa fraudeze examenele. Iar acei studenti vor lucra in sistemul de justitie sau in privat. Superb, avem nevoie si de acestia care sa apere lumea interlopa din Romania.
    Puteam sa spunem ca studentii nu au nici o vina. Ca acest lucru s-a vazut in societate in ultimii 30 de ani, sau in anumite cazuri chiar la ei acasa.
    Corect, dar unii au decis sa nu fie partasi la aceste lucruri si au plecat din aceasta tara. Bravo lor!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult