Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Da, suntem în război. Rusia a început asaltul, iar România este sub asediu

Selfie Putin

Foto: Guliver Getty Images

În cadrul unei dezbateri organizate de Institutul Brookings din Washington, senatorul american Chris Coons a pus o întrebare fundamentală pentru viitorul politicii externe a SUA şi al relaţiilor internaţionale în general: suntem în război cu Rusia?

Înainte de a da un răspuns, îndeamnă acesta, haideţi să privim puţin faptele. În 1950, un raport al serviciilor de informaţii americane comandat de preşedintele Truman a arătat care erau obiectivele Uniunii Sovietice la început de Război Rece. Primul era „distrugerea unităţii ţărilor occidentale şi izolarea Statelor Unite”. Al doilea era „înstrăinarea cetăţenilor occidentali faţă de propriile guverne” pentru a sabota puterea democraţiilor din Vest. Chiar dacă au trecut de atunci mai mult de 60 ani, iar Războiul Rece s-a încheiat, regimul actual al lui Vladimir Putin pune în aplicare la virgulă sarcinile trasate de înaintaşii săi bolşevici. 

Cu toate acestea, subliniază Chris Coons, nu avem de-a face cu un nou Război Rece, ci cu un nou tip de război: un război-hibrid, nedeclarat şi care face uz de arme neconvenţionale: propagandă, dezinformare şi sprijinarea discretă sau pe față a tuturor partidelor iliberale sau autoritare. Acesta nu (mai) este un război între naţiuni, ci un război între autoritarism şi democraţie. Între lanțuri și libertate.

Toată această stategie a războiului-hibrid face parte din noua doctrină militară adoptată de regimul Putin – „doctrina Gherasimov”, numită astfel după un articol scris în 2013 de Valeri Gherasimov, pe atunci şeful Statului Major al Rusiei. „În secolul al XXI-lea, am remarcat o tendință de estompare a graniței dintre starea de război și cea de pace. Războaiele nu mai sunt declarate și, odată începute, se desfășoară după un tipar neobișnuit”, scria acesta într-o publicație a armatei.

„Regulile de război însele s-au schimbat. Rolul mijloacelor non-militare în atingerea obiectivelor politice și strategice a crescut și, în multe cazuri, aceste mijloace au o eficiență mai mare decât puterea armelor. Metodele aplicate într-un conflict se concentrează mai mult în direcția utilizării la scară largă a măsurilor politice, economice, informaționale, umanitare, ținându-se cont de potențialul de protest al populației”, adăuga Valeri Gherasimov.

România, ca țară membră NATO şi UE, trebuie să fie conștientă că este la fel de expusă ca aliații săi din Vest la aceste atacuri: manipulare, fake news, război informatic etc. Încă din 2007 există relatări ale presei internaționale privind utilizarea atacurilor cibernetice de către Rusia împotriva inamicilor săi. Atunci, ţinta ar fi fost Estonia. În 2008, a venit rândul Georgiei, urmată de Ucraina, iar în 2016 FBI şi CIA au conchis că Rusia ar fi intervenit prin atacuri cibernetice în alegerile din SUA, pentru a facilita victoria lui Donald Trump.

Totodată, pericolul fake news este unul cât se poate de real pentru toate democraţiile lumii. Potrivit unui raport al Rand Corporation, noua propagandă rusă are patru caracteristici: volum cât mai mare de informaţii şi canale cât mai diversificate (site-uri de ştiri false, mass-media tradiţională sau trolli plătiţi), rapiditatea şi continuitatea, falsitatea şi, respectiv, lipsa de consistenţă. 

Trebuie să fim conştienţi că asaltul fake news reprezintă un risc major la care este supusă şi România, iar vulnerabilitatea noastră în faţa acestui uriaş aparat de propagandă este cu atât mai însemnată cu cât instituţii precum Consiliul Naţional al Audiovizualului se remarcă printr-o lipsă totală de reacţie faţă de cele mai revoltătoare manipulări, aruncate cu dezinvoltură în spaţiul public cu precădere în ultimul timp, mai ales în perioada protestelor #REZIST. Vă mai amintiţi probabil de câinii platiţi cu 20 lei să vină în Piaţa Victoriei sau de „lovitura de stat” plănuită de preşedintele Iohannis.

Dincolo de acestea, războiul lui Putin cu lumea occidentală ia şi alte forme: agresiune în forţă, atacarea unor state suverane sau tentative de asasinat. Intervenţia ruşilor în Georgia în 2008 reprezintă primul atac împotriva unui stat suveran de la prăbuşirea URSS, iar anexarea Crimeei a constituit prima modificare a graniţelor unui stat european de la invaziile naziste. Ulterior, una dintre aceste grupări a stat în spatele lansării rachetei care a doborât avionul Malaysia Airlines în vara lui 2014.

Un alt exemplu de tactică desprinsă parcă din era Războiului Rece este descoperirea tentativei de asasinat a prim-ministrului pro-occidental al Muntenegrului, câştigător al alegerilor din octombrie 2016, prin intermediul unui atac terorist pus la cale de cetăţeni ruşi, despre care presa spune că ar fi fost agenţi ai GRU.

Într-un material despre tacticile lui Vladimir Putin, profesorul Larry Diamond avertizează: liderul rus este în răboi cu însăşi democraţia. Ştie că nu o poate submina peste tot, dar acolo nu poate aplica metodele prezentate mai sus, Putin încearcă să o corupă şi să provoace neîncredere în liderii politici mainstream. Toate acestea cu scopul de a-i promova drept alternative pe adepţii discursurilor naţionalist-populist-xenofobe. Pentru Putin, adversarii unei Uniuni Europene funcţionale, a unui NATO puternic şi adepţii unui naţionalism obtuz sunt aliaţii săi.

În aceeași cheie, serviciile de informaţii americane au dezvăluit o amplă campanie a ruşilor de susţinere a partidelor europene favorabile lui Putin, de la partide de extremă dreaptă, neo-fasciste sau anti-imigraţie precum Frontul Naţional al lui Marine Le Pen, care a obţinut un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusească, până la partide de extremă stângă. Toate aceste formaţiuni au în comun, pe lângă aprecierea liderului rus, o reacţie adversă faţă de multiculturalism, liberalism sau globalizare.

Dar Larry Diamond vorbeşte şi de o altă modalitate de combatere a liberalismului în Europa: intervenţia lui Putin în Siria, care a dus la o creştere semnificativă a numărului de refugiaţi în Europa. Criza refugiaţilor este una dintre cauzele ascensiunii discursului extremist în Europa, ducând la creşterea în sondaje a partidelor populiste sprijinite de Kremlin. Profesorul american trage un semnal de alarmă: democraţia liberală nu a mai cunoscut o ameninţare mai mare de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi până în prezent.

În tot acest context, România trebuie să realizeze că este parte a unui război. Unul neconvenţional, dar în care suntem supuşi la atacuri zilnice. Pentru noi şi aliaţii noştri de la Vest, miza este acum însăşi apărarea democraţiei. De aceea, este imperios necesar să înţelegem care sunt actorii şi că alternativa la NATO şi UE sunt Rusia lui Putin şi regimurile prietene. Alegerea e simplă și ar trebui să fie evidentă pentru toată lumea.

De asemenea, România trebuie să înţeleagă că discursul duplicitar de tipul „să păstrăm relaţii bune şi cu ceilalţi” nu mai este nici posibil, nici dezirabil. După cum bine remarca Lucian Mîndruţă, Rusia nu poate oferi oferi nimic, având o economie de 10 ori mai mică decât UE şi un PIB echivalent cu cel al Spaniei. Trebuie să ne asumăm clar poziţia euro-atlantică şi să sancţionăm dur orice încercare de schimbare a orientării politicii noastre externe. Din fericire, curentul populist anti-UE şi anti-NATO nu are deocamdată prea mulţi adepţi în ţara noastră, însă asta nu înseamnă că suntem feriţi de astfel de ameninţări. Un stat slab, condus de politicieni corupţi, este mediul ideal pentru forţa distructivă a Marelui Urs. 

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nimic nou sub soare , un veşnic război pentru resurse ,zone de influență ,zone tampon doar metodele sau mai schimbat sau diversificat ,sau adaptat noilor tehnologii . dar autorul deşi a folosit şi informații pertinente ,reale face ce face şi se intoarce tot la lupta de clasă iar tot ce nu e de extremă stângă ( progresist ) este antidemocratic .Probabil in viziunea autorului democrația in SUA e reprezentată doar de democrați ( liberali) iar republicanii ( conservatori) formează o formațiune iliberală aflată in slujba lui Putin. Nu văd o democrație funcțională doar cu partide de stânga aşa cum şi-ar dori autorul ,cu excepția cazului in care vorbim de ,,adevărata democrație ,viitorul luminos al omenirii şi infăptuirea omului nou ". Articolul e un amestec de analiză politică internațională şi bătut câmpii ideologic.
    • Like 0
  • Un articol care prezinta in mod real amenintarile la adresa fostelor membre ale Pactului de la Varsovia, dintre care cea mai vulnerabila si mai lovita este si poate fi Romania.
    In acelasi timp, exista o mare ipocrizie atunci cand se atentioneaza o tara precum Romania, in timp ce autorul nu ia deloc la rost nepasarea si dezinteresul crase pe care le-au manifestat continuu SUA fata de o tara ca Romania. Erijandu-se in castigatori ai Razboiului Rece si culcandu-se suveran pe- o ureche, Marele Hegemon poarta intreaga vina a ascensiunii fostei puteri a sovietelor. Exemplul cel mai ilustrativ este dat tocmai de Romania: o tara cu un establishment logarhico-mafiot, care face ce vrea din 89 incoace fara sa dea nimanui nicio socoteala, si si-a luat tara pe ,,nume personal''! SUA nu a urmarit decat spolierea unei tari ca Romania pentru a-si satisface pofta nesatioasa de bani, in timp ce romanii suntbatjocoriti si alungati din propria tara de catre oligarhia eltano=putinista neschimbata din anii 90! Prostanacii de peste ocean, nu au invatat nimic din Razboiul Rece, ei nu isi dau seama ca nu poti avea succes fata de Putin daca nu joci cu metodele lui! Prostii occidentului!
    • Like 0
  • corne check icon
    onorate autor, felicitari, troll-ii rusi ti-au invadat subsolul! isi dau like-uri unii altora, proorocesc, ba unul chiar se plange ca a fost cenzurat un pic; sa vina vodca si acordeonistul!
    • Like 2
  • Lazar check icon
    Nu ma indoiesc de veridicitatea citatelor, dar... poate ar fi bine sa evaluam evenimentele la nivel global. Nu sunt un fan al rusilor, istoria vorbeste de la sine. Nu am intentia sa insult pe nimeni, da' nici inteligenta a mea sau a altuia.
    Ceausescu a fost executat pt ca a avut tupeul sa aiba intentia de a face o alternativa la Banca Mondiala (actualul Brix facut deRusia, China, Africa de Sud si Brazilia), impreuna cu Kadafi si Husein. Dupa "lovilutia" din '89, noi aveam rezerve de 4 miliarde $, si industrie functionala, acum avem datorii si industrie bazata pe investitii straine. Dupa "lovilutia" noastra a urmat "primavara araba" pe acelasi tipar, apoi razboiul din Kuveit si Irak. Ceilalti participanti ai ideii si intentiei lui Ceausescu au fost eliminati. Stie cineva care este tara cu cele mari datorii la Banca Mondiala?, va spun io SUA. Va mai spun un amanunt, dupa cel de-al doilea razboi mondial dolarul american er singura moneda recunoscuta oriunde-n lume, mai mult de 60% din cantitatea lor (a SUA) monetara era in afara granitelor, cand s-a pus problema Uniunii Europene si a monedei Euro se previziona o infuzie monetara in economia interna a SUA a unei mari cantitati de moneda, asta inseamna inflatie, pt cei care nu stiu, inclusiv in manualul de economie a facultatii de profil, este scris ca in caz de inflatie se pot lua masuri pentru cheltuieli mari, de exemplu razboi. In alta ordine de idei mentinerea cantitatilo monetare cat mai mari in exteriorul granitelor asigura "un respiro". Statul American este o masina de razboi autodeclarat politia lumii, economia lor nu ar functiona fara masina de razboi.
    Nu spun sa nu luam in considerare toate aspectele, dar tocmai de aceea nu as merge doar pe declaratii, ci m-as uita si la ce ascund aceste afirmatii, pt ca traim intr-o lume a minciunilor tot mai iscusite....
    • Like 0
  • Pai, e de la sine de inteles doar ca unii sunt mai inceti la gandire. Europa a incercat la fel si cu Regele Ferdinand apoi Carol si Mihai I sa ne schimbe mentalitatea. Nu prea au reusit deoarece Stalin a fost mai curva iar oamenii de atunci au tras inspre Rusia. Azi, in epoca moderna se incearca prin Iohannis ceea ce s-a incercat cu mult timp in urma dar oamenii care ne guverneaza, PSD-ul l, ne trag inspre Rusia. Concluzia mea : Ceea ce a fost se va mai intampla :) . Cu toate ca stim asta nu vrem sa ne schimbam si repetam greselile
    • Like 1
  • "înstrăinarea cetăţenilor occidentali faţă de propriile guverne" - Afirmația asta făcută de un oficial e ca și cum l-ai întreba pe Dragnea care e planul lui Soros pentru guvernul lui... Și oricum, din câte văd eu guvernele se descurcă de minune să se înstrăineze singure de cetățeni. Iar propaganda rămâne propagandă indiferent că e rusă sau occidentală.
    • Like 1
  • Rusia a inceput asaltul!? Buna dimineata! Nu degeaba imnul national e cu desteptarea .... Rusia e in razboi hibrid cu Romania dintotdeauna, sau aveti impresia ca razboiul asta s- a nascut odata cu descoperirea notiunii de "fake news" si Facebook ? Inainte se numeste dezinformare dar in esenta e acelasi lucru. Si Romania e asaltata de f mult timp. Si sustinut.
    • Like 2
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Ati uitat de asasinatul presedintelui polonez prin doborarea avionului prezidential.
    • Like 1
  • Chinuiti-va baieti! Chinuiti-va degeaba. In afara de gasca voastra de "restarteri", tradatori de tara scoliti sau doar platiti, asa cum nonsalant afirma ambasadorul americano-evreu Mark H. Gitenstein pe 04.07.2012 in discursul sau triumfalist (cititi-l pe site-ul ambasadei SUA), NIMENI NU MAI DA DOI BANI pe pupaturile voastre in cur pentru cei ce au colonizat Romania in ultimii 27 de ani. Cei informati stiu adevarul, cei neinformati nu citesc asa ceva, dar ei stiu realitatea cruda din tara si nu dau doi bani pe minciunile voastre. Asa ca va chinuiti in zadar. Tribunalul de la Haga a decis cu mult timp in urma ca americanii (NATO) au atacat nejustificat Jugoslavia ( ca vorbeati machiavelic de "fake news"), dar atat, fara sa-i declare criminali de razboi. O lume intreaga stie ca SUA a atacat si distrus Irakul in baza unui "fake news" ca ar detine arme de distrugere in masa, negasite niciodata. Lumea araba a fost distrusa de "bunii samariteni americani" si continua si acum. Si cate si mai cate razboaie purtate toate la mii si zeci de mii de km de propriile granite. Ce cauta tocmai acolo? Democratizeaza lumea, omorand si distrugand ? Voi acesti "restarteri", vanduti altora, care negati faptele, ne vindeti"fake news". Ce ne-au adus bun, noua romanilor ? Crime comise ca in padure, nepedepsite, gen cazul TEO PETER, intreprinderi de mare valoare date pe gratis sau fortarea distrugerii unor intregi ramuri de activitate, homosexualitate si ingroparea moralitatii. Poate ca sunteti mandri, voi astia, ca sunteti tratati ca egalii lor! Cum ? Nici dupa 27 de ani SUA nu a acordat vize romanilor. Cu alte cuvinte ne-au scuipat in ochi ca pe niste sclavi ai coloniei ce suntem pentru ei. Acesta este un ultra rezumat al rezumatului pentru tot "binele" capatat. Nici rusii nu sunt sfintisori,ne-au facut mult rau de-a lungul istoriei, dar pentru masluitorii de istorie, este cazul sa amintim ca Ucraina (stat artificial), Georgia, Crimeea, au fost teritorii rusesti foarte multi ani si SUA si-au permis sa le "anexeze" politic. A-i condamna pe rusi ca isi apara interesele la granitele (in granitele) proprii, cand americanii zburda arogant si distrugator pe campii, la mii - zeci de mii de km de granitele proprii, este o scarboasa fatarnicie. "Partenerii" nostri ne-au distrus domeniul militar deoarece ii concuram la vanzarea de armament si se pregatesc sa ne foloseasca drept victime colaterale si loc de "joaca" cu rusii. In concluzie, asta va doriti si v-ati dorit, dragi "restarteri"? Daca da, locul vostru este acolo, alaturi de tradatorii de tara.
    • Like 8
    • @ Laurentiu Anuta
      Sol121 check icon
      Un răspuns aliniat perfect cu politica Moscovei. Se recunosc absolut toate acuzațiile, figurile de stil dictate in Duma de la Moscova. De admirat tenacitatea cu care se scurtează toate postarile de profil.
      ( ...Ucraina, Georgia... state artificiale? Ca și Moldova, nu? )
      • Like 1
    • @ Laurentiu Anuta
      corne check icon
      cat mai e cursul rubla-dolar, monser, merge spre victoria totala a bolsevismului multilateral cracanat?
      • Like 1
  • Aici este vorba de resurse naturale, la asta se v-a rezuma totul! Cei care sunt puternici (America, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) Vor cauta un mod de ,,razboi profitabil" adica in schimbul ocuparii unei tari, vor impune sa iti dai resurse gratis.... Nu inteleg, traim intr-o era cu atatea posibilitati, cred ca am ajuns la o inteligenta superioara, incat asemenea lucruri sa fie doar un vis urat! Dar uite asa omenirea invata din greseli...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult