Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Uite, îi zice femeia fiului meu, o bancnotă de doi dolari, să-ți poarte noroc”. După câteva luni, pe o plajă îndepărtată, aveam să mă gândesc la spusele ei

India - plaja

(Foto: Guliver/Getty Images)

Eram în avion, veneam din Portugalia. În stânga mea – puștiul meu cel mic, în dreapta o doamnă destul de agitată. Avea părul lung împletit în codițe, pantaloni de piele, unghii vopsite în culori fistichii. Agitația ei se amplifică pe măsura ce ne apropiem de România. De la întrebarea ”Cât are cel mic?” s-a revărsat toată povestea. Venea din New York și mergea să-ți vadă fetița ce-și petrecuse vara la bunici undeva prin Moldova. Ai ei nu știau că urma să vină mai devreme așa că se bucura anticipat de surpriza pe care urma să le-o creeze. Era barmaniță undeva prin New York, se mutase acolo acum câțiva ani încurajată de sora ei care lucra in industria hotelieră și o ducea binișor.

Viața ei începea dis de dimineață când își trezea copila la 7:00 și o ducea din New Jersey- la grădiniță. De acolo o prelua după amiaza o vecină portoricană care juca rol de bonă până când mama revenea la ora 22:00 acasă. Îmi arată mândră fotografii cu fetița ei care vorbește engleza, româna și spaniola. Chiria i s-a scumpit, mamă singură, job solicitant, griji multe. Colac peste pupăză la plecarea spre România își uitase portofelul acasă și a realizat tocmai când trebuia să plătească nu știu ce prin aeroport. A fost debusolată, dar norocoasă că totuși a mai dat de ceva mărunt prin buzunare.

Și atunci pe neașteptate îi intinde mezinului meu o bancnotă: ”Uite zice ea, o bancnotă de doi dolari, să-ți poarte noroc”. O refuz politicos și îi spun ca are nevoie de ei, dar ea dă din mână în semn că se descurcă. ”Sunt rare, zice ea – să o păstrați că vă aduce noroc!”

Puștiul fericit că doamna i-a dat bani îi mulțumește și o bagă în buzunar. La un moment dat grijuliu să nu o piardă mi-o transferă mie iar eu o bag în buzunarul pantalonilor mei scurți și acolo a înțepenit vreo câteva luni bune… până când..

Eram în India, în Goa – mă pregăteam să merg cu companioanele mele în Arambol (locul unde se spune că s-a născut mișcarea hippy), la cină.

Cotrobăi prin buzunare și bucuroasă redescopăr bancnota de doi dolari. Veselă le spun fetelor povestea ei,. O pun la loc alături de telefonul mobil. Se lasă întunericul și apusurile pe aici sunt un spectacol de la care nu poți lipsi. Tot fac fotografii și la un moment dat pe plajă realizez că am pierdut bancnota. Nu regret, cu o zi în urmă pierdusem nici acum nu știu cum, o sută de dolari și mi-am spus ca fie o sută, fie doi dolari – o să-i recepționeze cineva ce are nevoie de ei mai mult decât mine. Cumva îmi părea mai rău de bancnota mea ce ar fi trebuit să-mi poarte noroc.

Cinăm la Aladin în Arambol, un loc unde nu am crezut că poți mânca atât de bine. S-a făcut noapte. Cercul de tobe cu dansatori cu tot a dispărut demult de pe plajă. Marea e foarte agitată și a luat cu asalt terasele de pe plajă. O parte din fete decid că vor merge cu taxiul, iar cealaltă parte mai aventuroasă a decis să revină la hotel pe plaja asaltată de valuri. În șir indian că tot suntem în India, ne facem loc pândind momentul în care valurile se retrag. E lună plină și putem evita ceva obstacole în drum. Câtiva maidanezi ne adulmecă mirați. În spatele nostru un rus se ceartă cu consoarta care decide că nu e safe și îl lasă doar pe el să-și continue drumul. În fața noastră apar primele terase.

Prima e inundată bine, însă chiar și așa are ceva clienți la masă ce servesc cina – ruși probabil. Peisajul e demn de un film absurd. Barul plin de indieni îngrijorați ce scrutează marea, la mese ruși servesc relaxați masa , valurile le lovesc gleznele iar noi româncele cu apa până la genunchi ne facem loc la lumina lunii și alergăm ca niște copile atunci când valurile se retrag, ca să mai câștigăm teren.

A doua terasă se arată în zare. E imposibil să trecem prin fața ei. Marea a dărâmat ceva stâlpi de susținere. Indienii au strâns mobile, tot – le-au cărat pe plajă mult mai în spate. Vreo zece localnici, staff-ul terasei se adăpostesc în spatele acesteia iar noi nu avem încotro și trebuie să trecem fix printre ei. Inima începe să-mi bată mai tare când grupul de indieni se agită și comentează nepotrivit și mă gândesc la toate statisticile idioate despre violuri în India. Grăbesc fără să-mi dau seama pasul. Piticul din creierul meu strigă alarma. Depășim cu bine zona. La a treia terasă decid că fie ce-o fi o iau prin valuri, așteptăm momentul potrivit și reușim să trecem cu bine. Ne mai despart vreo două sute de metri până la hotel. Luna e la locul ei, calmul meu s-a dus pe apa sâmbetei în acord cu frământarea mării.

Și deodată, nu știu nici acum de ce și nu știu cum, privirea mea se lasă în jos într-un singur punct – și da, descopăr cu mirare și bucurie, fix acolo – în nisip, pe jumătate îngropată, mototolită, bancnota mea norocoasă. Mă așteptase să revin cu bine. Am sărit în sus de bucurie. Am spus ”Mulțumesc” uitându-mă la cer și am știut că da, sunt norocoasă!

P.S. Prietenele mi-au spus să o pun în ramă – eu însă o voi da mai departe cuiva ce va avea nevoie de ea mai mult decât mine – undeva, cândva.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Meshter check icon
    "la mese ruși servesc relaxați masa"
    Intelegem ca restaurantul importase chelneri rusi care isi vedeau nonsalant de treaba, servind clientii? Bine ca autoarea nu e "public writing coach". Altfel, despre ce e vorba in articolul asta, care este ideea? Poate pe blog da mai bine, dar pe site-ul asta nu isi prea are rostul, chiar deloc.
    • Like 3
    • @ Meshter
      Eternul critic de serviciu...mereu altul si mereu acelasi. Hm, nu e bun articolul, nu zice destul, e prea ambiguu, insuficient de elocvent, cam obsecvent si ma tem ca prea concupiscent. Ii lipseste o virgula. 5/tehnica descrierii, 4+/gramatica, 5-/firul epic, 4/impresie aristica, Deci nu.
      • Like 0
    • @ Laura Balaura Trestian
      Daniel check icon
      Daca are dreptate e de apreciat, mesterul putea totusi s-o faca mai bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult