Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dacă fumul nu e de la mici, atunci e de la deșeurile arse ilegal și, dacă nu e nici de la deșeuri, atunci e de la spitale

Fum Matei Balș

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Dacă fumul nu e de la mici, atunci e de la deșeurile arse ilegal și, dacă nu e nici de la deșeuri, atunci e de la spitale. Nu ne mai tăiem de multă vreme craca de sub picioare, asta ar însemna muncă și munca în sistem e pontată în cel mai bun caz pe zi scurtă, pe coloana de numiri politice, așa că ne dăm foc la craca de sub picioare și așa uscată de 30 de ani de la Revoluție.

La cât de dese sunt deja incendiile în spitalele noastre, ne trebuie un minister întreg pentru prevenirea lor, spre exemplu cel de la Transporturi oricum stă degeaba, Comarnic - Brașov va fi gata când va cânta 50 Cent la Cerbul de Aur...

Radiourile și televiziunile ar trebui ca la rubrica starea vremii să vorbească și de probabilitate de incendiu pe cap de pacient. Măcar să pregătim din timp coliva, dacă statul ne aprinde cu stoicism lumânarea.

Casele de pariuri ar trebui să listeze probabilitatea de incendiu în spitale, cotele ar fi mai ceva ca la meciurile de fotbal...

Dacă pe clădirile spitalelor din România s-ar pune o bulină roșie, precum cele care indică riscul de prăbușire la seism, atunci am avea o Românie cu pojar. Dacă mai vine și - Doamne Ferește! - vreun cutremur, nici bubele nu mai rămân din ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Peste vreo 20 de ani vor si sanse mari ca 50cents sa cante la Cerbul de Aur, dar nu va veni pe autostrada ca nu va fi gata, ci eventual cu helicopterul.
    Eu nu cred ca se doreste modernizarea Romaniei. Aceasta modernizare inseamna nu numai o viata mai buna in multe zone, dar si o reducere a influentei statului in bunastarea cetatenilor. Iar acest lucru nu de doreste pentru ca cetatenii nu mai depind de stat si nu mai pot fi influentati economic de politic. In plus se va vedea ca cetatenii se pot conduce singuri si atunci incepem sa discutam serios de autonomii, guverne regionale, etc. care bineinteles nu pot fi dorite de guvernele fanarioate din ultimiii 30 de ani.
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult