Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș: Nu mă înscriu în niciun partid, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegerile din acest an. Îi încurajez pe miniștrii care vor să candideze

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri seară, la TVR, că nu intenționează să intre într-un partid politic, nu își va face un partid și nu va candida la alegerile parlamentare.

„Mi-am luat un angajament și am mai spus-o, văd că tot apar speculații. Nu mă înscriu într-un partid, nu îmi fac un partid și nu candidez la alegeri", a declarat Dacian Cioloș la postul public de televiziune.

Prim-ministrul nu a dorit să comenteze în ce privește posibilitatea de a fi în continuare șeful Guvernului, la expirarea actualului mandat: „Nici nu interpretez un «dacă» sau un «parcă». 

În ce privește intrarea în politică a unor miniștri din cabinetul său, Dacian Cioloș a precizat că nu se împotriveşte și chiar îi încurajează pe cei ce își doresc să se angajeze politic, adăugând că a auzit de mai multe speculații care au pornit de la unii dintre membrii echipei sale.

„Le-am spus şi lor nu numai că nu am o problemă, chiar îi încurajez şi pe ei, şi pe alţi tineri capabili, competenţi, care doresc să schimbe România în bine, să se angajeze politic dacă doresc şi chiar la aceste alegeri. Nu mă deranjează dacă unii membri ai echipei vor decide să candideze la alegeri”, a spus Cioloș. El a precizat că atunci când vor anunța că vor candida, miniștrii din guvern „se vor retrage și vor merge în campanie”.

„Studiile de fezabilitate pentru autostrăzi se făceau incoerent, ieftin şi prost, în unele cazuri scump şi prost”

Referitor la problema autostrăzilor, Cioloș a precizat că la preluarea mandatului au fost găsite foarte multe proiecte de infrastructură blocate.

„După ce am constatat sursele de blocaje - exproprieri, avize de mediu, de la diferite ministere, faptul că unele avize erau pe durată foarte scurtă, expirau, trebuiau luate lucrurile de la capăt - am venit cu o ordonanţă - am pus cap la cap aceste blocaje, le-am găsit soluţii. Avizări care necesitau până la doi ani pot fi făcute într-o lună până, la trei luni de zile”, a explicat Cioloș la TVR.

Premierul a adăugat că studiile de fezabilitate „se făceau incoerent, ieftin şi prost, în unele cazuri scump şi prost”, adăugând că CNADNR are nevoie de o structură care să fie focalizată pe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră.

„Am reaşezat normativ lucruri care blocau lucrări. În momentul de faţă se lucrează practic pe toate şantierele care erau blocate în noiembrie”, a spus șeful Guvernului.

Despre autostrada Sibiu-Pitești premierul a spus că este considerată o prioritate.

„ Am luat Sibiu-Piteşti ca o prioritate cu obiectivul de a finaliza studiul de fezabilitate făcut acolo. Pe Sibiu-Piteşti a fost o solicitare şi din partea unor companii. (...) Căutăm soluţii de finanţare şi pe legătura dintre Transilvania şi Moldova, Târgu Mureş - Iaşi. Dezvoltarea rutieră face parte din master plan, care a fost gândit de guvernele anterioare”, a adăugat Cioloș. 

„Pregătim un pachet de măsuri care să limiteze defrișările ilegale”

Premierul Cioloș a spus că în maximum trei săptămâni, o lună, Guvernul va propune o serie de măsuri pentru limitarea vânzării unor suprafețe de terenuri agricole și pentru încurajarea achizițiilor de terenuri de către cei care doresc să le lucreze.

Referindu-se la defrişările ilegale, șeful Executivului a menționat că autoritățile au în pregătire un pachet de măsuri care să limiteze acest fenomen şi să permită statului un control mai strict.

Cât privește sistemul sanitar, premierul a amintit despre ordonanța adoptată miercuri de Guvern privind clarificarea plății gărzilor. Banii vor proveni din bugetele spitalelor, care sunt alimentate de la Casa de asigurări. 

Despre demisia medicilor de la spitalul Floreasca premierul a spus că nu a văzut încă justificarea acestor demisii.

Referindu-se la plata pensiilor, Dacian Cioloș a dat asigurări miercuri, la TVR, că Guvernul „are bani de pensii şi se va organiza în aşa fel încât să aibă bani de pensii”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dacă studiile de fezabilitate erau fie ieftine și proaste, fie scumpe și proaste, totdeauna proaste și ieftine, este ciudat că rezolvarea era așa de simplă. Adică 26 de ani România a fost condusă de niște idoți sau cum să interpretez afirmația? Iar d-l Cioloș este singurul om inteligent din România. Acuma, serios, dv. cum interpretați afirmația asta? Nu mă mai refer la altele, fiindcă oricum nu-mi mai apar toate comentariile, ele sunt „moderate”, sunt – evident – nepatriot, vulgar, incomod, cusurgiu și mofturos.
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult