Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Darren Cahill: „Simona Halep e româncă până în măduva oaselor. Dar aveți grijă de ea! Dacă nu, știu sigur o altă țară care ar adopta-o într-o clipită”

Simona Halep si Darren Cahill

Foto: Guliver Getty Images

Într-un interviu exclusiv pentru treizecizero.ro, antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, a vorbit despre jocul sportivei și le-a transmis românilor că aceasta reprezintă țara cu multă mândrie și devotament: „Mulțumiri pentru că o susțineți pe Simo. Să știți că sunteți norocoși. E o tânără nemaipomenită, care vă reprezintă țara cu multă mândrie și devotament. Este româncă până în măduva oaselor. Dar aveți grijă de ea! Dacă nu, știu sigur o altă țară care ar adopta-o într-o clipită”, a declarat Cahill. 

„E o linie foarte subțire între ce-i bine și ce nu și pare foarte simplu pentru noi toți care stăm în tribune”

Acesta a spus că, la ultimele jocuri, Simona Halep a ieșit adesea din zona de confort. „A avut victorii împotriva unor jucătoare foarte bune, meciuri în care și-a luat victoria, nu a așteptat să i se dea. Multe meciuri de trei seturi, de asemenea. Mulți oameni se concentrează doar pe înfrângeri. Dar ca să poți să judeci existența unei îmbunătățiri, trebuie să iei în calcul tot, iar ea a avut o sumedenie de momente în care a ridicat ritmul și a luat inițiativa.

Dacă Jelena lovește panoul din spate doar o dată la una din mingile de break pe care le-a avut la 3-0 în setul doi, iar prin urmare Simona câștigă, atunci aceiași oameni care o critică ar fi lăudat-o pentru că a jucat meciul perfect. Așa că e o linie foarte subțire între ce-i bine și ce nu, și pare foarte simplu pentru noi toți care stăm în tribune”, a atras atenția antrenorul.

Darren Cahill a vorbit și despre felul în care trece jucătoarea peste înfrângerile grele. „E un om normal, care suferă la fel cum ar suferi oricine altcineva și care mai scapă câteva lacrimi. Dar tenisul e meseria ei, e dragostea ei. E ceea ce alege să facă, iar la trasul liniei, acesta este un sport și sunt lucruri mai importante în viața ei care o fac să zâmbească și o ajută să meargă mai departe. E foarte apropiată de familia ei, în special de fratele ei. Adoră să petreacă timp acasă în România, iar o zi la spa sau la cumpărături va șterge orice tristețe. De fapt, mersul la cumpărături pare să rezolve orice, nu? De asemenea, mi-a zis că în Constanța duminicile sunt considerate zile de odihnă și că nu e normal să te antrenezi sau să muncești duminica. Așa e? Ea o spune zâmbind, așa că mă gândesc că încearcă să mă păcălească și să facă rost de niște zile libere. Cred că se pricepe bine de tot!”

„Recentul ei succes este cu totul al ei, pentru că ea a fost la timonă”

Întrebat de treizecizero.ro care este impactul pe care „momentul Miami” l-a avut asupra evoluției ulterioare a Simonei, Darren Cahill a răspuns: „Genul acela de zile nu sunt într-atât de neobișnuite când un antrenor și un jucător își împing amândoi limitele și sunt onești unul cu celălalt. Simona a reacționat în modul în care aș fi sperat să o facă. A luat mai mult controlul carierei ei, și-a asumat-o mai mult, a decis ce vrea să facă cu ea. A început să ia mai multe decizii care au avut un impact direct asupra ei. Și-a ridicat ștacheta, nivelul. Așa că recentul ei succes este cu totul al ei, pentru că ea a fost la timonă, ea a decis în ce direcție s-o apuce cariera ei”.

Cahill a povestit și despre ce l-a determinat să accepte să devină antrenorul Simonei Halep. „Ce a declanșat totul a fost abilitatea ei de a pune întrebări, apoi de a asculta și a fi atentă la orice răspuns și la orice discuție ca și cum ar fi fost cel mai important lucru din viața ei la acel moment. Asta m-a surprins cel mai mult și m-a făcut să dau un pic înapoi: cuvintele chiar însemnau ceva pentru ea. Știam de la echipa ei că, destul de des, reflecta noaptea la conversațiile noastre și-și nota idei și concluzii despre ele. Nu sunt sigur dacă încă mai face asta, pentru că acum mă cunoaște mult mai bine, așa că probabil s-a lămurit deja că-s un pic entuziast și că mă înșel adesea!”, a spus el. 

De-a lungul carieriei ei, Simona Halep a fost obișnuită cu un „rollercoaster emoțional”. „Cu siguranță că poate să fie o armă cu două tăișuri, că poate fi un lucru bun sau un lucru rău, depinde de cum o controlezi. Partea grea pentru orice sportiv e să controlezi perfecționismul și să-l direcționezi, să-l transformi în ceva pozitiv, în acel spirit de luptător pe care să-l scoți la iveală când ești cu spatele la zid. Aici este partea în care Simo s-a îmbunătățit cel mai mult și va continua să se îmbunătățească. Ea a fost foarte obișnuită cu acest rollercoaster emoțional de-a lungul carierei ei și, în multe feluri, asta a ajutat-o să câștige împotriva tuturor sorților, în drumul ei spre vârfurile clasamentului. Dar acum sorții sunt diferiți, în sensul că sunt de partea ei, nu împotrivă. E o sportivă nemaipomenită, o jucătoare grozavă și o competitoare extraordinară, care este la vârful tenisului de ani buni deja, așa că nu mai e nici cazul, nici timpul să-și consume energia cu acel rollercoaster emoțional”, a spus Cahill.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos scris, dar miroase a neputință si patos,sunt absolut sigur ca încă Simona nu intelege, poate nu i s-a explicat ce inseamna in marea relativitatea din tenis sa pierzi un punct ,sa-l faci cadou.Rar pierde categoric dar foarte des face puncte cadou care a oprit -o pana acum sa fie numarul unu sau sa castige un turneu de elită. Pozitia ei in primele zece este ceva ce tine de paranormal,limitarea in jocul ei este vizibilă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult