Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce cresc salariile

După întâlnirea cu mass-media de la BNR, din 7 ianuarie, n-au fost puțini comentatorii care s-au grăbit să afirme că Banca Centrală ar fi marcat, prin vocea guvernatorului, o schimbare de macaz pe calea creșterilor salariale. Unele voci au interpretat mesajul guvernatorului BNR ca fiind chiar un fel de salut: „Bine că se măresc salariile”. 

Altele au văzut „un contrast între afirmațiile guvernatorului din 7 ianuarie 2016 și avertismentele din mai 2015, când se arătase îngrijorat că majorările salariale pot pune presiune pe deprecierea leului”.

În realitate, nu s-a produs nicio schimbare de macaz. Poziția BNR e aceeași din anii trecuți sau din mai 2015, fiind doar reafirmată în ianuarie 2016. Și anume că, în România, în contextul integrării europene și al libertății de circulație a forței de muncă, niciun guvern nu-și poate permite să evite majorarea salariilor.

Iar dacă nu ar da curs acestei cerințe, care este impusă de o realitate istorică, și-ar asuma riscuri politice, sociale și economice mari. Departe, deci, de a-și fi exprimat satisfacția pentru că, în 2016, bugetul statului este încărcat cu un spor de cheltuieli, fiind nevoit să asigure creșterea câștigurilor medicilor, profesorilor, asistenților sociali, în general ale salariaților bugetari și, din luna mai, mărirea salariului mediu, guvernatorul BNR remarca inevitabilitatea creșterilor salariale. Înghețarea salariilor s-ar solda atât cu descurajarea muncii, cât și cu plecări din țară ale multor specialiști buni –medici, profesori, ingineri, experți în calculatoare etc. etc. fapt ce ar conduce la agravarea deficitelor de forță de muncă bine pregătită.

Una e deci să spui, analizând contextul dat, că sporurile salariale sunt inevitabile și alta să saluți presiunea pe buget a salariilor în creștere. Iar dacă creșterea salariilor este inevitabilă, ce trebuie să fie evitat? Concubinajul! – a subliniat guvernatorul BNR. Concubinajul între creșterile de venituri și reducerile de impozite și taxe asociate cu dozajul incorect între muncă și bani, între muncă și capital, între ce se produce și ce se consumă.

Dar când nu plătesc cei ce dau frâu liber incompetenţei… plătesc toţi. Reducerile de taxe și impozite, pornite din buna intenție de a spori puterea de plată a firmelor din economie și a populației, nu-și mai ating scopul. Piaţa îşi încasează totdeauna impozitul pe nepricepere şi pe erori.

Școala de la BNR, în toate analizele publice, a opinat că România are nevoie ca de aer de salarii care să stimuleze munca bine făcută. Subliniind însă apăsat, din perspectiva stabilității financiare, interesul major pentru o legătură corectă între salariile plătite de la buget sau în companiile cu capital privat și puterea de plată a ţării raportată, desigur, la productivitatea muncii. Și nu la productivitatea muncii… în industrie, spre care alunecă numeroși analiști; pentru că un raport corect se face cu productivitatea muncii la nivelul întregii economii. Cum însă la acest indicator se ajunge punând în aceeaşi ecuaţie valoarea adăugată brută, cea obţinută în toată economia, şi populaţia ocupată –fiind cuprinşi aici atât salariaţii, cât şi lucrătorii pe cont propriu care exercită activităţi productive – ce concluzie se desprinde? Că o altă bază pentru creșteri salariale, mai solidă și mai obiectivă decât productivitatea muncii pe economie, e imposibil să poată fi găsită. 

Schimbări radicale sunt așteptate și în companiile de stat, între care cele ce se confruntă cu insolvența și cu pierderile nu sunt tocmai rare. Piața e neiertătoare și în cazul lor, dar statul închide deseori ochii.

Revin la ideea dozajului. Pentru că e nevoie, mai cu seamă, să se ajungă la o cerere de consum restructurată, care să fie acoperită cu bani din muncă eficientă, din investiţii în afaceri profitabile şi din alocaţii bugetare sustenabile, în stare să stimuleze creşterea economică sănătoasă. În prea multe locuri însă, de fapt în două sute de mii de firme risipa, munca neperformantă, cheltuielile mari şi cifrele de afaceri mici întrețin pierderi repetate an de an; Iar în aproape 300.000 de firme datoriile sunt mai mari decât întreaga lor avere. De plătit… plătește populaţia. Sau plătesc companiile rentabile, îndeosebi cele cu capital privat. Delăsarea şi incompetenţa nu pot constitui însă o bază pentru creșteri salariale.

Acum e nevoie ca veniturile sănătoase să sporească. Să fie atrași în companii manageri cu gustul performanţei. Să vedem patronii debarasându-se de vechile reflexe, dar promovând competenţa şi competitivitatea. Fiindcă prea mulți patroni nici nu-şi dau seama că angajând personal neperformant, care se mulţumeşte cu bani puţini, îşi subminează propriile afaceri.

Schimbări radicale sunt așteptate și în companiile de stat, între care cele ce se confruntă cu insolvența și cu pierderile nu sunt tocmai rare. Piața e neiertătoare și în cazul lor, dar statul închide deseori ochii. Buzunarul statului e larg, milioane şi milioane de români contribuie - cu impozite pe salarii, pe case, pe pământ, pe maşini, pe fiecare bănuţ cheltuit pe piaţa de consum - la liniştea managerilor neperformanţi. De fapt, aici îşi joacă rolul concepţia cea mai păcătoasă: că buzunarul statului e larg şi că, în fond, e... buzunarul nimănui.

Dar când nu plătesc cei ce dau frâu liber incompetenţei… plătesc toţi. Reducerile de taxe și impozite, pornite din buna intenție de a spori puterea de plată a firmelor din economie și a populației, nu-și mai ating scopul. Piaţa îşi încasează totdeauna impozitul pe nepricepere şi pe erori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce spuneti dumneavoastra acum domnule Vasilescu,eu spun de 22 de ani(eram prin liceu atunci).Va multumesc ca in sfarsit un oficial de la BNR spune lucrurilor pe nume,ca numai da vina pe populatie,ca din cauza saraciei si a salariului mic indraznea sa cumpere cu buletinul un televizor,o masina de spalat in rate si sa le plateasca de 5ori mai mult valoarea lor reala in 5ani.Intr-o economie performanta,banca are un rol extraordinar de important,acela de a credita,lucru pe care bancile din Romania nu l-a facut atunci cand trebuia adica in anii 90.Inca mai cred ca daca atunci se capitalizau puternic bancile,se instruiau bine bancherii,si se acordau credite firmelor mici sau micilor intreprinzatori,Romania nu arata acum asa.Cat despre faptul ca marirea salariului minim nu trebuie sa vina cu scaderi de taxe si impozite nu sunt de acord.Se poate face ,doar daca scazi taxele care trebuie si cum trebuie.De exemplu scaderea TVA la alimente de 9%a fost ca idee foarte buna,dar prost pusa in practica.Nu am auzit cresteri record de productie in domeniu alimentar deoarece toata reducerea se duce in profitul catorva firme de retail care practica adaos-uri comerciale de peste 100% si firmele producatoate tot in acel stadiu sunt.Vrei dezvoltarea unei ramuri economice,scazi taxe?Atunci impui conditii(adaos comercial maxim 40%la vanzare ).Nu mergi pe premisa ca este o piata libera si se intalneste cererea cu oferta.Imi pare rau sa o spun dar la noi este ,,impusa,,oferta.Daca vrei,bine,daca nu vrei,gasesc eu unul mai sarac decat tine care sa dea banii pe , bombele ,,mele,,alimentare sau ma inteleg cu ceilalti sa scadem preturile pentru 1saptamana dupa care le maresc de 2ori,ca trebuie sa cumpere ca doar n-o sa moara de foame.Noi suntem o piata atipica si atunci regulile de piata normale nu se pot aplica la noi.Facilitatile fiscale pentru firme nu sunt directionate cum trebuie si catre cine trebuie si dupa cum vad si anul acesta ne vom bucura de o ,,falsa,,crestere economica.
    • Like 1
  • Cum sa fie de acord dupa ce si-au marit ei salariile: restul nu conteaza.
    Cind politica monetara este dictata de FMI sau BM. rusine sa v-a fie bancherilor romani!
    • Like 0
  • MCG check icon
    Respect la dl Vasilescu in primul rind virsta. Apoi indirjirea de a fi mereu printre noi...Insa nu pot fi mereu de acord cu dinsul...Brusc, BNR realizeaza ca Romania are nevoie de salarii mari...Evident corelate cu citeva chestii abstracte. masurabile, dar abstracte...Si atunci patronii ( sic) sa angajeze performeri...Bine platiti, bine intentionati...Dl Vasilescu, articolul de data asta este mult prea ingaduitor...Indrazniti sa spuneti, va rog, ca oricite masuri s-ar lua, statul este cel mai mare inamic al nostru, in special al privatilor. Platesc taxe si impozite pe care mi le produc singur...
    Pe urma, nu sunt bani de salarii, ca nu se coreleaza cu productivitatea muncii generala,insa se pot cumpara crizanteme cu 310 RON firul ( cca 70 Eur firul)...In conditiile in care salariul prin zona aia e probabil vreo 300Eur, habar n-am...Sau nu avem bani de salarii pentru medici si spitale, insa niste domni care azi scriu carti in puscarii, desi in libertate nici macar nu au citit una, au tot felul de "cadouri" de la stat...Solutia e simpla, dl Vasilescu, construiti un stat corect...Si cred ca dumneavoastra, impreuna cu "scoala de la BNR" ati fi putut face asta. Scrieti , va rog si articole cu continut....
    • Like 0
  • explicat mai ca la tara...o sa cada-n genunchi Romania din cauza "greutatii" salariului ce TREBUIE crescut, daca tot vrem un UE..tot vrem progres, trebuie sa tinem pasul cu ei..la orice capitol, nu numai la salarii,bine inteles, ca salariul nu vine de la Bruxel ci din munca facuta de noi, de cat de bine e optimizat statul in tot.. si cat de putin se fura :)
    • Like 0
  • Este binevenită o majorare a salariilor dar din păcate aplicată fără nişte criterii de performanţă bine stabilite nu încurajează munca.În învăţămănt sunt profesori fără vocaţie care nu îşi merită banii pe care îi iau acuma.
    • Like 0
  • Am intrat pe republica în primul rând pentru ca cineva sa-mi explice ce este o bancă naționala și cu ce se ocupă o bancă și bineinteles mecanismul ei
    Cu privire la acest articol observ ca dl.Vasilescu ca și mulți alții din acest sector dau sfaturi altora cum să producă,adică economia,teoretic folosind două elemente:taxe și impozite și creșteri de venituri.Mai nou BNR pune presiune pe președintele țării să nu promulge legi.Ar trebui ca BNR să participe la a stimula concret întreprinderile mici și mijlocii.Eu nu cunosc ca bancă să fi promovat măcar o lege în parlament.Deci,dam cu gură ca așa e cel mai ușor,nouă neetge bine în bancă cu salarii uriașe.Aștept un început de dialog pe temă complexă:bănci și rolul lor.
    • Like 1
  • D-le Vasilescu ati girat mai pe fata mai pe dos guv. Ponta si acum incercati sa dregeti busuiocul.Va marturisesc -chiar daca nu cred ca va pasa- ca nu mai am incredere..
    • Like 1
  • Domnule Vasilescu, ce deranjeaza lumea, in mod special mediul privat, este vorba de cum se fac aceste mariri salariale, nu necesitatea lor. Mai precis: din pix. Este jignitor la adresa acelui segment de populatie care: sa le suporte, de exemplu, in loc de infrastructura avem functionari platiti mai bine. Apoi, mediul privat este evaluat in functie de performanta: indiferent daca pleaca colegul meu expert sau nu in Anglia, sau cresc preturile, nu sunt platit mai bine daca munca pe care o prestez nu valoreaza mai mult conform unor criterii clare.

    Asadar, ce au facut cei 1,2 milioane de bugetari ca sa isi merite marirea? Cu tot respectul pentru medici, a trebuit Colectiv ca sa reclame infectiile spitalicesti! Sau profesorii coordoneaza lucrari pentru penali. Sau biserica (fiindca este pe statul de plata al bugetului)? Nu mai vorbim de coruptia si incompetenta generalizata in toate serviciile publice.
    Aceasta masa nu face ea nimic ca sa isi mareasca performanta si sa merite altceva decat o reforma. Administratia ar tb sa reactioneze altfel la exodul si nemultumirea cetatenilor, nu perpetuarea pe bani mai multi a cauzelor pe care le stim prea bine.
    • Like 5
  • otheh check icon
    Schimbari radicale la companiile de stat? Faceti dvs., cei de la BNR, primul pas. Potrivit O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, managerii acestor entitati ar trebui selectati pe baza de competente profesionale, prin concurs, iar mandatul lor ar trebui sa aiba definite clar obiective de performanta. ( asa spune legea). Cereti dvs., BNR, va rog, o lista a sefilor de la regiile autonome/companiile de stat, astazi, si haideti sa vedem daca macar un singur manager respecta aceste conditii legale. Astept cu interes raspunsul dvs. si lista acestor persoane intr-un articol viitor. Pentru ca daca tot vorbim de schimbare, dvs., cei de la BNR, chiar aveti posibilitatea sa o faceti. Altfel, vorbim ca sa ne aflam in treaba.
    • Like 4
    • @ otheh
      Imi pare rau sa te contrazic dar BNR-ul nu are nici o treaba cu firmele de stat.Si daca cere datele ce o sa se intample?inca o statistica si atat.BNR-ul a avut ocazia si a ratat-o in anii 90 .,,Atunci,, trebuia sa aplice BNR-ul ce spune dl.Vasilescu acum in domeniul bancar,adica manageri competenti care sa nu falimenteze bancile ci sa le mareasca performanta,personal specializat nu angajat pe baza de grad de rudenie(cum era in banca agricola,brd,banca comerciala,etc inainte de privatizare).Bancile trebuiau sa fie motorul economiei ,sa se axeze de pe atunci pe dat credite firmelor mici si mijlocii,si nu sa ne spuna domnul guvernator,,economisiti,economisiti,Dictonul trebuia sa fie,,investiti,investiti.Si oamenii au economisit.S-au trezit cu economisirile lor de la CEC ca nu valoreaza 2bani dupa devalorizare,ca industria a fost vanduta pe 2 lei din cauza neperformantei si prostiei managerilor,ca bancile au dat faliment din cauza a 2-3 credite mari neperformante date unor firme la fel de neperformante.
      • Like 0
    • @ Maria Lidia
      otheh check icon
      Nu eu am deschis discuția despre societățile de stat, ci autorul, care face parte din BNR. Să le ceară, să le prezinte într-un articol viitor și după aceea, vom vedea dacă vor rămâne sau nu statistică. Până una alta, nu am văzut nimic concret.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult