Foto - Profimedia Images
Nimeni nu poate spune nu „patriotismului economic”, să îți dorești ca țara ta să fie mai bogată, mai prosperă, să stea pe picioare economice mai solide. Întrebarea este ce înțelegem prin patriotism economic, pentru că în spatele acestei sintagme se pot ascunde atât idei excepționale de creștere a valorii adăugate a economiei și a bunăstării românilor, cât și poteci foarte greșite care sub aparența protejării naționalului pot anchiloza economia și o pot decupla de la sursele de inovare, modernizare, competiție. Există zone ale economiei noastre care operează mult sub potențial. Să apăsăm acolo deștept butoanele.
Eu spun nu ideii că românii ar fi „sclavii moderni” ai Europei. Nu descrie o realitate. În 2002, PIB-ul României era de 52 de ori mai mic decât al Germaniei (ați citit bine). Astăzi este de doar 14 ori mai mic. Trebuie să realizăm ritmul acestei recuperări, care continuă și putem ajunge ca raportul să fie doar de 1:5 fiindcă așa e populația și geografia. Și la PIB-ul pe cap de locuitor am recuperat fantastic în ultimele două decenii și continuăm să o facem. E suficient? Nu. Ne mulțumim cu atât? Nu. Această recuperare rapidă s-a datorat în primul rând aderării noastre la UE. Dacă ne uităm, media României este trasă în jos de cele mai sărace zone și județe care sunt rămase foarte în urmă și ar fi bine să fim sinceri cu noi cine este de blamat pentru zonele uitate ale României și cine are ceva de făcut ca să le ridice de acolo.
Patriotism economic? Într-o lume ideală aș spune nu și la asta, istoria ne arată că cele mai deschise economii (chiar și cele mai mici) au cele mai bune rezultate pe termen lung. Nu trăim în lumea ideală și vremurile sunt cum sunt. Patriotism va fi indiferent de umila mea opinie (inclusiv America se comportă astfel), dar măcar să fie deștept. Eu i-aș spune patriotism euro-atlantic. Nu suntem însă sclavii nimănui și e păcat să legitimăm un neadevăr care se va transforma în combustibil politic pentru extremiști. Că n-am fructificat oportunități? Da. Că lumea e uneori nedreaptă? Și asta. Dar că suntem „ținuți” în subdezvoltare sau că ar fi existat vreo perioadă mai prosperă pentru România decât cea de acum, asta categoric nu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
România nu e nici prima, nici ultima, nici singura care "se bucură" de acest statut de stat-marionetă al Americii imperialiste: și Polonia, statele baltice, Ucraina și mai nou și Republica Moldova sunt și ele state-marionetă ale Americii imperialiste. Ba mai mult: trebuie spus că până și Germania a ajuns să fie condusă, în detrimentul ei și al poporului german, de către cozile de topor ale Americii imperialiste. Bașca faptul că este o țară ocupată militar, fiind țara europeană cu cea mai mare prezență militară amerloacă activă și cu cele mai multe baze amerloace, includiv cu cea mai mare bază amerloacă: baza de la Ramstein.
În subdezvoltare suntem ținuți tot de către America imperialistă, prin sancțiunile zise "antiruse" dar de fapt antieuropene și în primul rând antigermane, care au dus la creșterea fără precedent a prețurilor la resurse energetice din sua și alte țări în contextul sistării achiziționării de resurse energetice ieftine din Rusia sub pretextul "independenței energetice" și implicit la creșterea costurilor de producție și de transport și la scumpiri în lanț. Și la intrarea în lanț a companiilor germane insolvență, fiindcă nu pot face față scumpirilor la resursele energetice necesare producției, Germania aflându-se în plin proces de dezindustrializare. Germania este partenerul comercial nr. 1 al României prin tratatul bilateral din 2002, deci dacă Germaniei îi merge rău, e clar că nici nouă nu are cum să ne meargă bine.
Acum, discutia cu suntem sau nu "sclavii" Europei este o discutie care trebuie avuta, dar in alt context si anume in contexul discutiei despre acel faimos proiect de tara - despre care toata lumea vorbeste, dar nimeni nu face nimic - si rolul nostru politic, economic, cultural in contexul euro-atlantic.
Revinind la subiecti, ani de zile si chiar si acum ne laudam si ne vindem ca suntem meseriasii pe salarii mici, dar de fiecare data cand salariile minime cresc toti patronii ies in fata si se plang ca dau faliment si ca muncitorii sa accepte salarii mici ca altfel se inchid fabricile. Pai acest lucru ce inseamna? Ca singurul mod in care eu pot sa ma dezvolt este bazat numai pe costuri mici? Atunci inseamna ca avem o economie de lohn. Este bine sau rau? Pai este mult mai bine decat nimic, dar in lohn nu prea se castiga bani. De fapt in lohn este mai important sa nu pierzi bani decat sa castigi, prin urmare profiturile sunt mici. Avand profituril mici nu ai bani de investitii, retehonologizare sau digitalizare, sau daca calculezi vezi ca nu iti iese ROI-ul pentru ca salariile sunt mici, reducerile de costuri sunt mici pe aceleasi venituri. In plus meseriasii romani se gandesc ca decat 2500 lei, parca mai bine 2500 de EURO? Si asa am ajuns intr-un cerc vicios in care este greu sa iesi pentru ca strategia pe salarii mici nu merge la infinit pentru ca intotdeauna va fi cineva mai disperat ca tine si chiar si asa cu salariile mici nu iti poti creste deloc productivitatea ca prin tehnologizare si digitalizare. Si atunci ce facem? Care este pasul sa iesim din acest cerc vicios?