Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce este relevant pentru România ce se întâmplă în Noua Zeelandă, SUA sau Norvegia. Trebuie să refuzăm ferm orice discurs care ne zgândărește ura

Atac NZ

Probabil că în vâltoarea revoltei justificate manifestate prin „pauza" sau greva din 15 martie la ora 15, mulți români au trecut pe lângă știrea masacrului din Noua Zeelandă petrecut în aceeași zi. 49 de oameni au fost uciși și cam încă pe atât răniți grav de un ins pe care poate l-ați admira. Și nu este primul astfel de atac malefic. Au mai fost și altele în alte colțuri ale lumii civilizate - Norvegia, SUA.

Desigur, este simplu să trecem la categoria "diverse" sau "și altele" ceva ce s-a întâmplat pe partea cealaltă a lumii. Până la urmă, noi suntem ocupați cu ale noastre. Doar că această abordare este o greșeală! 

Ce s-a întâmplat în Noua Zeelandă este legat de ce s-a întâmplat relativ recent în SUA și Norvegia. Niște inși, aparent cazuri izolate, dar fundamental legate între ele, au produs orori în numele supremației albilor, anti-musulmani, anti-negri și anti-evrei. Să mă exprim mai exact... niște naziști au ucis oameni în numele nazismului în secolul XXI.

Este oribil nu doar prin numărul de victime, ci prin faptul că societăți civilizare par să fi uitat lecțiile morale ale istoriei recente. Pentru că ura își găsește cuib în mințile unor oameni din societăți care au probleme bune de avut.

Poate vă întrebați de ce scriu asta în română. Poate vă întrebați de ce este relevant pentru societatea românească ceva ce s-a întâmplat pe partea cealaltă a globului. Și poate că vă întrebați de ce este relevant pentru România ce se întâmplă în Noua Zeelandă, SUA sau Norvegia - toate fiind cumva locuri îndepărtate și exotice.

Răspunsul este simplu: pentru că: (1) în societatea românească există prea multă bază pentru credințe care alimentează această ideologie. De prea multe ori am auzit români spunând relaxați că ei nu sunt rasisti, doar că au o problemă cu țiganii și cu evreii. Adică sunt doar naziști. De prea multe ori am auzit români folosind termenul de "negrotei" - un fel de englezescul "nigga", care are sensul de persoană sub-umană care, prin inferioritatea sa, poate fi ținută ca sclav. Pentru că mi-am auzit membri ai familiei extinse spunând că "e o problemă cu musulmanii; e ceva în neregulă cu ei" și că "e bine că negri și pakistanezi (cam 90% musulmani) nu sunt în zonă". Desigur, astfel de gândiri au rădăcini dincolo de educația de acasă... ele sunt hrănite consecvent de ce se dă la TV și de cultura nocivă care persistă în societate.

(2) discursul liderilor politici mizează excesiv pe natura conservatoare a populației României. Ei vin în fața publicului cu discursuri naziste sau care zgândăresc sentimente care se apropie de nazism-autohtonism și supremația națională românească asupra oricui. La nici 80 de ani după proliferarea Gărzii de Fier și a Mareșalului Antonescu se găsesc inși (Bacalbașa, Dragnea, Codrin Ștefănescu, deputatul Mitralieră - nici nu știu cum îl cheamă) care prin discursuri toxice promovează aceleași valori și idei nocive.

Ură. Prea multă ură gratuită.

Teroristul australian care a ucis 49 de oameni în două moschei din Noua Zeelandă nu este cu nimic diferit față de teroriștii americani care au ucis oameni în sinagogi și biserici creștine (ale comunității afro-americane) și nici față de teroristul norvegian care a ucis tineri norvegieni într-o tabără de vară a unui partid progresist. Cu toții sunt la fel de cretini și malefici... și nu doar între ei, ci și prin comparație cu teroriștii care au ucis oameni în numele islamului radical. Paradoxal nu există nicio diferetă între teroriștii white supremacists și teroriștii fundamentaliști islamiști. Cu toții sunt niște cretini îndopați cu ură... ura este aceeași, doar că puțin altfel. Adică diferă nuanța de alb și negru - la propriu.

----

Personal, am avut norocul să cunosc oameni din toate rasele și religiile și să îi judec doar prin felul în care s-au comportat cu mine. Niciunul nu a fost rău-voitor. Am avut imensul noroc să învăț despre ororile produse de societăți civilizate doar din muzee, filme și cărți de istorie. Nu îmi doresc să cunosc aceste orori pe propria piele. Sper că și voi... iar pentru asta trebuie să refuzăm ferm orice discurs care ne zgândărește ura. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stati putin. Teroristul e terorist cand vrea ca prin actiunile sale sa terorizeze un segment de populatie. Respectivul doar ura, dupa parerea mea. Si ura atat de puternic, incat sa si treaca la fapte, datorita propagandei. Propaganda e cea care exacerbeaza ura si de o parte si de cealalta. La unii e propaganda religioasa, la altii e propaganda nationalista. Asupra astora ar trebui actionat daca ar exista cu adevarat un interes de a se opri avalansa asta.
    Acum am vazut celelalte raspunsuri. Cred ca au fost mai concisi decat mine fc si Mike.
    • Like 0
  • fc check icon
    1 - nu este relevant pentru că nu ai control asupra actelor de acest gen.
    2 - religia a fost creată pentru a-i dezbina pe oameni.
    3 - actele criminale dispar când oamenii nu mai dau importanță. deloc. nici măcar un clic de curiozitate. cerșetorii de atenție sunt anulați ignorându-i.
    4 - anual, în Ro, mor omorâți de mașini 1600 - 1700 de oameni. într-o decadă, 17.000 de oameni, indiferent de sex, religie, etnie, naționalitate, statut social, avere. riscul unui război nu vine din numărul proștilor ci din lăcomia fabricanților de arme și războaie. proștii doar primesc ceea ce merită, nu declanșează nimic, pentru că prostimea nu e unitară, e disipată. unitară e doar clica criminală, pe care n-o veți ști niciodată. ea varsă sânge, neimportant cum, când, prin ce dement amărât.
    5 - cutremurul de acum opt ani a omorât 185 de oameni. și cutremure vor mai fi. o idee ar fi interzicerea lor. sper că-nțelegeți... ”ghilimelele”.
    indiferent de ce și câte se petrec pe lume, pentru mine contează doar alegerile pe care le comit. unde „mine” e fiecare. doar ceea ce pot controla contează. iar vina manipulării mi-o asum. atât am putut. sau caut să nu mai fiu niciodată manipulat prin frică, prin imagini, prin cuvinte, prin religii, prin personaje, prin fapte, prin știri.
    • Like 0
  • Mike check icon
    Toate tragediile se întâmplă din cauza terorismului. Dar de ce există terorism?Nu am vazut pâna acum o analiză pertinenta a cauzelor terorismului. De ce toți acuza terorismul fara sa-i analizeze cauzele. Mai marii lumii cred ca vor elimina terorismul prin violența. Terorismul este un efect si orice efect are o cauza. Cauzele terorismului sunt razboaiele, crimele si distrugerile provocate de razboaie. Atât timp cât razboaiele, distrugerile si violentele aplicate tarilor din lumea a treia vor continua, va continua si terorismul. Terorismul este un feedback al violenței, dar nu poate fi eradicat tot prin violenta.
    • Like 1
  • Sant unul dintre cei care nu au trecut peste aceasta stire cumplita, Mai mult, am urmarit pe The Guardian comentariile oamenilor la afirmatia unui parlamentar australian(Fraser Anning: “The real cause of bloodshed on New Zealand streets today is the immigration program which allowed Muslim fanatics to migrate to New Zealand in the first place.”) pareri impartite ca mai peste tot. Categoric programul de imigrare permite si unor fanatici sa intre intr-o tara, parerea mea. De fapt toti oamenii evident categoria mentaly sane adica sanatosi la cap, bastinasi ori imigranti au un asa numit breaking point valabil pentru noi toti asa ca, nu se stie cum se poate comporta oricare dintre noi. Am vazut asta la mine, la fosta nevasta, la copii, la batrani. Am auzit de reglari de conturi cu grenada legata la esapament. Am vazut batrana in Romania, cu ochii sclipind de ura care ar fi fost in stare sa depaseasca numarul de victime din Christcurch daca ar fi avut putere si mijloace. Multi romani au probleme cu foarte multe nu doar cu evreii, tiganii, arabii, musulmanii sau mai stiu ei ce. Imi amintesc cu ani in urma de acel preot injunghiat parca in Focsani, dupa ce a tinut Sfanta Liturghie. Autorul era un asa zis credincios care frecventa un alt cult. Am vazut parinti care ramaneau indiferenti la cruzimile micutilor asupra animalelor. Deci, se poate si la noi nu trebuie sa va faceti griji. Societatile asa zis civilizate sau dezumanizat profund de prea mult bine si din obsesia de al inlocui pe Dumnezeu cu o prost gandita corectitudine umana. Si daca inca din capul locului ne gandim la Domnul Isus Hristos care spune in Luca 11.13: "Deci, dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer!” atunci nu trebuie sa ne mire nimic. Intr-o societate umana care tinde sa devina atee si unde legile sant blande, calarite realmente de political correctness ura se plimba in voie si fara frica.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Mike check icon
      Sa zicem ca de vina este imigrația. Dar cine-i vinovat ca există imigrație? De ce au fost transformate țari întregi în ruine? Cine-i vinovat? Imigrația este reversul medaliei. Toate faptele au legatura între ele. Nimic nu este întâmplator.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Corect. O lume fără nici un Dumnezeu.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      O lume fara religie ar fi mult mai buna, da.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      https://www.youtube.com/watch?v=fpw-tBBH588
      • Like 0
  • Manifestările astea tembele sunt o consecință, o reacție la alt tembelism, tembelismul progresist. Se pare că se repetă scenariul anilor '20-'30 ai secolului trecut când forțele politice în ascensiune erau partidele extremiste, bolșevicii și naziștii. Dacă forțele politice de stânga alunecă spre extremă și devin neomarxist- progresiste atunci e de așteptat ca și forțele de dreapta să adopte politici extremiste. Îngrijorătoare e situația din SUA unde partidul democrat a alunecat vertiginos spre socialismul victorios. Uitați-vă la oferta politică a democraților și vă speriați. Promit totul gratis și făurirea unei lumi internaționalist-egalitariste. În condițiile astea e de așteptat că și partidul republican să o vireze spre o politică de extremă dreapta. Se alege praful de democrație. Caftelile și crimele sunt caracteristice politicilor extremiste, nimic nou.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Alien check icon
      Atâta doar că nu-i America, și nu-i vorba de politică ci de religie. Și ai uitat să zici că tot progresismul e de vină și pentru matreata. În rest e așa cum zici, mulți se auto-radicalizeaza x) Extremele au existat dintotdeauna însă erau relativ reduse procentual, acum devin majoritare. Iar fraierii pun botul la ele fără să-și dea seama că tot puțini vor avea de câștigat și extrem de mulți de pierdut.
      • Like 0
  • Eu de exemplu pretind că nu sunt un rasist dar pe de altă parte recunosc că nu suport manifestările care au dus la declarația PM al Australiei care le-a spus verde în față cetățenilor de etnie musulmană că regulile societății australiene trebuie respectate ad literam și cu-i nu-i place este liber să părăsească țara lor. Poate dacă și guvernul Noii Zeilande ar fi adoptat aceeași poziție, poate nu se întâmpla ce s-a întâmplat. Vreau să subliniez că regulile impuse sunt foarte stricte (de exemplu interzicerea portului burcii) așa cum trebuie să fie pentru că în general cei care vin peste cei care sunt nativi al locului, vin cu porniri și intenție să-și impună regulile lor la o majoritate absolută și împământenită de sute de ani. Sunt obraznici și nerespectuoși unii dintre ei. Uită că sunt ultimii sosiți.
    • Like 3
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Știți care e problema? Că nu musulmanii ăia care omoară la rîndul lor creștini sunt mitraliați. Ci tot oameni pașnici care nu nici o vină. Pentru că "eroii" ăștia de mucava îndopați cu ură sunt prea lași să se bată cu msulmanii ucigași. Ăia au arme și ei nu vor să-și riște viața. Așa că împușcă oameni nevinovați și neînarmați,

      Iar faptul că sunt obraznici și nerespectuoși nu e motiv să fie uciși. La noi, de exemplu, nu doar țiganii sunt obraznici și nerespectuoși, ci și o grămadă de români sadea. Ce facem, îi împușcăm doar pentru asta?
      • Like 3
    • @ Bogdan Tabarcea
      Da aveți dreptate dar, sunt două dicuții separate. Una despre comportamentul în general al musulmanilor vizavi de regulile, stilul, obiceiurile creștinilor occidentali mai mult sau mai puțin și altă discuție despre fundamentaliștii islamici care ne-ar căsăpi pe toți creștinii care suntem cei „necredincioși”. Aici s-ar putea purta o discuție despre cum sau despre ce vizavi suntem noi necredincioși (distrugerea faunei și florei de pe Pământ).
      • Like 0
  • So Ni So Ni check icon
    Legatura dintre Romania si idiotii aia e de fapt mult mai stransa: https://romania.europalibera.org/a/atac-terorist-noua-zeelanda-brenton-tarrar-vizita-romania/29824960.html si aici: https://www.dailymail.co.uk/news/article-6812729/New-Zealand-killer-scrawled-inspiration-shooting-spree-guns.html
    • Like 0
  • "Această carte (Coranul) este o îngrămădire de împletituri mincinoase, o culegere de basme şi o adunătură de poveşti în cel mai înalt grad caraghioase(…) Simokatta, Gheorghe Kedrenos şi alţi autori creştini, (…) au dezvăluit şiretenia muhammedană parţial şi superficial în scrierile lor istorice.

    Voi trece sub tăcere şi pe împăratul Ioan Cantacuzino care într-o mare carte şi prin îndelungată vorbire ridiculizează şi combate cu bună evlavie şi cu înţelepciune împletiturile de minciuni şi cuvintele deşarte ale Curanului. (…)comentariul făcut de Porfirie, filosoful peripatetic, un elin, la Cartea lui Moise, la Sfînta Evanghelie, la Curan(…) despre legea muhamedană spunea că este o „Lege porcească“(…) în legea muhammedană sînt îngăduite foarte multe — chiar dacă nu toate — oarecum animalice, lipsite de orice pricepere şi sens, dar poruncite drept lucruri foarte necesare, aşa încît dacă animalele cele necuvîntătoare ar fi avut capacitatea de a grăi şi modul de a-şi arăta intenţiile, cu adevărat şi-ar fi bătut joc de un astfel de legislator, iar legea lui ar fi declarat-o mîrşavă şi vrednică de batjocură.

    (…)Căci cine dintre cei cu înţelegere ar socoti că e un merit, ca pe fiecare om — afară de muhamedan — să-l lipseşti de agonisita lui, să-i jefuieşti pe toţi de toate fără nici o teamă, să propovăduieşti că cea mai bună faptă şi de mai mare merit este să ucizi? Totuşi, legea muhamedană nu numai că îngăduie ci şi porunceşte, şi nu numai că porunceşte ci, dacă cineva nu face aceasta, îl socoate că a păcătuit de moarte.

    Legea Curanului, dimpotrivă, proclamă că nimeni în lume n-are stăpînire asupra vreunui lucru, afară de cei ce urmează Curanului. Cu un cuvînt, toate şi le atribuie lor, nimic nu este îngăduit altora, nimic nu aparţine altora, nimic altceva nu socotesc a fi drept. Aceasta, deci, este partea din legea Curanului care, fiind lipsită de orice raţiune şi sens, ca o piatră ruptă din marginea prăpastiei se prăbuşeşte vertiginos în adîncul ignoranţei.

    (…)După ce le-a slăbit discipolilor săi (în lumea aceasta) toate frînele destrăbălării, îmbuibării, plăcerii pîntecelui şi a celor de sub pîntece, el le făgăduieşte şi în viaţa viitoare (unde oricine care s-a nevoit după lege nădăjduieşte să-şi ceară de la preadreptul judecător adevărata fericire şi cunună) plăcerile trupului cele fără de osteneală: lupte amoroase, fapte vitejeşti, victorii, domnia lui Bachus şi orice desfătare şi gîdilare a tuturor simţurilor ca pe un lucru prea dulce, precum porcilor celor buboşi noroiul şi mocirla prea împuţită."

    extrase din Sistemul sau întocmirea religiei Muhamedane (1722) de D. Cantemir
    • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      La fel e și Biblia. Așa că mai ușor. În plus, e irelevant ce zicea un individ acum 300 de ani, fie el și D. Cantemir. Care, în paranteză fie spus, nu dădea pe-afară de moralitate și obiectivitate. Avem pretenția că am mai evoluat față de acum 3 secole cînd barbaria era ceva obișnuit prin părțile noastre.
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      Cu tot respectul, ce stiti despre Dimitrie Cantemir ? Cat ati citit din scrierile lui ? Sau ale altor mari carturari ?
      Asta ca sa ne facem o idee despre dumneavoastra, sa nu cumva sa va consideram ''un individ irelevant'' ...
      • Like 1
  • https://www.facebook.com/657015324686799/videos/591293384674358/?v=591293384674358
    • Like 0
  • https://www.facebook.com/NuIslamizariiRo/photos/a.1800115133631493/1947318052244533/?type=3&theater
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult